Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Blåhuset
« skrivet: 15 december 2015, 18:39:21 »

Uppföljning: Tog den enkla vägen och ringde en servicekille. Han konstaterade fel på mjukstartaren.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 13 december 2015, 22:05:43 »

Vet inte, mät mellan faserna istället om du har 400 V efter mjukstarten?
Du kan även testa genom att bara koppla förbi mjukstarten tillfälligt, då ska kompressorn starta direkt då du knäpper på grejerna så ställ in KB-pumpen att gå kontinuerligt innan du kopplar om.
Skrivet av: Blåhuset
« skrivet: 13 december 2015, 14:48:43 »

Spinner vidare på den här tråden då jag kanske fått samma fel. Kompressorn försöker starta, kanske 1 ggn/sek under någon halvminut, sedan efter tag löser MOTORSK ut. Mjukstarten är en Danfoss Compressor Soft Starter 037N0076, och mäter jag spänningen på den då larmet löst skulle jag säga att jag har 230 V in på alla tre faserna men ut är det 230 V på en och runt 220 V på de två andra. Läge för en ny mjukstartare? Något som går att köpa själv? Att byta ser ju rätt okomplicerat ut.
Skrivet av: Jaguar
« skrivet: 10 januari 2014, 09:59:49 »

Carl N var "spot on". Trasig mjukstart.

Tack till alla.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 23 december 2013, 21:23:11 »

Innan ändringen på 80-talet var det 220 V ± 10 %.
I och med ändringen till 230 V +6/-10% så förblev max tillåten spänning oförändrad men lägsta tillåtna spänning ökade litegrann.  Då i slutet av 80-talet pratades det om att toleransen några år senare skulle skärpas till 230 V ± 6 %.

Idag är det tydligen inte sådär helt lätt att reda ut vilka max- och min-gränser för nätspänningen som egentligen gäller, det finns många olika regelverk och standarder som man kan peka på. De säger ungefär samma sak men man ska ha klart för sig att större avvikelser kan vara tillåtna under en kortare tid (t ex enstaka minuter åt gången). Enligt EU-standarder finns det tydligen en extra toleransklass som är tänkt för elnät i extrem glesbygd med mycket långa distributionsledningar, där minimigränsen ligger på -25 % eller något sånt. Men jag tror inte att den tillämpas i Sverige.

Det är ganska vanligt med spänningsvariationer på ± 5 % eller så, beroende på tid på dygnet, årstid mm. Det är typiskt att den som bor längst ut på en distributionsledning har låg spänning i höglasttid och hög spänning i låglasttid, medan den som bor nära en distributionstransformator som dessutom ligger nära matande mottagningsstation, får omvända förhållanden. Och en abonnent som, både ur högspännings- och lågspänningssynpunkt, bor så att säga halvvägs ut i nätet, har i bästa fall ganska konstant spänning.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 22 december 2013, 17:21:44 »

220volt var det tidigare, nu är det 230volt +6/-10% från 1988..
Stor variation 243 volt - 207 volt.

Skrivet av: Foa
« skrivet: 22 december 2013, 16:23:03 »

Kolla med eventuella grannar hur dom uppfattade kraftavbrottet. Kom det en massa från och till eller enbart ett avbrott. Om dom uppfattade överspänningar... om annat gått sönder hos dom.
Är det så kanske kraftbolaget bör vara lite ansvarig.
Själv har jag 237 Volt tidvis på grund av avfolkning i byn där jag håller till. Och jag funderar på att få dom att koppla ner till närmare 220
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 22 december 2013, 14:26:27 »

Inte har du motorskyddet ställt på automatisk återstart? Saknar man en fas och pumpen gång på gång försöker starta om brukar dom så småningom ta skada. Jag tycker att återställningen ska ske för hand.
Skrivet av: Jaguar
« skrivet: 22 december 2013, 13:34:42 »

Som nämnt så finns det spänning fram till mjukstartar och det finns faktiskt också på utgångssidan mot kompressorn även om den inte är i VP drift.

Det mest oroande är att det inte finns något som indikerar fel och stannar ytterligare startförsök av kompressorn när det är problem av den sorten under längre tid. Jag upptäckte helt tillfälligt vid "besök" i källaren av annan orsak att VP låt väldigt konstigt och det var då 6 timmar sedan strömmen kom tilbaks. Kompressorn var mycket varm och det var klart från olika temper och integral att enbart elpatron hade kört under dom 6 timmar.
Undrar nu självklart om VP har förstört kompressorn dersom den inte stannat i tid.
Vi får se måndag om det går får tag i en installatör som har tid.
Skrivet av: Foa
« skrivet: 22 december 2013, 12:25:21 »

Är det typ detta du söker ?
http://se.varme.danfoss.com/PCMPDF/DHP-H_Wiring_VWBMF207_SE.pdf
Precis!
Du är ju en guldgruva att ösa ur! Hi hi
Va kul.. nu gäller bara att skriva ut på skrivare kolla kabelfärgerna var tdom går och om det stämmer med vad man själv har.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 22 december 2013, 11:38:51 »

Skrivet av: Foa
« skrivet: 22 december 2013, 11:30:56 »

Och i regel så kollar man inte upp förrän det krånglar.
Med ex. Termia-on-line ser man värdena när det funkar och vet vad det ska vara när det funkar!
Liknande övervakning vore trevligt att ha när det gäller spänningar på olika punkter på anläggningen.

Dessa värden finns ju på plintarna på framsidan och går att mäta under drift samt viloläge... men det vore trevligt också att veta var respektive ställe på plinten gör.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 22 december 2013, 10:40:58 »

Finns inte scheman så får man göra egna (sk reverse enginering) , jobbig och tidsödande - ja, men ibland har man inget val för att få ordning på hur det är kopplat sinsemellan enheterna.

Nu är väl en 3-faskompressor med motorskydd, mjukstartare och kanske kontaktor om det inte är inbyggd i mjukstartaren, ganska enkelt att följa  och den vägen säkra att man har spänning på faserna och ström på alla faser vid startförsök, och om inte och det finns ingående spänning in - efter mätning för att se var det tar stopp på strömmen, byta mjukstartaren och kanske motorskydd beroende vilket som är dålig då dessa är småpengar gentemot att byta en bränd kompressor.

 
Skrivet av: Foa
« skrivet: 22 december 2013, 10:04:30 »

Intressant tråd detta!
Inläggen får mig att fundera över om det finns något el-schema på en sådan här anläggning.
Det måste ju vara en klar inbesparing att förstå hur saker är uppbyggda och när man kallar på en elektriker eller installatören så är allt mycket enklare och tar mindre tid att reparera.

Jag själv har jobbat rätt mycket med el från klenspänning upp till högspänning... men utan schema är jag inte mycket värd.
Och varför hamna i en situation där man känner sig värdelös?

Så var att skrapa fram ett schema samt komponentplacering?

På en bil t.ex. finns det ju elscheman för intresserade... är det enbart för att det är klenspänning det rör sig om?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 22 december 2013, 08:29:08 »

Det måste mätas upp (tex. med en tångamperemeter) om det går ström i alla 3 faser till kompressorn och ungefär samma värden - man kan väldigt snabbt förstöra/bränna en kompressorn om den drivs på två faser mer än väldigt kort stund. Se till att ha långa väntetider mellan varje start vid felsökning/tester så att värmen i motorns lindningar hinner sprida ut sig och kallna lite efter varje startförsök.

Märker man att det saknas ström på en av faserna  så får man titta på startapparater och mjukstarter och rentutav om det finns ström/spänning på alla faser från proppskåp och elmätare  - tänk på att fel behöver inte vara synliga utan måste mätas upp.

Det finns flera som råkat ut att säkringar ute på stolpen/överlämningspunkten till fastigheten liksom huvudsäkringar vid elmätaren inte fungerar, glappar och det sprakar och blixtrar och går varm och bränner sönder säkringsbotten, men då de flesta hus har fördelat fas-användningen ganska ojämnt så kanske man inte märker att en fas är borta (inte mer än kanske en sällan besökt källares taklampan inte tänds längre)
 
Skrivet av: Jaguar
« skrivet: 22 december 2013, 00:20:51 »

Mjukstarten är en Danfoss Compressor Soft Starter 037N0076 om den är av den gammaldags typen ved jag inte!?
Det finns spänding til denna på L1, L2 och L3.
Kontrol lampor över A1 och A2 blinkar under "drift" och lampan i taket blinker varje gång pumpan vibrerar och låter skumt.
Det är nog bra gissat att det är et elektrisk problem.
Övanför mjukstarten finns överströmrelä kompressor av typen Telemecanique Square D(LAD7B10).
Jag ser inga motstånd.
Inga brända kontakter eller andat som ser fel ut.


Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 21 december 2013, 22:52:55 »

Är mjukstarten av den gammaldags typen med ett motstånd i serie med varje fas, och ett relä för förbikoppling av varje motstånd? I så fall, om du har spänning på alla faser fram till värmepumpen, så ohmmät motstånden och kolla att alla tre har samma resistans. Kolla också att alla tre reläerna fungerar bra - att inget har hängt sig eller fått avbrott pga brända kontakter.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 december 2013, 22:51:08 »

Den stannar ju.
När min mjukstart lade av kunde den gå en liten stund på 2 faser, den låter då skumt och vibrerar rätt bra.
På en fas går den inte alls.
Skrivet av: Foa
« skrivet: 21 december 2013, 22:47:42 »

Min gissning är att mjukstarten inte är OK.
Jag tror den bara drar på 2 faser.  Sc:,h
Kan dom verkligen köra nått med tre faser utan övervakning att så sker?
Tänker på min egen anläggning och vad två faser kan ställa till med.
Eller är den konstruerad att kunna överleva två fasers befinnande.
Och vad om bara en fas?
Ingen fas vet jag vad som händer  :)
(Allt fryser och isen spränger sönder det mesta)
 tOOmten
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 december 2013, 22:34:43 »

Min gissning är att mjukstarten inte är OK.
Jag tror den bara drar på 2 faser.  Sc:,h
Skrivet av: Jaguar
« skrivet: 21 december 2013, 19:46:54 »

Ser så ut.
Efter att kompressorn har svalnat skakar den direkt vid start.
Skrivet av: Foa
« skrivet: 21 december 2013, 19:05:18 »

Är alla faserna ok?
Skrivet av: Jaguar
« skrivet: 21 december 2013, 18:48:44 »

Hej,

i dag var det långt strömavbrott och efter det vil inte kompressorn starte ordentligt. Den startar och efter 30 sekunder börjar den skaka kraftigt några gångar och stänger av. Två lampor på mjukstartreläet blinkar deräfter. Pumpan försäkar starta påny med samma resultat.

Någon har har förslag till felsökan?


VP: Thermia Diplomat Duo 16 (16 KW), 300 l varmvattenberedare, 920 m ytjordkollektor i två slingor sedan 2004

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!