Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 28 februari 2005, 15:05:23 »

Sanyos nya CO2 pump har en frekvensstyrd kompressor, tyvärr hade teknikerna inte tänkt färdigt innan de skruvade ihop VP:n. Frekvenssyrningen styr mot konstant uteffekt, oberoende av effektbehovet... :P
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 februari 2005, 23:04:44 »

Håller med!!
Men kan inte låta bli att nämna IVT som jobbar med en start o stopp temp kring börvärdet.
Vid en viss utetemp når aldrig vp stopptemp trots att den är rejält över börvärdet tex 2 grader över!!!  Dessutom styr dom på returen som kan ställa till en del bekymmer om man har stor vattenvolym (överpendling)

Det är heller inte särskilt imponerande!!  Då håller jag hellre på gradminuterna!!

Men samma där vistt duger det i en villa, men helst kompletterad med en rumsgivare som kan ta hand om en del av pendlingarna pga av styrens tillkortakommande.

deras beskrivning av styren är häpnadsväckande ungefär 50 sidor!!!  Inte så kul för Elvira 90 år att skruva i  _/- fiR:
Skrivet av: robbansson
« skrivet: 26 februari 2005, 22:48:01 »

Håller med fullständigt!
Jobbar med programering/projektering av styrningar inom industrin (10år som egenfö.)
Och i mitt förra hus så inst. jag en IVT-greenline nu är den 10år men där fanns ju knapt styrning!

Så jag tror att det kan inte vara så svårt att knåpa ihop nått bättre som desutom kan styras/kollas via webben
en vanlig plc som har ethernet, 16in, 8utgångar kostar ca 3300:- och i den kan man lägga en webbserver, skicka mail mm

så de tar ju faktiskt rätt bra betalt får sten åldersgrejer!

Skrivet av: RLA
« skrivet: 26 februari 2005, 20:16:49 »

Industri-PC, självklart, men det går ju att montera in i befintlig VP, riv ut det gamla, skaffa IPC börja skriva program :P
Den blir ju inte varvtalsstyrd pga av detta men precisionen samt funktionerna skulle förmodligen bli flexiblare, om man uttrycker sig diplomatiskt.

Dom minsta IPC'na jag sett som är färdiga (in/utgångar, plintar, Ethernet osv kostar från ca 2500 + moms.
Om den kan PI-reglering/gradminuter vet jag inte men det går kanske att programera/kompletera.

Och notera: det är inte bara Nibe som har träig styr...
Skrivet av: admin
« skrivet: 26 februari 2005, 19:22:08 »

En liten industri-PLC hade suttit fint.

Eller hur, då hade de kunnat göra ett stenåldersprogram med stora marginaler åt alla håll, men kunderna med kunnande och intresse hade kunnat finjustera och utveckla den enligt eget tycke.

Det skulle säkert leda till en bättre produkt i slutändan.

Jag vet att det finns de som arbetar med att utveckla just en sån...  :-X
Skrivet av: Rippe
« skrivet: 26 februari 2005, 19:11:19 »

Först kort om mig själv:
Mellan 1990 och 1999 arbetade jag inom processindustrin som både serviceingenjör och styrsystemsprogrammerare. Under de åren han jag djuploda ett antal styrsystem för att hantera utrustning i processindustrin. Allt från rena PLC system som Siemens S5 till fullödiga överordnade bildskärmssystem av typen ABB Master. Då just bildbyggning inte riktigt låg för mig hamnade jag mest "på golvet" tillsammans med olika underordnade styrningar av maskiner och anläggningar.
Jag vill inte påstå att jag är händig. På det praktiska planet kan man nog säga att jag får betyget svag 3:a på en skala från 1-5. Däremot ser jag mig själv som lite klurig på det teoretiska planet. Och på den tiden som jag jobbade med styrsystem tyckte jag mig kunna lösa ut relativt komplicerade programmeringsfrågor. Nu för tiden är man en pappersvändare av grövre snitt och dessutom i en helt annan bransch. Men när jag började närma mig min VP har de gamla takterna vaknat till liv igen.
Tyvärr har jag insett att mina kunskaper inte riktigt kommer till sin rätt eftersom styrsystemet i VPn är så TRÄIG!

Inom industrin ska det vara exakta regleringar med maximala prestanda. Men så fort man kommer innanför hemmets väggar är det precis som om alla förutsätts vara idioter och allt ska vara som på stenåldern. Fan, inte ens en brödrost har ju förnuftiga inställningsmöjligheter.

Nibes (för det är här jag varit, andra tillverkare lämnar jag) styrsystem för att reglera maskineriet är egentligen fånigt underutvecklat.

För det första är inte kompressorn varvtalsstyrd. Detta trots att de flesta luft/luft värmepumpar är det och att man vet att just starter sliter på en kompressor. Med varvtalsstyrning skulle kompressorns livslängd förlängas OCH man skulle kunna ha en reglering värt namnet.

Teorin bakom dagens reglering i Nibe bygger på en klassisk stenålderslik ON/OFF reglering där man låter ärvärdet svänga upp och ner kring börvärdet.
Börvärdet räknas fram genom uppgifter från utomhusgivaren och, om sådan är monterad, även inomhusgivaren.

När man kör utan inomhusgivare famlar man ganska mycket i mörker. Med vald värmekurva räknar systemet ut ett börvärde som anses lämligt med hänsyn taget till utomhustemperaturen. Men yttre faktorer som solinstrålning eller vind hanteras inte av systemet mer än att den möjligen kan kompensera sig något utifrån returtemperaturens uppträdande.

Med inomhusgivare får man den finjustering som systemet behöver. Tyvärr är inomhusgivaren lika grov som övriga reglering. Det är väl kanske så att man gjort det så eftersom allt annat är så. Om man exepmpelvis kör med rumskompensering 4 så betyder det att för varje grad som faktisk inomhustemperatur avviker från inställt värde så ändras framledningstemperaturen 4 grader. Här skulle man ju kunna tro att detta även betyder att om inomhustemperaturen avviker 0,25 grader från inställt värde så skulle framledningstemperaturen ändras 1 grad. MEN ICKE. Det först vid EN HEL GRAD avvikelse som framledningstemperaturen får sig en slev. Och då blir det, SMACK, 4 grader i ett bräde! Snacka om TRÄ! Dessutom HELT onödigt. Det temperaturberoende motståndet i givaren kan ju leverera noggrannare än så. Och att få styrdatorn i systemet att hantera decimaler hade ju också kunnat gå att fixa utan större kostnad. MEN NÄ, det vill man inte för då kommer börvärdet på framledningstemperaturen att hoppa runt som en groda. JAMEN lägg er åtminstone på halva grader för f-n eller lägg in en tidsfördröjning eller vad som helst. Nu blir det ju pannkaka.

Och varför brusa upp över detta? JO när man sett VAD man kan göra i reglersammanhang blir man ledsen när man stöter på en så här töntig historia. Visst, visst, det kanske räcker för hemma miljö. Men när man VET att kostnaden för att få ett mer sofistikerat system knappast bliv överdrivna. DÅ blir man trött!

Nu har SILVER indikerat att något bättre är på gång (se annan tråd). Vi får hoppas att Nibe tänkt till lite. Tyvärr lär väl inte jag bli gladare för det. Jag ska ju ha min nuvarande anläggning i många år framåt. Om nu inte NIbe erbjuder en gratis uppgradering till "NIBESTYR 2005:1"????

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!