Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 23 november 2004, 16:09:50 »

Döttrarna har flyttat ut och varmvattenbehovet har minskat...

Om några år kommer ni upp i pensionsåldern om ni lever med omtake och Gud så vill. Och när den åldern är inne så vill ni ha det en eller två grder varmare i huset. Det gör några procent. Somliga påstår 5 % ökat värmebehov per grad. Men det har ni råd till för då är pumpen betald

Billigt med bergvärmepump om man har lågtemperatursystem (45 grad vid - 20), lite dyrare med mellansystem (55 vid -20), dyrt med högtemperatursystem som kör delvis på tillskott,  och mycket dyrt om kompressorns skyddsvakter stoppar kompressorn vid t ex 60 grader

Fast, naturligtvis, det kan bli jättedyrt om miljöpartiet och Mona Sahlin får bestämma. Det går ju åt en del el.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 23 november 2004, 11:34:19 »

Nåväl, om jag köper en bergvärmepump för 150'. De flesta menar på att den håller i 15 år. Då måste den ju vara betald, ok borrhålet kan tas på säg 25 år. Men lånet på 150' med 15 år kommer att kosta mig 200 000 kr efter skatteavdrag på 30% vid 5,5% ränta. Detta ger drygt 13' per år i kostnad.
Tas lånet på 25 år blir kostnaden 225 000 kr som ger 9 000 per år.
Jag har svårt att tänka mig att det går att spara så mycket så en sådan investering kan löna sig, rätta mig om jag har fel.
Eftersom att jag kört med ved så har jag inte koll på hur mycket el jag förbrukar vid enbart el.
Tacksam för svar.

Jo, det går att spara så mycket men det beror helt på vilka intialförutsättningar man har. Vår nettobesparing ligger på drygt 15 000 per år med då har vi ett energibehov för uppvärmning på ca 40MWh per år. Installationskostnaden för värmepumpen, inklusive konvertering av en liten flygelbyggnad till vattenburet, blev 160 000. Detta räknat på ett elpris på 0,85kr/kWh. Ökar elpriset till 1,20 vilket inte är osannolikt, blir nettobesparingen nästan 24 000 per år. Amorteringstiden på lånet är satt till 30 år. Jag anser att byte av pump en gång under denna tid kommer att "stjäla" ca 2 års besparing.

Att ersätta vedeldning med en värmepump kommer inte att bli en speciellt lönsam investering då vedeldning jämte pellets är de alternativ som kostnadsmässigt konkurerar med värmepumparna. Jag tror dock att priset på pellets kommer att öka kraftigt framöver då spån/flis är en råvara som det kommer att bli brist på. Men när det gäller ved/pellets finns det andra aspekter som spelar in. Veden kommer ju inte in av sig själv...

Hurvida bergvärme lönar sig och hur mycket är beroende på framför allt tre faktorer, energibehov, elpris och räntan. Om jag minns rätt gick break-even vid ett energibehov på ca 20MWh per år när jag räknade på det för ett tag sedan.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 23 november 2004, 10:04:38 »

Hela elprisfrågan har ju spårat ur fullständigt. Folk snackar om ett elpris på 29 öre och ören hit och dit, och i slutänden kostar det likt förbaskat runt en spänn.

Jag fick ett "flott" erbjudande från Fortum, och jag tyckte det lät dyrare än det avtal jag har med Öresundskraft. Jag kollade upp mina senaste räkningar, och konstaterade att jag hade ett lägre pris. Det skiljde lite för mycket dock, och då såg jag att jag missat momsen på kraften. >:(

Det känns ju *så* fint att betala moms på energiskatten och certifikaten också. Man känner ju verkligen att man får ett "mervärde" >:( >:( >:( >:(
Skrivet av: pellep
« skrivet: 23 november 2004, 09:41:34 »

Visst är det lite löjligt att diskutera 1/10 dels öre på elleverantörens pris när 70 % är skatt.
Skrivet av: kek29
« skrivet: 22 november 2004, 20:29:50 »

Personligen tror jag inte på några dramatiska sänkningar av el priset i framtiden utan mest troligt lär våra elbolag helst se att vi närmar oss europeisk prisnivå vilket är ju lite snedvridet eftersom helt logiskt så är det ju så att ju längre norrut man bor ju kallar ju mer är man beroende av te.x el till uppvärming...se bara den löjligt låga skattereduktion vi har idag som bor i inlandet och malmfälten, den vill ju EU avskaffa.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 22 november 2004, 18:16:40 »

Citera
Nåväl, om jag köper en bergvärmepump för 150'. De flesta menar på att den håller i 15 år. Då måste den ju vara betald, ok borrhålet kan tas på säg 25 år. Men lånet på 150' med 15 år kommer att kosta mig 200 000 kr efter skatteavdrag på 30% vid 5,5% ränta. Detta ger drygt 13' per år i kostnad.

