Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2005, 17:05:55 »

Hmmmfffss glömde jag länken :-[ :-[ för ofta blir det fort men fel   :'(
Försöker igen...
Du kan ladda hem även bättre beskrivning på sidan..

Fastighet.. produkter.... greenline..  (modell G är högtempmodell för större fastigheter)
Under ladda hem får du väldigt detaljerade beskrivningar...

http://www.ivt.se/ivt_fs.asp?lngSiteId=3
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 28 januari 2005, 17:13:03 »

Bertil !
Var skulle jag hitta IVTn. Skulle det vara en länk med eller vad avsågs med " Här kan du kolla en IVT maskin avsedd för lite större fastigheter" ?

Gurra
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 28 januari 2005, 11:55:54 »

Kommer att mäta tempen på våra radiatorer under den fortsatta vintern. Har också mailat energieffekt.se för att se om de kan bidra med sin kunskap.
Kommer att ävenfortsättningsvis hålla koll på forumet och vill tacka för de kloka synpunkter jag fått tills nu. Återkommer också med en beskrivning av utfallet av insatsen. Det kan dock tyvärr dröja en tid då det ev krävs beslut i samfällighetsföreningen.

Gurra
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 januari 2005, 20:26:09 »

Här kan du kolla en IVT maskin avsedd för lite större fastigheter. Den kan ge 65 grader på framledningen.
den här uppges underlätta varmvattenlösningarna (man kan slippa hetgasväxlare), men räkna inte med att den ger varmare än 55 grader. 65 är stopptempen starttempen betydligt lägre.
Det här är klipp från deras F modell ::: Värmepumparna kan beställas med mängd olika utrustningsalternativ:
Hetgasväxlare,

En sån kan ge ytterligare varmare varmvatten...
Kolla översta raderna vad som händer med verkningsgraden när VP jobbar med varmare vatten
Avgiven värmeeffekt 0/35°C*
Tillförd elförbrukning 0/35°C*
Avgiven värmeeffekt 0/60°C*
Tillförd elförbrukning 0/60°C*

Då ser du varför det är bra om en VP får jobba med låga temperaturer. Mycket lägre effektförbrukning samtidigt som den ger mycket mera energi!!
Detta påverkar en lönsamhetskalkyl mycket kraftigt MEN det är sällan man kan se det i en kalkyl från en säljare!!!
Mera ofta får man en klapp på axeln och orden att det kommer nog att gå bra!!!  funkar det inte bra då blir det förslag på ytterligare åtgärder.

Får ni en köldknäpp vore det ovärderligt att få fram vilken temp ni har på framledninegn resp returtempen.
Då med ev termostatventiler fullt öppna.

En annan sak att ta hänsyn till kan av att någon hyresgäst absolut vill ha tex 24 grader, har man då en gemensam anläggning då tvingas man att köra en hög kurva. resten av hyresgästerna får då strypa ned värmen. Det ger en liiite onödigt hög energiförbrukning.

Med en kallvattenkulvert och egna värmepumpar då slipper du all fundering kring mätning, ev olika uttag från det kalla vattnet kostar inte nåt speciellt...

Klurigt som attan, men det är ju bra att göra som du gör.
Bilda sig en egen uppfattning innan man köper på sig en ny anläggning!!!

Skrivet av: Engström
« skrivet: 27 januari 2005, 20:11:21 »

finns ett konsultföretag i härnösand som vi "jag" jobbat mycket med. "han" heter Energieffekt. vi har gjort ett antal anläggninggar som omfattat det du beskiver.  Ett område i h-sand på 65 lgh sparade 250 kkr på ett halvår inkl amorteringar, samt minskade oljeeldningen med 90%
http://www.energieffekt.se/
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 27 januari 2005, 15:25:37 »

Lite tårta på tårta men jag hade problem med ett svar som försvann. Nu har jag hittat det.   :-X

Gurra
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 27 januari 2005, 15:18:55 »

Frånluftväxlare skulle jag gärna satsa på men vi har självdrag i sex olika murade pipor fördelat på två skorstenar, delar skorsten med grannen. Låter lite komplicerat med frånluft om man inte ska bygga nytt vent.system. Bor i tre plan men golvbjälklaget är kraftig, 30-40 cm.

Verkar som 55 gr är kritiskt. Vi ligger säkert högre 5% av tiden men vet inte vad det gör på förbrukningen. Är det energiskäl ("verkningsgrad" låter som en naturlag) som ger 55 gr eller har tillverkarna stannat där av andra orsaker. Skulle vara bra med 70-80 gr i slingan att växla mot. Då kan vv och radiatorvatten värmas i varje hus. Huset är 140m långt och förlusterna bör inte bli stora om rören är välisolerade. De hänger ju i 20 gr året runt, endast ca 10m i jord utomhus. "Hetgasväxlare" är det inte ekonomiskt ?

