Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ME
« skrivet: 02 februari 2007, 22:24:38 »

Grattulerar till beslutet på att ta till dorr djupe lite :)
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 01 februari 2007, 15:19:40 »

Nu har vi äntligen bestämt oss. Det blev en 7:a med 140m borra, men vi la till en 40liters volymtank för att förhoppningsvis få lite bättre driftsförhållanden för pumpen, sen kommer jag att dra rör till garaget i sommar så nästa vinter ska pumpen få ytterligare lite att jobba med....

Angående legionella så har jag sett även tidigare att IVT av nån anledning använder tillskott till legionella körningen, kan tänka mig att det beror på att vattnet i beredaren inte kommer upp i samma temp som det 65gradiga i manteln.

Tack för alla råd och rekomendationer!!

/Andreas
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2007, 11:56:21 »

HT maskinerna kan jobba med varmare vatten, jag tror det är ställbart för högtempdrift drar tyvärr mycket mera energi!

Ang L körning har också hört det där.
Men jag vet inte säkert hur det förhåller sig...

Min Thermia är också lite skum när det gäller L den fullkondenserar inte fullt ut när det är dags för L körning. Varför vet jag inte.
Men årförbrukningen är försumbar för L körningen!!!
Skrivet av: Mr_Smith
« skrivet: 29 januari 2007, 11:02:11 »

IVT-pumpen som jag har tänkt välja klarar ju av framledning på 65 och retur på 58 innan den slår ifrån?

Om det är så, varför använder IVT elpatronen för att köra upp vv-tempen till 65ºC vid legionellakörning?

Kompressorn kan väl bara producera 55ºC, eller ...?

Jag känner mig okunnig i ämnet men vill lära smig mer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 29 januari 2007, 08:35:33 »

Har lite över 20 L/kW och det fungerar bra även ihop med IVT-pumparnas reglersystem som använder sig av en konstant temperaturdifferens mellan start och stopp. Använder standardinställningen på 5 graders differens.
Skrivet av: mso
« skrivet: 26 januari 2007, 14:31:28 »

Gå in på hemsidan och kolla där , alla fabrikat rymmer ungefär lika.
Tror att 25L/kw räcker men inte mindre.
Varmvattenberedare är ok men tänk på att dom mindre har bara 15 anslutning och bör vara 22mm

www.purmo.com/se/purmo-compact.html

mso
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 26 januari 2007, 14:14:48 »

Då förstår jag bättre hur du menar. Och ju mer jag tänker på det desto säkrare blir jag på att garaget ska få vara med...
Men volymtank, hur stor sån behöver man ha?? Volymtanken är väl egentligen inte annat än en isolerad vattenbehållare?? Skulle det i så fall gå att ta en gammal varmvattenberedare och koppla in?
Jag såg nånstans nån som rekommenderade ca 25liter total vattenvolym per kW pumpeffekt, är det lagom?? Känns som jag ska försöka räkna ut ungefär hur mycket vatten jag har i systemet... Är det nån som vet ungefär hur mycket vatten per decimeter det går i en vanlig 600mm hög panelradiator??

Många frågor blir det... Vad skulle man göra utan hjälp från folk som kan..

/Andreas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 januari 2007, 21:08:54 »

Att dimensionera en värmepump så att man vid kontinuerlig drift ligger på 55 grader (eller mer) i framledningstemp kommer i IVT-fallet att resultera i väldigt många start/stopp under låglastperioder (vår, höst och milda vinterdagar = i de allra flesta fallen) om du inte sätter in en volymtank.
Sätter du in en Nibe eller en Thermia så kommer du att få kraftigt svängande temmperaturer i ditt radiatorsystem, eller väldigt många start/stopp, lite beroende på hur du trimmar in regleradatorn.

