Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: pellep
« skrivet: 18 juli 2006, 10:46:51 »

10 meter djupare borra kostar ca 2500 kronor.
Jag tror att det alltid är väl använda pengar, att borra djupare.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 juli 2006, 13:47:01 »

Nu kommer den rätta kalkylen, ser att det gjorde det en hel del på lägsta temp som VP:n klarar på egen hand, du kanske t.o.m. skulle klara dig med en 1230 8 kW eller motsvarande av annat fabrikat istället. Den täcker till -6 grader utan eltillskott.

Däremot så drog borrdjupet iväg... 170 meter aktivt, men då är det med 0ºC som riktvärde för inkommande KB, med -1 grad blir det istället 148 meter aktivt.





Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 juli 2006, 13:39:45 »

Ingen är ofelbar  ;D

Ett misstag helt enkelt.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 17 juli 2006, 13:24:35 »

Varför har du räknat med fast kondensering i första fallet?  Sc:,h
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 juli 2006, 09:59:43 »

Då har jag gjort lite kalkyler...

Oljepris 10000 kr/m3
Elpris 0.9 kr/kWh
4 personer
4 m3 olja/år i nuvarande förbrukning (Prestigeprogrammet "tyckte" att det var lite mer än normalt)
Stockholm
Bergart granit

Så vitt jag kan se borde ett borrhål på 140-150 meter, aktivt, räcka till för dig, lägg till detta 6-10 meter för icke aktivt borrhål så hamnar du på 146 - 160 meter totalt.

Mina kalkyler är kanske inte bättre än deras, men jag behöver inte tänka på att göra den billigaste offerten...

Ditt hus verkar ha ett max effektbehov på 10-11 kW vid DUT, så en värmepump som ger minst 7 kW är vad jag rekomenderar, helst 9-10 kW.

Förslag IVT 9 kW
Nibe 1230 10 kW
Thermia TWS 10

Eller liknande storlek av annat fabrikat.

Här kommer bilderna, först enligt Nibes mjukvara:






Sedan enligt Prestige, märkesoberoende mjukvara.







Skrivet av: MLevin
« skrivet: 17 juli 2006, 09:21:49 »

Från killen som gjorde offert 1, IVT 7 med +40 meter borrdjup, fick jag förklaringen att 20 meter var standardmarginal och att man också lägger till en "Stockholmsmarginal" på 20 meter extra, som jag förstod det för att husen generellt ligger tätt (tomter ca 500 kvadratmeter, baksidan mot allmänning, dock inte tätare än att vi nog ska klara 20 meter mellan hålen). Den personen hann kila på semester innan jag fick de andra offerterna, så jag har inte kunnat fråga honom om varför han uppskattar ett så lågt nettobehov i förhållande till sina konkurrenter.

De två andra offerterna grundas på uppskattningen om att vi gör av med 4 kubik olja, skillnad i nettobehov kommer sig av olika uppskattningar av pannans effektivitet (pannan är en "ren" oljepanna Euronom X24 från 2000 med 6 kW elpatron, såvitt jag förstått det bör den vara effektiv). Här har som sagt Thermia uppskattat behovet av borrmarginal till 7 meter, medan  IVT 9 räknar med 35 meter marginal. IVT 9 räknar också med genomsnittlig köldbärartemperatur på -1, medan IVT 7 och Thermia 10 räknar med 0 grader.

När det gäller huset så är det på 89+102 kvadrat, enplanshus med inredd och uppvärmd källare. Grunden, som till hälften sticker upp ovan mark, är utvändigt isolerad med Isodrän (under marken) samt i golvet med 3-5 cm frigolit ovan platonmatta. I källaren ca 15 kvadrat uppvärmt med golvvärme, där rören är gjutna direkt i betonggolvet utan isolering under. Vi är idag 3 i huset och tänker inte bli fler än 5.

Förra ägaren hävdar att de inte gjorde av med mer än 2,5 - 3 kubik olja och ingen el för uppvärmningen. Jag har lite svårt att tro på det, men en förklaring kan vara att de var 7 personer i hushållet och kanske inte sparade på elen till belysning, datorer, tv-apparater etc vilket väl kan bidra till husets uppvärmning. Förbrukningen för oss från månadsskiftet december/januari till juni/juli är knappt 2 kubik olja samt 5000 kWh el (elpatron samt hushållsel).

