Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Månsken
« skrivet: 01 januari 2007, 03:07:15 »

Håller ocks på att titta på värmepumpar.
Det som skiljer värmepumpar från oljaeldning är att alla flöden ska vara på, så man kan inte springa och skruva ner elementen frågan är då vad man vill ha för värme på elementen, inte 45 grader iallafall som R&R testen var på annat då det är smällkallt. frågan är om det räcker med 35 och då har Nibe bäst uteffekt.Sen är väl Thermia och IVT bättre ifall kör på 50 grader, eller varmare, och ifall borrhålet är kallt, bäst i Norrland?
IVT verkar dyr och krånglig.
Thermia har verkligen professionella istallatörer.
Nibe billigast och som det verkar vid första titten bäst.
CTC tordes inte vara med på R&R testen.
Men jag bestämmer mig för troligen en Thermia för att installatören ger sånt genuint intryck.
(Fakta till störst del hämtad från detta forum)
 *roflmao*

Skrivet av: Heat?
« skrivet: 29 december 2006, 17:15:21 »

Så sant, på ett sätt är jag glad att jag inte hittade hit i tid, för då skulle jag fortfarande förkovra mig...  ::)
Helt klart är att detta forum är till stor hjälp både före och efter en VP investering.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2006, 17:12:46 »

Citera
Det är nog alltid en chansning att välja pump, man får köpa grisen i säcken och göra det bästa av situationen.

Lite rätt har du, men att först förkovra sig, t.ex. i detta forum, och sedan ta del av oberoende tester och tillverkarnas reklambroschyrer och skapa sig en egen uppfattning är ju inte helt fel heller.
Skrivet av: Heat?
« skrivet: 29 december 2006, 17:00:15 »

 :)
När jag investerade hade jag inte uppmärksammat detta fina forum, så jag köpte av den leverantör som gav bäst intryck.
Så här i efterhand är det svårt att säga om jag kunde gjort ett bättre val, det skulle kräva en provinstallation av respektive märke, 6 månader justering/loggning innan det gick att uttala sig vad som skulle bli bäst just i mitt fall.
På det hela taget är jag nöjd, varmt inne och tillräckligt med vv, har dock inget badkar, men det löser jag isåfall med förvärmingsslingor i radiator kretsen, om det nu blir ett problem...
Har en framl. 43C vid -15C och en minskning av totala förbrukningen från 30000+kwh till ca 15000kwh och hushållselen är nu ett större problem än uppvärmningen. Pumpen har gått utan störning i 2år, frånsett de jag själv orsakat.
Nackdelar:
Begränsade inställningsmöjligheter, men det beror på vad man gillar
Varmvattenmängden blir ett problem vid stor tappning om man inte använder tillskott.
Innegivaren saknar justerratt för tempjustering(dock kom den med som standard)
Den gör en del starter per dag, om det är ett problem eller ej återstår att se om 10-15år..
Strulet med tillskottet som drar onödigt mycket fixar man lätt genom att slå av det...
Något mer kan jag inte komma på som stört mig...

Det är nog alltid en chansning att välja pump, man får köpa grisen i säcken och göra det bästa av situationen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2006, 16:11:56 »

Vad menar du med ni??

Läs frågan som var ställd!!
Ämnet var om jag fattat rätt:"Val av fabrikat, IVT,Nibe,Thermia mfl."
mfl. borde kunna omfatta även CTC...  ;)

Du vet nog att jag numera aktar mig lite för att hänvisa till olika fabrikat/tillverkare då mina inlägg lätt uppfattas som "beroende" av mina annonsörer, frågan gällde som sagt var de värmepumpar han själv räknade upp, och jag kommenterade det, och lade även till den värmepump som faktiskt visade sig vara effektivast enligt r&r:s test.

När det gäller bertil så vet vi ju var han står när det gäller CTC  ;)
Hans kommentarer om den värmepumpen kanske vore välkomna även i denna tråd.

