Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: 747
« skrivet: 27 april 2006, 14:10:27 »

Ja det där med grovkoll var en bra ide..

Gjorde en sådan nästan precis när jag flyttade in för ett år sedan. Har inte varit riktigt nöjd med min uppvärmning hittils då jag tyckt att de lite större radiatorerna inte blivit varma över hela sin yta (Både upptil o nedtill)..

Gick över alla mindre radiatorer i huset och ströp ner dom men fortfarande ingen större förbättring på de stora.

I själva pumprummet finns en liten radiator som jag naturligtvis hade kollat men hade varit lite för snabb då jag idag insåg att rören till denna radiator kom uppifrån och inte nedifrån som på de flesta vilket gjorde att märkningen på den inre skalan dvs strypningen var uppochner (Man fick titta nedifrån för att se märkningen om ni förstår vad jag menar ;)). Denna radiator var ganska så varm då den antagligen inte fått nån strypning överhuvudtaget och således bromsat upp flödet till alla andra radiatorer i huset!

Hoppas se en klar förbättring nu iallafall på de större radiatorerna i huset och en något förbättrad värmeekonomi ;)

Tack till alla som hjälpt mig med alla dumma frågor hittils. Det känns som jag börjar kunna lite om bergvärme till slut (Vilket kändes omöjligt ett tag) med alla förkortningar o Delta-T o allt vad det innebär  ^-^

Nu börjar det bli riktigt roligt det här!

 :)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 december 2005, 17:28:16 »

Citera
visst hette han sandberg  (stryparn)  det finns fortfarande dom som stryper så hårt på flödena i dagens fastigheter som han gjorde. obelix

helt klart Sanberg det känner jag igen.
Vi har ju Kiruna bor här...

Vem är det nu då...
KEK29??

Jag tror jag berört det där tidigare också
Skrivet av: obelix
« skrivet: 16 november 2005, 23:39:20 »

ja som jag skrev skall varje uppvärmnings konstruktion ha sin lösning. har jobbat med något som kallas för rationella energie system där man  dimensionerar allt på graden, låg temp och lågflödes med värmepump på frånluften.

på ett ställe gjordes enrörs systemet om från ett 80-60 till ett 2 rörs 80-45 för optimering av frånlufts värmepump. konstruktör
henry willman , systemet är känsligt men fungerar i dag.

att flödes dokumentera / reglera en rad krets eller vp krets tycker jag är ett måste vet man inte flödet vet man egenligen ingenting om sin anlägning mer en att man har en temperatur diff men inte vad den betyder vilket är ett måste.

visst hette han sandberg  (stryparn)  det finns fortfarande dom som stryper så hårt på flödena i dagens fastigheter som han gjorde. obelix
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 16 november 2005, 19:51:50 »

Här har du en som har provat det...Det ger en skön strålningsvärme!!! det skulle va toppen om amn kunde varvtalsstyra cirkpumpen så att man alltid hade ca 80 grader fram till rad. oavsettt utetemp! Vid ökat värmebehov ökad cirkulation!

MEN kör man VP då är det andra förutsättningar, då gäller lågtempsystem och rejäl cirkulation för att kunna hålla ned framledningstempen.

Det där med extrem högtemp o vedeeldning var en "guru" från Kiruna som förordade på stenåldern!! Nån som minns vad han hette?
Skrivet av: obelix
« skrivet: 16 november 2005, 19:18:36 »

en duktig ved eldare är intresserad av ett så högt delta t som möjligt . ett så kallade lågflödes system med upp till 40 graders diff på tillop och retur .  dom vill inte förstöra skiktningen i tanken/tankarna .  så flödet har betydelse , det ska vara anpassat för radiatorns möjlighet att avspegla rätt mängd energie i förhållande till utomhustemp och temperatur i det termiska skal man vill värma samt en anpassning till det värme system man vill driftoptimera. obelix :)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 oktober 2005, 16:59:39 »

Har man dessutom en värmepump, då är det viktigt med "bra" cirkulation.
Om cirk är så "dålig" att rad. är kalla i botten spelar ingen roll om det är lagom varmt i huset.
Undantaget är om man har en värmepump, Då är det mycket viktigt med så låg framledningstemp som möjligt. Det uppnås genom att hela radiatorerna hjälper till att värma.
En grovkoll som alla borde göra är att kolla så ingen rad. (ofta nära VP eller en pytteliten) har så högt flöde att den "kortsluter" flödet ( att stig o retur nästan har samma temp). Det är jätteviktigt att ha kioll på om man kör VP. Men med all anna värmedrift spelar det ingen roll!!!!

Grovt förenklat iofs, men bäring i frågan finns.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 augusti 2005, 19:43:32 »

Difftrycket i ett radiatorsystem skall normalt hålla mellan 7 och 30 kPa, blir det högre än så över någon enskild radiator uppstår brus i kopplet, blir det lägre än  så så får man risk för helt utebliven cirkuletion.

Eftersom difftrycket är störst närmast cirkpumpen så kan ett bra riktmärke för ett väl fungerande radiatorsystem vara att ligga på ca 20-30 kPa vid cirkpumpen.

Om man har möjlighet att sätta en tryckmätare vid cirkpumpen kan det alltså vara en god hjälp vid intrimmning av flöde/difftryck i systemet.

Man ansluter den då mellan fram och returledningen, sätter en avstängningsventil på ömse sida om tryckmätaren, och öppnar dessa växelvis.
På så sätt kan man avläsa tryck på framledning, sedan tryck på returledning, framledningstryck minus returledningstryck = difftryck. Önskat värde normalt alltså ca 20-30 kPa.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 24 augusti 2005, 18:52:28 »

Ja, det kan bli svårare att hålla tempen uppe.

På grund av brus i radiatorkopplen i sovrummen så kör jag cirkpumpen normalt på 1:an. När det var som kallast i mars fick jag lov att höja till 2:an eftersom radiatorerna blev rätt kalla nertill och och det blev svårt att hålla tempen uppe.
Skrivet av: AndyW
« skrivet: 24 augusti 2005, 18:39:26 »

Hej alla.

Om det finns någon som kan svara på min fråga så är det någon i detta forum.

Hur påverkar cirkulationen i systemet förmågan att hålla huset varmt.

Om man kör cirk.pumpen på låg fart hinner då vattnet svalna så att det blir svårare att hålla tempen i huset uppe ??

Eller spelar det ingen roll, det har jag svårt att tro. Men jag vet inte....

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!