Håller med dig helt.
Jag köpte vp för 5 år sen tvekade i flera år pga dina frågor, då var elen billig och räntan skyhög. Det gick inte räkna hem på ett vettigt sätt, men när pannan behövde svetsas för andra gången då slog jag till.
Räknar jag bort för byte till en ny panna har jag tjänat in min värmepump nu!!!  Men vem visste nåt om låga räntor och högt elpris då!!!??
Vem vet nåt om framtiden nu?? gissning höjda elpriser nja kanske, högra ränta ja säkert.

Så här tycker jag.begvämekalkyl återbetalningstid max ca 10 år (minst 10 år men bör hålla 20 år)
luft luft absolut max 5 år (håller 5 år, mera med lite flyt)

Marginal bör man ha, osså ska det ju gå med vinst också  ;D

Har man en anläggning som rasat/rasar kan man dra av vad en konventionell anläggning kostar. tex ny elpanna....  Kruxet om den rasar oplanerat är att då blir det just oplanerat (panik).

Blir det längre återbetalningstider är det tveksamt rent ekonomiskt.
Hippfaktorn på att byta årsmodell på värmeanläggningen gör nog att man avstår om det varken är nödvändigt eller lönsamt.   ;)
Hoppas vi kom rätt nu då  ;)
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 22 november 2004, 18:16:00 »

en lite graj som jag försökte få fram i ett annat inläg.

Jag anser att värmepumpen håller i 30 år, men kompressorna rasar säkert efter 15 år.

när kompressorn rasar så vill säkert vvs killarna sälja en ny anläggning till dig, men det är onödigt.

en värme pump kostar ca 50 000:-
en kompressor kostar nog 15 000:- inklusive byte ( nån som har exaktere prisuppgifter?)

Var i landet bor du?
vet du om du har lågtempratur system?
Hur gammal är pannan du har idag?
har du plats för ett pelletsföråd?
Skrivet av: Dalle
« skrivet: 22 november 2004, 17:49:00 »

OK, jag blev bara lite irriterad över att läsa om bilar. Tycker inte det är samma sak. Bil väljer jag utifrån komfort och funktion, den ska passa mitt arbete. Visst jag har lång ifrån den billigaste bilen.

Nåväl, om jag köper en bergvärmepump för 150'. De flesta menar på att den håller i 15 år. Då måste den ju vara betald, ok borrhålet kan tas på säg 25 år. Men lånet på 150' med 15 år kommer att kosta mig 200 000 kr efter skatteavdrag på 30% vid 5,5% ränta. Detta ger drygt 13' per år i kostnad.
Tas lånet på 25 år blir kostnaden 225 000 kr som ger 9 000 per år.
Jag har svårt att tänka mig att det går att spara så mycket så en sådan investering kan löna sig, rätta mig om jag har fel.
Eftersom att jag kört med ved så har jag inte koll på hur mycket el jag förbrukar vid enbart el.
Tacksam för svar.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 22 november 2004, 17:08:26 »

Jag försöger inte vara spudig, även om det kanske låter så i en del inlägg.
Jag försöker bara få dig att tänka på ett annat sätt.

på en 10 årsperjod kanska du har tjänat x-antal tusen mer på att köra luft/luft mot att ha bergvärme, men efter 20 år kanska man har tjänat lika mycka på bergvärmeanläggningen istället.

det är ju ingen ide att byta till bergvärme om din månadskostned kommer att bli dyrare under 10 år & sen tjäna pengar. Men får du en kalkyl som visar att du får en lägre månadskostned än idag under 10 år så är väll det bra.
Skrivet av: Torwig
« skrivet: 22 november 2004, 01:03:50 »

Det är första gången jag besöker det här forumet och jag trodde det fanns lite seriositet i det.
Ursäkta ilskan.