När jag gjorde en körning på IVT:s hemsida uppskattade de att huset krävde 33100 kWh uppvärmning samt 5500 kWh varmvatten. 

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 juli 2006, 09:12:43 »

Är priset för Theriman och IVT:n (den större) likvärdiga eller inom 10 000 kr skulle jag nog ha valt Thermia.

Dock har jag en liten sak som jag uppmärksammat på senare tid... Både Thermia Atria och TWS verkar ha en del barnsjukdomar, är det någon mer än jag som snappat upp sådana vibbar?

Nåväl, nog om detta, skillnaden på borrdjupet i de två IVT-offerterna kan ha lite olika anledningar, jag skall försöka förklara:

1. Det kan vara så att den som gjort offerten helt enkelt gjort en miss, man brukar inte räkna med 40 meter "inaktivt" borrhål!!!
2. Den som gjort Offerten kan ha kunskaper om ditt område som de andra inte har, t.ex. så kan berget bestå av "bergart" med dålig värmeledningsförmåga - och han tar därför till på borrdjupet för att säkertställa bra funktion på din anläggning. Jag vet inte hur IVT:s beräkningsprogram fungerar, men i de två program jag har tillgång till kan man själv välja bergets värmeledningsförmåga, och mjukvaran kompenserar då för detta, skulle tro att detsamma gäller för IVT:s program. Fråga killen eller tjejen som gjort kalkylen varför den avviker så mycket på borra före aktivt djup. (meddela gärna oss svaret, det skulle vara intressant att få veta)

Då jag har tillgång till både Nibes och Prestige (icke märkesbundet) dimensioneringsprogram kan jag göra två kalkyler åt dig, jag behöver dock veta mer om huset för att kunna göra en bra kalkyl.

1. 200 m2, är det i ett plan eller har du källare/vind, jag vill ha antalet m2 på alla plan var för sig.

2. Försök få fram en tidigare förbrukning, om inte annat från grannarna om deras hus är likvärdiga ditt

3. Hur många personer är ni i hushållet
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 16 juli 2006, 07:44:18 »

Jag tycker att Thermia har en bättre lösning på styrningen av värmepumpen än IVT, deras TWS ger även mer varmvatten med samma storlek på VVB enligt R&R:s test.

Men det viktigaste är att du får en bra installatör som kan sina grejor, det är viktigare än märket på VP:n.

Sen verkar beräkningarna av aktivt borrhål lite knepiga om det stämmer att berget finns några meter ner. När du väl bestämt dig för en leverantör är det en bra idé att förhandla till dig en 10-20 meter extra borrhål, du kommer inte att ångra det.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 15 juli 2006, 19:58:11 »

En för klan anläggning kommer du altid att ångra...

jag känner ingen som ångrar att dom köpt för stora grejor!
Skrivet av: MLevin
« skrivet: 15 juli 2006, 00:07:31 »

Jag håller på att ta in offerter för bergvärmeinstallation och eftersom jag inte bott mer än ett halvår i huset har jag inga exakta förbrukningssiffror utan leverantörerna är mer eller mindre hänvisade till schabloner. Kåken ligger i Stockholm är på knappt 200 uppvärmda kvadrat, byggd på 40-talet och med 5 cm tilläggsisolering av okänd kvalitet. Grannarna (nära) som borrat har hittat berg på några meters djup. De tre offerter jag hittills fått in spretar rejält:

1. Uppskattat nettobehov 26200 kWh, IVT HT+ C7, aktivt borrhål 120 m, totalt borrdjup 160 m
2. Uppskattat nettobehov 31800 kWh, IVT HT+ C9, aktivt borrhål 145 m, totalt borrdjup 180 m
3. Uppskattat nettobehov 34000 kWh, Thermia Diplomat TWS 10, aktivt borrhål 158 m, totalt borrdjup 165 m

När det gäller mitt verkliga nettobehov så ser jag fram emot att fråga runt bland grannarna. Men min främsta fråga är om marginalerna på borrhålet, räcker det med 7 meter till aktiva hålet eller är det de 35-40 meterna som gäller?

Finns det någon som har en åsikt om pumparna (IVT vs Thermia) så tar jag gärna även sådan feedback.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!