Det här med kollektor/brinevätska i slingan och enskilda växlare låter ju intressant. Kan man bara hålla tempen i slingan så alla nyttjare får samma utbyte kanske detta är lösningen. Någon med synpunkter ? Kanske går att kombinera med växlare också vid källan för att höja tempen i slingan ?

Luft/vattenväxlare i varje hus är ju an annan väg. Lägre investering och enskilt ägande. Spelar placering av kollektor eller heter det kondensor någon roll. Vi har nord eller sydläge att välja på och solen hjälper ju till att värma på syd. Någon som har erfarenhet ?

Gurra
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 januari 2005, 14:41:10 »

En lösning med varsinn värmepump och en kallvattenkulvert för brine från gemensamma borrhål är fullt möjligt....
Finns såna anläggningar  i städer men då för kyla.... funkar helt ok.

Citera
Men det kanske är tempen efter shunten dvs ut till radiatorerna som är intressant ? Där har vi ingen termometer. Kanske får fixa det. Men du menar att 55 gr är kritiskt och lönsamheten avsevärt sämre vid högre temp ?

Temp fram till radiatorerna är det som är avgörande, med ev termostatventiler öppna.

Ang verkningsgrad.. vid 35 fram på raditorerna ger en VP minst 4 grr tillförd effekt vid 50 grader kring 3 ggr.
Men om tempen behöver vara över 55 fram vid svinkyla då riskerar man att VP stannar helt!!! då blir det elpatrondrift vid kyla. Men det finns även högtempmaskiner... men som sagt verkningsgraden blir  mycket sämre och därmed lönsamheten...
Skrivet av: admin
« skrivet: 27 januari 2005, 11:57:25 »

Citera
Rickard; Vi har självdrag i tegelskorsten. Där finns 6 utsug till varje fastighet fördelat på två skorstenar. Två mot högra grannen och fyra mot vänstra. Funkar frånluftkompressor i detta fall ?

Nej, om det skall kunna göras på ett smidigt sätt bör det vara separat mekanisk ventilation (fläktar) för varje lägenhet.
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 27 januari 2005, 11:53:30 »

Ytterligare lite fakta och reflektioner.

Bertil; Periodvis ligger tempen på 65 gr i systemet. Kikade igårkväll vid - 6 gr hade vi 62 gr i pannan. Men det kanske är tempen efter shunten dvs ut till radiatorerna som är intressant ? Där har vi ingen termometer. Kanske får fixa det. Men du menar att 55 gr är kritiskt och lönsamheten avsevärt sämre vid högre temp ?
"Hetgasväxlare" ! Man kan inte tänka sig att köra runt ett varmare medium i den befintliga slingan låt säga 70-80 gr och låta varje fastighet växla från detta. Låter det som dålig ekonomi ? Är det energiåtgången som sätter hinder i vägen för en högre temp än 55 gr i en "vanlig" växlare. Ingen skillnad mellan olika fabrikat ?
Mätning av varmvatten är säkert nödvändig. För stor skillnad i varmvattenförbrukning mellan pensionär och familj med tonåringar.

Rickard; Vi har självdrag i tegelskorsten. Där finns 6 utsug till varje fastighet fördelat på två skorstenar. Två mot högra grannen och fyra mot vänstra. Funkar frånluftkompressor i detta fall ?

tipo874; Gemensam kollektor/brinekrets och separata pumpar kanske kan vara något. Då har man iallafal borrhålen gemensamt. Kanske lönar sig att växla upp tempen i brinekretsen också innan det går ut i slingan ?

utopiazz; Känner mig lite begränsad av den befintliga slingan. Går möjligen att ersätta den med en ny men att klämma upp flera slingor kommer inte att accepteras av alla fastighetsägare som byggt in den gamla och tycker att takhöjden är besvärande.

Har fortfarande intresse för luft/vattenväxlare i enskild regi. För våran del ligger längan i öst-västlig riktning. Det betyder att "kollektorn" om detta är namnet på burken som står utomhus (kanske kondensor) får placeras antingen i norr eller söder. Misstänker att tempen på luften skiljer sig ganska mycket och då söderläget är att föredra. Någon som har erfarenhet från placeringens betydelse ?
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 27 januari 2005, 09:58:08 »

man kan ha flera värmepumpar och nån som prioriterar varmvatten. NIBE har en modell med två kompressorer en prioriterar varmvattnet. Men NIBE´s är troligen för liten.
http://www.nibe.se/vvs/produkter/mvp/F1310.htm

Dom går iof att koppla ihop. Tror att det var max 10st vilket skulle ge 400kW.