Att det förekommer lite andra utläggningar än enbart seriöst faktarabblande får du, Dalle, nog finna dig i. Här finns en samling experter och eldsjälar som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter GRATIS. Kliv tillbaka några år i tiden och föreställ dig med vilken möda du skulle få leta fram all fakta som du med några knapptryckningar kan få fram här. Har du lite tålamod (vilket du inte hade) och kan stå ut med en och annan  ;) kan du, bl.a. genom att gräva i gamla inlägg, hitta så mycket tips och ideer att hjärnan kokar över. Utan personliga och ibland roliga (t.o.m. oväsentliga) inlägg skulle det nog vara betydligt färre, både läsare och författare på forumet.

Hur som helst, det jag tycker kan tala emot en hög invest.kostnad och en "lång" payoff-tid är att det på 10-15 år kan hända rätt mycket som påverkar om valt alternativ var det rätta. Framtida pris på el/pellets/olja, skatt på VP (gud förbjude), nya bättre alternativ m.m. Men ett djupt hål i marken är säkert aldrig fel...

Nu börjar min luft/luft-vp frosta av där ute. Har inte haft den så länge så jag måste kila ut och titta, lukta och känna...  ;) (trots att det är mitt i natten).
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 21 november 2004, 22:40:44 »

Hej.

Det finns fruktansvärt mycket kunskap samlat här...den saken kan jag LOVA dig (finns trots allt en anledning till att Thermias Utvecklingschef kände att han måste skriva här ibland). Dock är det detta människor som gör detta på sin fritid, för att det är så F-bannat kul med värmepumpar, diskussioner kan dra iväg ibland, så även här, inget att bli ilsk över, vi är ingen samhällsfunktion, bara vanliga mäniskor med ett gemensamt intresse. Svar ska du dock få..

Då det kommer till bergvärme så retar det mig lite att "man" alltid tvingar den första pumpen att bära också kostnaden för hålet, som räcker din livstid ut (ev med ett kollektorbyte efter 50 år), det är inte riktigt rättvist, men OK, en vettig avskrivningstid...vad anser du själv vara rimligt? 10 år, 15, 20? De flesta kalkyler räknar på 10 eller 15, vissa räknar av vad byte av panna skulle kosta, andra inte. Mitt förslag är att du räknar på sämsta möjliga och sedan lägger in vad du själv finner lämpligt att dra ifrån.

I de ekonomiska kalkyler du får av försäljare för värmepumpar så får du se vilken ungefärlig POP du har, viktigt där är att du verkligen räknar med det energipris DU har, samt funderar på om vad du tror om framtidens energipris.  Det har också här på forumet figurerat ett exceldokument där du fyller i värden å ser vad det blev, kommer dock inte på rak arm ihåg vilken tråd det var. Allt går att räkna hem, beror bara på vad man stoppar in i ekvationen....Men leta rätt på excelfilen här så ska du se att du får ett rakare svar, sedan är de du som väljer hur du vill räkna samt vilka antaganden som kan göras om framtiden.....Seriöst nog?
Skrivet av: MartinBj
« skrivet: 21 november 2004, 22:36:54 »

Carman: precis min tanke med efter att ha läst alla inlägg. Folk kan köpa en bil för 250 000kr som redan första året tappar typ 30-40 000 kr i värde och efter en 4-5 år är den inte värd mer än 100 000kr där snackar vi värdeförluster men att investera i sitt hus är oftast en mycket bättre invenstering även om den kostar futtiga 150 000kr ..
Skrivet av: Dalle
« skrivet: 21 november 2004, 22:25:11 »

URSÄKTA mig
Nu var det så att jag ville ha lite sakkunniga råd om val av värmeutrustning. Absolut inte vilken bil, badrum eller kök som jag skulle köpa. Den som tyckte sig läsa något sådant kan uppsöka närmsta Synsambutik!
Vid de flesta investeringar som görs kalylerar man med en ekonomisk avskrivning. Att då börja surra om 500 år i livslängd är fånigt.
Det är första gången jag besöker det här forumet och jag trodde det fanns lite seriositet i det.
Ursäkta ilskan.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 november 2004, 15:18:48 »

Citera
Folk köper kök för 100.000-tals kronor, det ska var rostfritt å italiensk mosaik på väggen, svindyr klinkers på golven å grejjer, folk lägger ruggiga pengar på badrum å bilar, investeringar som näppeligen tjänas igen, men höjjer livskvalitén å graden av avund hos grannen... men så fort det kommer till bergvärme så ska det ondgöras över investeringen, "när tjänar du igen det då", grejjen är just det, att man tjänar igen det, tiden kan variera lite, men resultatet blir detsamma, pengar på banken.

