Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: måle10
« skrivet: 23 oktober 2011, 07:35:30 »

Hej david! En liten fråga ang din vp.Om du går in på vv-menyn och och kollar vilken temp du landar på när driftpressostaten bryter.Kolla även vad retur och framtempen hamnar på.Och vilket program kör du på linken.
Skrivet av: cop3.5
« skrivet: 19 oktober 2011, 10:51:09 »

Så långt inlägg utan ordet "Givet", imponerande...
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 oktober 2011, 23:21:31 »

Det är en gissning från min sida. Om så inte är fallet är jag extremt imponerad.

Grejen är att mitt thermiq fungerar inte i hop med links VP styr. Båda pratar med VP på samma sätt. Alltså var det så, att när jag körde link mot VP så hade jag mycket begränsad möjlighet till loggning. Därför vet jag i ärlighetens namn inte riktigt.

En fundering jag har är om link kanske blir lite lurad av det system jag har. Jag visar ju exempelvis inte returtemp korrekt, bara när VP kör. Vi vet ju inte exakt vilka värden linken tittar på. Försöker den upprätthålla ett delta? I så fall får den det jobbigt utan korrekt returtemp.

Det jag vet for sure är att linken läser av; Ute-temp, innetemp i varje rum, exakt position på varje termostat, integral, kurva, rumsbör. Exakt vad den gör med detta vet jag inte.

När jag får thermiq att jobba i kombination med link så kommer jag kunna göra mer tester och då med loggning av allt, inte bara temperaturer.

Det är bra att veta att danfoss living connect termostater i kombination med link inte innebär någon halv-dan halvrostig on/off termostat. Den reglerar mycket exakt och med små justeringar normalt sett. Självklart klipper den vid övertemp men vid små ändringar i temp så justerar den sig själv väldigt lite och exakt. Jag är imponerad av link och termostaterna men jag vet för lite och kommer inte kunna få svar på alla frågor tills den dag då jag kan få thermiq och link att fungera ihop. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 oktober 2011, 21:25:41 »

Varför kör Thermia link varmare än som behövs är inte termostaterna vp och link samankopplade så den ska kunna köra så kallt/varmt som behövs.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 oktober 2011, 18:42:41 »

Hur mycket får rumstempen svänga innan du upplever att komforten uteblir?

Det är trevligt om man klarar sig med en halv grads svängning utifrån den temp som är satt för rummet. Jag brukar märka av tempskillnad väldigt tidigt men det ska ju en grad eller två innan det faktiskt upplevs som ett komfortproblem.

Om rumstempen på nedre plan går under 21 grader så börjar golven gå ner till 20 och då upplever jag det som svala golv. Ligger jag på 21.5 typ så blir inte golven svala.

Av de tester jag gjort hittills fick jag bäst värmekomfort när thermia link styrde VP och termostaterna i alla rum. Då fick den även göra lite varmare än vad som behövdes så det alltid fanns att ge. Inte optimalt men väldigt bekvämt.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 16 oktober 2011, 11:25:34 »

Jag har körd med enkel rumsgivare med min retur styrda pump 6 år nu och
temperaturen svänger på sin höjd 2 till 3 tiondelar av en grad på vardera håll
under värme säsong, avvikelsen är alltså totalt 4 till 6 tiondelar av en grad.
Det tycker jag är helt godtagbar för mig, jag saknar absolut inte några gradminuter
att krångla med inte heller dyrare och mer avancerade givare.  :)
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 16 oktober 2011, 10:44:39 »

Värmekomfort prio 1!

Hur mycket får rumstempen svänga innan du upplever att komforten uteblir?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 oktober 2011, 23:08:43 »

Värmekomfort prio 1!
 
Skrivet av: diesel_1964
« skrivet: 15 oktober 2011, 22:12:22 »

Vem har sagt att man måste ha ett problem med en innegivare för att tycka att tekniken är förlegad?  Vad har innegivaren med dimensionering att göra?

