Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: dominor skrivet 22 augusti 2004, 09:58:48

Titel: Byta frånlufts- till bergvärmepump
Skrivet av: dominor skrivet 22 augusti 2004, 09:58:48
Hej gott folk. Jag är ny här.

Har idag en frånluftsvärmepump Nibe Fighter VPF2000 och en VVB Nibe EVC300 som är dockad till värmepumpen.

Pannan börjar sjunga på sista refrängen.. så det är snart dags att byta ut den.

Jag har ett befintligt borhål (pga inkoppling till kommunalt vatten) med ett aktivt djup på 116m och funderar på att köpa t.ex. Nibe 1215.

Frågan är bara vilken effekt jag skall välja och hur mycket man kan spara på att byta till bergvärme?!
(skall iof byta till begvärme oavsätt besparing... jag skaffar inte en ny frånluftsvp nu när jag har ett hål ledigt.. Men det hade varit trevligt att veta ungefär hur mycket mindre energi det blir per år.)

Pannan idag är på 6kW (el-patronen) och vad värmepumpen ger vet jag inte.

Jag förbrukar idag ca 20.000 kWh/år

Huset är beläget i Göteborgs-trakten och är 120m2 + idag en ouppvärmd källare på 120m2.
Och tanken är att jag i framtiden skall värma även källaren.

Jag skall inte värma källaren så mycket... När det är som kallast ute så har jag ca 13-14 grader i källaren trots att den inte är uppvärmd.. så det behövs inte mycket för att få upp temeraturen till ca 18 grader (tror jag)

men som sagt.. vilken effekt bör man välja och vad kan besparingen på el-energi tänkas bli? och hur mycket effekt kan man plocka ut ur en brunn med 116m aktivt djup.

Mvh
 /Domi
Titel: Re:Byta frånlufts- till bergvärmepump
Skrivet av: FredrikO skrivet 22 augusti 2004, 12:51:35
Med 116 meter aktivt djup kan du utan problem koppla in en 1215 5 kW. En 7 kW räcker djupet inte riktigt till, men om du kan dra lite jordvärme också så bör det fungera.

Ditt energibehov är idag 20000 + vad frånluftsvärmepumpen ger, dvs omkring 25000 till 28000 KWh. (En frånluftsvärmepump ger ungefär 2 kW)

Det bör ge en stor besparing att ha en 1215 5 kW. Om du även värmer källaren och får en större förbrukning så kanske en 5 kW är i minsta laget.
Titel: Re:Byta frånlufts- till bergvärmepump
Skrivet av: dominor skrivet 22 augusti 2004, 21:34:41
Tack för svaret!
Var går gränsen för aktivt djup för att kunna använda sig av 1215 7kW ?
Läser man vad Nibe rekomenderar så är det 120-140m
men dom skriver ju även att det är grova riktvärden...!?

Jag har ju 116m och man kan tycka att dessa 4m "som fattas" borde rymmas inom marginalerna.

Jag har även fundering på att skaffa Nibes frånluftsmodul för att på så sätt återvinna lite energi från frånluften... men jag har inte riktigt bestämt mig.. det är ju trots allt en bra slant extra man skall hosta upp.

Men det kanske är så att man bör köpa frånluftsmodulen för att säkerställa att man klarar sig med 116m aktivt borrhål.

/Domi
Titel: Re:Byta frånlufts- till bergvärmepump
Skrivet av: Bertil skrivet 23 augusti 2004, 13:18:16
Flera faktorer som påverkar. Kom ihåg att det ska vara aktivt djup (djup under grundvattennivån) grundvattnet är som lägst på vintern.

Störst påverkan (större än effekten på pumpen) har årsuttaget av energi. Har du en liten pump i en jättefastighet då går ju pumpen kontinuerligt, då behövs ett jättedjupt hål.
Ökar man ett snäpp på pumpstorleken, avgörs behovet av hur mycket mindre elpatronen kommer att gå (lite förenklat) ökar man ett snäpp på VP och den mindre redan är väldimensionerad har det bara marginell inverkan på behovet av borrdjup.
Vill du få en hint kolla på årsförbrukningsintervallet som NIBE anger och intervallet på behov av borrdjup.
Titel: Re:Byta frånlufts- till bergvärmepump
Skrivet av: Sarastro skrivet 24 augusti 2004, 01:12:55
Jag har ungefär samma frågeställning i fråga om källaren.
Avser att  höja temperaturen i 50 m2 av källarens 100 m2 och uppskattar ökningen av förbrukaren till 10 % (baserat på på äldre uppgifter om k-värdet på dåligt isolerade väggar under jord 1.2 / ovan jord 1.4 samt på en uppskattning gjord av energirådgivaren)

Tre av 5 installatörer tyckte det var en vettig skattning
Den fjärde trodde att jag gör en rejäl underskattning. Bland annat för att värmen från den delvis dåligt isolerade källaren drar sig uppåt mot den svala hallen i plan1. Den femte ville inte gissa.

Tyvärr saknas  data för returtemperaturen vid sträng kyla.
Hade jag haft sådana hade valet underlättats och jag skulle kanske tom valt den ninst betungande investeringen. För 30000 kr är prisskillnaden mellan alternativen Alvatek, Nibe, IVT, Varmitek (om man räknar med samma håldjup)

Tips:
Om ni tänker byta nästa vår: Skriv upp Utetemp, blåst, soltillgång, stigartemp, returtemp, oljeförbrukning eller elförbrukning  under vinterns olika perioder! Då kan ni få fram kurvor som visar energiförbrukningens ökning med avtagande yttertemperatur och en indikation på hur returtemperaturen beror av yttertemperaturen mm