När de gäller mätning av gemensamt VV borde väl detta kunna lösas med en vanlig vattenmätare ? Om man ser till att det alltid finns låt säga 55gr VV in i varje hus behöver man ju bara mäta förbrukningen i mängd. Energin är ju då ointressant (för mätningen).
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 27 januari 2005, 09:49:13 »

Man kan inte göra nån variant med gemensam kollektor/brinekrets och separata pumpar per hus?

Det verkar ju som det löper matarrör genom hela längan, dessa kanske kan utnyttjas för brinekretsen?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 januari 2005, 00:47:56 »

Citera
Dimmensionering för tappvarmvatten bör väl kunna klaras med tillträckligt stora enskilda beredare? Så behöver inte systemet köra slut på värme då alla står i tvaget på morgonen. Men spetsvärme behövs naturligtvis i varje fastighet.

Det funkar inge bra med "enskilda beredare" för att kunna utnyttja en värmepump måste den köras med flytande kondensering. Det innebär lite förenklat att vp jobbar med den temp på rad. som behövs just för tillfället.
Men varmvattnet vill man ju ha varmare än så...
Det är iofs inget större bekymmer, om man kan acceptera gemensamt varmvatten. Men då kommer ju diskussionen kring ev mätning även där....
För "hyreshus" brukar man välja en värmepump med "hetgasväxlare" då ger den betydligt högre temp på varmvattnet...

man kan ha flera värmepumpar och nån som prioriterar varmvatten. NIBE har en modell med två kompressorer en prioriterar varmvattnet. Men NIBE´s är troligen för liten.
http://www.nibe.se/vvs/produkter/mvp/F1310.htm

Men det där med individuell mätning stökar till det en del... priset stiger rejält om inte annat.
Skrivet av: admin
« skrivet: 26 januari 2005, 23:16:26 »

Har ni mekanisk frånluft kan ComforZones värmepump vara en lösning, Kolla i så fall!

De ger både varmvatten och värme.
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 26 januari 2005, 22:53:51 »

Villabutiken.se har ett skåp med värmeväxlare för fjärrvärme. Tror inte att mätare ingår men bara skåpet med växlare kostar 17.700:-!!

Du hittar den under Värme/Värmeväxlare/Villa


Med dom pengarna kommer du en bra bit om ni köper  ex.vis en frånluftvärmepump.

/Johan
Skrivet av: admin
« skrivet: 26 januari 2005, 22:25:03 »

Citera
Enskilda luft/vattenpumpar låter också intressant. Då slipper man ju ev elände med gemensamägda anläggningar. Någon som vet vad det kostar ? Uppgifter kanske finns på forumet, har inte hunnit att kolla.


Hör er för med www.varmepump.biz , han har låga priser.

Alternativt med någon av era lokala leverantörer.

Det senare alternativet om ni skall köpa inklusive installation.

Om någon i föreningen har bra kontaker med någon rörfirma så kan det väl gå att få dem att göra installationen även om de inte sålt maskinerna.
Det blir nog billigast...

Kolla dock flera alternativ, med ett så stor köp finns nog rejäla rabatter att ta av.

/Rickard
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 26 januari 2005, 17:35:25 »

Lite tillägg; Huset är byggt under 1952 med oljeeldad central i ena änden på kåken. Matarrör finns kvar och har sedan -82, då enskilda pannor insallerades, snurrat med avjonat vatten. Kan hända att rören behöver bytas men det kan inta vara så stora kostnader då de hänger i källarplanets tak genom hela längan.  

Radiatorerna är relativt stora men det är klart att tempen periodvis ligger över 55 grader. Låt säga 5% av driftstiden.

Vi har en grusplan mellan två garagelängor som kunde passa för borrhål och anläggningen kunde inrymmas i en förlängning av garaget. Sträcka till huset är 10-15m vilket kräver grävd kulvert.

Dimmensionering för tappvarmvatten bör väl kunna klaras med tillträckligt stora enskilda beredare? Så behöver inte systemet köra slut på värme då alla står i tvaget på morgonen. Men spetsvärme behövs naturligtvis i varje fastighet.

Någon som vet vad loggar för temp och flöde kostar ? Den enskilda förbrukningen bör ju kunna fastställas. Kanske gör det att ekvationen brakar.

Enskilda luft/vattenpumpar låter också intressant. Då slipper man ju ev elände med gemensamägda anläggningar. Någon som vet vad det kostar ? Uppgifter kanske finns på forumet, har inte hunnit att kolla.