Personligen tycker jag att det absolut hetaste som har hänt när det kommer till thermia är thermiq. och det är ju som bekant inte thermia som ligger bakom detta. Med vidareutveckling av detta skulle jag säga att the sky is the limit.
Jag är minsann en vän av ny teknik men ibland måste man fundera över om man komplicerar det för mycket. I många fall är det enkelheten och det beprövade som vinner i längden (komfort, ekonomi, arbetsinsats, livslängd). Jag som många andra (även här på forumet) är lite ivriga att alltid försöka förbättra, ha det senaste och kommer då ofta till insikt (efter en tid) att tidigare beprövad teknik/funktion fungerar lika bra eller bättre än den nya som oftast är under utveckling.
I min värd i värmehemmet är prio 1 komfort/livslängd, prio 2 funktion/ekonomi (ska kunna skötas av en femåring)/med minimal löpande arbetsinsats, med om möjligt senaste teknik. Prio 3 är tekniken som jag gärna utvärderar och vidareutveckla själv (aldrig låsa sig med en leverantör). Det bästa är om man dessutom uppfann evighetsmaskinen så att det varade för alltid _/- ( har i alla fall backup och alternativ, funktionsbeskrivning m.m. för att säkra en lång framtid). För mig vore det ett misslyckande om någon här hemma klagade på temperatur på VV/innetemperatur eller kanske ringer på arbetet och meddelar att temperaturen är fel hemma, det ska bara fungera av sig själv så länge det finns ett spänningssatt elnät. Fungerar inte elnätet så ska det under en tid finnas lösningar för det också.
   
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 oktober 2011, 21:24:10 »

Vem har sagt att man måste ha ett problem med en innegivare för att tycka att tekniken är förlegad?  Vad har innegivaren med dimensionering att göra?

Personligen tycker jag att det absolut hetaste som har hänt när det kommer till thermia är thermiq. och det är ju som bekant inte thermia som ligger bakom detta. Med vidareutveckling av detta skulle jag säga att the sky is the limit. 






Skrivet av: Labold
« skrivet: 15 oktober 2011, 21:11:21 »

David, jag kanske övertolkar ditt upprepade användande av ordet förlegad, kryddat med ordet gegg. Jag tycker också det skulle finnas en funktion i styret där man kunde blockera kompressorstart vid ett användardefinierat antal grader övertemp, denna funktion borde inte behöva kosta någonting att implementera. Men i övrigt förstår jag varför vp-tillverkarna inte gör något för att utveckla innegivarna, eftersom de vp-ägare som har problem med värmeregleringen sannolikt har det pga bristfällig dimensionering, balansering eller volym - inte pga att utegivare + innegivare skulle vara en dålig styrning.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2011, 19:34:18 »

Tror knappast det är en slump att inte innegivaren förhindrar start av vp vid tex 1 grads övertemp man gör så för max komfort fast det borde vara valbart via olika alternativ i styren. Att styra värmen i en vanlig villa är så enkel reglering så varför ändra nått som funkar bra håller jämn innetemp samt håller kurvan så låg som möjligt. Vilka ändringar vill du ha på styren på Thermian ?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 oktober 2011, 17:54:06 »

Det där kan du väl ändå inte mena... Försöker du piska upp lite hetare debatt eller? Det är ju kurvan som ger snittframledningen, varför skulle inte den hållas koll på...? Det finns miljontals på miljontals på miljontals villor i världen som håller "bra inomhusklimat och ekonomi" genom att värmeproduktionen styrs av värmekurva mot utegivare kompletterad med en enkel parallellförskjutande innegivare, termostater eller inte.

