Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: styrman
« skrivet: 11 juni 2013, 00:01:54 »

Är 109000 efter rot för dyrt?
Mvh
Annika

För dyrt för vad?
För en VP som "kanske" klarar av att värma huset....
Eller vilken tänker du på?
Vet du vilken temp det har varit på radiatorerna hittills om vintern? Vore ganska bra att veta...
Sedan ær det ju frågan vilket effekt behov ert hus har nær det blir -20*C ( om æn sællan, och få dagar )
Vilken effekt avger de pumpar ni har sett på redan vid -10*C.
Av vad jag har førstått så bør en on/off anpassas mer exact efter husets behov... en Inverter VP kan vara øverdeminsionderad utan problem ( dyrare dock )
(nær man ær osæker i alla fall ).
Om man bara tittar på Energimyndighetens test... En Thermia Atec HP 11 avger "bara" 6,7kW redan vid -7*C och 55*C till radiatorerna...
en motsvarande Mitsubishi 7,8kW...Daikin har också mindre effekt drop ... om ni nu skall se på låg temp pumpar øverhuvudtaget.
Kolla kanske med Mitsubishi & Daikin... få några offerter dær... Kanske ngn som kan hjælpa er att rækna/bedømma husets energi behov...
Køper ni før klen pump då blir 109000:- mycket pengar... Vissa mærken har program som kan ge en fingervisning vilken effekt blir læmplig...

Lycka till :)

Skrivet av: annikalisa
« skrivet: 10 juni 2013, 23:29:37 »

Vad ær vældigt høg framlednings temperatur? Det finns VP som utan problem levererar 65*C  ( førmodligen 75*C också ;) )
vid -20*C. Inget stannar och avgiven effekt førblir 10kW. ( utan elpatroner )
Sedan ær ju frågan om 10kW ræcker ( kan ju ha t.ex 6kW elpatron installerad ). Æven om SCOP skulle sjunka till 2 så ær det ju en stor besparing...
Investerings kostnaden blir i och før sig kanske 30000:- høgre ( fast nu gissar jag ) men bættre med en dyrare løsning som fungerar æn billigare som sliter...


Hm...45000kWh ær husets totala værme behov om jag har førstått detta rætt...
Sedan vore det kul att veta vilken VP ni har haft tidigare... och hur många kWh gick det åt då.
Antar att hela 285m2 værms vid sådan førbrukning ( 45000kWh ær ju en del )
Førutom nya fønster... ær det ett stenhus utan ngn annan isolering? Tak isolering?

Hej. Den gamla pannan är trasig. En gammal elpanna. Kanske därför huset "läkt" så mycket energi...

Vi flyttar in i huset i juli och har inte så mycket mer info att ge om den biten.
Huset har dubbla tegelväggar och isoleringsull upp till vinden. Alla fönster kommer att bytas ut. Samt ett fläktelement i källaren.

Är 109000 efter rot för dyrt?
Mvh
Annika
Skrivet av: styrman
« skrivet: 08 juni 2013, 21:25:00 »

En luft vatten som ska ge 10kw vid 65 graders framledning blir nog ganska dyr oavsett märke antar jag. Men varför köpte du vp om du inte tror det lönar sig för dig ? Jag skulle aldrig krångla till det med vp om jag inte räknade med att det lönar sig då kan jag köra med elpatron istället.

Lønar och lønar... ;) Vi jæmfør inte direkt el... før sådant system fanns aldrig. Før att gøra en lång historia kort.
Vi kopplade bort dyr fjærrværme, ville inte ha gaspanna och så var det kul med ngt "annorlunda" som gav komfort, VV och værme samt "låga" rækningar.
I jæmførelse med de andra alternativen så kanske investeringen som sådan inte betalar sig... men det var det vi valde :)
Oavsett ... med en førbrukning på 7300kWh/år før værme och VV ær vi nøjda  :)


 :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 juni 2013, 20:33:16 »

En luft vatten som ska ge 10kw vid 65 graders framledning blir nog ganska dyr oavsett märke antar jag. Men varför köpte du vp om du inte tror det lönar sig för dig ? Jag skulle aldrig krångla till det med vp om jag inte räknade med att det lönar sig då kan jag köra med elpatron istället.
Skrivet av: styrman
« skrivet: 08 juni 2013, 20:12:17 »

Jag försökte hitta pris på nätet för Altherma HT 11 kW och normalpris tycks ligga kring 130-140 000 kr, vilket väl är i storleksordningen 50-60 000 mer än för "vanliga" LVVP som Nibe, CTC osv? Hur mycket mer el sparar man med en sån, och hur står den sig i förhållande till bergvärme?

