Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jimron
« skrivet: 08 december 2009, 12:34:01 »

Tack för svaren! Håller med dig Hjopek, om ekonomin tillåter så blir det till att byta de platta mot de större gamla.För övrigt så funkar det bra nu men som sagt vid blåst så blir det kallt i tillbyggnaden och då får man höja rumbör lite men kanske inte till 24 som sist för då blev det eltillskott såg jag sen fiR:
Kör kurva 40 och rumbör 20 i vanliga fall och det funkar bra. Har ju inte haft nån kyla direkt här nere i Skåne än,som lägst -1 tror jag, så man vet ju inte hur det blir vid en köldknäpp.Enligt pappren skall jag klara mig ner till -10 utan eltillskott och så kallt är det inte ofta här. Håller koll på den totala elförbrukningen också för jag vill jämföra med föregående uppvärmningskälla som var en Argo luft-vatten och med den så låg jag på ca 11000kwh totalt inklusive hushållsel på ett år. Det tycker jag var helt ok men som sagt den gick sönder och sen blev det jordvärme istället. Huvudorsaken att det blev jordvärme var att jag ville ha ett underhållsfritt system och framförallt driftsäkert. Trodde kanske inte att jag skulle spara in så mycket kwh men som prognosen ser ut nu så sparar man in lite varje månad om jag jämför med Argon och när ett år har gått så kan jag möjligtvis kanske komma under 10000kwh och det hade jag varit riktigt nöjd med :) Jordvärmen togs i drift i juni i år.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 05 december 2009, 13:21:27 »

Jag har liknande som du, gamla delen av huset med riktiga element och tillbyggnad med platta element.

När jag fick värmepumpen öppnade jag alla element, justerade kurvan så att jag hade bra temp i den delen som har platta (sämre) element, rumbör 20 hela tiden, sedan drog jag ner något på elementen i gamla delen så det inte blev för varmt där, och det har funkat bra. Alltså samtliga platta element helt öppna.

De dagar det har blåst från "fel" håll så det har blivit kallare, höjde jag rumbör till 21-22 och sänkt den när det slutat blåsa.
Det finns ingen rumsgivare än hos mig heller, det är bättre att få in rätt kurva först, och sedan hitta rätt rum att sätta den i.

Förresten har jag en Optimum 12:a till en kåk från 1880 på 275 kvm inkl tillbyggnad, kurva 35 och 22 grader i köket där jag har platta element.
Pumpen går en gång i timmen vid +5, jag har inte justerat något där än, utan följer upp nu under vintern hur den går, som sagt det enda jag kommer att justera är rumbör vid blåst samt
eventuell knäck av kurvan men det verkar inte behövas än i allafall.

Troligen kommer jag att byta ut samtliga platta element till riktiga liknande de jag har av den äldre modellen, jag har en känsla av att det blir skönare och billigare värme.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 05 december 2009, 00:21:06 »

Om de nya elementen är kalla i botten är det nog sämre flöde där. strypa termostaterna i gamla delen borde fungera, men så fort någon öppnar en så är man tillbaks. Ibland finns injusteringsventiler till varje element, då stryper man där istället.
Skrivet av: jimron
« skrivet: 02 november 2009, 15:42:11 »

Har lite problem med ojämn värme i huset när det har blåst ganska kallt ute. Huset består av en äldre del med mest gamla gjutjärnsradiatorer och en tillbyggd nyare del med platta radiatorer. Det blir för kallt i den nyare delen medan det  är helt ok i den andra.Kör på kurva 40 utan knäckning av kurvan och alla termostater helt öppna och rum bör20. Styrs via utegivare och utetemp nu är 6 grader. Snackade med installatören och han sa att jag skulle öka på rum bör och strypa termostaterna lite i den del av huset som det är varmt. Låter detta rätt? Man har ju lärt sig här att alla termostater skall vara fullt öppna.Frågade också om det fanns risk för hög retur när man drog ner termostaterna lite men det sa han var lugnt.Frågade också om jag eventuellt skulle behöva en innegivare men det tyckte han inte. När det inte är blåsigt väder så funkar allt bra dock är det alltid lite varmare i den äldre delen med de gamla radiatorerna men det kan jag leva med men när man kom in i rummet längst bort i den nya delen och där bara var 15 grader så måste man göra nåt. Som sagt så har det blåst väldigt kallt under natten och det är väl vad man kallar ett snabbt väderomslag. Har höjt rum bör till 22... bör man öka mer? Vad jag förstår så tar det ju tid att komma upp till 20 grader som jag vill ha i det kallaste rummet. Just nu är där ca 18grader så det ökar ju... Thumbsup     Tacksam för era synpunkter!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!