Dumdristig protektionism? Det är ju något tokenkelt vi diskuterar, att styra på och av för en värmepump. Svårigheterna ligger inte där - har installatören gjort ett vettigt jobb gällande dimensionering, flödesbalansering och volym så har styret en lätt uppgift. Jag kan förstå att du som köpt på dig en överdimensionerad vp kan behöva lägga en massa pengar och energi på att få till en optimal drift vid låga värmeförluster, men att därför dissa enkla rumsgivare som kostar nästan ingenting och gör ett bra jobb för så många? ThermiaLinken är säkert rolig på många sätt, skulle gärna ha en själv om den var prisvärd, men chansen att den i en proffsigt utförd värmepumpsinstallation ska återbetala sig i form av lägre uppvärmningskostnad är obefintlig. Sen att du kanske får igen pengarna i form av "bling som får ytterligare en budgivare att vara med högt upp" har inget med sakfrågan att göra.

Klart jag använder kurva. Har jag sagt något annat så har du troligen missförstått något.
Diskussionen handlade om att styra på integral eller hysteres. Det faktum att man kan fibbla runt ganska mycket med inställningarna hit och dit. (ett exempel en person som har gamla fabriksstandard hysteres 7 och ställer integralen på 150 för färre start. Kurvan kommer behöva höjas. Kurvan är inte sanningen) Vad man än gör finns det en sanning och det är snitt-tempen på framledning. Det var väl inte så svårt att förstå?

Jag vidhåller att nuvarande teknik med trådbunden innegivare som därtill inte har full möjlighet att påverka pumpen, hindra start och så vidare - är förlegat. Det betyder INTE att det är kass eller att det enbart skulle fungera dåligt. Det är bara ett konstaterande att branschen är ganska lågt efter i sitt tankesätt och attityd samt i många fall även med avseende på teknik.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2011, 16:11:41 »

Är det mitt förslag från tråden "Alternativ rumsgivare till Thermia" du avser, så har den flera fördelar.
Den hindrar många starter när det det är övertemp.
Den skapar heller inga fiktiva minusminuter.
Den ger även möjligheter att få längre gångtider, om man låter rumstempen svänga en halv grad.

Har tyvärr inte läst tråden men ska leta upp den *vinkar*
Skrivet av: Labold
« skrivet: 15 oktober 2011, 09:45:35 »

rumsgivare i nuvarande form är förlegat, har varit det sedan start. tekniken har kommit längre. Det är bara dumdristig protektionism som gör att vi fortfarande är kvar där vi är. Om jag ska välja något jag håller koll på så är det inte kurva. Det är snitt framledning över dygnet givet bibehållen inomhus temp jag håller koll på, utöver det självklara. Och det är ju extra viktigt för oss som anser att ett bra inomhusklimat och ekonomi uppnås när man använder termostater

Det där kan du väl ändå inte mena... Försöker du piska upp lite hetare debatt eller? Det är ju kurvan som ger snittframledningen, varför skulle inte den hållas koll på...? Det finns miljontals på miljontals på miljontals villor i världen som håller "bra inomhusklimat och ekonomi" genom att värmeproduktionen styrs av värmekurva mot utegivare kompletterad med en enkel parallellförskjutande innegivare, termostater eller inte.

Dumdristig protektionism? Det är ju något tokenkelt vi diskuterar, att styra på och av för en värmepump. Svårigheterna ligger inte där - har installatören gjort ett vettigt jobb gällande dimensionering, flödesbalansering och volym så har styret en lätt uppgift. Jag kan förstå att du som köpt på dig en överdimensionerad vp kan behöva lägga en massa pengar och energi på att få till en optimal drift vid låga värmeförluster, men att därför dissa enkla rumsgivare som kostar nästan ingenting och gör ett bra jobb för så många? ThermiaLinken är säkert rolig på många sätt, skulle gärna ha en själv om den var prisvärd, men chansen att den i en proffsigt utförd värmepumpsinstallation ska återbetala sig i form av lägre uppvärmningskostnad är obefintlig. Sen att du kanske får igen pengarna i form av "bling som får ytterligare en budgivare att vara med högt upp" har inget med sakfrågan att göra.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 15 oktober 2011, 09:37:49 »

men en sak skulle det vara trådlöst för det är smidigt även om funktion är sämre.