"IVT

IVT Air luft vatten om 14.4 kW med mjukstart.

PRIS 117233 SEK ink ROT

THERMIA

Thermia atec 13 luft vatten.
Thermia Total elpanna 180 liters TWS

PRIS 109200 SEK "

Ovan ær væll det som erbjøds... och det ær inga 50-60000:- SEK skillnad ;) Men visst ær HT'n dyr.Sen beror det væll vad man kan førhandla sig till.
HT'n ær inte førsta valet i Sverige kanske dær det finns en massa att vælja på. En LT och byte av radiatorer till fan coils kan kanske vara mer lønsamt.
En komplett 11kW 3 fas HT ( enligt prislista utan rabatter och inkl deras moms ) kostar i UK ca 8300:- £  i Polen ca 100000:- SEK
Dæremot så har man 2 års længre garanti i Sverige.
Tror nog att HT kan vara gott alternativ dær, som Smurfen skriver, berg VP ej ær genomførbart... samtidigt om man har høg temp radiatorer
och behøver 65*C framledning nær det blir som kallast... Hur många VP avger 10kW, ger 65*C ut vid kontinuerlig drift på vintern utan eltillskott
samt COP på ca 2  Sc:,h
Alla måste rækna på sitt fall..., sitt hus och lønsamhet i kanske 10års perspektiv.
Jag vet att vår VP inte betalar sig... om man tar investerings kostnaden med i bilden...men lægre rækningar och året runt komfort var det vært.... ::)
Ingen gråter øver tappade 30000:- på bilens værdeminskning....  :P  :)

 ;)

PS Det hade varit kul att se HT'n testad... kan ej finna några tester någonstans.... ???

 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 juni 2013, 18:54:33 »

Det finns ingen berg vp som fixar 80 grader framledning tror 72 grader är max vad dom klarar men behöver man så hög framledning skulle jag åtgärda systemet lite så man klarar sig med drygt 60 grader vilket nästan alla berg vp klarar. Tror ingen väljer en luft vatten vp för i stort sett samma pengar som en berg vp om man har möjlighet att borra besparing och livslängd lär bli högre på en berg vp. Hur mycket det skiljer beror naturligtvis vart man bor men det är ju ett bra alternativ om det inte går att borra eller gräva eller vill ta den extra kostnaden som en berg vp ofta innebär.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 08 juni 2013, 18:32:55 »

Jag försökte hitta pris på nätet för Altherma HT 11 kW och normalpris tycks ligga kring 130-140 000 kr, vilket väl är i storleksordningen 50-60 000 mer än för "vanliga" LVVP som Nibe, CTC osv? Hur mycket mer el sparar man med en sån, och hur står den sig i förhållande till bergvärme? 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 juni 2013, 10:36:39 »

1,86 i cop vid -20 och 75 graders framledning är ju bättre än elpatron men det blir antagligen lite lägre eftersom den avfrostar också.
Skrivet av: styrman
« skrivet: 07 juni 2013, 10:12:35 »

Den undre tabellen skall anvændas... skall visst inkludera defrost...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 juni 2013, 09:49:13 »

Vad ligger cop på vid tex -20 ute och 70 grader i framledning Sc:,h
Skrivet av: styrman
« skrivet: 07 juni 2013, 04:42:37 »

Styrman, det finns möjligtvis en LVVP som ger 75°C vid -20 och det är Daikin Altherma HT. 75°C,

 ::) , Ja men då finns det ju en VP som klarar vældigt høg framlednings temp... :) Om nu 75*C behøvs....
Men ræcker det med 55*C då finns det antagligen fler att vælja bland...

Vi har ju inte fått ngn info om vilken VP de har haft,vilken førbrukning med VP, vilken temp på radiatorerna de hade etc...
Vi vet inte heller varfør de væljer mellan Nibe och IVT... det finns ju fler

:)

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 06 juni 2013, 22:20:36 »

Min poäng är att trots att mitt värmesystem inte är optimalt för en LVVP (eller omvänt, den LVVP vi installerade är inte perfekt för mitt värmesystem i övrigt), trots att LVVPn står still när det är kallare än -10 så spar vi 13-14 MWh per år. Så systemet betalar sig på 7-8 år.

