Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: smuggler28cc skrivet 24 september 2006, 00:08:33

Titel: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
Skrivet av: smuggler28cc skrivet 24 september 2006, 00:08:33
har nyligen konverterat från vattenburen elvärme till varmitek 8 bergvärme-pump och undrar vilka erfarenheter ni andra har när det gäller oljud i intilliggande rum. pumpen står i gamla pannrummet som har lättbetongs-väggar in mot de angränsande rummen i den ena väggen går även värmeledningarna till nedervåningen in i. Hur störande kan man förvänta sig att en bervärme-pump kan vara i angränsande rum?  *roflmao*

Det är flexibla slangar på både varma och kalla sidan och pumpen är ljudisolerad på insidan men vi ska nu prova med längre flexibla slangar då installatören misstänker att det kan vara orsaken till oljudet.
Har någon av er råkat ut för detta?, är det så att man också ska ljudisolera pannrummet? Hur gör man det på bästa sätt för att få stopp på kompressorljud? *vinkar*
Titel: SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
Skrivet av: Sarastro skrivet 24 september 2006, 04:22:29
Vi har dubbla flexslangar (2 flex ut, 2 flex in), i nära 90 graders böj. På den bild  Du visar har du ingen böj, någonstans har jag läst att böj skall vara bra för att minska vibrationer, men förstår inte mekanismen bakom denna iakttagelse. Föstena till nydragna rör sitter i vårt hus inte i pannrummts tak , de sitter i väggarna.

Möjligen kan det hjälpa att fästa rören i gummiupphänningar,

Även kb-kretsen kan bidra till ljudet - tror en annan Varmitekägare

Jag tror inte att det är lönt att  bullerisolera pannrummet - om Du har det bara som förråd och pumprum

Det vore intressant att få veta av dem som installerat utjämningstankar om installation av en tank påverkat ljudupplevelsen.

Det här med ljud han vara besvärligt, dels rent tekniskt, dels upplevelsemässigt.

Vår Varmitek 8 står i källaren, väggar (antagligen) hålsten, takbjälklag betongbalkar, antagligen med skikt av stenkross sedan parketten. Rakt ovanför pumprummet finns musikrummet. Inte störande, mycket mindre oväsen än från oljebrännaren, som kunde vara störande i pianissimopassagerna.
Ytterligare 1 trappa upp, i hallen kan värmepumpen förnimmas ganska tydligt om TV:n står på låg ljudstyrka och om det är så kallt ute att båda kompressorerna jobbar ganska hårt vid 45 till 50 grader i returledningstemperatur. Skulle tro att ljudnivån motsvarar ljudet från en Sony DVd-recorder - nivån ät således lägre än oljudet från PC:n jag använder nu - men ludet har annan karaktär. Men i sovrummet intill hallen är det inte störande, inte ens när det är tyst i huset och på gatorna..
Inte störande i rummet vägg i vägg med pannrummet.

Jag tror att det är något rör som ligger i hallens golv som kan ha en egenfrekvens som ligger nära kompressorernas svängningstal ..

En musiker som jag besökte var störd över ljudet i rummet där pianot står. Bullret var så lågt att det inte fastnade på minidisken som jag försökte använda som registrerinstument. Hans Varmitek stod under musikrummet, bjälklag av trä, gummiklädda fästen infästa i pannrummets tak håller rören.

Slutligen kan nämnas att jag varit i hus med pumpar av andra fabrikat där jag tyckte att ljudnivån var tämligen hög. Men  i andra hus tyckte jag att de var tysta.

Men om man tänker sova i rummet intill pumprummet bör man antingen ha lätt för att somna - eller försöka få in en 'lagom' klausul i kontraktet

Ja som Du nu förstår baseras detta inlägg på subjektivt lyssnande - jag saknar mätdon - och ljud kan uppfattas som högst olika.




Titel: SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
Skrivet av: Funkis skrivet 27 september 2006, 15:19:27
Hade stora problem med oljud från vår bergvärmepump första halvåret. Det var ett lågfrekvent buller på ca 50 Hz som fortplantade sig genom radiatorsystemet. Det bullrade så mycket att nattsömnen blev störd, man kunde tydligt höra när pumpen var igång och inte.

Vår installatör var förbi ett par gånger och försökte åtgärda med isolering av rör genom betongvägg och flexslangar, inget hjälpte. Till slut konstaterade Nibe att det var fel på aggregatet och en installatör dök upp med två isolerande bussningar som han satte in. Klockrent!
Titel: SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP- Varmitek
Skrivet av: Hastings skrivet 30 september 2006, 14:00:06
Varmitek använder sig av två encylindriga kolvkompressorer ifrån MAN-europe och de bullrar en del var för sig. När båda går (undersök detta) så är det övertoner (interferens) du lyssnar på. Det sjunger och kan stiga och sjunka beroende på temperatur och därmed tryck  ffa på kalla sidan.

Ljudet kan endera fortledas  i luft , via bjälklag, eller hydrostatikskt i element. Om du bara hör cirkpumpsljud i elementen så är det någon av de två förstnämda som du har problem med.

Det som har varit effektivast hos mig som har samma problem har varit att fylla tomt utrymme i pumpen med komprimerad (innertak)mineralull för att bryta upp resonansen. Det som oxå verkar ha hjälp är att ställa  VP-fötterna på en metalplatta som vilar på Novibra eller hellre Sylomer med vikstrelaterad densitet.(finns flera olika)

Nästa steg hos mig blir faktisk att lima takplattor på vägg pannrum samt sätta in innertak i pannrummet.

Fakrikanten verkar medveten om problemet  och har ngn modifiering av rördragningen för att bli av med interferensen
Titel: SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
Skrivet av: Rickard skrivet 01 oktober 2006, 06:45:39
Citera
Till slut konstaterade Nibe att det var fel på aggregatet och en installatör dök upp med två isolerande bussningar som han satte in. Klockrent!

Kan du förklara närmare vad isolerande bussningar är, och var han satte dem?
Titel: SV: OLJUD FRÅN VÄRMEPUMP
Skrivet av: Funkis skrivet 02 oktober 2006, 10:20:58
Önskar jag kunde förklara bättre, men jag var inte hemma när reparatören gjorde ingreppet och jag fick ingen utförligare beskrivning av Nibe.

Min poäng är i alla fall att felet kan sitta inne i aggregatet. Alla timmar vi lade ned på montering av flexslangar, isolering av rörklämmor, dämpning vid vägggenomförning och akustikplattor i taket var bortkastade eller i sammanhanget åtminstone försumbara.