Om du är säker på att börja värma garaget så är 7 kW förmodligen rätt val för dig, men annars tror jag att du kommer att få bättre funktion och högre årsmedleverkningsgrad med en mindre värmepump, trots att du kanske får några tiotals timmar eltillskott.
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 25 januari 2007, 20:55:01 »

Du får ursäkta om jag kommer med dumma frågor, men jag är inte riktigt med nu.
Jag misstänker att jag kommer att behöva runt 55-60grader framledning som mest när det blir riktigt kallt, borde det då inte vara lämpligt med en 7:a som enligt vad jag nu har kommit fram till borde kunna leverera ca 55grader i framledning?? IVT-pumpen som jag har tänkt välja klarar ju av framledning på 65 och retur på 58 innan den slår ifrån?
Kanske ska nämna i sammanhanget att det finns tankar om att även dra ut värme till garaget (30kvm) men då kommer jag inte att köra 20grader där, men kanske 15.

Fortsätt gärna komma med åsikter och kommentarer, det är väldigt värdefullt och nyttigt...

/Andreas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 januari 2007, 19:33:07 »

Det styrker min uppfattning om att du inte bör sätta in en värmepump som är större än 6 kW, trots att det fattas ett par radiatorer.
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 25 januari 2007, 19:25:52 »

Nu har jag efter en del strul lyckats tvångsköra pannan på ca 7kWh tror jag det blir... Då orkar framledningen upp till ca 55-56grader och jag har en retur på ca 46-47grader. Då fattas det ett par element som inte är inkopplade. Tycker själv att det känns som att det är rimliga värden, är jag ute och cyklar då eller??

/Andreas
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 25 januari 2007, 13:23:04 »

håller med dig!

Men om 15-20 år byter många pump pga av haveri, nya pumpen torde va effektivare. säkert en med full effekttäckning (varvtalsstyrd) då behövs djupare hål.
Det är MÅNGA som sliter med dom frågorna redan nu.
Kommer min kalla sida räcka nu när jag måste byta pump pga av haveri!

Iofs kan man påstå vem tänker så långsiktigt... ja du och jag bla.
Men långt ifrån alla andra, många vill det ska synas att man satsar.
Taskig impfaktor att påstå att jag har längsta, när det inte ens syns  ;)
Skrivet av: ME
« skrivet: 25 januari 2007, 12:54:06 »

Det jag menade är att många små bäckar kan bli en stor utgift.... djupare hål, större pump, volym förstorare osv.

Och extra metar är till för att sova gott! alldeles rätt. Det jag vill säga Räkna inte med gigantisk besparing pga 15 meter. 

Kan nämna att jag fick offert på 160m och borrade 199 (han gav upp innan 200, gick trögt på slutet) och dessa räknar jag inte med att få igen, utan hoppas kunna ha nytta av dessa om jag behöver en 10kw'are.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 25 januari 2007, 11:47:10 »

Citera
Vill dock på peka ATT du inte kan räkna att spara in kostnaderna för de extra metrarna inte på något sätt, DVS om du hade klarat dig med 125 meter så räkna inte med att 140m ger dig en xtra besparing så du får igen kostnaden för de xtra 15m.

Vad kostar 15 meter tror inte man förköper sig pga av den kostnaden!!

Ang borran är den extra djup kommer den HELA tiden att ge en högre temp så besparing har man ingen kan tvivla över detta!!

Men det tar lång tid att tjäna igen dom där (få) kronorna som satsats.
Men man kan sova lugnt om natten. Även om det blir riktiga krigsvintrar slipper man riskera frysningar i borran.
Den kommer att räcka även om det visar sig att flera variabler är negativa tex sämre berg låg grundvattennivå (det kollas aldrig påstår jag) lång väg ned till berget mm.

Vad kostar 15 meter????????

Ang effekten har du elpatron kan du göra ett enkelt test, tvångskör på viss effekt! Mät sluttempen som rickard nämner.

min far och jag har lika stora pumpar, jag kan säga att det är roligare att titta till hans pump när det är -25 ute.. (har kan bli -40!!), inga problem där alls. Vi har lika djupa borrar också han har topptemp in!!

Men som sagt det Rickard säger om sluttempen är viktigt!