Törs nästan inte skriva det här men en kamrat till mig är väldigt klarsynt, men lite burdus o rå  ;)

Han säger så här Citat:  Der är fitxxx so reger(ar) värda  :o :o

Hemmet är nog i första hand kvinnans bo eller vad tror ni.
Det finns väl djurarter där båda hjälper till, men vet vi vem som bestämmer  ;)
Hoppas inte ni tar illa upp det är ju bara en burdus bekant som sagt det  :o
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 21 november 2004, 10:22:19 »

Kommer genast o tänka på när jag köppte min bostadsrättslägenhet.
alla kompisar hadde hyresrätt & dom kunde inte fatta hur jag gunde gå o köpa en bostadsrätt, den kostade ju 95 000:- + att om något paja så fick jag stå för reprationen själv.

Jag hade ungefär 1000-1500 kronor i lägre månadshyra än mina kamrater, det var det jag tittadepå. låga omkostnader ger klirr i kassan.
& ja kyl/frys pajade så jag fick köpa en ny för 6500:-
& jag renovera badrumet för 25 000:-
Man jag både där i 6 år också, det blir 72 månader......

behöver jag skriva mer, (tror ni jag tog lån för att insta lera bergvärmen)
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 21 november 2004, 10:01:30 »

Folk köper kök för 100.000-tals kronor, det ska var rostfritt å italiensk mosaik på väggen, svindyr klinkers på golven å grejjer, folk lägger ruggiga pengar på badrum å bilar, investeringar som näppeligen tjänas igen, men höjjer livskvalitén å graden av avund hos grannen... men så fort det kommer till bergvärme så ska det ondgöras över investeringen, "när tjänar du igen det då", grejjen är just det, att man tjänar igen det, tiden kan variera lite, men resultatet blir detsamma, pengar på banken.

Om nu kollektorn måste bytas om 50 år, tja jisses då, hyra av en borrgubbe nån dag (alternativt en slangman å görat själv) å Ner med ny slang i hålet (å köra ned den gamla i plasinsamlingsiglon  ;D 8) 8))

Om fodren lägger av om 100 år, tja, har svårt att tro att jag behöver oroa mig för bytet av dessa./nytt hål. Tar barnen över kåken så betalar de nytt hål, flera gånger om, med de pengar jag sparat in med bergvärmen under åren...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 november 2004, 00:50:44 »

Citera
Man det är helt normalt att köpa en bil för 250 000:-
som bar faller i värde & desuteom är svindyr i drift & underhåll.
den första är en grej som sparar pengar, den andra är en grej som bara kostar pengar. Varför är det helt normalt att läga en betydligt större summa pengar på något som bara är en ren förlustaffär.

Just det helt riktigt.... men det är ballare med en ny bil, syns på uppfarten vid butiken o jobbet  ;)
Men det var rätta killen som sa det du har väl erfarenhet om nån  ;)
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 23:09:19 »

Kom att tänka på en helt annan kanon bra jämförelse.
jag gillar att dra paraleller.

När man köper att värma system till huset som man ska ha restan av sitt liv så är det skit dyrt om man måste investera 150 000:- & resultatet ledet ril kraftigt sänkta uppvärmningskostnader.

Man det är helt normalt att köpa en bil för 250 000:-
som bar faller i värde & desuteom är svindyr i drift & underhåll.
den första är en grej som sparar pengar, den andra är en grej som bara kostar pengar. Varför är det helt normalt att läga en betydligt större summa pengar på något som bara är en ren förlustaffär.

investeringen i bergvärme går ju iallafall att motivera.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 22:29:12 »

Varför skulle man inte kunna bara byta kollektorslang då??? Har man "tur" å får upp den utan någé ras så..

foderrören däremot bliré värre med, men de håller, enl uppgift, ca 100 år...

även om vi säger att grejoren inte håller i mer än 50 år, så fattar jag fortfarande inte varför man sk ha räknat av allt på 10-15 år, med vilken anläggning gör man det?

säg att vi investarar i en ny vedpanna med en regäl akumulatortank & styrning till detta + ett vedföråd, hydralklyv, motorsåg m.m.
då är vi uppe i 100 000:- har vi betalt detta på 10 -15 år?

