Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: R
« skrivet: 04 oktober 2004, 00:15:16 »

till.
Citera
Hur blir värmespridningen med låg fläkthastighet, det blir varmt runt fläkten men det sprider sig nog inte så bra.
Jag tycker det är ganska självklart, med låg fläkthastighet blir det varmt precis vid innedelen men inte i resten av huset.

Man måste plasera den så att ventilationen tar luften vidare i huset. :-[

// Rasmus
Skrivet av: Rasmus
« skrivet: 04 oktober 2004, 00:09:08 »

[Ett plus att är man kan skrota torkskåpet, det är bara att ställa en torkställning medanför utblåset  :)
Citera

Jo , men tänk på att det blir rätt fuktigt i rummet   :o

En avfuktare sidan om kanske  :D

// Rasmus
Skrivet av: Rasmus
« skrivet: 04 oktober 2004, 00:06:29 »

Tack, det var värdefull info. Konstigt att det inte pratas mer om detta  ???. Folk verkar mer oroliga över hur mycket utomhusdelen väsnas. Ett plus att är man kan skrota torkskåpet, det är bara att ställa en torkställning medanför utblåset  :)
Skrivet av: Rasmus
« skrivet: 04 oktober 2004, 00:04:45 »

Ljudnivån på låg fläkthastighet är helt ointresant.
För att få ut någon effekt av en luft/luft VP skall fläkten gå på högsta eller näst högsta läge, och då låter det. Min Panasonic Inverter från 1999 körde jag för det mesta med fläkten i auto-läge, ju mer effekt den skulle ge destu högre fläktvarv. Körde man med låg fläkthastiget fick man inte ut nästan någon värme ur den. Fläkten hade 5 läge och det var bara läge 4 och 5 som var någon ide.
Jag kanske är onormalt känslig för fläktljud men det hände tom. att jag stängde av skiten när jag var i huset pga. fläktljudet. Dessutom fortplantades ett stomljud från utomhusdelel in i huset. Besök gärna någon som har luft/luftVP och var där ett tag, att bara lyssna på ljudet ger inget. Det är först efter att tag som man märker att det blir jobbigt, jag lovar. Min inomhusdel satt i trappen mellan över/undervåning och spred nog värmen väldigt bra, men tyvärr också fläktljudet. Har nu bergvärme och kan konstatera att den inte ens hörs om dörren är stängd till tvättstugan där den står. Nåja, det knäpper väl lite i rören ibland ;), men pumpen hörs inte.
Tänk efter före, du skall dock leva med fläktljudet i ganska många år, dygnet runt. (om nu pumpen håller så himla länge, mina gjorde det inte.)


Måste då bara inflika med att min Panasonic e9 -04 aldrig går på mer än läge 3 på fläkten då auto läget är instält.
Man behöver absolut inte ha fläkten på maxläge för att få ut max av den. Är plaseringen av inedelen fel , så får den arbeta mot luftströmmen . Har haft sånna problem med min förra VP.
 

Vad gäller fläktljudet så är det viktigt att man har den igång hela tiden , stänger man av den ett tag tar det lite tid inna den har cirkulerat runt luften, och då väljer den ett högre läge på fläkten.

Min är plaserad åvanför min tv , och jag måste säga det jag inte tänker på den alls.

Det allra viktigaste är att man monterar den så att den blåser i den riktningen som din nuvarande ventilation  går i.

När det gäller bullrande utedelar så finns det några tipps jag kan ge , Skruva aldrig den rätt in i väggen utan montera den på något , Jag stälde min på lekablock, hadde den på konsoller som var skruvade i väggen innan och då låter det in rätt bra.  

// Rasmus

Skrivet av: admin
« skrivet: 02 oktober 2004, 15:55:14 »

Citera
Jag ställde uteenheten på några block, så något ljud fortplantas inte in. Kunde inte riktigt komma på varför jag skulle använda konsoler. Jag ska ändå inte ha något under den.

Konsollerna kan nog vara bra att ha om man sätter den högt, p.g.a. t.ex. planteringar eller annat vid marknivå...

I övrigt håller jag helt med dig, om den skall monteras i rimlig höjd är det absolut att fördra att placera den på ett markfundament.
Skrivet av: Dogbert
« skrivet: 02 oktober 2004, 14:09:13 »

Jag har en Panasonic E9, och störs inte det minsta av ljudet. Inne-enheten är placerad i hallen och där vistas jag inte så mycket. Där kan man dock förnimma ljudet från den. Går jag in i ett angränsande rum så hör jag den inte. Den är inställd i auto-läge och går inte på särskilt höga varv. (Placeringen är samma som Diplomatens, dvs trappen mellan över/under-våning. Min är dock nyare än hans).