Att byta två radiatorer kommer kosta ca 8-10 kkr, men kommer (om mina beräkningar stämmer) göra att vi sparar ytterligare 2-3 MWh per år, så på 4-5 år har vi tjänat in även den extra kostnaden.

Sen vore det ju intressant att få veta vad dom har för system just nu, med tanke på uppgiften om ca 45 MWh elförbrukning per år. Det står ju i första posten att dom ska byta VP.

Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 05 juni 2013, 15:14:13 »

Styrman, det finns möjligtvis en LVVP som ger 75°C vid -20 och det är Daikin Altherma HT. 75°C, det är i stort sett ingen pump som ger detta oavsett utetemperatur. Vilka pumpar tänker du på? En Nibe eller IVT som annikalisa tittar på gör det definitivt inte. Sedan kan du ju spetsa med elpatron för att få högre framledning men då stannar den förmodligen på hög VPin istället. Noll besparing.

Det finns massor med trådar om detta om du vill läsa mer. Denna länk på sidorna 7, 10 och 11 är annars illustrativ http://www.euronom.se/filer/Euronom_vs_CTC.pdf. Detta är typiskt för LVVP. Jag kan ha fel, men vilka VP klarar det du hävdar?  Sc:,h

Lunkumeå, jag förstår fortfarande inte vart du är på väg. Jag påpekade att annikalisa borde undersöka framledningen innan de går vidare och jag upplever det som att du inte höll med. Ditt system stannar vid låga utetemperaturer så du borde ju vara den första som varnar för problemet med hög framledning alt retur vs LVVP.  ;) annikalisa kanske funderar om vad gäller markvärme när hon inser att radiatorerna måste bytas till en merkostnad på x kr?

Ett illustrativt exempel är att en EcoAir Villa, räknat feb-mars i år i Skåne, inte hade en sparat krona åt mina föräldrar... En Arctic EVI hade förmodligen jobbat lite då och då men en LVVP hos dem utan ombyggnad av värmesystemet är en dålig affär.

/Marcus
Skrivet av: styrman
« skrivet: 05 juni 2013, 09:51:38 »

Innan ni bestämmer er för en LVVP, kolla först framledningen. Om ert värmesystem kräver väldigt hög temperatur när det kryper under nollan ska ni inte ha luft-vatten överhuvudtaget. Pumpen stannar helt enkelt när vattnet blir för varmt och besparingen uteblir.
Tyvärr är det många som sitter i denna sits och det går inte att räkna med att installatören berättar detta.
Vad har ni för framledning (temperatur ut från pannan till radiatorerna) när det exempelvis är 0°C och -10°C?
/Marcus

Vad ær vældigt høg framlednings temperatur? Det finns VP som utan problem levererar 65*C  ( førmodligen 75*C också ;) )
vid -20*C. Inget stannar och avgiven effekt førblir 10kW. ( utan elpatroner )
Sedan ær ju frågan om 10kW ræcker ( kan ju ha t.ex 6kW elpatron installerad ). Æven om SCOP skulle sjunka till 2 så ær det ju en stor besparing...
Investerings kostnaden blir i och før sig kanske 30000:- høgre ( fast nu gissar jag ) men bættre med en dyrare løsning som fungerar æn billigare som sliter...


Hm...45000kWh ær husets totala værme behov om jag har førstått detta rætt...
Sedan vore det kul att veta vilken VP ni har haft tidigare... och hur många kWh gick det åt då.
Antar att hela 285m2 værms vid sådan førbrukning ( 45000kWh ær ju en del )
Førutom nya fønster... ær det ett stenhus utan ngn annan isolering? Tak isolering?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 05 juni 2013, 08:55:23 »

Risken... Jag menade risken att någonting ska vara så fel att hela installationen blir en ren förlustaffär på alla sätt och vis. Exempelvis risken att VPn kommer att stå still nästan hela tiden. Allt handlar om perspektiv och vilken tidshorisont man räknar på.

Den optimala maskinen är rimligen en maskin som "går med vinst" totalt sett över året, dvs den årliga kostnaden för installationen är lägre än den årliga minskningen i elkostnad. Men den kalkylen påverkas av hur man väljer att räkna, exempelvis vilken avskrivningstid man väljer, och vilken ränta.