Är det mitt förslag från tråden "Alternativ rumsgivare till Thermia" du avser, så har den flera fördelar.
Den hindrar många starter när det det är övertemp.
Den skapar heller inga fiktiva minusminuter.
Den ger även möjligheter att få längre gångtider, om man låter rumstempen svänga en halv grad.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 oktober 2011, 08:36:40 »

Håller jämn temp inne tack vare inomhusgivaren samt så låg kurva som möjligt vad mer skulle jag behöva ? Ny teknik är ibland bra men jag köper det inte bara för att det är ny teknik vill ha en bättre funktion än med min förlegade innegivare men en sak skulle det vara trådlöst för det är smidigt även om funktion är sämre.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 oktober 2011, 22:08:32 »

Jag ville lyssna med dig om du tycker att låg framledning är viktig, vilket jag uppfattar som att du anser.
Men då rimmar det inte med din uppfattning att rumsgivare är "något förlegat gegg".

rumsgivare i nuvarande form är förlegat, har varit det sedan start. tekniken har kommit längre. Det är bara dumdristig protektionism som gör att vi fortfarande är kvar där vi är. Om jag ska välja något jag håller koll på så är det inte kurva. Det är snitt framledning över dygnet givet bibehållen inomhus temp jag håller koll på, utöver det självklara. Och det är ju extra viktigt för oss som anser att ett bra inomhusklimat och ekonomi uppnås när man använder termostater 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 oktober 2011, 21:21:55 »

Jag lägger ingen värdering på om det är något fel, eller om orsak till varför rumsgivarkompressorn fortsätter att gå trots att det är balans i bägge husen.

Det är ni som läser mina inlägg, som anser att det är fel. Jag bara beskriver hur Nibe/Thermias reglering fungerar.

Jag har tidigare skrivit att forumet är ett perfekt verktyg för att sätta press på tillverkarna, men då måste det också finnas ett problem att åtgärda. Jag kan inte se att någon gradminutare på forumet har/erkänner ett problem med regleringen, varför det heller inte finns någon anledning till upprop.

Ja, det ska vara David som erkänner att regleringen har brister, men det känns som den reglering han behöver måste hålla tillbaka en skenande vildhäst.

Klart regleringen har brister skulle vilja ha olika påverkan från innegivaren vid olika ute temperaturer men det kommer säkert i nästa modell Thumbsup
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 oktober 2011, 17:34:35 »

Ja men vad kostar den. Är den enkel att koppla mot internet. Eller kopplar du den mot en dator som i sin tur är på nätet?

Är det ett eget scriptspråk för att skriva egna rutiner etc?
Det finns olika storlekar, den minsta tror jag ligger på 8000+moms.
Den kopplas till internet med nätverkskabel, sedan kommer man in i den från internet varsomhelst ifrån.
exakt hur den programeras vet jag inte, jag ska lära mig, men för tillfället säger jag hur jag vill ha det och styrkillen fixar..
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 14 oktober 2011, 17:02:47 »

I takt med att jag skriver blir jag osäker på vad din fråga avser.

Jag ville lyssna med dig om du tycker att låg framledning är viktig, vilket jag uppfattar som att du anser.
Men då rimmar det inte med din uppfattning att rumsgivare är "något förlegat gegg".
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 oktober 2011, 16:23:08 »

Jag grundar det på hur jag uppfattar att exempelvis thermia verkar se på detta.
Inte för inte som det finns tonvis med trådar och diskussioner om detta. Dvs att dom fungerar inte som _vi_ vill att dom ska fungera och tillverkarna vill inte låta dom fungera så då dom inte vågar lita på dess funktion och så vidare.
Till hör du en av dom som tycker exempelvis thermias innegivare fläckfritt?