Ljudnivån från inneenheten är som en viskning jämfört med datorn.

Jag tappar ca 0.5 grader från hallen till angränsande rum. Det är mindre än vad man bör räkna med. Ca 2 grader brukar anges för t ex konvektorelement. Så tydligen sprids värmen bra hos mig. Detta gäller med öppna dörrar. Dock får jag inte speciellt mycket värmetapp till toaletterna heller där dörrarna är igenvikta normalt.

Får man kraftiga temperaturgradienter så har man antagligen ett väldigt "läckande" hus. Då kan det antagligen vara intressant att se över olika möjligheter till bättre k-värden/isolering.

Fast jag bor i ett ganska stillsamt villaområde tycker jag inte att uteenheten låter speciellt mycket. Står man på gatan är det knappt den märks. Det är alltid ett visst stadsbrus i bakgrunden.

Jag ställde uteenheten på några block, så något ljud fortplantas inte in. Kunde inte riktigt komma på varför jag skulle använda konsoler. Jag ska ändå inte ha något under den.

Skrivet av: diplomaten
« skrivet: 27 september 2004, 07:46:01 »

Citera
Jovisst,Jag tycker det vore synd om folk avstår från luftvärmepump för att de tror att ljudet är störande.
Jag menar INTE att folk ska avstå från att köpa en luft/luft VP, bara att dom skall vara medvetna om att det faktiskt låter en del från innedelen (och även utedelen i vissa fall). Tyvärr så brukar säljare ofta "glömma bort" såna saker i sin iver att tala om alla fördelar.
Skrivet av: Erik K
« skrivet: 26 september 2004, 17:18:07 »

Jovisst,Jag tycker det vore synd om folk avstår från luftvärmepump för att de tror att ljudet är störande.Med en vettig installation,och en välkänd kvalitetsmaskin så är det ingen fata med ljudet.Tyvärr dyker det upp diverse  billiga luftvärmepumpar,ofta on/off maskiner,och ofta Kinesiska som kan skapa dåligt rykte för luftvärmepumparna.
Skrivet av: värmemannen
« skrivet: 26 september 2004, 08:43:50 »

Jag har installerat en Panasonic (12) på landet och en Panasonic (9) i bostaden. Ljudet från utedelen är försumbart. Fläkten på innerdelen är betydligt mindre än på en konventionell värmefläkt. Smaksak om man tycker att det stör.  Den ena utdelen har, på grund av sin placering på vägg, emellertid i vissa lägen medfört lite stomljud.

En möjlighet om man skulle finna innerdelen störande är att använda pumpen till uppvärmning när man inte är i rummet, exempelvis under olika tider på dagen eller natten. Panasonicmaskinen har timerfunktion, troligtvis även den andra som du tittat på.

Jag kan anföra att Panasonicmaskinerna var billiga och att jag köpt dem på nätet (Citcop) och att detta fungerat utmärkt men att man själv måsta ordna en installatör.
Skrivet av: diplomaten
« skrivet: 24 september 2004, 08:36:22 »

Jag hade gummifötter på utedelen och även gummiplattor mellan vägg och konsol, men vid kyla så blev det ändå lite stomljud inomhus. Det kanske beror på vad man har för väggar.
Citera
Innedelen går i princip alltid på lågvarv,det räcker till.
Hur blir värmespridningen med låg fläkthastighet, det blir varmt runt fläkten men det sprider sig nog inte så bra.
Jag tycker det är ganska självklart, med låg fläkthastighet blir det varmt precis vid innedelen men inte i resten av huset. När jag körde min på låg fläkthastighet blev det väldigt varmt runt innedelen, dels pga. av att tempen blir högre vid lågt luftflöde dels för att det inte spred ut sig i huset. Jag hävdar fortfarande, skall man ha någon nytta av en luft/kuft VP skall den gå på hög fläkthastihet så att värmen sprider sig i hela huset (så gott det går). Det stora problemet kvarstår dock, när det verkligen behövs värme så ger den knappast något alls. Sen missar man ju tyvärr VV som ju står för ca 25% av värmebehovet.
En stor fördel med luft/luft som jag märkte var att luften blev bättre inomhus, med direktel brukar det kännas torrt och luften blir stillastående men detta försvann nästan helt och hållet.
Skrivet av: Erik K
« skrivet: 23 september 2004, 19:02:19 »