Den VP som ger störst elbesparing är inte nödvändigtvis den som är mest lönsam, totalt sett. En billigare installation som ändå ger en rimligt stor minskning av elförbrukningen kan ju vara lönsammare, beroende på hur man väljer att räkna. Och kostnaden för att byta en del radiatorer ingår naturligtvis också i kalkylen. Men även den kostnaden måste ju slås ut över tiden på ett rimligt sätt.

För egen del värderar jag dessutom "självstyrningen" i systemet till någon krona per dag. Vårt gamla värmesystem krävde manuell styrning, året om. Bytet gjorde att jag fick ett modernt, självregelerande system som automatiskt håller rätt temperatur i huset. Den delen av min installation räknar jag till "bekvämlighetskontot", på samma sätt som jag gör med renoveringen av badrummet. Den "lönar" sig ju inte.

Och den som installerar ett dyrt loggningssystem har rimligen svårt att tjäna in de pengarna i sänkt elförbrukning. Men det är å andra sidan kul att se hur systemet funkar, så den kostnaden går på "nöjeskontot" (precis som delar av bilkostnaden?).

Dom allra flesta här inne verkar rimligt nöjda med sina system, så det viktigaste verkar vara ATT man installerar ett modernt värmepumpssystem av någon sort.

:)
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 05 juni 2013, 07:57:06 »

Mina föräldrar bor i ett hus i Skåne från sent 60-tal och en LVVP hade stannat redan innan än fem minusgrader pga för hög framledning. En EcoAir hade stannat på retur ännu tidigare.

Risk och risk, jag förstår inte?  Sc:,h Det är ju ingen risk, det handlar bara om att med framförhållning se till att de viktiga parametrarna är med INNAN ett beslut tas. Annikalisa kanske föredrar en annan lösning om raddarna i hela huset måste bytas?  ;)

Vi får nog också anta att husen i Norrland är mer välisolerade än i Skåne, i alla fall förr.

/Marcus
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 04 juni 2013, 11:13:35 »

Innan ni bestämmer er för en LVVP, kolla först framledningen. Om ert värmesystem kräver väldigt hög temperatur när det kryper under nollan ska ni inte ha luft-vatten överhuvudtaget.

Om man bor i Skåne måste väl ändå risken att drabbas av problem vara betydligt mindre än om man bor i Norrbotten? Och om det trots allt är ett problem så är ju en enkel lösning att byta en del radiatorer till större och tjockar.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 04 juni 2013, 06:47:40 »

Ni förbrukar 45000 kwh/år med er nuvarande värmepump.  Har ni en gammal luftvattenmaskin nu?
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 04 juni 2013, 06:33:06 »

Innan ni bestämmer er för en LVVP, kolla först framledningen. Om ert värmesystem kräver väldigt hög temperatur när det kryper under nollan ska ni inte ha luft-vatten överhuvudtaget. Pumpen stannar helt enkelt när vattnet blir för varmt och besparingen uteblir.

Tyvärr är det många som sitter i denna sits och det går inte att räkna med att installatören berättar detta.

Vad har ni för framledning (temperatur ut från pannan till radiatorerna) när det exempelvis är 0°C och -10°C?

Instämmer med övriga, en frånluftsvärmepump är ganska meningslös i ett hus som drar 45000 kWh. Det måste tillföras energi, inte återvinnas.

/Marcus
Skrivet av: annikalisa
« skrivet: 03 juni 2013, 22:47:36 »

Hej!
Storleken 14-15 kW låter rimligt.
Storleken på expansionskärlet beror på hur mycket vatten det är i nuvarande värmesystem, lite fundersam på skillnaden där?
Jag tror att priset är vad man får betala för en dylik installation.
En fråga, hur stor tomt har ni?
Har ni minst ca 1000 m2 över så skulle ni nog fundera på jordvärme istället.

Tomten är på 1000 kvm men jag har fått höra att det är mindre bra för växterna om man lägger in jordvärme och trädgården är helt fantastisk idag. Så det vill vi inte riskera :)

Men annars tycker du att stl och pris verkar bra?

Vilken ska man välja då? IVT eller Thermia?
Skrivet av: annikalisa
« skrivet: 03 juni 2013, 22:45:06 »

Finns det nåt skäl att inte titta på Nibe och CTC?

Den enda orsaken har varit att vi vid intresseanmälan av kontakt från de som representerar NIBE och CTC i vårt område inte blivit kontaktade.