Varför räkan folk endast investeringskostnaden när det gäller bergvärmen & inte annars?
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 20 november 2004, 22:20:09 »

Varför skulle man inte kunna bara byta kollektorslang då??? Har man "tur" å får upp den utan någé ras så..

foderrören däremot bliré värre med, men de håller, enl uppgift, ca 100 år...
Skrivet av: admin
« skrivet: 20 november 2004, 22:13:16 »

Statestik eller statistik - man kan ändå bevisa vad man vill med hjälp av den :o :o :o
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 22:12:02 »

Jag tycker att grejerna borde ha en längre livslängd. Värmepumpen borde hålla i princip lika länge som ett kylskåp. Slangen har ett teknisk livslängd är en beräknad så ingen som är helt säker att den inte håller längre, men tillverkarena hävdar 50 år vilket jag tycker är ganska bra!

Jag håller med dig om att man kan reparera värmepumpen, men det måste göras på rätt sätt. Jag fick lära mig i att man sätter i brandfilter, sen ska den bytas 2 eller 3 gånger efter ett kompressirhaveri. Det för att vara säker att syrerna som bildades när kompressorn havererade är borta. (syrorna äter upp lidningarnas lack och därefter kortslutning). Jag undrar hur ofta man byter 2 till 3 gånger?

Jag tycker att Folksam har gjort en bra sak! Man redovisar lite statestik så att man kan själv dra slutsatser om fel, livslängd mm. Denna statestik försökte jag komma åt 98 men var hemlig, fast! Länsförsäkringarna hjälpte mig med statestik då det tyckte det var viktigt, men alla andra försäkringsbolag var hemliga.

Jag hoppas att kvaliten ökar och därmed livslängden, för den är viktig om man ser det ur samhällsperspektiv. Huset ska stå i 100 år och i bästa fall längre.


MVH/HVAC

Statestik kan misvisa också!
säg att du har ett fabirikationsfel på en serie pumpar, sen har man åtgärdat felet. i försäkringsbolagens statestik ser man inte att felet är åtgärdat & vågar inte köpa produkten.

haverierna kan också bero på att pumparna är felinstalerade eller liknande, detta sysn heller inte, utan produkten blir lidande.

Jag förstår inte det där med filtrena, jobbar själv som bil mek & reparera då ac system ibland. fattar ingenting.
hen havererad kompressor brukar i värsta fall resultera i metallspån i systemet. ???
Skrivet av: SNOOP
« skrivet: 20 november 2004, 22:09:53 »

Jag tycker att Folksam har gjort en bra sak! Man redovisar lite statestik så att man kan själv dra slutsatser om fel, livslängd mm. Denna statestik försökte jag komma åt 98 men var hemlig, fast! Länsförsäkringarna hjälpte mig med statestik då det tyckte det var viktigt, men alla andra försäkringsbolag var hemliga.
jo, men nu råkar jag vara läkare och statisti stavas faktiskt med i, inte med e.
Skrivet av: hvac
« skrivet: 20 november 2004, 20:17:31 »

Jag tycker att grejerna borde ha en längre livslängd. Värmepumpen borde hålla i princip lika länge som ett kylskåp. Slangen har ett teknisk livslängd är en beräknad så ingen som är helt säker att den inte håller längre, men tillverkarena hävdar 50 år vilket jag tycker är ganska bra!

Jag håller med dig om att man kan reparera värmepumpen, men det måste göras på rätt sätt. Jag fick lära mig i att man sätter i brandfilter, sen ska den bytas 2 eller 3 gånger efter ett kompressirhaveri. Det för att vara säker att syrerna som bildades när kompressorn havererade är borta. (syrorna äter upp lidningarnas lack och därefter kortslutning). Jag undrar hur ofta man byter 2 till 3 gånger?

Jag tycker att Folksam har gjort en bra sak! Man redovisar lite statestik så att man kan själv dra slutsatser om fel, livslängd mm. Denna statestik försökte jag komma åt 98 men var hemlig, fast! Länsförsäkringarna hjälpte mig med statestik då det tyckte det var viktigt, men alla andra försäkringsbolag var hemliga.

Jag hoppas att kvaliten ökar och därmed livslängden, för den är viktig om man ser det ur samhällsperspektiv. Huset ska stå i 100 år och i bästa fall längre.


MVH/HVAC
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 20:00:16 »

som du ser så är jag starkt troende på att grejorna har längre livslängd.
Jag anser starkt att fförsökringsbolagens siffror är missvisande.
När en värmepump lägger av efter ca15år så vill givetvis vvs killarna sälja en ny & gör då det istället för att laga den gammla. man ska givet vis laga pumpen & nästa gång när den pajar så är det dags att byta ävan om den också går att laga.