Nu har jag en annan erfarenhet än "Dipomaten".Utedelens konsol är upphängd i vibrationsdämpare mot väggen,och utedelen i sin tur är monterad med vibrationsdämpare mot konsolen.Värmepumpen är på 9,4kW,så den behöver aldrig gå för fullt (inverter).Jag kan garantera att det inte hörs något ljud från den,inomhus.Man kan också montera utedelen på en "pall" utanför väggen,istället för att montera på väggen.Innedelen går i princip alltid på lågvarv,det räcker till.Förmodligen för att den är såpass kraftig.Innedelen sitter i hallen,alldeles utanför sovrummet.Där sover jag med öppen dörr,utan att störas av innedelen.Det susar endast lite lågt.
Skrivet av: Zane
« skrivet: 23 september 2004, 10:27:55 »

Tack, det var värdefull info. Konstigt att det inte pratas mer om detta  ???. Folk verkar mer oroliga över hur mycket utomhusdelen väsnas. Ett plus att är man kan skrota torkskåpet, det är bara att ställa en torkställning medanför utblåset  :)
Skrivet av: diplomaten
« skrivet: 22 september 2004, 13:15:03 »

Ljudnivån på låg fläkthastighet är helt ointresant.
För att få ut någon effekt av en luft/luft VP skall fläkten gå på högsta eller näst högsta läge, och då låter det. Min Panasonic Inverter från 1999 körde jag för det mesta med fläkten i auto-läge, ju mer effekt den skulle ge destu högre fläktvarv. Körde man med låg fläkthastiget fick man inte ut nästan någon värme ur den. Fläkten hade 5 läge och det var bara läge 4 och 5 som var någon ide.
Jag kanske är onormalt känslig för fläktljud men det hände tom. att jag stängde av skiten när jag var i huset pga. fläktljudet. Dessutom fortplantades ett stomljud från utomhusdelel in i huset. Besök gärna någon som har luft/luftVP och var där ett tag, att bara lyssna på ljudet ger inget. Det är först efter att tag som man märker att det blir jobbigt, jag lovar. Min inomhusdel satt i trappen mellan över/undervåning och spred nog värmen väldigt bra, men tyvärr också fläktljudet. Har nu bergvärme och kan konstatera att den inte ens hörs om dörren är stängd till tvättstugan där den står. Nåja, det knäpper väl lite i rören ibland ;), men pumpen hörs inte.
Tänk efter före, du skall dock leva med fläktljudet i ganska många år, dygnet runt. (om nu pumpen håller så himla länge, mina gjorde det inte.)
Skrivet av: Zane
« skrivet: 22 september 2004, 09:33:17 »

Det är inte jag som har mätt, utan jag har bara kollat i faktabladen, och där står det inte var dom har mätt. Men det är ju en helt klart en relevant fråga.

Det där med blåsten var bra att veta, det har jag faktiskt inte tänkt på...  :-\

Fick precis veta att en granne ska få en Panasonic installerad imorgon, får knalla dit och kolla.
Skrivet av: admin
« skrivet: 21 september 2004, 22:08:12 »

Har inte haft tid att kolla, men mäter du verkligen på samma sätt?

En del anger buller vid 5 meter från källan , medan andra mäter en meter framför, medan andra mäter en meter framför och en meter nedanför...

Kolla detta innan du bestämmer dig för vilken som bullrar mest.

Man brukar anta att ljudtrycket minskar med ungefär 3 dB för varje fördubbling av avståndet.

27 dB på en meter blir då ca 22 dB om man mäter på 5 meters avständ.
Skrivet av: svenne
« skrivet: 21 september 2004, 17:56:54 »

den stora nackdelen är att om man placerar den där man vistas mycket så blir det blåsigt runt öronen  >:(
Ljudet är nog margineelt, en diskmaskin ligger väl på en 45 Db
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 september 2004, 14:50:22 »

21 till 27 är jättestor skillnad, men 27 är oxå lågt!
två kompisar skruvar förfullt nu på Panasonic E9CKP.
Kanske dom startas till helgen!?
Skrivet av: Zane
« skrivet: 21 september 2004, 10:48:00 »

Hej!
Jag står som många andra i valet och kvalet att köpa en luft-luft vp. (Har öppen planlösning, direktel, 120 kvm)

Har kollat runt i forumet med inte funnit något svar på min fundering när det gäller buller på inomhusdelen på en luft-luft vp.

Jämför man tex Panasonic E9CKP med Mitsubishi Msz-A09 så är det rätt så stor skillnad enligt tabellen.

Mitsubishi anger 21 dB och Panasonic 27 dB.
(Båda vid lågt fläktläge).

Jag har ingen erfarenhet av hur mycket oljud inomhusdelen gör. Är det något man störs av?
Är det något man ska ha med i beräkningarna när det gäller placeringen av inomhusdelen? (Inte bara bästa stället för cirkulationen).

Tack på förhand.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!