Nu rör  vi till det, men kämpa på bara  *vinkar*
Skrivet av: ME
« skrivet: 25 januari 2007, 10:08:33 »

Rickard har rätt i detta fall, men jag tycker att du är rätt ute när det gäller borrdjupet. VP går att byta ut när den tiden inträffar om ditt värme behov skulle förändras eller at denvar "förklen" men borrdjpet kan du inte ändra. Och det kan bli dyrt med ett extra hål.

Vill dock på peka ATT du inte kan räkna att spara in kostnaderna för de extra metrarna inte på något sätt, DVS om du hade klarat dig med 125 meter så räkna inte med att 140m ger dig en xtra besparing så du får igen kostnaden för de xtra 15m.

Det ända är att du är säker på att hålet inte är för kort. När jag är på varningens spår så vill jag &så på peka att  ni Skall tänka på utgifterna och inte FÖRKÖPA er, det är lätt att det rinner på. men har ni råd så att förlänga hålet är billigt naär ni borrar och dyrt att göra i efterhand. två hål = två foderrör och 15 met nu kan bli  lätt 40m  eller mer om andra hålet blir ett måste.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 januari 2007, 09:03:47 »

Med så lite energiförbrukning kan ditt radiatorsystem vara dimensionerat för en låg tillförd effekt, och du plötsligt börjar tillföra 7 kW så fort du har värmebehov kan du få höga framledningstemperaturer snabbt i systemet, det ger dig kraftigt varierande temperaturer i systemet och det kan ge dig knäppningar i rör och radiatorer som kan upplevas störande (Temperaturutvidning på rören pga värmexpansion), det resulterar dessutom lätt i många start/stopp - riskerna med det finns det ingen "sanning" om, men jag antar att det kan påverka livslängden.

"För" hög uteffekt i ett litet radiatorsystem kan dessutom ge för hög returtemp så att kompressorn stannar pga det om radiatorerna inte kan göra sig av med den tillförda effekten. Max returtemp vid värmepumpens maximala uteffekt bör ligga på som mest 48 grader.

Vid stor tappning av varmvatten kan du säkert få lite eltillskott, men jag gissar att den kostnaden (om ni inte badar varje dag) kommer att ligga på max 100 kr/år.

Om du kan säkertsälla dig om att 6 kW tillförd effekt inte ger dig högre framledningstemp med alla termostater fullt öppna än ca 45-47°C så skulle du kunna köpa en 7kW värmepump, men skall du inte bygga ut huset så ser jag ingen större anledning att köpa en onödigt stor värmepump.

Som sagt, kan du säkerställa dig om att ditt radiatorsystem klarar av att göra av med värmepumpens uteffekt vid rimliga temperaturer så kan du köpa 7 kW pump, men om du "famlar" i blindo när det gäller detta så tycker jag att en 6 kW VP räcker, eller i alla fall är en "säkrare" investering med tanke på de problem jag räknar upp ovan.
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 25 januari 2007, 08:54:00 »

På vilket sätt kan jag få problem med regleringen med en 7:a??
Det var intressant att se den beräkningen, då borde jag om vi borrar 140m ha bra utrymme för en ökad förbrukning och ändå ligga på plusgrader på KBin.
Som jag sa tidigare så finns inte platsen för en separat beredare, utan vi chansar på att varmvattnet räcker och gör det inte det så får vi trycka in en liten spetsberedare i nåt hörn... Samma sak med volymtank, behövs det så får jag försöka knöla in den nånstans, men slipper jag vore det bra.

En annan sak som jag inte vet om jag har tänkt rätt: Om vi skulle välja en 6:a och det blir ordentligt kallt så att pumpen går i princip konstant, om jag då tappar en massa varmvatten kommer inte det att leda till att spetsvärmen går in nästan direkt?? Eller tänker jag fel?

/Andreas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 januari 2007, 22:36:40 »

Jag har räknat lite på er energiförbrukning och jag tycker ni bör klara er bra med en 6 kW värmepump, min kalkyl pekar på att ni bara behöver 5.5 kW som max effektbehov vid DUT som jag får till -22 grader.