Själv kan jag omöjligt ta ställning till den vad gäller prestandan, som var vad ursprungsfrågan gällde, men jag kan nämna några av de fördelar och nackdelar som jag ser på CTC:s värmepumpar.

1. De är lätt att få tag i, säljs t.ex. via grossister och webbutiker till riktigt attraktivt pris.
2. Om man har ett radiatorsystem som man vet med sig är känsligt för knäppningar i rör, rörledningar och /eller radiatorer vid hastiga temperaturväxlingar så är det den bästa värmepumpen på marknaden.
Knäppningar i rörsystem dragna i väggar, golv och trossbottnar kan vara mycket besvärande för vissa ägare, CTC:s konstuktion med inbyggd acktank och shuntstyrning av utgående värmebärare ger en mycket mer stabil temp ut i radiatorsystemet och ger därför mindre problem med knäppningar i radiatorerna.
3. Deras lösning med genomströmningsslingor för tappvarmvatten gör dem helt oberoende av temperaturen i "beredaren" i fråga om leionellasäkerhet, man behöver alltså aldrig göra någon "legionellakörning" i deras värmepumpar = höja tempen i beredaren/acken med hjälp av eltillskott.

Nackdelarna.

1. Den konstruktion de har med acktank och tappvarmvattenslingor kan om man inte aktar sig med inställningara för elpatronen i tankens övre del innebära en hel del oönskat tillskott, det gäller att veta hur maskinen fungerar och våga prova lite olika inställningar på elpatronens tillslagsvärde för att se hur långt ned man vågar ställa start/stopptemp i "elpannedelen".
Skulle man av bekvämlighetsskäl (för att kunna diska bort fettet ur stekpannan utan diskmedel) t.ex. höja tempen i övre delen av "pannan" så skulle elpatronen förbruka rätt mycket energi på årsbasis, en varningen finger för detta med andra ord.

2. En annan nackdel med den konstruktion de har, acktanken, är att värmepumpen arbetar med relativt liten vattenvolym och inom ett relativt litet temperaturområde (börvärdet + 5grader om jag inte missminner mig), detta ger relativt många start och stopp på kompressorn under perioder med litet värmebehov. 30-50 starter/dygn är inte ovanligt. Kanske går detta att trimma in, jag kan för lite om pumpen för att kunna uttala mig om det.

3. Som på alla värmepumpar krävs det att man gör en bra grundintrimmning av reglerdatorn för att värmepumpen skall arbeta effektivt, då själva konstruktionen på CTC:s värmepumpar gör att de fungerar bra i alla typer av hushåll, detta oavsett om man har hög eller lågtempradiatorer, kan det finnas en risk att installatörerna aldrig bryr sig om detta (den fungerar ju ändå bra, utan att larma eller på andra sätt signalera att allt inte står rätt till) och att ekonomin blir dålig p.g.a. att reglerdatorn håller acktanken på en onödigt hög temp trots att det inte behövs för att värma huset.

4. De var inte med i R&R:s test, det finns alltså ingen oberoende test som man kan falla tillbaks på och säga att den är effektiv eller ineffektiv.
Även jag ställer mig lite frågande till varför CTC inte var med i testen, kan det ha att göra med att de själva vet att den inte är lika effektiv som Thermia, IVT eller Nibe ???

Min slutsats när det gäller CTC:

Den är bevisligen bra i hus med knäppningsbenägna radiatorer/rörsystem, med rör dragna i undergolv, ovan sula eller i trossbottnar kanske den är den allra bästa svenska värmepumpen.

Den fungerar i bra alla radiatorsystem, detta oavsett högtemp eller lågtemp, men den kan bli en riktig "elslukare" om man inte lär sig hur maskinen arbetar och ställer in både reglerdator och elpatronernas börvärden för bästa ekonomi.

