Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 20 juni 2012, 20:16:53 »

Jag förstår deras deras resonemang, skulle man exempelvis räkna (lågt) på 1 kr/kWh så är budgeten tveksam. Räknar man livslängd på tio år på VP så är det tufft; det blir inte lönt förrän man tar med att den gamla pannan är tio år och att den nya håller i iaf 20.

En kalkyl med års-COP 2.5 inkl lite elpatronstöd och 5000 kWh i hushållsel skulle ge er en besparing på 9600 kWh, rätta mig gärna om jag har fel. Att med detta antagande kunna spara 11960 kWh låter lite väl bra. Så frågan är, är hushållsel medräknat i 21000 kWh? Om den är inkluderad, vad uppskattar ni hh-el till?

Att spara 11960 med totalförbrukning på 21000 och schablon 5000 i hh-el är nämligen helt orimligt med en LV/VP om inte ni har en otroligt låg framledning. Om jag inte räknar fel blir det ett års-COP på 4 vilket inte är möjligt. Då förstår jag absolut varför han inte sälja...

I ert fall kanske en LL-VP med två innedelar är mer ekonomiskt? Det ni sparar på vintern blir AC på sommaren?

/Marcus
Skrivet av: Honey
« skrivet: 20 juni 2012, 13:45:11 »

Jag tackar så mycket för alla era svar, det är en djungel om man inte är "insatt".
Vi jobbar på att ta in fler offerter, för den från S****b på 5 dagar är bara trams, men det verkar inte helt lätt tydligen... Jag fick precis ett samtal från en firma i Lund och han VILLE inte sälja någon pump till oss.
Han menade att besparingen kommer att vara så liten att det inte är lönt iom att vi inte förbrukar så mycket ström som det är.
Visst ärligt av honom men märkligt ur ett säljperspektiv och för att de andra vi har talat med har beräknat en besparing på runt 10000kwh per år och det är ju ändå hälften av vår förbrukning så det tycker jag är en stor besparing även om installationen kostar. Visst man ska dessa energikalkyler med en nypa salt men något måste man ju se till för att bedömma om det är lönt eller ej...
To be continued...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 juni 2012, 23:31:41 »

Ta in offerter på andra fabrikat också... CTC har fördelen att den har inbyggd arbetstank, men å andra sidan är den lite klurig att ställa in för att den skall gå helt optimalt och ge tillräckligt med varmvatten.

Om inte den du har pratat med kan stå för priset han gav om fem dagar så är det bara att glömma honom.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 18 juni 2012, 20:07:10 »

När S****b var här fick jag 5000 rabatt om jag beställde på stående fot. Det blev inte deras lösning, dylika metoder är det värsta jag vet.

Ett tips är att säkerställa vilken värmekurva som huset har idag. Denna borde inte vara jättehög men skulle den vara det är Polar Edition marginellt bättre än standardmodellen. PE är också effektivare när det är kallt ute och arbetar ner till -20°C (men också mindre effektiv vid högre temp). Inte helt förvånande är den dyrare också...

En liten varning vad gäller EcoEl är att många upplever dålig VV-kapacitet på denna. Det går att trimma till viss del men den modernare EcoZenith I550 är en klart bättre konstruktion med otrolig VV-kapacitet. Inte helt förvånande är den dyrare också...

Men varmvatten är aldrig ett problem och sett på tio år tror jag inte den är dyrare. Den kan arbeta med lägre laddtemp och pumpen får bättre verkningsgrad.

/Marcus
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 18 juni 2012, 15:33:24 »

En offert som gäller i 4 dagar, men hallå!!!!!
Det bara luktar skumt långa vägar!!

När någon försöker stressa mig så avstår jag hellre och hittills har jag aldrig förlorat på det...


Skrivet av: erp
« skrivet: 18 juni 2012, 14:50:31 »

Mitt hus är på 112 m² plus uppvärmd gillestuga och hobyrum och tvättstuga. Min granne har ett liknande hus och han kör med en EcoAir 105, och det skulle säkert jag också klarat mig med.

