Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: michael.a
« skrivet: 11 maj 2013, 08:18:05 »

det är viktigt att du har annläggningen riktigt intrimmad innan du kopplar in rumsgivare.
koppla bort innegivaren o kör några dygn för att se till att rumstempen blir det samma som rumbör genom att justera på kurvan,när det stämmer så kan du ansluta givaren igen,ställ inverkan av givaren på max 3 .
sätt värmestoppet 1 -3grader under önskad rumstemp
Skrivet av: UffeH
« skrivet: 04 maj 2013, 22:25:09 »

Jag är också tveksam till att stänga av tappvarmvattnet, det skulle vara för att spara ca 250 kWh. Fast innan vi installerade värmepumpen hade vi en el-vvb och den var ju avstängd (eller "frostläge" på vintern) jämt när vi inte var där.
Bra idé att sänka värmestoppet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 maj 2013, 05:45:13 »

Bäst funktion skulle du nog få om du t.ex. satte värmestopp till 12 grader, det förhindrar kompressorstart helt om det är varmare än 12 grader ute.
Då beredaren inte har slingvärmare för tappvarmvattnet skulle jag nog inte rekommendera att du stänger av tappvarmvattnet, och om du gör det är det viktigt att du höjer tempen i hela beredaren till över 60 grader i flera timmar för att garantera legionellafritt.
Jag skulle nog inte chansa med det, tror dessutom det kan vara svårt att få vattnet så varmt i hela tanken.
Skrivet av: UffeH
« skrivet: 02 maj 2013, 21:33:49 »

OK. Jag förstår mer och mer.
Jag ska prova en lägre kurva. Ska kolla avfrostningen också, men det kan nog vara svårt att se nåt avvikande nu när det är varmt ute.
Vad tror ni om varmvattnet? Jag har låtit varmvattenberedaren vara igång, under jan-mars har 80 drifttimmar gått till att hålla varmvattnet varmt. Är det några risker med att stänga av varmvattenberedningen tror ni?
Och som jag antydde i början, på vår och höst skulle VP:n kunna vara avstängd helt så länge temperaturen inte kryper under nollan. Är det dumt eller är den konstruerad för kontinuerlig drift eller så? Jag läste någonstans i forumet om att cirkulationspumparna skulle "motioneras" med jämna mellanrum. Åsikter om det?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 maj 2013, 19:14:52 »


Jag kan alltså välja en lägre kurva. Enligt Rolands exempel skulle värmekurvan sänkas 24° (men var fick du "20" ifrån i ditt räkneexempel?)

Värmkurvorna är gjorda för 20 grader inomhus i utgångsläget. Börvärdet på framledningstemperaturen är 20 grader när det är 20 grader ute.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 maj 2013, 17:54:31 »

Mmm, det är nog inte otroligt att det hänt nåt med avfrostningsautomatiken, eller någon värmekabel (om det finns en sån på Atria) som lagt av som gjort att vatten ej kunnat dräneras som det är tänkt.
Skrivet av: UffeH
« skrivet: 02 maj 2013, 16:23:50 »

Jodå, det finns en rumsgivare. Vi har dock glömt att ställa in temperaturen på den när vi åkt hem, men via nätet har jag ställt "Önskad rumstemp" till 12°. Jag vet inte om det påverkar på samma sätt som att ändra på rumsgivaren, men troligen påverkar de båda "rum bör" på samma sätt. Det finns alltså en variabel som heter "rum bör" som för närvarande har värdet 12°C, och en annan variabel som heter "ändra önskad rumstemp" som också har värdet 12°C. Jag tror att de följs åt, d.v.s. om jag ändrar "önskad rumstemp" på nätet eller ändrar "RUM" på panelen på värmepumpen så ändras "rum bör" till det värdet. Det går inte att ställa in lägre än 12°.

(Som dum användare kan man ju luras att tro att värdet "önskad rumstemperatur" faktiskt betyder "önskad rumstemperatur" och inte att kurvan sänks 3x(20-12) från utgångsvärdet...)

Jag kan alltså välja en lägre kurva. Enligt Rolands exempel skulle värmekurvan sänkas 24° (men var fick du "20" ifrån i ditt räkneexempel?) om jag ställer in 12, så om jag väljer kurva 32 eller 34 så kanske det blir bra. Man vill ju bara inte att det blir för lite värme om det blir smällkallt ute. Men man får väl ha koll på temperaturen och ändra vid behov.

Tidigare siffror: Förra året hade pumpen 401 drifttimmar i januari, 461 i februari och 374 i mars. Alltså totalt 450 timmar mindre. Dock var mars mycket varmare då än nu. Tidigare siffror finns ej, pumpen installerades i juni 2011. Jag har servat den enligt instruktion (alltså tömt filter och kollat nivåer, har varit OK hela tiden).

Thermia använder något som de kallar "integral" för att avgöra värmebehovet. Som jag har fattat det ger 1 grad under det önskade värdet under 1 minut ett integralvärde på -1. 3 grader under det önskade värdet under 11 minuter ger -3x11=-33. Kompressorn startar vid ett integralvärde på -60. Nu tittade jag på integralsiffrorna för de här månaderna och januari och februari ser normala ut (integral mellan -100 och 30 ungefär) men mellan 10 mars och 10 april sticker det här värdet ner till -1000 varje dag! Och då jobbar pumpen i stort sett kontinuerligt, och det blir en massa tillsatsvärme också. Man skulle tro att det stod ett fönster öppet, men vi var där helgen vecka 12 och det var inget konstigt med huset då. Från 10 april ser det normalt ut igen.  Att det var så låg "integral" under större delen av mars verkar ju förklara drifttimmarna, men varför var integralen så låg då? Kan det bero på isbildning eller snö på utedelen, tro?

Tack för att jag får dela mina tankar med er och tack för kloka kommentarer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 maj 2013, 08:50:35 »

Jag reagerar lite på fördelningen av drifttimmar mellan månaderna. Siffrorna för min pump för januari tom mars är 695 (plus en massa tillsatsel den månaden), 610 och 629 kompressortimmar. Utetemperaturerna behöver inte ha följts åt mellan Gotland och fastlandet men det är lite konstigt med en så hög siffra för mars med tanke på att solen börjar värma och det betyder mer när innetemperaturen är låg. Jag tycker antalet drifttimmar för mars är väldigt högt. 

Varje grads ändring av rumvärdet förskjuter värmekurvan 3 grader enligt manualen. Ställer man in 12 grader betyder det inte att rumstemperaturen blir 12 grader utan att värmekurvan sänks 3x(20-12) = 24 grader jämfört med utgångsläget.   
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 maj 2013, 06:26:19 »

Har du rums/innegivare?
Nu är jag inte inläst på Thermias styr och dess benämningar, men rent generellt så styrs temperaturen av två värden, ett värde som säger när värme börjar behövas, brukar kallas parallellförskjutning, offset, värmestopp eller liknande, som regel börjar ett hus få värmebehöv vid ca +15-+17 graders utetemp.
Det andra värdet är kurvan, som avgör hur mycket varmare vatten som behövs när det blir kallare ute.
Inställningen "Önskad rumstemp" innebär inte att det faktiskt blir 12 grader, vilket du noterat, utan bara att börvärdet justeras ned i proportion till de värden du valt för "värmestopp" och kurva, ligger dessa inställningar lite fel så kommer önskad rumstemp inte att vara den du efterfrågar.
Detta innebär att du kan behöva ställa ned värdet till 9 grader om du faktiskt vill ha 12 grader i huset när ni inte är där.
Eller att du sätter in en rumsgivare (tillbehör).

När det gäller energiförbrukningen kan jag inte säga om det är rimligt, det avgörs ju egentligen helt av husets energibehov, och om värmepumpen fungerat som tänkt eller ej.
En Atria har i bästa fall ca 3.0 i COP, så utan värmepump skulle det ha gått ca 3 gånger mer energi för att hålla huset varmt.
Har du några siffror på tidigare energiåtgång?

Skrivet av: UffeH
« skrivet: 01 maj 2013, 23:38:40 »

Hej!
Har fått en rejäl elräkning trots att sommarstugan stått på "sparlåga" (trodde jag) under vintern. Behöver nog hjälp med att få till inställningarna.

Huset är ca 150 m2, vinterbonat trähus ca 100 år gammalt och ligger på Gotland. Isoleringen på bottenplanet är väl också 100 år, men verkar inte vara helt urusel. Vinden som vi inrett har bra isolering. Värmesystemet är en Atria 8, med rumsgivare.

Under vintern har jag ställt ner innetemperaturen genom att sätta "önskad rumstemp" på thermiaonline till 12 grader. Rumstemperaturen har legat på 13,5-15 grader. Den har aldrig understigit 13,5 grader.

Det har ju inte varit smällkallt ute; under januari låg temperaturen runt nollan, förutom vid tre tillfällen, totalt 4-5 dygn, som det var som lägst -10. Under februari var det oftare plus än minus, snittet drygt noll, vid två tillfällen ned till -5. Mars månad var lite kallare, snitt runt -2, några dagar kröp det under -10 och vid ett tillfälle -16.

Under januari har drifttiden på VP varit 591 h,  under februari 490 h och under mars 611h. Det blir 19 timmar per dygn i snitt. Drifttid varmvatten har varit 85 timmar totalt jan-mars.

Vi har värmt huset tre gånger under de här tre månaderna då vi åkt dit ett par dagar och då har tillsats 1 (3 kW) gått en del. Tillsats 2 (6 kW) går på vid legionellakörningarna en gång i veckan. Utöver de här tillsatserna har alltså värmepumpen dragit drygt 4500 kWh under jan-mars.

Jag har en känsla av att VP:n drar på för mycket. När temperaturen är mer än 12 grader inne borde den väl inte behöva arbeta alls? Eller är det "kurvan" (har stått på 38) som styr mest?

Huset bör hålla 10-15 grader under vintern. Nu på våren och försommaren när det är typ 10 plusgrader dygnet runt skulle jag ju inte behöva värma alls, men det kanske inte är någon bra idé att stänga av VP:n helt?

Så, vad säger ni experter, hur ska inställningarna vara för mest ekonomiska underhållsvärme?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!