Den är inte testad av ett oberoende institut varför det är omöligt att säga hur effektiv den är, man får nöja sig med de siffror som de själva anger.

Jag kan tänka mig att mängden tappvarmvatten (med elpatronen för övre delen av acken inställd för ekonomi istället för komfort) kan vara rätt liten i förhållande till t.ex. Thermia, IVT och Nibe:s värmepumpar.
Med elpatronen högt ställd så är den en källa till onödigt eltillskott.

Jag gissar att det är den sämsta värmepumpen om man har ett stort badkar och behöver stora mängder tappvarmvatten, det är dock omöjligt att veta då den inte är testad.

Ett oberoende test är väl kanske det den allra mest saknar.  ;)

Nå HEAT, Som man frågar får man svar, vilka är dina kommentarer.
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 29 december 2006, 14:39:34 »

CTC kan vara ett alternativ, som sagt jag är inte så kunnig inom detta område. Jag ska se på deras hemsida vad de har att erbjuda! Vad har Ni för erfarenheter av CTC, varför avstog de ROR testet  Sc:,h

Jag får in ett par offerter inom 2 veckor. I slutet på denna månad skulle jag vilja ha köpet klart  ::)
Jakten går vidare... just nu känns det som valet är mellan Thermia och IVT men mycket kan ändras har jag missat något så är ordet fritt.
Skrivet av: Heat?
« skrivet: 29 december 2006, 14:16:37 »

Vad menar du med ni??

Läs frågan som var ställd!!
Ämnet var om jag fattat rätt:"Val av fabrikat, IVT,Nibe,Thermia mfl."
mfl. borde kunna omfatta även CTC...  ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2006, 12:50:54 »

Visst CTC kan också vara ett alternativ, anledningen till att jag inte tog upp den var att den inte testades i råd och röns test och jag kan därför inte svara på om den är bättre eller sämre än de övriga han räknade upp.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 december 2006, 12:35:57 »

Vad menar du med ni??

Läs frågan som var ställd!!
Skrivet av: Heat?
« skrivet: 29 december 2006, 12:23:38 »

Finns det någon modell som sticker ut som är lite bättre eller är det lika oavsett fabrikat?
Här är något för dig Bertil att bita i...  ;D ;D ;D
Skrivet av: Heat?
« skrivet: 29 december 2006, 12:22:35 »

Har ni reflexmässigt sållat bort CTC?  :D ::) ;) ;D :) *roflmao*
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 december 2006, 12:02:51 »

Citera
Jag fick till svar att 20.000KWh/år är så lite att de "flesta" minsta pumparna har kapacitet att växa med ca 30%!!

Undrar vad inst menade med det där. menar han att dom minsta pumparna ska klara en förbrukning på 26.000 kwh??
jag påstår att dom minsta pumparna aldrig ska väljas.
Ofta är det enfasmaskiner, det ogillar jag.
Men det viktiga är att dom minsta ger "onödigt" långa vv körningar, det ger i sin tur onödiga tillskottstimmar vid kyligt väder
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 december 2006, 18:27:52 »

Du kan borra upp till 200 meter utan att det blir för mycket för de cirkpumpar som sitter i värmepumparna, djupare borra än så är inte nödvändigt och resulterar i för lite flöde i kollektorn för att du skall få maximal verkningsgrad på värmepumpen.
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 28 december 2006, 08:09:18 »

Lubbis
Absolut Du har helt rätt!
Jag har försökt att beskriva hur vår situation ser ut om ca 5 år och inte idag, även för installatören ska sägas.
Jag fick till svar att 20.000KWh/år är så lite att de "flesta" minsta pumparna har kapacitet att växa med ca 30%!!
Utöver det så ville leverantören borra ca 20m extra för poolens skull.
Just det här med borrningen är något jag har funderat på.... Frågan är finns det någon nackdel att borra djupare än nödvändigt?
Leverantören menade att för oss skulle det räcka med totalt 150m (10m är luft sa han?).
Ska ta in fler offerter och fler frågor lär väl komma  Thumbsup
Skrivet av: lubbis
« skrivet: 28 december 2006, 07:15:27 »

Om man läser denna tråd från början så tycker jag att man kan få ett bra exempel på hur det kan gå snett vid en installation om man inte har en erfaren installatör som ställer rätt frågor.