Hade gärna tittat närmre på NIBE då vi har bra erfarenheter från detta sedan innan. Men jag vill inte behöva jaga en installatör redan innan det att arbetet börjat... Bådar mindre bra inför installationen. Det är nu 4 veckor sedan vi tog kontakt :o
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 juni 2013, 21:52:00 »

Jag håller med Dadid. Frånluftvärmepumpar har sin nisch  i välisolerade hus där ventilationsluften står för en stor del av värmebehovet. I ett dåligt isolerat hus står ventilationsluften bara för en liten del av totala värmebudgeten. Det är bara värmeinnehållet i ventilationsluften en frånluftvärmepump kan utnyttja. 
Skrivet av: dadid
« skrivet: 03 juni 2013, 21:23:04 »

Jag vill bara ge uttryck för min motsatta erfarenhet av frånluftsvärmepumpar i liknande hus.
Det kommer tyvärr inte att fungera, dvs ni behöver väldigt mycket större effekt. Tala gärna med Nibe om detta om ni är osäkra. På CZ var man på den tiden jag stötte på problemen inte uppdaterade.

I dagsläget har ni förmodligen självdrag. Om man sätter in en FLVP kommer energiförbrukningen för den ökade ventilationen att precis däckas av FLVP. Transmissionsförslusterna genom väggar, golv etc mäktar den erfarenhetsmässigt inte med.
En FLVP skall användas i moderna huskonstruktioner enligt mitt förmenande.

Lycka till med köpet!

/David
Skrivet av: silverräven
« skrivet: 03 juni 2013, 17:50:38 »

Vilken typ av VP har ni idag? Jag tycker ni har en hög elförbrukning.
Jag skulle välja en ComfortZone EX65 med tilluftsaggregat T12.
Det är en frånluftsvärmepump som är lämplig storlek till ert hus. :)
Med en FLVP slipper du utedelen och risken för att den fryser sönder när det blir längre elavbrott.
Kostnaden för pumpen ligger på ca 85000 kr.
http://www.comfortzone.se/vara-produkter/utbyte-bostadsyta-180-260-m2
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 03 juni 2013, 17:15:48 »

Finns det nåt skäl att inte titta på Nibe och CTC?
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 03 juni 2013, 13:28:24 »

Om du går vidare med Luft/Vatten skulle jag även tittat på Bosch

Bosch är samma saker som IVT fast priset kan bli ett helt annat.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 02 juni 2013, 23:20:19 »

Hej!
Storleken 14-15 kW låter rimligt.
Storleken på expansionskärlet beror på hur mycket vatten det är i nuvarande värmesystem, lite fundersam på skillnaden där?
Jag tror att priset är vad man får betala för en dylik installation.
En fråga, hur stor tomt har ni?
Har ni minst ca 1000 m2 över så skulle ni nog fundera på jordvärme istället.
Skrivet av: annikalisa
« skrivet: 02 juni 2013, 20:43:28 »

Hej

Vi ska byta värmepump i vårt hus. Ett hus om 200 kvm med 85 kvm biyta. Huset ligger i Skåne och den genomsnittliga temperaturen är 8 grader.

Årsförbrukning idag ligger på ca 45000 kWh/år ink el.

Huset är ett stenhus och alla fönster är nya med ett ca Uvärde om 1. Vattenburen värme ej vattenburen golvvärme.

Vi har haft en del offerter och just nu står det mellan en IVT och en Thermia.

Dessa paket har vi fått erbjudande om.

IVT

IVT Air luft vatten om 14.4 kW med mjukstart.
Flexibla slangar för anslutning av värmepump ivt air 150.
3 meters värmekabel för avfrostning.
varmvattenberedare 502 liter med två tappvattenslingor.
växelventil vxv1 dn 25
Wilo top-s 25
tryckkärl om 35 liter
ivt elkasset.
1 ivt fläktelement 42nms 30 f
1 ivt luftavfuktare MJ-E16vx

PRIS 117233 SEK ink ROT

THERMIA

Thermia atec 13 luft vatten.
Thermia Total elpanna 180 liters TWS
expansionskärl 18 liter
2 flex slangar
elinstallation ink mjukstart.
1 fläktelement
1 avfuktare med stick kontakt.

PRIS 109200 SEK

Är dessa bra? Stämmer VP mm mot vårt hus? Vi undrar då främst då IVT från början pratade om IVT Air 90, sen på husbesöket sa de 120 och vid offert står det 150...

Uppskattar all hjälp, och även tips om priset är rimligt mm.

MVH
Annika



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!