Jag tror att en 105:a är helt ok för dig, en 107:a kommer kanske att gå korta tider och starta ofta. Din leverantör bör väl ha lite erfarenheter av storlekarna i olika hus där i trakten, eller du själv kanske känner till någon.

erp
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 juni 2012, 14:16:08 »

Problemet är att hur man än gör med en luft/vatten-VP så blir den överdimensionerad en stor del av året eftersom uteffekten varierar så mycket med temperaturen. Man vill ju att VP'n skall stå för den huvudsakliga uppvärmningen när det är kallt och då blir den ju automatiskt alldeles för stor på sommaren när den ger mer än dubbelt så hög effekt.

Jag tycker att man skall dimensionera VP'n för det behov man har när det är kallt och sen löser man problemet med överdimensioneringen på nåt bra sätt.

Det som händer när man har en för kraftig VP är att man får väldigt många starter och korta gångtider. Dels anses de många starterna förkorta livslängden på prylarna och dels får man förluster vid varje start eftersom det tar en liten stund innan den kommer upp i arbetstemperatur och för korta gångcykler gör att verkningsgraden blir sämre.
Lösningen är att se till att det finns tillräckligt stor vattenvolym för VP'n att jobba med. Vanligtvis sätter man in en arbets- eller volymtank på nåt eller några hundratal liter, men just CTC EcoEl har den funktionen inbyggd från början, så förmodligen kommer det inte att behövas.
Mitt förslag är att du sätter in en 107'a och håller koll på drifttider och antal starter under hösten när det finns värmebehov, men ändå är hyfsat varmt ute. Visar det sig att anläggningen inte går bra då då kan man komplettera med en tank i efterhand.
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 18 juni 2012, 14:14:49 »

Ta in en offert på en varvtalsstyrd maskin också. Vi hade samma bydderier ang storlek så valet var enkelt. Vår Mitsubishi ger mellan 4 kw och 14 kw. Större maskin än vad som krävdes men det kan behövas när det blir kallt
Skrivet av: Honey
« skrivet: 18 juni 2012, 13:59:39 »

Ah ni är så kloka att man blir tårögd :)
Har fått in en annan offert idag och han tycker vi ska ha en 105a, och inget snack om att ta upp säkringen, för 80'.
Det verkar vara mycket snack om att det är ett problem att folk köper onödigt "stora" VP.
Hur listar jag ut vilken av 105an och 107an som fyller mitt behov bäst? På er låter det som 107an skulle passa bäst.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 juni 2012, 13:19:51 »

Men, om installatören tror att effektvakten styr kompressorn och att en 107'a kräver mer än 16A så kanske det är dags att ta in offerter från andra håll...

I vilket fall som helst så är det alltid bra att ta in flera offerter.
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 juni 2012, 13:13:38 »

Både effektvakt med strömkännare samt rumsgivare ingår i leveransen av EcoEl och finns bipackat. Se till att dessa installers, ibland fuskas dom bort.

erp
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 juni 2012, 12:57:39 »

Jag har också en EcoAir 107 och kör med 16A säkring, det funkar utmärkt. Effektvakten ingår i leveransen av EcoEl och den bevakar strömuttaget över säkringarna samt ser till att koppla ner elpatronerna i EcoEl i steg om 1,5 kW. Den ser alltså till att pannans elpatroner inte använder mer ström än vad säkringarna tål. Det skiljer bara 0,6 kW mellan 105 och 107 och det rör sig om cirka 2 kW i effekt, det är pannans elpatroner som drar ström, här rör det sig om 10-12 kW, men här skyddar effektvakten säkringarna, genom att koppla ner effekten om exempelvis en tvättmaskin eller annan elektrisk utrustning går igång och belastar samma faser som elpannan.

erp
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 18 juni 2012, 12:50:43 »

Om du idag kör en elpanna på 16A så kommer du även efter installationene av VP att kunna köra elpannan på 16A

Skillnaden är att så länge VP går kommer elpatronen att vara begränsad med minst lika mycket som VP drar (ca 2kW)

Har själv ett hus från -62 och en 8kW VP så en EcoAir107 kommer nog att bli bra
Skrivet av: Honey
« skrivet: 18 juni 2012, 12:12:02 »