Från början uppgavs en förbrukning på 20 000 kWh.

Sedan tillkommer behov av pooluppvärmning

Sedan nämns att barnen är små och mer varmvatten behövs i framtiden.

Sist men inte minst kommer en brasklapp om att det är tur att vi eldar i öppna spisen (inte hur mycket)

Ganska stor skillnad som krävs i installerad effekt från första till sista informationen.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 december 2006, 22:15:23 »

Den installatören kan ju mycket väl ha bättre erfarenhet av IVT än av Nibe, det är i alla fall inte något jag kan styrka utifrån de tiotusentals inlägg jag läst i forumet, det finns både nöjda och missnöjda ägare av båda dessa fabrikat , om det är någon pump som jag uppfattar har mindre "klagomål" på sig här i forumet så är det Thermia.
Det kan iofs bero på att de har en mindre marknadsandel lika väl som att den är bättre, men jag har i alla fall sett väldigt få klagomål på dem.

Styrningen av poolvärmen är ett problem, i alla fall kostnadsmässigt, på vissa värmepumpar, kolla upp detta noga innan du bestämmer dig, jag kopplade in en poolstyrning åt en kompis förra sommaren som jag tror han pröjsat runt 15 000 kr för (växlare och styrning)

Själv la jag ut sammanlagt mindre än 5000 kr, men som sagt, det kräver att man är lite händig för att bygga styrningen själv, även om det var precis lika "lätt" som att montera den färdiga 15 000 kr styrningen.

När det gäller borrdjupet så bör de ta med i beräkningarna att du har poolen att värma, be dem lägga på minst 5000 kWh/år utöver den förbrukning du idag har för att få en tillräckligt djup borra.

Typ, be dem dimensionera borran för ett årligt energibehov för värme och tappvarmvatten på ca 23-25 000 kWh (då har du tagit höjd för både poolvärmen och ett ökat tappvarmvattenbehov när barnen blir äldre)

När de väljer storlek på värmepumpen räcker det om de räknar på ett energibehov för värme och tappvarmvatten på ca 16-18 000 kWh/år. (Din nuvarande låga förbrukning tyder på väldigt låg förbrukning av hushållsel och kanske rätt låg temp i huset, tempen i huset brukar bli lite högre när man kan värma billigt...)

Beroende på hur stor pool du tänkt köpa, hur varmt du vill ha i den och på vilket sätt du täcker den kan poolen (max 4 X 8 meter)förbruka allt från 4000 kWh/år till 15 000 kWh/år, så denna rekomendation gäller bara om du ser till att isolera din pool och använda en pooltäckning som även isolerar skapligt, alternativt att du inte har så hög temp i poolen.
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 27 december 2006, 20:24:06 »

Tack Rickard!
Ska ta in offert på de du rekommenderar!
Finns det någon nackdel med att borra djupt?
En leverantör menar att totalt 150m räcker för våra behov inkl pool. Ska jag begära att de borrar extra 20m "just in case"
Dessutom just den leverantören som jag talade med kan leverera både Nibe och IVT, Han sa att IVT var betydligt mycket bättre?!
Bättre vinst på IVT för dom kanske  Sc:,h
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 december 2006, 19:34:31 »

Enligt den test som Råd&Rön gjorde på bergvärmepumpar så var Thermia, IVT och Nibe i princip jämförbara.
Skillnaden i verkningsgrad var så liten att det är försumbart och likaså mängden tappvarmvatten de kan tillverka.