Fjärrvärme känns svårt idag för priserna drar iväg. De kommunalt byggda verken säljs idag ut och priserna ökar. Senast igår var det ju en anläggning i Vaxholm som kursade och nyttjarna får skriva nya avtal istället för de långa och bra avtal de redan slutit. Vilket förhandlingsläge !
Annars har vi en kulver 30m från byggnaden.

Gurra
 
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 26 januari 2005, 12:38:05 »

Det är problem med varmvattnet som har en kritiskt låg temp i en värmepumpeinstallation. har man dessutom kulvertledningar där det blir tempförluster.... Det går spetsa med en vanlig beredare men då minskar besparingen.
Sen för hyreshus finns även speciella lösningar för att få ut hetare varmvatten från värmepumpen..... det behövs!!
Visst det går säkert men man ska va medveten om tankegångarna..

Citera
Har ni lämpliga radiatorer (lågtempsystem) det är nog viktigaste aspekten vid en värmepumpinstallation.

Har ni riktigt bra radiatorer som kräver låg temp fram vid kyla?????     55 fram vid sträng kyla????
Då kan ni nog gå vidare i era funderingar men behöver ni tex 65 grader vid svinkyla fram på radiatorerna då blir besparingen så mycket lägre!!!!!!!!
Verkningsgraden på en värmepump minskar dramatiskt med en högre framledningstemperatur!!!!!

Du kan titta lite på IVT´s maskiner för större anläggningar
Skrivet av: PerF
« skrivet: 26 januari 2005, 09:53:18 »

Citat från PerF:
Lågtemp i ett kulvertsystem brukar inte vara nån höjdare enligt fjärrvärmeleverantörerna. Blir för stora förluster.

Låter ologisk för mig. Låg temperatur borde ge små förluster.

Hittar inte artikeln men resonemanget byggde på (om jag inte minns fel) skillnaden mellan fram och returtemp. I ett högtemperatursystem kan den hållas högre och därmed skulle förlusterna bli mindre. Det fanns ett bra räkneexempel men eftersom jag inte var ute efter den infon så bokmärkte jag inte sidan.
Skrivet av: pellep
« skrivet: 26 januari 2005, 08:42:11 »

Citat från PerF:
Lågtemp i ett kulvertsystem brukar inte vara nån höjdare enligt fjärrvärmeleverantörerna. Blir för stora förluster.

Låter ologisk för mig. Låg temperatur borde ge små förluster.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 25 januari 2005, 22:38:46 »

Jag är liiite skeptisk till en "omfattande" kulvert i ett så utpräglat lågtempsystem som en värmepumpsanläggning är...

Lågtemp i ett kulvertsystem brukar inte vara nån höjdare enligt fjärrvärmeleverantörerna. Blir för stora förluster. Men vem vet, om sträckan är kort så kanske det funkar?  ???
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 25 januari 2005, 19:04:13 »

Har ni lämpliga radiatorer (lågtempsystem) det är nog viktigaste aspekten vid en värmepumpinstallation.

Jag är liiite skeptisk till en "omfattande" kulvert i ett så utpräglat lågtempsystem som en värmepumpsanläggning är....  Det som kräver mest tankekraft för att det ska bli bra är varmvattnet när det är så många brukare!!!

Vart i landet är det här ungefär... ingen tillgång till fjärrväme??
Skrivet av: admin
« skrivet: 25 januari 2005, 18:03:06 »

Om det är i södra delarna av landet undrar jag om det inte blir billigare med en ny elpanna + var sin luft/vatten-värmepump.

Den leverantör som får leverera 23 kompletta anläggningar bör ge rejäla rabatter!
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 25 januari 2005, 15:54:00 »

Har inte sett något om detta annat än att Energimyndigheten har en handbk för gemensam värme. Den behandlar inte bergvärme utan handlar om pellets och solvärme. Tor dock att den kan avar intressant att läsa ändå  ;)

http://www.stem.se/WEB%5CSTEMFe01.nsf/V_Media00/D7D120F596549C35C1256DB00043B5EA/$file/varme2.1.pdf

/Johan
Skrivet av: Gurra
« skrivet: 25 januari 2005, 15:12:10 »

Bor i radhus med 20 fastigheter i vinklad rad. Eftersom våra vattenburna elpannor börjar bli till åren komna (23år) och börjar lägga av har jag enfundering att istället installera en gemensam bergvärme för hela längan. Förbrukningen idag till värme ligger på ca 18 000 kWh/år och fastighet samt kanske 25 000 i gavlarna dvs ca 380 000 tillsammans.

Är det någon på forumet som har erfarenhet av detta och kan ha synpunkter.

Lönsamheten brukar ju stiga med storleken men det gäller ju inte alltid. Separat mätning av värmeåtgången i varje fastighet är nödvändig.

Gurra



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!