Tack för era svar.
Förstår jag rätt nu?
Vi kan behålla 16A och installera 107an med effektvakt på pannan för bra resultat?
Hur räknar vi ut hur "stor" vp vi behöver?
Anders82: om ni är nöjda med er installation får du gärna pm:a namnet på firman till mig :-)
Skrivet av: Anders82
« skrivet: 18 juni 2012, 10:36:13 »

Hej.
Vi bor utanför Lund, omkring Kävlinge och installerade förra sommaren ett likadant system men med en Ecoair 107:a för samma peng som din offert. Så priset är värt att diskutera.
Vi har också bara 16 ampere och det går alldeles utmärkt.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 juni 2012, 23:41:56 »

Citera
Om vi väljer den stora pumpen måste vi dessutom höja säkringen från 16 ampere till (ja vad nu nästa steg är) enligt säljaren

Hur menar han då? Det är ju inte VP'n som drar mycket ström utan det är elpatronen. Sätter du in en större VP så är det snarare så att du klarar dig med en mindre huvudsäkring eftersom du inte behöver köra elpatronen på lika hög effekt.
Kompressorn i 107'an drar som mest lite drygt 2kW, vilket innebär ca 3,5A per fas. Elpatronen e EcoEl'en drar som mest över 22A per fas om man inte begränsar den...

Citera
Vad innebär det egentligen med en effektvakt?

Effektvakten gör att elpatronen stegas ner i effekt om strömmen genom huvudsäkringarna blir för hög. Har du då en för klen VP så blir det inte mycket effekt kvar att värma huset med...
Tänk på att effekten på en luft/vatten-VP inte är så hög när det blir riktigt kallt - Räkna med halva nominella effekten när det blir 10-12 minusgrader. Jag tror inte du klarar dig på 2,5kW då, så 105'an blir för liten.

Vad gäller solpaneler så är det inte lönsamt tillsammans med en luft/vatten-VP. Båda systemen har bäst verkningsgrad samtidigt, så du kommer inte att sänka värmekostnaden speciellt mycket med panelerna och återbetalningstiden på den investeringen blir längre än livslängden...
Skrivet av: Honey
« skrivet: 17 juni 2012, 21:48:26 »

Hej alla kloka,
Vi planerar att snarast byta vår elpanna mot en luft/vattenpump och jag har lite funderingar som någon här kanske kan svara på. Vill inte direkt fråga säljaren då de inte alltid ser till mitt bästa utan bara vill sälja :-/
Vi bor i ett kedjehus i Lund (södra skåne), byggt i tegel 1960, 105kvm utan källare, vind eller uppvärmt garage. Vi har äldre radiatorer i i stort sett alla rum (någon är nyare), golvvärme (el) i köket och elpanna (ca 10 år) och en beräknad årsförbrukning på ca 21000 kwh. Vi funderar ev på att ansluta solceller någon gång i framtiden och vill ha ett system som klarar det.
Vi har fått en offert från en av stadens större installatörer på en CTC ecoair105 och en CTC ecoel 1550 på 88500.- efter rot. Skulle ni säga att det låter som ett lagom system för oss? Säljaren vill ju gärna sälja på oss en ecoair107 men det är ju inte nödvändigtvis så att större är bättre i den här branschen vad jag förstår.
Enligt hans energikalkyl skulle vi spara 11960 kwh/år med ecoair105 och 11840 kwh/år med ecoair 107 och det känns ju inte som någon större skillnad. Om vi väljer den stora pumpen måste vi dessutom höja säkringen från 16 ampere till (ja vad nu nästa steg är) enligt säljaren och då kostar det ju mer pengar per år till elbolaget. Vad jag förstår klarar vi oss med 16 ampere på den lilla pumpen med en effektvakt? Vad innebär det egentligen med en effektvakt?
Vad kan COP gissningsvis ligga på för oss tro?
Många frågor blir det men ni verkar så kloka här, hoppas någon kan tänka sig svara :) säljaren ville bara få underskrivet och gav oss en handskriven offert som gäller i 4 dagar... Sånt gör mig mest bara irriterad och ovillig att välja dem men de får bra rekommendationer av vår granne bland annat...

Nåväl, hoppas på svar :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!