Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 30 augusti 2004, 23:19:43 »

Bertil skrev
Citera
Jag har koll på ett antal pumpar som närmar sig 20 år, dom tuffar på och samtliga har gått på högtemp hela tiden.


Gamla pumpar gick ofta på freon. Har träffat Svenne Svedberg, Alvatek, som påstod att de köldmedel HFC ( t ex R124 a , R 407 ..) som snabbt togs fram för att ersätta det förbjdna freonet inte på ett bra sätt går ihop med smörjmedel. Han säger sig därför tro att pumpar som går med HFC gaser inte blir lika långlivade som de tidigare variantern. Jag har svårt att bedöma om han kan ha rätt.  De VP som han tillverkar/säljer använder f.ö. köldmedlet propan sedan omkring 1992. Men under mer än 20 är har han inte installerat mer än 500 VP.
Är det någon som kan bidra med  synpunkter kring numera (och i framtiden ) tillåtna köldmedel och livslängd ?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 30 augusti 2004, 22:55:32 »

IVT Greenline 4 Puls  
Den här rackern hade ett seriefel som gjorde att ALLA havererade. Inte snyggt av IVT att låte fastighetsägarna ta det på försäkringen, det drabbar ju alla försäkringstagarna.

Jag har koll på ett antal pumpar som närmar sig 20 år, dom tuffar på och samtliga har gått på högtemp hela tiden. Då jobbade man med fast tilllkag o frånslagstemp (fast kondensering).
Så det är bara att pumpa på ingenn fara på taket  8) ;D


Skrivet av: pellep
« skrivet: 30 augusti 2004, 17:29:23 »

I ditt exempel åtgår det 1400 kWh mindre om vv produceras med VP.  Om man räknar med 1 kr/kWh blir besparingen 1400 kr/år. Det räcker till ränta och amortering för ett icke obetydligt belopp. Men det mest troliga är väl ett högre elpris.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 30 augusti 2004, 16:49:54 »

Varmvatten kan ju tillverkas på olika sätt. Oftast görs VV av VP:ns kompressor. Åtminståne CTC, Ispinnen och i Alvateks produkter tillämpas tanken att förvärma varmvattnet via en tank i radiatorslingan, patronen gör resten . I Alvateks systemlösning förvärms varmvattnet i en separat värmeväxlare och toppas i en patronmatad  VVB . De avstår från växelventiler dels för att dessa sägs ofta krångla, dels för att konstruktören tycker att VP i första hand ska producera värme till uppvärmningen av huset.
 
Att värma VV med el  kan låta som ett väldigt slöseri. Men förvärmingen (till kanske blygsamma 18 grader) sker sommartid med gratis värme från de av solen uppvärmda rummen. Under eldningssäsongen sker förvärmningen via VP:n med hög verkningsgrad om systemet är av lågtemptyp. Totalt blir COP inte särdeles hög (knappt ca 1.5) eftersom det krävs rätt mycket patrontid i elberedaren.
Men om varmvattnet ska produceras via kompressorn i ett vanligt system med växelventil  och om man väljer 55 grader i topptemp kommer uppvärmnngen av varmvattnet att köras mellan två rätt höga temperaturer - kanske 45 och 55 grader - och då blir COP kanske 2.8 i genomsnitt - och man riskerar dessutom många starter

En överslagsberäning visade att det för att producera
vatten för 2 duschar en disk och några handtvättar går åt 220 liter/dygn 55 gradigt vatten och att det bör gå åt
3400 kwh/år om vattnet produceras med värmeväxlare och VVB,
2000 kWH om vattnet produceras med VP,
5000 kWh om vattet produceras med en elpanna

Frågan är då hur totalkostnaden (kapital + energi + underhåll) för systemen med förvärmt varmvatten står sig mot totalkostnaden för vanliga VP system av den integrerade typen. Kanske har antalet starter stor betydelse för livslängden, kanske inte.

 Finns det några resultat eller åtminstånde kvalificerade undersökningar som belyser betydelsen av avtalet starter för slitaget? Statistiken för IVT Greenline 4 Puls  är ju beklämmande, men i det fallet kan ju haverierna vara orsakade av andra faktorer än korta gångtider. Valer av kombinationen kylmedel/smörjmedel kan ju tänkas ha betydelse ..


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!