Borran har jag angett skall ge +1 grad in, och borrdjupet blev 117 meter aktivt, d.v.s. minst 120 meter totalt, helst 130 meter för att vara på säkra sidan.

En 7 kW värmepump kan ge dig problem med regleringen om du inte har ett väl dimensionerat radiatorsystem.

Med tanke på det stora badkaret kanske ni skulle lägga några extra tusenlappar på seprarat beredare av större storlek istället för att maximera effekttäckningsgraden på värmepumpen...

Om du vill ha både hängslen och livrem, borra 140 meter, köp en 7 kW värmepump, separat beredare och en volymtank på radiatorkretsen.

Vill du får det så billigt som möjligt köp en 5 - 6 Kw värmepump med inbyggd beredare och 125 meter borra.

Kom ihåg att FTX-aggregatet står för en stor del av er relativt låga energiförbrukning, en "minimerad" installation av värmepumpen kräver att du även framöver kommer att köra med FTX (och det är väl troligt)

Bifogar en bild på sammanfattningen av kalkylen.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 22:21:29 »

Tycker det låter vettigt av flera skäl.
Ofta unnar man sig lite varmare när man köpt en vp, det ska med som ökad förbrukning i kalkylen om det ska bli riktigt.
Sen ditt vv behov... har du en kraftig pump, kan du enkelt se till att den startar innan du tappar upp osså går så länge som möjligt (det går justera på en del.)

Sen efter badet har ni för dusch också, som vp hunnit värma...

Det borde gå, men är på gränsen. Ett bubbelbad finns ju också med elpatron för att bibehålla tempen det är nog vettigt om man har värmepump...

Lycka till nu

Edit stavning  :-[
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 24 januari 2007, 20:03:52 »

Nu har jag och min fru suttit och diskuterat en stund. Det vi kom fram till var att köra med en 7kW:are och 140m borrdjup, känns som det är lika bra att ta till så man har lite marginaler i framtiden....
Låter det som ett vettigt alternativ??

I så fall blir det till att sätta sig och ringa runt i morgon och be om justerade siffror...

/Andreas

PS Tack för hjälpen, känns bra att få vettiga opartiska råd. DS
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 18:19:41 »

Citera
Jag fick offererat ett hål på 90m till IVT HT+6, och då hade han ändå lagt på 5m för att vara på säkra sidan, haha.
Han påstod att IVT:s kompressorer klarar lägre temp så det skulle inte vara någon fara på taket, men om jag ville ha 100m så skulle jag få det på köpet, men djupare än det skulle jag få lägga till 250:-/m.

Snacka om lögn, jag påstår att det han sa är ren o skär lögn....

Dom flesta pumpar klarar -10, men det är ju maximal besparing man vill ha!!!

Hu va hemska fabulerande försäljare det finns!!!
Nån hade påstått att Thermia skulle klara sig med ett grundare hål... samma sak där rent snömos!!! Hur fel som helst!
Skrivet av: ME
« skrivet: 24 januari 2007, 18:13:01 »

Oj, 40 meter i skillnad det ät rött mycket... med tanke på borr hålet så har nibe en rätt stor fördel, tycker ivt är snåla på borr djupet.
Skrivet av: nic2
« skrivet: 24 januari 2007, 17:42:35 »

Jag fick offererat ett hål på 90m till IVT HT+6, och då hade han ändå lagt på 5m för att vara på säkra sidan, haha.
Han påstod att IVT:s kompressorer klarar lägre temp så det skulle inte vara någon fara på taket, men om jag ville ha 100m så skulle jag få det på köpet, men djupare än det skulle jag få lägga till 250:-/m.

Nibe 1230-6 offerten skulle det borras 130m. (och är billigare än IVT-offerten)

Det lutar år Nibe-offerten kan jag säga.
Skrivet av: ME
« skrivet: 24 januari 2007, 16:41:32 »

Varför inte be att dom räknar på 0 grader in på köldbäraren ?? och se vilet djup som de får då.

TÄNK på att -2 på Kbin ger mindre kraft/energi än om den får 0 grader Kbin. kommer inte igåg riktigt men är det 2 % mindre effekt per grad eller var det mer.

