Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: humlan57
« skrivet: 01 oktober 2006, 20:06:03 »

Humlan

Ser du värmeväxlaren som den svaga länken?



Det BÖR vara den svaga länken, men jag är inte riktigt säker på hur jag ska svara. En plattvärmeväxlare idag, har inte så stora förluster, att det bara rakt av går att peka ut den som en stor felkälla. Så görs allt rätt, är den knappast nån mer bov än nåt annat, om man räknar på förluster i överföringen. Det finns ju alltid en massa sätt att koppla ihop sakerna på, å det gör ju att det blir omöjligt att säga vad som kommer att bli slutresultatet. Jag tror på det jag gör, blir det skit, så är det inte det första jag misslyckas med. Men vad fan, "the show must go on" så jag kommer igen  :) ;)

mvh humlan.
Skrivet av: Wlagom
« skrivet: 01 oktober 2006, 19:47:19 »

Humlan

Ser du värmeväxlaren som den svaga länken?

Skrivet av: humlan57
« skrivet: 01 oktober 2006, 18:58:49 »

Jag låter bli att svara på det som gäller automatik, vet inte om jag ens begriper "halvsju" om det  :) Nu har dom byggt om hela vår elförsörjning, så nu fungerar allt otroligt bra. Men varför jag vill ha värmeväxlingen på insidan, boreor på att det är där där det stora haveriet möjligen ska kunna inträffa. Pajar nåt nu, har jag chansen att begränsa skadorna, inte säkert, men ändå större än med ett annat system. Slipper jag ta hänsyn til vp, kanske, säger kanske, så kan jag elda med olja eller ved, men det funkar inte om jag ansluter direkt mot vp. Hmm, har jag förklarat begripligt eller?

mvh humlan.
Skrivet av: Ulfons
« skrivet: 01 oktober 2006, 18:52:53 »

Svar till wlagom!

jag kollade runt på lite olika anläggningar, och fick uppfattningen om att de flesta anläggningar har ganska lika prestanda. det är en smaksak vad man vill ha, jag var lite inne på ctc först för det har man fått känslan av att det är bra grejor på vanliga olje/ved pannor. Och panndelen på sanyo är igrunden en ctc, att valet föll på sanyo var att den var enkel att installera själv då ingen fackman behövdes för köldmedia. Det är även enkelt om man skall göra någon form av renovering av huset att koppla bort utomhusdelen och flytta den utan att behöva hjälp av kylteckniker. Samt att dom lovade bra värden på den, och hittills bland dom jag kollat med i bekantskapskretsen så har ingen av deras anläggningar visat något som gör att jag ångrat mitt val.

            //Ulfons//
Skrivet av: Wlagom
« skrivet: 01 oktober 2006, 18:42:11 »

Humlan

Enkelheten är en mkt tilltalande princip.

För egen del funderar jag på att eventuellt klara mig utan reglerdator. Eftersom jag i skrivande stund lutar åt en figher eller ecoair så är det SMO10 och Ecologic som står under luppen.

Det som gäller för dagen är en l/v + 500 L acktank och vanlig shuntautomatik. Fördelen är att
systemet kan till att börja med köras igång även utan investeringen i shuntautomatiken, så att man i början får ställa in shunten manuellt. Då får jag chansen och prova min ide´med fast kondensering mot en låg temp, 40-45 ºC (har golvärme) i tanken. Fast kondensering klarar ju pumpen själv med sin inbyggda reglering
Fungerar det så automatiserar jag shunten, fungerar det inte så köper jag en dator och kör flytande kondensering med ackumulatortanken som en elpanna.

Är dock inte helt säker på att mitt resonemang kring fastkondensering mot en låg temperatur håller hela vägen.  Har ställt frågan i en annan tråd så så det klarnar väl så småningom.

Varför är det viktigt för dig att ha värmeväxlaren inomhus? Får du ofta strömavbrott?
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 01 oktober 2006, 18:29:26 »

Ulfons
Har kollat co2-an men fegade ur, blev rädd att effekten inte skulle räcka till och så blev jag även lite ängslig för oprövad teknik

Hur funderade du när du gjorde ditt val?


