Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 oktober 2013, 09:54:45 »

Det är en möjlighet men det vanliga är väl att man borrar flera hål och parallellkopplar dem.

Vid samma värmeuttag per meter borrhål och samma temperaturdifferens på köldbäraren kommer effektbehovet för att driva runt köldbäraren att öka med kuben på värmepumpens effekt. Vid ungefär 10 kW verkar gränsen gå där det är vettigt med två borrhål.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 19 oktober 2013, 19:53:00 »

Några praktiska exempel känner jag inte till men det finns en avhandling där man har räknat rätt ordentligt på det. Det finns studier där man har utnyttjad frånluften men då blir det en helt annan sak i och med att den värmen är tillgänglig dygnet runt året om.

Kanske lite off topic ::)

Så här står det i dokumentet solvärmestödda borrhål:
Single U-pipes are the cheapest solution, but has the highest thermal resistance
and does not fit into deep boreholes because of the large pressure drop, see
Figure 5.3. Double U-pipes may be used instead in these cases.


Betyder detta att man bör ha fler slangar i hålet om det är av djupare typ?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 oktober 2013, 18:37:44 »

Tycker faktiskt min vent återvinning verkar ge en hel del. Uppskattningsvis har jag 2 grader varmare brine nu än tidigare år men antar att det kommer skilja mindre när vp går kontinuerligt. Men sen drar ju fläkt och cp några hundra kw per år också så nån större vinst blir det nog inte i slutänden men känns ändå bättre att återvinna istället för att bara skicka ut varmluften.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 oktober 2013, 16:50:34 »

Jordvärme anser jag vara bättre på många sätt, utom då att man får taskig frikyla om man vill ha det.
För oss som värme poolen med värmepumpen sommartid så funkar det trots allt skapligt med frikyla, speciellt om värmepumpen producerar värme till poolen samtidigt som man kör frikylan.

Jag vidhåller alltså mitt råd, att den bäst och mest säkra "extra värmen" till KB-sidan är att komplettera med jordvärme.
Den levererar effekt när den behövs som bäst, alltså när solen lyser med sin frånvaro och det är riktigt kallt ute.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 19 oktober 2013, 14:25:33 »

Borde inte en jordvärmeslinga behålla tillförd värme bättre än ett hål ner i berget, med tanke på att det laddar och behåller värmen på sommaren och hösten?  Sc:,h
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 oktober 2013, 10:05:14 »

Jag har en artikel "Bergvärmepump med borrhålsåterladdning" av Per Fahlén som publicerades i Energi/miljö 4/2004 men det verkar som om den inte finns på nätet längre. Däremot hittade jag en annan publikation av honom som tydligen handlar om en förbättring av systemet som undersöktes i första artikeln, jag har inte studerat den närmare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 oktober 2013, 21:49:00 »

Du råkar inte ha nån länk till avhandling där dom använt frånluften vore nog intressant läsning.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 oktober 2013, 21:19:13 »

Några praktiska exempel känner jag inte till men det finns en avhandling där man har räknat rätt ordentligt på det. Det finns studier där man har utnyttjad frånluften men då blir det en helt annan sak i och med att den värmen är tillgänglig dygnet runt året om. 
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 16 oktober 2013, 23:16:25 »

Finns det nåt någorlunda vetenskapligt praktiskt exempel som visar hur stor effekt laddning med hjälp av solfångare ger?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2013, 21:10:25 »

Är det frågan om lagring av värme i timmar fungerar borrhålet bra. Månader går inte.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 oktober 2013, 17:25:10 »

Klart värmen försvinner i berget om man tänker sig att ladda värme på sommaren och hämta upp det i slutet av vintern. Men om man laddar ner en del värme på tex en solig varm måndag så lär nog kb tempen vara högre på den efterföljande svinkalla tisdagsnatten.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 16 oktober 2013, 13:05:38 »

Tar inte grundvattnet med sig den tillförda värmen? Sc:,h

Jo.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 oktober 2013, 07:23:47 »

Det mest ekonomiska, och som fungerar alltid, är nog att komplettera med så mycket jordvärmeslang du kan få ned på tomten.
Återladdning med en vanlig plan solfångare sommartid kanske skulle kunna vara lönsamt om du har ett väldigt klent borrhål, men det förutsätter att du inte har en borra med stor omsättning av vattnet, då drar det mesta du laddar ned iväg någon annanstans än dit du vill.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 oktober 2013, 06:37:29 »

Att ladda berget funkar bra men det lagras troligtvis inte nån längre tid men det behövs ju normalt inte.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 15 oktober 2013, 23:47:59 »

Självklart menade jag att man skulle koppla till KBin så att det nyttjas av VP innan det går ner i berget. Att återladda berget tror jag inte på.

Kanske ska man kombinera solfångaren med en acktank som kan laddas upp mellan VP-körningarna?
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 15 oktober 2013, 21:35:54 »

Ska det vara någon idé så bör man nyttja någon slags lågvärdig energikälla som t.ex. värmen ur frånluften eller en solfångare som går på så låg temperatur att man ändå inte kan använda den till något annat.