Desutom skull du få en lång kall vinter och du har dåligt vattenflöde i hålet, så riskerar du fryser inte hålet då, om de räknar på -2 grader ???
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2007, 16:00:06 »

Tror inte det är så stor mening med att räkna i detalj då bergets exakta värmeledningsförmåga inte är känd. Vet man inte den blir resultatet i alla fall en lite av en gissning. Med ett borrhål på 130 meter i granit eller gnejs och ett uppvärmningsbehov på 19000 kWh/år skulle jag bli mycket förvånad över om KBin sjönk under noll som inte är någon magisk gräns utan mer där man bör ligga för bäst totalekonomi. -2 är för lågt ur den synpunkten.

Pumpen bör klara ca -7 utan tillsatsel tycker jag, så det är inte ofta den kommer att gå dygnet runt. Min pump har ibland gått flera veckor i sträck utan att komma under +0,5 på KBin. Trots att sifferbeteckningarna skiljer verkar pumparna ge samma effekt.

En 7:a ger lite mer varmvatten men det hinner inte bli så mycket mer varmvatten medan man tappar upp ett badkar med de 1,5 kW som skillnaden är. Vill man värma vatten snabbt är det 6 kW tillsatsel som skall gå in i vilket fall som helst.
   
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 24 januari 2007, 15:09:52 »

Är det nån som sitter med kalkylprogram som kan se vad jag skulle behöva för djup för att vara säker på att hålla mig över nollan på inkommande brine??

Är det alltså onödigt med en 7:a?? Tänkte att det skulle vara bra att det finns lite reserv att tex värma varmvatten även när det är kallt, eller är det fel tänkt??

/Andreas
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2007, 13:19:37 »

IVT:s program brukar räkna med ett borrhålsdjup som ger -2 grader in på köldbäraren. Det är för låg temperatur, man bör sikta på noll grader. Jag fick en offert på 90 meter aktivt djup (räknat med -2 på KBin) med borrning till 110 meter. Man verkar lägga på 20 meter som schablon för djupet till grundvatten i berg i normalfallet så där finns oftast en säkerhetsmarginal. Jag lade på 20 meter och lät borra 130 meter.

Ingående köldbärartemperatur anges ofta väldig luddigt i offerter. Man skriver ibland medeltemperatur på ingående köldbärare men förklarar inte vad man menar. Det är ingående temperatur vintertid som är den viktiga, det är då den allra största delen av värmen produceras.

Väljs en pump på 7 kW (vilket jag inte tycker behövs) bör det borras 10 meter till men det skall gå med 130 m också.

Har berg i dagen 20 meter bort från borrhålet och berg på 60 cm djup 10 meter åt andra hållet. Men där borrhålet placerades var det 7 meter lera. Livet är fullt av överraskningar.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 12:57:54 »

Inte under 110 meter och då ska det va aktivt djup.. djup under grundvattennivån

Men kanske nån här kan kolla med kalkylprogram!?
Jag tycker även 110 låter grunt!
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 24 januari 2007, 12:43:57 »

Jag är helt inne på att inte snåla med borran, men samtidigt vill jag ju inte borra onödigt djupt... Frågan är vad som är lagom??

/Andreas
Skrivet av: dream
« skrivet: 24 januari 2007, 12:41:48 »

Vad du än gör borra djupare!
Det är billigt prisvärt och lönsamt på längre sikt.
dessutom om tex det visar sig att grundvattennivån är låg (det ser inte borraren) så kan det gå helt på tok om borran är för grund!


Håller fullständigt med, spara inte på borran, inga stora pengar och bra på sikt.

Jag har sagt det förut, fundera också på framtida behov såsom eventuella planer på att bygga ut, varmvattenbehov till kommande tonårsdöttrar när det är kallt ute, innetemperatur framöver inte helt ovanligt att man höjer innetempen
nån grad när man nu har bergvärme m.m
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 12:21:06 »

Vad du än gör borra djupare!
Det är billigt prisvärt och lönsamt på längre sikt.
dessutom om tex det visar sig att grundvattennivån är låg (det ser inte borraren) så kan det gå helt på tok om borran är för grund!