Ja precis. Inget får, i min värld, gå utöver värmekomforten. Med hög snitt temp eller kanske till och med fast kondensering är det ju ingen utmaning. Så det jag menar är att ibland är det inte vad kurvan säger som är relevant. Du kan ha 2st med typ samma maskin och samma kurva men den ena har en lägre snitttemp. Men självklart, därutöver, finns det ju andra parametrar också. Typ som antal starter. Om jag kan sänka min snitttemp en grad men får 5 gånger fler starter ja då gör jag det ju inte. (så vida jag inte har 1 start från början). I takt med att jag skriver blir jag osäker på vad din fråga avser.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 14 oktober 2011, 15:06:11 »

Innegivare är något förlegat gegg som inte ens tillverkarna av värmepumparna vill vara med om.
Vad grundar du det påståendet på?

Citera
I slutändan är det enda som är intressant (hård draget) vilken snittemp jag har på framledningen.
Är det en så låg snittemp som möjligt, med bibehållen komfort?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 14 oktober 2011, 14:29:21 »

Fördelen med hysteres är att den är exakt så till vida att den slår till när ett värde möts. Problemet är att den inte känner till hur lång tid det har tagit att nå detta värde och således vet den inte hur mycket effekt jag defakto har hunnit pumpa ut. Därför blir hysteresen i mina ögon enklare att reglera med när det sker på returen.

Integralen har motsatta problemet som jag ser det. Den utgår hela tiden från tid. Har man många hästar under huven kan det ibland bli så att man lyckas beta av en grad eller två som inte räknas förrän nästa minut, typ.

Därför skall du ha Rego800 med tidsberoende hysters (variabel kopplingsdifferens på Bosch/IVT-språk)  Thumbsup
Det går dessutom utmärkt att sätta framledningsgivaren till returen och anpassa värmekurvan efter det om man vill...
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 oktober 2011, 14:04:10 »

Fördelen med hysteres är att den är exakt så till vida att den slår till när ett värde möts. Problemet är att den inte känner till hur lång tid det har tagit att nå detta värde och således vet den inte hur mycket effekt jag defakto har hunnit pumpa ut. Därför blir hysteresen i mina ögon enklare att reglera med när det sker på returen.

Integralen har motsatta problemet som jag ser det. Den utgår hela tiden från tid. Har man många hästar under huven kan det ibland bli så att man lyckas beta av en grad eller två som inte räknas förrän nästa minut, typ.

I slutändan är det enda som är intressant (hård draget) vilken snittemp jag har på framledningen. Detta då genom att laborera med inställningarna kan en person få högre eller lägre kurva än vad som egentligen är fallet (om kurvan skall anses vara ett förväntat snitt).

Så egentligen är det inte tal om några problem :)


Innegivare är något förlegat gegg som inte ens tillverkarna av värmepumparna vill vara med om. Det tas lite nya försiktiga trevande steg med z-wave. En zwave rumsgivare (nej jag pratar inte nödvändigtvis om termostater, skyr man dessa som pesten ska dom inte behövas) kostar inte mycket. Man kan ha flera som tar fram ett snitt. Med några rader kod gör man en utomordentligt bra justering utifrån dessa och kan på köpet introducera fler parametrar.
Eftersom de stora tillverkarnas "egna" styr ser ut och fungerar som dom gör så får vi hitta på sådant utanför. Eller lägga ner några tusenlappar på sådant som link etc. Visst det är lite dyrt men världens första inomhusgivare kanske också var lite dyr.

 
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 14 oktober 2011, 11:36:32 »

Eftersom det var undertemp i huset så är ju inte gradminut underskottet på hittat. Felet är för klen kompressor eller för snålt ställt eltillskott som inte orkar hämta hem gm så tempen inne hålls konstant vem vill ha kallt inne.

Jag lägger ingen värdering på om det är något fel, eller om orsak till varför rumsgivarkompressorn fortsätter att gå trots att det är balans i bägge husen.

Det är ni som läser mina inlägg, som anser att det är fel. Jag bara beskriver hur Nibe/Thermias reglering fungerar.

