Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 oktober 2015, 16:15:40 »

Och nu går troligtvis inte cp på full fart vilket den gjorde tidigare du kommer spara en slant på omkopplingen  tummenupp
Skrivet av: Anders Gustavsson
« skrivet: 18 oktober 2015, 15:47:31 »

Har nu fått borrhålen parallell kopplade, kondensproblemet upphörde nästan omg. Vid seriekoppling och minus 2 grader ute var skillnaden 6 grader på kb in och ut. Nu ligger det på 3,5 grader vid minus 5 ute. Tack än en gång för tipsen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 oktober 2015, 08:02:02 »

Det vore också bra att få veta om "rinner ut 0,5 liter/dag" verkligen är 0,5 liter och inte en eller flera tiopotenser mindre.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 oktober 2015, 07:13:35 »

Är benägen att hålla med, men har tänkt att även 0.5 dl vatten ser mycket ut på ett golv eller i botten av en värmepump... och att det rinner in mot pumpen från omkringliggande rör som är dåligt isolerade.
Även här vore det bra med lite bilder.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 30 september 2015, 22:01:53 »

Min värmepump står i en ouppvärmd källare. Köldbärarpumpen har stått i läge kontinuerlig drift i över ett dygn (loggar borrhålstemperaturen) så den har varit kyld till ca +7 grader. Det går att se vattendroppar på rörkopplingarna och pumphuset. Det är några milliliter kondensvatten på bottenplåten. Det är allt.

Utomhusluftens daggpunkt i snitt över dygnet kan inte vara så många grader högre än normal köldbärartemperatur så här års. Det är därför märkligt att det kan bli så mycket kondens. Rimligtvis kan det inte kondensera ut mer än 5 gram vatten/m3 luft om källarluften har samma daggpunkt som utomhusluften bör ha. Det betyder att luftflödet genom pumpen skulle behöva vara orimligt högt (en liter per sekund) för att det ska kondensera ut en halv liter vatten per dygn. Ett tag var jag inne på att det kunde vara byggfukt från renoveringen som gjorde att det är ovanligt hög fukthalt i källarluften men det ger också orimligt högt luftflöde förbi köldbärarpumpen.

Kort sagt, jag förstår inte hur det kan vara kondens i det här fallet. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 september 2015, 18:37:15 »

Om det droppar från köldbärarpumpen och inte vattnet leds dit via rören så är det Nibe som fuskat vid tillverkningen och det lär inte bero på slingan. Bra att installatören fixar till grejerna när han strulat till det se till att det monteras ventiler så det går att justera in flödet mellan slingorna.
Skrivet av: Anders Gustavsson
« skrivet: 30 september 2015, 18:04:17 »

Tack för alla svar. Jag har pratat med Nibe i Markaryd och de säger att garantin inte gäller för pumpen om slingan är kopplad som den är nu alltså i serie mellan hålen. VP är inte gjord för det. Har påtalat det för installatören och nu på lördag skall han  göra om det så det blir parallellkopplat. Har även isolerat köldbärarpumpen och det blir mindre kondens. Hoppas kondens problemet försvinner helt när det omkopplat. Det finns ingen extra köldbärarpump. Så kan kondensproblemet vara att det går för tungt eller att det är luftfickor??  Jag återkommer när omkopplingen är gjord.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 september 2015, 22:05:55 »

Helt klart fel parallell kopplat vore rätt mycket bättre och enklare om det nu stämmer att det sitter extern cp där.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 september 2015, 21:53:36 »

Extra extern cirkulationspump känns fel det också. Om den inte är varvtalsreglerad och styrd av värmepumpens effekt utan går för fullt när värmepumpen går kommer den att dra ner COP rätt bra.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 september 2015, 15:22:17 »

Ja, håller med om din slutsats.
Å andra sidan, om isoleringen är dåligt utförd på rören så kan kondensen söka sig till inbyggd cirkpump och rinna ut där.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 september 2015, 10:38:03 »

Cirkpumpen är monterad från fabrik och bör vara ok isolerad därav min fråga om dom monterat extra cp och kopplat i borran i serie ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 september 2015, 07:56:03 »

Ja, är det verkligen seriekopplat så måste det göras om. (Det låter helt otroligt att någon med minsta lilla erfarenhet skulle seriekoppla  ???)
Om de inte har någon superduperkollektor med extremt lågt flödesmotstånd, men det har dom säkert inte.
Diffusionstät isolering på KB är ett måste, men man skall säkerställa att luft inte kan cirkulera mellan rör och isolering, t.ex genom att limma alla skarvar och tejpa ändarna så att isoleringen ligger tätt an mot rören där isoleringen börjar och upphör.
Samma sak runt cirkpumparna, skall vara isolerat och lufttätt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 september 2015, 11:13:50 »

Tack för svaret. Hålen är 150 m/st och det är inte parallellkopplat. Slingan är 600m. Kardinalfel??? Vad är problemet?
Problemet är att när att när det börjar bli kallt och pumpen kommer att gå med högre effekt orkar inte köldbärarpumpen ge det köldbärarflöde som behövs. Behöver pumpen ge 15 kW blir tryckfallet i slingan även med ett deltaT på 5 grader över 1 bar.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 september 2015, 10:01:57 »

Är det det så att dom satt en separat brine cp utanför vp och det är den det bildas kondens på ?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 september 2015, 09:18:31 »

Blir det kondens på ledningarna är dom isolerade med fel typ av isolering, isoleringen ska vara helt lufttät dvs ha slutna celler och vara tejpade i ändarna så att ingen luft kan cirkulera under isoleringen.
Skrivet av: Anders Gustavsson
« skrivet: 27 september 2015, 09:06:43 »

Tack för svaret. Hålen är 150 m/st och det är inte parallellkopplat. Slingan är 600m. Kardinalfel??? Vad är problemet? Jag är har helt litat på firman som gjorde detta åt mig. Det är ingen sprit i vattnet så det är ren kondens. Källaren där VP står är helt nyrenoverad med golvvärme.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 26 september 2015, 16:27:34 »

Hej!
Hoppas borrorna är parallellkopplade annars är det kardinalfel?
Men kondens på KB-pumpen är inte ovanligt om det är fuktigt i luften, det du kan göra är att isolera lite extra på pumpen.
Kolla bara att det inte är nån läcka, men det märkt på doften.
Skrivet av: Anders Gustavsson
« skrivet: 26 september 2015, 16:12:57 »

Hej. Någon som kan hjälpa mig. Har fått en Nibe F1255 installerad. 2 st borrhål 150 m/st som är seriekopplade.  Det är massor av kondens på köldbärarpumpen, rinner ut ca 0,5 liter/dag. Ledningarna in och ut är även de fulla av vatten under isoleringen.  Anläggningen är 4 mån gammal. Källaren där pumpen står är nyrenoverad med golvvärme. Tacksam för tips och råd.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!