Nu låter väl jag som en dysterkvist, men det är tvärtom!
Det är ur borran du får "gratisvärmen" så den ska va rejäl!

Men som jag sa lägst pris får oftast sälja!

Väljer du HT pumpen kan den ju jobba med hög temp om det behövs.
Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 24 januari 2007, 12:12:01 »

Offerten som sa 78m var aktivt, dom två vi har på 110m har lagt på från IVT:S beräkningsprogram, där har dom fått framräknat ca 85m aktivt.
Hörde i helgen att en i kvarteret som har borrat hade berg på 1m och jag tror inte det är många meter hos oss heller (det går upp berg i dagen i närheten).
Jag har försökt att få koll på vad pannan ger för framledning, men tyvärr är den helt ute och cyklar med regleringen, temperaturen åker jojo och jag är tvungen att reglera på elementen för att få någorlunda stabil temperatur (trots innegivare) så jag har inte koll på framledningen, men ett par av dom som har varit ute och kollat har tyckt att elementen ser ut att vara på gränsen till små. Men jag har en spärr i pannan på 65grader framledning så det ska jag iaf klara mig på (det har inte blivit kallt inne ens när det har varit -25 ute).

/Andreas
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 11:55:05 »

Citera
Dom offerter vi har fått har i dom flesta fallen varit 6kWhs pumpar och borrning från 78m till 110m.

Du fårstår ni vad som kommer att hända med det korta borrhålet... Värmebehovet i ert hus är ju lika stort oaktat val av pump...
Tyvärr snålräknar anbudsgivarna för att dom tror du kommer att välja det lägsta priset!
Det är du som får dras med onödigt hög förbrukning och även värre problem än så med otur. Inst klarar sig nästan alltid!

Jag tycker att mindre än 7 kw bör man inte välja oaktat värmebehov... bra att ha affekt när det ska produceras varmvatten vid kyla ute!

Men det gäller att radiatorerna kan avge 7 kw utan att tempen blir alltförhög!

Har du en elpatron kan man tvångsköra den för att se vilka temperaturer man år.
Men då ska alla termostatventiler va fullt öppna.. alla radiatorer ska va varma i botten.. svalare men varma!

Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2007, 11:40:25 »

Är det "normalberg" skulle jag låta borra 130 meter till en 6 kW pump men det är en fråga om hur långt ner det är till berget. Det kommer att kosta kanske 5000 kr mer men lönar sig på lång sikt genom högre köldbärartemperatur. Är lite förvånad över offerten på 78 meter. Kan det vara enbart meter aktivt hål som avses där utan att det är klart uttalat?





Skrivet av: Sarebro
« skrivet: 24 januari 2007, 11:15:31 »

Hej alla!

Vi är på gång och ska skaffa bergvärme, men nu har vi kommit till det svåra läget att välja märke på pump, storlek och borrdjup....
Vi har ett 1 1/2 plans hus på ca 140kvm byggt -92 med FTX-ventilation. Vi förbrukar idag ca 18-19000kWh på värme och varmvatten. Huset ligger i Arboga (mälardalen). Vi kommer inom nån månad att installera ett bubbelbadkar så varmvatten mängden är väldigt intressant, dock har vi inte plats för en extern varmvattenberedare. Så det lutar mest åt att vi provar och ser hur dåligt det blir med varmvattnet och tycker vi det blir för dåligt så får vi sätta dit en liten spetsberedare.
Dom offerter vi har fått har i dom flesta fallen varit 6kWhs pumpar och borrning från 78m till 110m.
Den pump som jag tycker verkar mest lockande är IVT HT+ C, till stor del pga att den kan producera 65gradigt vatten (behov av mycket varmvatten ur liten beredare)
Är det idé att lägga till och ta en 7:a istället speciellt för att få lite mera marginaler för varmvattnet??

110m borrning tycker vi väl att det känns som minimum, men bör vi ta till ytterligare lite grann??

/Andreas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!