Har själv en bekant som vart pålurad en ny pump & ett borrhål bara för att dom grävt av en kolektorslang
Skrivet av: hvac
« skrivet: 20 november 2004, 19:53:55 »

Jag kanske har missförstått dig! Jag tycker det är viktigt med livslängd och hur man ska räkna med investeringen. Dock i vissa fall så är kanske inte investeringen det viktigaste, utan att man inte orkar hugga ved och huset är betald.

När det gäller den tekniska livs så har plasttillverkarna sagt till mig att livslängden är 50 år på ett PE-slang som riktmärke. Borrhålet i sig har säkert en längre livslängd men jag tror att det är billigare att borra ett nytt hål, på grund av slangen inte har längre livslängd än 50 år.

Sen är det värmepumpen, jag har fått lära mig från Länsförsäkringarna är att dessa håller sig i ca 15 år, det kan vara kortare eller längre. Folksam har kanske nyare siffror.

Då skulle jag räkna kostnaden för borrhålet + första värmepumpen. Sedan kommer nästa värmepump och då kan man räkna med demontering av första värmepumpen vilket kanske inte är så mycket, inköp av en nu med installation. Den tredje blir det nästan samma sak. Exakt hur man ska räkna får någon annan göra.

När man ska göra den 4 investeringen blir den antagligen som den första, med ett nytt borrhål. Kanske håller PE-slangen längre en 50 år och då blir investeringen bättre. Men får man problem med slangen efter 60-år så blir det en nyinvestering i ett nytt hål.

Sen kan man räkna på andra sätt också, det finns en annan intressant sak jag tycker mig se i Stockholm. En villa i Stockholm är dyr så man reflekterar inte över investeringskostnaden på samma sätt som man gör i en mindre ort.

Stockholm: Villans pris 2 600 000 kr / investring VP 140 000 kr = 5.3 % av huset värde.

Katrineholm: Villans pris 1 300 000 kr / investring VP 140 000 kr = 10.7 % av huset värde.

Sen ändrar sig värdet på huset och det kan vara också intressant, samt räntan och eventuella energipriser. Det blir inte lätt att räkna med mycket gissningar så man får nog utgå från idag eller hitta några siffror hur det kan bli i framtiden (har ej själv sådana).

Stickspår, sedan kan man också tänka vad man gör när man investerar:

Tjänar 260 000 kr/år och 34 % skatt = ca 170 kr netto eller 14´ kr/mån och värmepumpens investering är på 140 kr, vilket motsvarar ca 10 månadslöner efter skatt. Hur mycket tid och informationssökning ska man göra för att vara säker att värmepumpen är rätt investering?

Hoppas jag förstod dig rätt eller kom med en ett annat sätt att se på investeringen.

Med vänlig hälsning/HVAC

Plasttillverkare:
www.wavin.se
www.uponor.se
www.folksam.se
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 19:23:51 »

Jag blir lite fundersam varför alla pratar om 500 år, det finns lite olika aspekter man kan fundera över när man pratar om tid :-\

Om en värmepump inte har en livslängd på mer en 7 år så måste den ha betalat sig på 5 år, är livslängden 15 år så kanske den ska betala sig på 10 år då investeringen, räntan inflationen, reparationer mm gör investeringen dyr och därmed onödig! Sedan finns andra aspekter som kan spela in som hälsan! Är man äldre så kanske besparningen inte är det viktigaste utan att det är enkelt att värme huset.

Sen kan man börja fundera lite angående bergvärme, materialet som man använder i hålet har en teknisk livslängd på 50 år, vilket i princip innebär att 3 värmepumpar kan utnyttjas till samma hål på 50 år. Det är samhällsekonomiskt kanske rätt och om man dimensionera borrhålet för 50 år (effekten i borrhålet avtar med åren). Och kan man undra vad som händer under denna tid, är man 50 år när man gör investeringen så är borrhålet avskriven när man är 100 år eller så har man hunnit skilja sig och skaffat ett nytt boende.

Med vänlig hälsning/HVAC

PS. Vilken livslängd olika värmepumpar har finns på olika ställen att finna, en av dessa är under –Artiklar & läsvärt, kompendium om värmepumpar. DS.



Tycker du att jag angivit orimliga siffror?
kolektorn kanska inte håller 500år, men då får man väll byta kolektor efter  150 år...
Tycker du det är orimligt att jag skrivit att en värmepump håller 30 år + ett kompressor byte?

Det jag personligen tycker är viktigt när det gäller såna har investeringar är att man får en lägre månadskostnad redan från börjat & när lånet är betalt efter 10-15 år så har man riktigt låg uppvärmnings kostnad.