Thermian var lite bättre med tanke på mängden tappvarmvatten, men i övrigt var det jämnt skägg i det stora hela.

Även Thorens värmepump fick bra resultat, bullrar lite mer, men har du en undanskymd plats att stoppa VP:n på så kanske det inte har någon betydelse.

Jag har en Nibe och har byggt poolstyrningen själv, det var rätt enkelt - och billigt, fick ritningar och värden på de komponenter som behövs för att simulera "rätt" utetemp och framledningstemp av Nibes support.

Om jag vore i dina kläder idag skulle jag ta in offerter på de du räknar upp och sedan kolla vad de olika tillverkarnas poolvärmestyrningar/lösningar kostar innan jag bestämde mig, det som skulle avgöra för mig vore totalsumman och det förtroende jag fick för de olika installatörerna/företagen som lämnade offerten.

En eller ett par referensanläggningar att titta på kanske inte skadar heller.
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 27 december 2006, 17:57:18 »

Bertil
Jo det stämmer att vi har totalt ca 20.000KWh/år men då är vi "medvetna" om el-förbrukningen och framför allt el-räkningen....
Dessutom hjälper det med öppna spisen  Thumbsup
Vi skulle nog kunna få det till 25.000KWh/år om vi bara lägger manken till med det är ju inte det som är frågan utan vad som skulle kunna passa vårt behov bäst.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 december 2006, 17:40:25 »

Viktigt det där med framtidsplaner.

Kolla att du får en med "poolstryrning" det torde väl underlätta...

har du 20000 kwh i total elförbrukning!?
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 27 december 2006, 15:51:36 »

20.000KWh/år må vara lite men vi ska köpa pool i vår samt att våra barn om ca 5 år lär förbruka mer än idag...
Jag räknar därför med att 20.000KWh/år är i underkant för framtida bruk.
Dessutom vår NIBE varmvattenberedare och patron är från 1988 och har nog sett bättre dagar.
Vi borde kunna spara ca 10.000KWh/år så det är väl ändå ingen dålig investering, eller vad säger ni?
Skrivet av: Mr_Smith
« skrivet: 27 december 2006, 15:35:14 »

Det blir lite svårt att räkna hem med en förbrukning på endast 20 000 kwh.

PRECIS vad jag också trodde innan jag konverterade från olja/el till bergvärme. De 10 första dagarna i juni (före bytet) var förbrukningen (hushållsel och varmvatten, ingen värme) 45 kWh/dag och efter installationen 18 kWh/dag. Först trodde jag att jag läst av elmätaren fel ... Min oljepanna med inbyggd varmvattenberedare (från 1980) måste ha varit helt oisolerad.

Loggar pumpen och vet att varmvattnet kräver 2-3 kWh/dag, hushållsel 15 kWh/dag och resten är värme (under milda december ca 25 kWh/dag).

Räknar med att gå från 28000 kWh till 13000 kWh på årsbasis.
Skrivet av: Linke
« skrivet: 27 december 2006, 15:08:40 »

Det blir lite svårt att räkna hem med en förbrukning på endast 20 000 kwh.
Vore jag dig skulle jag nog titta på nägon annan uppvärmningsform.
Skrivet av: SIFIVE
« skrivet: 27 december 2006, 12:35:50 »

Hej vänner!
Behöver lite goda råd inför köp av bergvärme.
Jag har en 1.5 plan villa i Stockholm på 160kvm och en förbrukning på ca 20.000KWh/år.
Ska precis ta in lite offert, vilka ska man fråga?
(En god vän har liknande förhållanden och han pratar sig varm för IVT HT+C6.)

Finns det någon modell som sticker ut som är lite bättre eller är det lika oavsett fabrikat?
Alla råd är välkomna då jag är totalt okunnig inom detta område...
Ordet är fritt vad hade du gjort i mina kläder?!
Modell X
Borrdjup X
Osv....
Tack på förhand
/Vilsen  Sc:,h

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!