Jag utgick från att hitta nåt som kunde värma min acktank/sol/elpanna, på enklast möjliga sätt. Som jag gjort med olja, ved å solfångarna under ett antal år. Till det behövs inget inverter-styrt, utan vilken pump som helst duger bra. Att hålla en jämn temp i pannan är inget måste, utan allt som behövs, är att det finns nåt som orkar hålla tempen på den nivå som behövs för vv å värme. Eftersom det är slingor å ingen beredare, så behövs inget för att hindra legionella bakterierna att föröka sig, slingor töms ju innan det problemet uppstår. Sen ville jag ha nåt som växlade över värmen på insidan, å då försvann de flesta alternativen, tyvärr. Att jag sen kom i kontakt med en person som förklarade ett å annat, gjorde att valet föll på Airwellen. Nu är ju det här helt oprövat, så jag kan inte påstå att jag gjort rätt, men hittillls så fungerar det som jag tänkt. Du får hålla koll på det jag skriver, eller ställa frågor, så ska jag svara så gott det går. Det är fan inte så enkelt, men med tiden så kommer svaren åxå  :)

mvh humlan.
Skrivet av: Wlagom
« skrivet: 01 oktober 2006, 18:03:27 »

Ulfons
Har kollat co2-an men fegade ur, blev rädd att effekten inte skulle räcka till och så blev jag även lite ängslig för oprövad teknik

Hur funderade du när du gjorde ditt val?
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 01 oktober 2006, 15:33:30 »

Ang reglersystem, så har jag (tro´t eller ej) försökt att sätta mig in i problematiken. Men det verkar finnas alltför många å spridda åsikter om vad som fungerar bäst, så jag har inte kunnat hitta nån bra lösning.. Eller i vart fall, inget som direkt verkar passa in hos mig. Jag nöjer mig med att skruva lite manuellt, jag har ju en viss erfarenhet av hur allt ska ställas in, för att det ska bli både varmt, å finnas varmt vatten. Säkert oekonomiskt, å i allra högsta grad, "gammeldags"  :) Men jag har en känsla av att en modern styrenhet, skulle få ett spel på mig, å de varierande temperaturer som är fallet hos mig. Ved/sopeldning-solvärme-värmepump i en salig blandning, så tempen i pannan är minst sagt flytande  ;D

mvh humlan.
Skrivet av: Ulfons
« skrivet: 01 oktober 2006, 13:47:05 »

Hej wlagom. jag installerade en co2a själv i våras, det var en enkel maskin att installera själv. inget krongel med köldmedia. den funkar väldigt bra tycker jag, inte ett krongel efter att jag fått till inställningarna hittills.

//Ulfons//
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 30 september 2006, 16:50:31 »

Jaa, Du.., hur fungerar mitt reglersystem  Sc:,h  Får väl säga med handkarft då. Jag är ju en sån som härjat med solfångare å annat sen 90-talet. Du får fråga innovatörerna hur allt hänger ihop...

mvh humlan.
Skrivet av: Wlagom
« skrivet: 30 september 2006, 15:14:48 »

Humlan
har följt dina beslutsvåndor och byggturer. Blev nästan sugen själv på en Airwell, men deras närvaro i Stockholm tycks vara esoterisk, dvs mer i anden än i verkligheten.

Har tänkt mig installera rubbet på egen hand och då går det inte att ha ett kylmedium i en krets mellan in- och utsidan av huset. Så det blir nog en ecoair eller kanske den nya nibe, vem vet?

Hur fungerar ditt reglersystem?
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 30 september 2006, 14:44:18 »

Min Airwell fungerar bra, ska återkomma senare.., men hit-tills fungerar det bra...

mvh humlan.
Skrivet av: Wlagom
« skrivet: 30 september 2006, 14:34:27 »

Det finns nog inget enskilt fabrikat som håller bäst och ger minst problem. Valet av vp beror på vad du har för energiförbrukning idag, vilket hus du bor i, vilket uppvärmningssystem vp skall kopplas ihop med, hur händig är du själv o.s.v....o.s.v.

Hela forumet är en gigantisk arena för jakt efter kW och kr, fast nog verkar ibland spelet vara roligare än själva målet

För övrigt tycker jag som Maud Olofsson: den bästa kilowaten är den som inte finns.
Skrivet av: nic2
« skrivet: 29 september 2006, 22:02:12 »

Svårt att säga med den knapphändiga informationen.
Ett säkert kort är CTC, deras grejer verkar de flesta vara nöjda med, iaf här på forumet.

Hur stort hus?
Hur stort effektbehov (värme, varmvatten) ?

Skrivet av: gola
« skrivet: 29 september 2006, 11:53:19 »

Hej!
Jag bor i en liten villa i Sth. och ska köpa en l/v värmepump. Vilket fabrikat håller bäst och ger minst problem? En del pumpar går ner till -20 (t.ex. IVT) och andra till bara -15. Spelar det någon roll, och vilken drar mist energi? Vad ska jag köpa???
Tack för hjälp.
Göran.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!