Självklart så tillför man energin via KB-in så att den kan omsättas av värmepumpen och inte försvinner ner i berget.
Känns inte rimligt att kasta bort högvärdig elenergi som kan användas till så mycket mer, och som ändå blir till nyttig värme i slutändan.
En solcellspanel ger dessutom inte så värst mycket el vintertid. Verkningsgraden är låg redan som den är, och solens strålar svaga.
Vill man nyttja solen och är rädd för rördragningen så kanske en enkel luftsolfångare kan vara ett alternativ? :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2013, 17:24:17 »

Är inte så säker på det även om jag värmer inkommande kb. Vent återvinningen skulle ju säkert återvinna en del till om den jobbar mot 3 grader kallare brine och så var faktiskt inkopplings förslaget från Stibel eltron som tillverkat mitt agg fast jag kopplade mitt enligt Nibes Flm inkoppling fast med en extern cp för brine.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 15 oktober 2013, 17:18:32 »

Helt klart är ju iaf att ska man värma något så är det ju kb-in och inte ut till berget.. ::)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2013, 17:18:08 »

Men tänk vilket cop man skulle få på totala energi åtgången om man stoppade in 250 watt i el element. Hos mig skulle det spara nästan 1 timmes drift på kompressorn när den annars skulle gått hela dygnet då spar man både el direkt och får varmare kb eftersom vp går mindre och spar ändå mera :).
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 15 oktober 2013, 17:05:34 »

250W.
Det motsvarar väl i alla fall 5-10meter borrdjup och därmed en bättre årsCOP på värmepumpen?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2013, 17:01:19 »

Jag har haft vp några år utan återvinning och har numera en ventåtervinning som värmer brine. Brine ligger nu några grader varmare än det gjort tidigare men det är ju fortfarande början av värme säsongen och vp går lite medans återvinningen går 24/7. Det ska bli intressant att se vad kb hamnar på troligtvis inte så mycket högre än tidigare delvis beroende på att jag har hyffsat tilltagen borra och då lär återvinningen ge mindre tillbaka. Sol paneler som jobbar mot låg temp som man inte kan nyttja annars bör kunna ge en del men tyvärr brukar inkopplingen kosta så mycket så det är svårt att räkna hem en sån lösning har man riktigt lågt kb är det nog bäst att borra ett hål till eller gräva lite jordvärme det kostar trots allt inte så farligt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 oktober 2013, 16:25:13 »

Det kommer inte att märkas någon temperaturhöjning. Värme leds lika bort från borrhålet som till borrhålet. Det innebär att värme som tillförs sommartid till allra största delen är borta till vintern på samma sätt som värmeuttaget från borrhålet inte märks nämnvärt på temperaturen sommartid. Det finns beräkningar som visar att med ett normalt värmeuttag, 15-20 MWh för ett borrhål på 150 meter, kommer ingående köldbärare att bli ca 0,8 grader kallare efter 10 år. Tillför man samma värmemängd varje sommar under 10 års tid kommer borrhålet under vintern att bli ca 0,8 grader varmare än det annars skulle ha varit. Det betyder för en normal villaanläggning att elförbrukningen minskar ett par procent, dvs några hundra kWh/år.

Det faktum att ett borrhål fungerar så bra som det gör som värmekälla visar på det meningslösa att försöka värma ett borrhål sommartid i avsikt att få glädje av värmen vintertid. 
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 15 oktober 2013, 16:17:03 »

Med solvärme kopplad till KB så kan man väl utnyttja solfångaren längre tid på hösten/vintern? För att direktvärma värmekretsen måste ju solvärmen lyfta temp från kanske 22 till 40 grader medans man på KB kanske kan lyfta från 5 till 15 grader. Dvs man kan ha nytta av lägre effekttillskott från solvärmen. Detta ger då även lägre belastning på borrhålet så att det kan utnyttjas bättre när solen inte skiner.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 15 oktober 2013, 16:03:14 »

Tar inte grundvattnet med sig den tillförda värmen? Sc:,h
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 15 oktober 2013, 15:50:07 »

Jo, men det finns igen poäng att värma KB med säg 250W elvärme, när du istället kan värma huset direkt med 250W elvärme.

(Värmepumpen trollar inte med energin; för att värma huset med en viss effekt med en värmepump krävs det lika stor effekt från KB (borträknat elen till kompressorn) så man vinner inget på att värma KB med el).
Skrivet av: Northtorp
« skrivet: 15 oktober 2013, 15:33:01 »

Ska man värma kb ska det vara med överskott typ vent eller ev överskott från solen.


Precis!! det är ju det som är tanken........ ta energi från en källa som inte kommer ifrån huset. :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2013, 13:34:52 »

Kb kommet att bli varmare men är de det man vill ? Det är ju bättre att värma huset med elen vp går mindre kb blir varmare. Ska man värma kb ska det vara med överskott typ vent eller ev överskott från solen.
Skrivet av: Northtorp
« skrivet: 15 oktober 2013, 12:25:01 »

Hej.
Jag har klurat på ett sätt att hjälpa mitt borra att bli lite varmare så därför skulle jag vilja höra med er andra om detta är möjligt.
Grundförutsättningen är att det inte får kosta för mycket, inte behövas någon rörmokare och vara helt självgående, underhållsfritt samt årstidsoberoende.
Energin jag vill få ner i berget kan komma från sol, vind eller vatten men har riktat in mig på solen. Först tänkte jag att man kan koppla in en enkel solpanel i serie med Kb men det föll på två saker. Ett: rörmokaren (obs jag har absolut ingenting emot dessa fantastiska yrkesmän vill bara hålla ner kostnaderna) och två: kräver av och på koppling för att inte få motsatt effekt.
Nu till min tanke.
Man tar en solcell och väljer storlek efter plånboken ex en på 240Watt kostar nu under 2 tusen kronor sen köper man en värmekabel som för enkelhetens skull går på 12volt. Lindar kabeln runt den utgående Kb:n isolerar ordentligt och kopplar den till solcellen. I serie med dessa två komponenter sätts ett enkelt relä som vid spänning drar och tvångsstartar Kb pumpen.
Så länge solen skiner sommar som vinter och ger spänning laddas borran med energi helt underhållsfritt tummenupp
Om man märker att tempen verkligen höjs är det ju enkelt att bygga ut systemet.

//North

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!