Men ska man få hela investeringen att betala sig på 10 år så får man nalla på det där sista, att ha en riktigt låg uppvärmningskostnad om 10 år!
även här får man vad man betalar för, köper du en luft/luft eller snålar på pump & bårrhål så får du ett billigare lån, du får alltså billigare uppvärmning i 10 år tid, men inte sen. Han man tänkt att riva huset efter 10 år förstår jag argumenten...
Skrivet av: RLA
« skrivet: 20 november 2004, 18:30:14 »

Det är fel tråd, jag vet det men fortsätter ändå.

Marko, jag tycker inte att det nödvändigtvis är intressant att veta var alla i forumet jobbar, inte heller vad dom jobbar med, men om man som du har skrivit en del i ämnet, hänvisar till egna projekt, är i branchen så tycker jag bara att man kan framträda med vem man är, det gör ju rätt många av oss här i forumet, och då endast som VP ägare.

Att jag visste var du jobbade har bara med internet att göra, snart är ju inget hemligt ;)

Nu kör vi vidare och fortsätter hjälpa varandra på detta i mitt tycke eminenta oberoende forum :D
Skrivet av: *hvac
« skrivet: 20 november 2004, 18:02:43 »

Hej! Jag köper vissa av dina argument. Vad jag skriver är som konsument, inte för att ragga jobb. Jag inte jobbar åt konsumenter och därför är det ointressant att veta vart jag jobbar, men det kan vara intressant att veta att jag jobbar som VVS konsult. Det finns inga länkar på hemsidan till mitt arbete, eller hur!? Och jag drar inga kopplingar till mitt arbete eller säger att jag jobbar där och där för att få stöd för mina argument. Sen byter vissa av oss arbetsgivare då och då så det är ointressant att hänvisa till en arbetsgivare… så jag hoppas du accepterar att jag tycker det är ointressant att veta vart vissa jobbar, men kanske vad det jobbar med.

Det enda gångerna jag kommer i kontakt med konsumenten är om någon ber mig göra en utredning varför en viss värmepump inte fungerar. Det är dock en roll som jag säger nej till då det är en situation där en tvist har uppstått mellan konsument och entreprenörer, det finns inga vinnare utan bara förlorare och en process som ska drivas i domstol enligt konsumentverket och plan- & bygglagen 1987:10 om man inte konsumenten har vänt sig till SVEP oberoende nämnd. Senast var Sverker i Plus som tog upp problem med en konsument som hade investerat i en värmepump och det känns hårt om man har investerat i en produkt som kanske motsvarar en stor del av årslönen eller kanske är 5-20% av huset värde.

När det gäller material om värmepumpar så finns det en hel del att läsa vilket du kan se i referenslistan längst bak, vilket jag hoppas du har gjort. Det som skiljer kompendium är att den tar bara upp grunderna och ingen fördjupning, samt innehåller många delar av tekniken runt värmepumpen på en och samma ställe. Om du är intresserad så tittar du i referenslistan länst bak eller läser någon text och där finns små fotnoter [siffor] som hänvisar till refereratsom återfinns längst bak. Sen är det bara att gå ner till biblioteket och beställa hem materialet om du tycker det är intressant att fördjupa dig i.

Om jag får rekommendera något så är rapporterna från vattenfall det som är intressantast, det finns en hel del information för den som vill fördjupa sig i ämnet.

Men jag ska ta åt mig av det som du nämner//Marko

PS. Och finns det fel i materialet så tar jag gärna emot det och ändrar det delar som är fel. DS.
Skrivet av: RLA
« skrivet: 20 november 2004, 17:07:20 »

PS. Vilken livslängd olika värmepumpar har finns på olika ställen att finna, en av dessa är under –Artiklar & läsvärt, kompendium om värmepumpar. DS.

Marco Granroth, ditt kompendium på 113 sidor som du så flitigt hänvisar till, är det den enda gällande skriften för VP-installation, sorry, jag tycker det blir lite för mycket av eget beröm bara >:(

Du kanske har nå't att vinna på att så många som möjligt går in på "din" hemsida, via Passagen eller Sweco Theorells, för det är väl där du jobbar?

