Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 april 2017, 09:00:08 »

Ja, det var mekaniker som jag egentligen kommenterade, skulle ha skrivit ut det också.
Sorry.  wave
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 13 april 2017, 08:58:17 »

Jag ville bara komplettera Mekanikers inlägg med fakta om skillnaden mellan PUR(Polyuretan) och de vanligaste isoleringsmaterialen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 april 2017, 07:29:02 »

Har man lågt i tak så köper man väl både isolering med bra egenskaper, och isolerar så lite som man anser skäligt baserat på den isolering man valt och den takhöjd som finns tillgänglig.
Det du menade vara alltså egentligen att man inte skulle snåla på kvaliteten när det gäller lambda-värdet?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 12 april 2017, 16:48:55 »

PUR lambda 0,024W/mK
mineralull och cellulosafiber lambda 0,036-0,040
Dvs 33% tunnare isolering med samma U-värde
Skrivet av: Mekaniker
« skrivet: 12 april 2017, 16:00:19 »

Ja, det där lät lite kryptiskt.  dontknow

Svaret är polyuretan
Fungerar bra om den monteras rätt
Och sparar utrymme på höjden
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 april 2017, 07:27:31 »

Ja, det där lät lite kryptiskt.  dontknow
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 april 2017, 19:26:05 »

Hur spar man utrymme på att isolera ordentligt  Sc:,h
Skrivet av: Mekaniker
« skrivet: 10 april 2017, 16:42:21 »

Att extraisolera väldigt mycket är inte riktigt något alternativ, takhöjden på vinden är inte jättehög som det är idag och ju mer man isolerar desto mer tappar man i takhöjd (självklart måste vi isolera, men förmodligen inte mer än nödvändigt).

Jag tycker det är felaktig tankegång:
Med dagens isoleringsmaterial så är det tillochmed utrymmesbesparande att isolera ordentligt, all isolering man lämnar bort förlorar man med högre uppvärmningskostnader...
Och energi blir inte billigare i framtiden!

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 april 2017, 08:49:28 »

OK.  Skämspådig

Ofta funkar det rätt bra att komplettera golvvärme på nedre våningen med radiatorer på övre då vinden till del värms av den nedre våningen.
Men om ni ändå bygger nytt så är det väl bättre att göra golvvärme, torde inte bli dyrare heller.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 april 2017, 16:57:09 »

TS skrev Vinden kan antingen värmas upp med radiatorer eller genom att vi drar in golvvärme även på vinden. det tolkar jag som att det är golvvärme i resten av huset
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 april 2017, 16:33:48 »

tror smurfen antagit (felaktigt?) att det är golvvärme nere....
Skrivet av: Josth
« skrivet: 01 april 2017, 11:14:49 »

Jag blir lite osäker på vad detta betyder: "den nya delen ska klara värmen med samma framledning som den gamla delen". Handlar det om hur vi dimensionerar slingorna på vinden eller vilken temperatur de ska tåla...?

Med "framledning" menas här alltså framledningstemperatur, dvs temperaturen på det värmevatten som går ut från pannan till golvvärmeslingorna eller vattenburna radiatorerna. "Returen" blir då temperaturen på värmevattnet när det kommer tillbaka till returröret på pannan. Många av de som skriver flitigt här använder olika förkortningar som "styren" vilket betyder styrsystem (reglercentral) och "borran" som betyder borrhålet (till bergvärmen) osv.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 april 2017, 08:04:59 »

Eftersom du har golvvärme nere som klarar sig med låg framledning från vp vill man inte ha klena radiatorer uppe som behöver högre framledning än golven det det sänker cop och effekten på vp. Rejäla radiatorer eller golvvärme som du verkar vara inne på då kommer det funka bra med samma framledning. En övervåning brukar ha lite lägre värmebehov så med golvvärme tror jag inte det spelar så stor roll hur du dimensionerar dom men för att vara säker ungefär lika som på nedre plan.
Skrivet av: Marie G
« skrivet: 01 april 2017, 07:27:40 »

Tusen tack för era svar!

Visst har ni rätt i att kalla dagar används också elpatronen som är kopplad till pumpen.

Att extraisolera väldigt mycket är inte riktigt något alternativ, takhöjden på vinden är inte jättehög som det är idag och ju mer man isolerar desto mer tappar man i takhöjd (självklart måste vi isolera, men förmodligen inte mer än nödvändigt).

Jag tänker på att vi satsar på golvvärme på vinden med befintlig pump och skulle det visa sig att pumpen har svårt att värme hela huset får vi väl byta då.

Jag blir lite osäker på vad detta betyder: "den nya delen ska klara värmen med samma framledning som den gamla delen". Handlar det om hur vi dimensionerar slingorna på vinden eller vilken temperatur de ska tåla...?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 31 mars 2017, 09:53:22 »

Jag är övertygad att vp klarar av att värma ditt hus med hjälp av elpatron och så är det troligtvis i dag också att vid riktig kyla kommer elpatron gå in och hjälpa till. Även vid ganska underdimensionerad vp brukar inte andelen elspets bli så avskräckande hög så det lönar sig med byte av vp före totalt haveri gör inget före du kört några år och ser vart du hamnar. Sen är det ju naturligtvis så att desto bättre isolering du har i nya delen desto mindre elspets blir det och om du om några år behöver byta vp till kraftigare kanske du slipper borra nytt hål om huset är väl isolerat. Det som är viktigt att tänka på är att den nya delen ska klara värmen med samma framledning som den gamla delen med golvvärme oavsett om du väljer radiatorer eller golvvärme och du gillar golvvärme så varför inte kostnaden lär inte skilja mycket.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 30 mars 2017, 22:04:53 »

Jag skulle för att slippa byta värmepump se till att de nya skalytorna får samma värmeförlust som ditt vindsgolv har idag.
Exempel: vindsgolvet  är 55m2 men tak o väggytor blir 110m2, då ska dessa nya ytor inklusive fönster ha dubbelt så bra isolering som vindsgolvet har idag.
Skrivet av: Marie G
« skrivet: 30 mars 2017, 21:22:59 »

Hej,
Jag har en IVT Greenline Compact 5 från 1997. Den värmer idag upp ett enplanshus på 159 kvm. Vi är nu på väg att inreda vinden. Det kommer att ge ca. 55,5 kvm extra golvyta (34,5 kvm boyta). Vinden kan antingen värmas upp med radiatorer eller genom att vi drar in golvvärme även på vinden. Spontant gillar jag alternativet med golvvärme bäst. Frågan är om min värmepump klarar att även värma upp den extra vindsytan? Är det någon här inne som har några kloka tankar om hur man tar reda på detta eller kanske kan besvarar frågan direkt? Ett alternativ är såklart också att byta pumpen mot en mer effektiv, nyare sort.
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal