Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Flinta
« skrivet: 23 september 2013, 21:31:01 »

Har inga termostater på golvvärmen och vill nog inte sätta några heller. Vill shunta fram rätt temp via VP. Får väl bli ECS 40 paketet...
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 september 2013, 21:08:08 »

Det man har då är golvvärmetermostater och så shuntar man fram lite varmare vatten än vad som krävs.
Normalt så brukar man undvika detta tillsammans med värmepump men har du arbetstank så kan man göra så.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 23 september 2013, 19:34:28 »

Men om VP skall kunna reglera temp på golvvärmen så måste väl shunten vara kopplad till VP? Annars får jag ju springa och shunta själv hela tiden, eller reglera via någon annan panel tillhörande shunten (dyrare lösning antar jag, samtidigt som det är sämre)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 september 2013, 19:12:50 »

Hej!
Framledningsgivaren till system 1 sätts lämpligen på arbetstanken, eller på stigaren efter arbetstanken (till radiatorerna).
Sen är det inte nödvändigt att styra shunten från värmepumpen, men om du vill göra det så krävs lite extra tillbehör till Nibe.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 23:40:01 »

Haha, så klart NIBE vill att man skall köpa extra grejjer. Läste precis att man måste ha ECS 40 paketet för golvvärmen, alternativt skaffa AXC 40 för sig, vilken ju är svindyr. Bara där går ju 3 lakan.
Detta är ju något som styrs direkt från VP i IVT's pumpar. Suck.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 23:03:31 »

Jaha okej, men då är jag nog med.
Om arbetstanken skall "ingå" i system 1, behöver den tempgivare också då? Tanken jag funderar på har anslutning så man kan montera en givare nära toppen av tanken. Eller det kanske räcker med inomhusgivaren som finns på samma våning som radiatorerna?

Tänkt koppla på följande sätt, med shunten där ritningen visar. Vad tror du? Det kan väl fungera med 2 klimatsystem som vi pratar om här?

Din arbetstanksritning finns också som val här :)

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2013, 22:11:24 »

Man kopplar radiatorerna direkt på arbetstanken utan shunt, då blir arbetstank + radiatorer system 1 med samma temperatur vintertid.
Sen reglerar värmepumpen temperaturen i arbetstank/radiatorer beroende på utetemp (och ev rumstemp om man har rumsgivare) beroende på vilken kurva man har justerat in.
Nått maxvärde behövs inte på radiatorsystemet, men däremot behövs det på system 2 (golvvärmen) för att skydda golvet.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 17:59:31 »

Ok, men då har man 3 klimatsystem med andra ord där arbetstank är system 1.
Sen radiatorer system 2 och golvvärme system 3. Antar jag?

Men när du säger minvärde på system 1, typ 25 °C som du skriver, så måste det väl vara satt ett maxvärde också? Det som radiatorerna skall ha på vintern, vilket ju är bra mycket högre än vad golvvärmen kräver både sommar- och vintertid. Eller regleras maxvärdet via inomhusgivaren så den inte tillverkar högre temp än det behövs?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2013, 17:23:39 »

I verkligheten så styr värmepumpen ett system direkt, och det andra systemet får sin värmen från huvudsystemet via en shunt. Det går inte att shunta ut varmare från huvudsystemet än vad det är där.

Men du ska du ha arbetstanken som system 1, och ta värmen direkt därifrån till radiatorerna som ska vara varmast på vintern.
Sen har du ett minvärde på system 1 (typ 25 °C) så att system 2 kan få lite värme därifrån på sommaren, men då behöver man stänga till radiatorerna så de inte värms på sommaren.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 17:06:25 »

Ok så jag måste stänga av ena systemet manuellt.

Men vilket av systemen skall man i så fall ange som huvudsystem då? Golvvärmen, radiatorslingane eller arbetstanken?

För övrigt är det väl egentligen märkligt att pumpens styrsystem automatiskt ej kunde stänga av radiatorerna på sommaren, när den ju känner av att innergivaren ger t.o.m högre temp än vad värmen är satt till? Då borde den ju slå av CP eller att man kunde styra via shunt. Sedan känner den av andra systemet, dvs golvvärmen och kontrollerar där. Behöver den värme så jobbar kompressorn vidare bara? Fast det kanske inte är så lätt i verkligheten :)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2013, 16:51:50 »

Ingen pump klarar av detta med sin normala styr, de klarar ett huvudsystem + ett extra som alltid har högst samma temp som huvudsystemet eller lägre.
Att köra högre temp på ena systemet vinter och högre på andra på sommaren fixar de inte.

Lösningen är att installera en arbetstank som du shuntar värmen ifrån till golvvärmen och sen sätter du dit en ventil till radiatorerna så du kan stänga värmen dit på sommaren (då du bara vill värma golven).
Detta klarar då båda värmepumparna av att fixa.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 14:42:00 »

Jag har läst på forumet om klimatzoner/klimatsystem men anar att det kan bli lite problem i mitt fall. Och i så fall vilken av följande märken klarar mina krav, IVT eller NIBE?

Skall ha två klimatzoner:
Klimatzon 1: Golvvärme i hela källaren med egen inomhusgivare. Skall förmodligen vara på året om, dvs även lite grand på sommaren också, inte minst i badrummet. Däremot är det ju lägre temp på denna krets den kalla årstiden.

Klimatzon 2: Radiatorvärme på övriga våningar med egen inomhusgivare. Radiatorerna skall vara på under kalla årstiden men helt avstängda på sommarn. Under den kalla årstiden är det högre temp i denna krets, än i golvvärme.

Så hur fungerar detta egentligen? Vad jag har förstått kan det bli problem då man ju skall ha ett huvudsystem som "styr" eller vad man nu skall säga. Och det skulle man ju kunna tänka att golvvärme kunde bli, men det fungerar väl inte om golvvärmen har lägre temp än radiatorkretsen? Och sätter man radiatorkretsen som huvudsystem, så blir det väl knas när den ju skall vara avstängd under sommaren?

Är IVT vs NIBE olika vad gäller detta? Har IVT bättre styrning för olika klimatzoner än NIBE eller vice versa? För detta avgör naturligtvis också valet av VP.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!