Gör som Adam på Thermia, tala om vem du är!
Skrivet av: *HVAC
« skrivet: 20 november 2004, 16:28:19 »

Jag blir lite fundersam varför alla pratar om 500 år, det finns lite olika aspekter man kan fundera över när man pratar om tid :-\

Om en värmepump inte har en livslängd på mer en 7 år så måste den ha betalat sig på 5 år, är livslängden 15 år så kanske den ska betala sig på 10 år då investeringen, räntan inflationen, reparationer mm gör investeringen dyr och därmed onödig! Sedan finns andra aspekter som kan spela in som hälsan! Är man äldre så kanske besparningen inte är det viktigaste utan att det är enkelt att värme huset.

Sen kan man börja fundera lite angående bergvärme, materialet som man använder i hålet har en teknisk livslängd på 50 år, vilket i princip innebär att 3 värmepumpar kan utnyttjas till samma hål på 50 år. Det är samhällsekonomiskt kanske rätt och om man dimensionera borrhålet för 50 år (effekten i borrhålet avtar med åren). Och kan man undra vad som händer under denna tid, är man 50 år när man gör investeringen så är borrhålet avskriven när man är 100 år eller så har man hunnit skilja sig och skaffat ett nytt boende.

Med vänlig hälsning/HVAC

PS. Vilken livslängd olika värmepumpar har finns på olika ställen att finna, en av dessa är under –Artiklar & läsvärt, kompendium om värmepumpar. DS.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 november 2004, 14:37:25 »

Citera
Jag bor utanför Eskilstuna
Med en öppen planlösning javisst luft luft kan va ok, särskilt nu när inte vv plågas så mycket  ;)

Men du har rätt stort hus... använde du 30-35´Kwh året med elvärme??

Om man satsar på en bra bergvärmeanläggning, kan man nog räkna med att värdet stiger hyfsat på huset, om man en dag väljer att sälja.
Så bortkastat blir det väl aldrig.
Jo förresten här uppe är det nog det, i dom glesare byarna är husen nästan gratis... med eller utan bergvärme, men i bättre lägen har man nog igen slanten.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 20 november 2004, 14:11:28 »

Jag bor utanför Eskilstuna.
Hur mycket el jag gör av med utan ved kan jag inte säga då våra förutsättningar har ändrats. Körde ett år på enbart el, men då hade jag 2 tonårsdöttrar hemma. Nu är vi bara två.
Sedan är jag inte intresserad av om borrhålet håller i 500 år. Jag räknar med att det investeringen bör skrivas av på 10 - 15 år. Funderingen jag har är om luftvärmepump är något att ha?

Det jag menar är. varför ska allt vara betalt om 10-15 år?
Har du tänkt att riva ut allt o byta värmesystem då?

Ville också visa att man kan vända på allt. som har med siffror att göra.

Själv har jag konverterat + borat för bergvärme, det hela är i mitt fall betalt på 10-15 år
Skrivet av: Christer Dahlin
« skrivet: 20 november 2004, 14:04:04 »

Jag bor utanför Eskilstuna.
Hur mycket el jag gör av med utan ved kan jag inte säga då våra förutsättningar har ändrats. Körde ett år på enbart el, men då hade jag 2 tonårsdöttrar hemma. Nu är vi bara två.
Sedan är jag inte intresserad av om borrhålet håller i 500 år. Jag räknar med att det investeringen bör skrivas av på 10 - 15 år. Funderingen jag har är om luftvärmepump är något att ha?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 november 2004, 12:56:12 »

Vart bor du i landet vilken temp behövs på framledningen vid +-0 resp vid svinkyla?
Du har ingen aning hur mycket el det skulle gå om du körde lepatron ett år??

Jag körde med ved nästan 20 år nu 5 år med VP.
Min panna havererade och även ryggen då var det enkelt att besluta
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 19 november 2004, 18:20:32 »

svårt at räkna hem, beror på vem som räknar.

Borrhålet kostar 50 000:- & håler i 500 år = 8,3:-/mån
pumpen kostar 50 000:- & håller i 30 år = 139:-/mån
reprationskostnader under 30 år uppskattas till 25 000:- = 70:-/mån

detta blir 217:-/mån

sen tillkomer driften, lån & amortering
Skrivet av: Dalle
« skrivet: 19 november 2004, 18:07:11 »

Jag har under massor av år eldat med ved och kompletterat med el. Nu räcker inte min tid till att elda så jag måste göra något. Har en enplansvilla byggd 1982 på ca 175 m2.
Kan några ge tips på lämplig uppvärmning. luft/luft, luft/vatten eller bergvärme.
Det som skrämmer mig är den höga initialkostnaden på bergvärme. Tycker det är svårt att räkna hem det.
Tacksam för era sakliga svar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!