Jag har tidigare skrivit att forumet är ett perfekt verktyg för att sätta press på tillverkarna, men då måste det också finnas ett problem att åtgärda. Jag kan inte se att någon gradminutare på forumet har/erkänner ett problem med regleringen, varför det heller inte finns någon anledning till upprop.

Ja, det ska vara David som erkänner att regleringen har brister, men det känns som den reglering han behöver måste hålla tillbaka en skenande vildhäst.

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 oktober 2011, 10:47:58 »

Ja men vad kostar den. Är den enkel att koppla mot internet. Eller kopplar du den mot en dator som i sin tur är på nätet?

Är det ett eget scriptspråk för att skriva egna rutiner etc?
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 oktober 2011, 06:47:02 »

.. Gör koden öppen och jag lovar att ni får en pump som går bättre än någon annan på marknaden.

 :) bastec  Thumbsup
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 oktober 2011, 23:23:53 »

så här på kvällskvisten är jag inne på att överdimensionerad VP med tank skulle kunna finna vissa fördelar med returstyr och hysteres. Men i morgon kanske jag ångrar mig.

Jag tycker det är synd att dessa styrdatorer är helt stängda. Det är dags för VP tillverkarna att vakna upp. Vi vet vad ni har på gång men det räcker inte. Lägg ner. Gör koden öppen och jag lovar att ni får en pump som går bättre än någon annan på marknaden. Helt utan utvecklingskostnader. Aha just ja.. ni ville ha dom kostnaderna. Underligt men så fungerar storföretag.

http://www.amarino-toolkit.net/
m.m.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 oktober 2011, 22:29:22 »

Eftersom det var undertemp i huset så är ju inte gradminut underskottet på hittat. Felet är för klen kompressor eller för snålt ställt eltillskott som inte orkar hämta hem gm så tempen inne hålls konstant vem vill ha kallt inne.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 21:55:47 »

Ja men då funkar ju innegivaren som det är tänkt höjer kurvan vid undertemp och sänker kurvan vid övertemp en perfekt reglering ;).

Vad som händer är att rumsgivaren förorsakar ett fiktivt gradminutunderskott.
Det gör att kompressorn i rumsgivarhuset måste beta av det underskottet, innan den kan stänga ner kompressorn.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 oktober 2011, 21:38:28 »

Ja men då funkar ju innegivaren som det är tänkt höjer kurvan vid undertemp och sänker kurvan vid övertemp en perfekt reglering ;). Hos mig blir det inte övertemp bara för att kompressorn ligger efter med 400 gradmin jag har start kompressor på -150 gradmin och är det nån som tar ett bad när den precis startat för värme så kan den ligga ganska många gradmin efter men det märks inte på innetempen men det kanske skulle märkas mera om tex framledningen låg 1 grad under beräknad hela natten =-480 gradmin  Sc:,h
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 21:14:24 »

Nu hängde jag inte med varför får rumsgivarhuset ett större underskott om det råder rätt temp inne  Sc:,h

Det var endast "vid tidpunkt för kompressorstopp i huset utan rumsgivare" som det var rätt temp inne i bägge husen.

Under natten var det undertemp i bägge husen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:54:08 »

Har du ställt tillskott på 990 gradminuter, och du fått 900 gradminuter underskott på måndag, så kan underskottet hänga kvar till torsdag utan att tillskott aktiveras.
Blir det lite kallare på torsdag så att underskottet ytterligare byggs på, så aktiveras tillskott d.v.s. 3 dagar för sent.

Har tidigare beskrivit driftfall med två identiska hus, där ett av husen har rumsgivare ansluten till värmepumpen.
Samma värmebalans/temp råder i bägge husen, vid tidpunkt för kompressorstopp i huset utan rumsgivare.
Rumsgivarhuset har trots samma värmebalans ett underskott på 400 gradminuter, varför kompressorn snurrar så att det blir övertemp.

Nu hängde jag inte med varför får rumsgivarhuset ett större underskott om det råder rätt temp inne  Sc:,h
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:28:04 »

Det har ju du med, fattar inte varför du totalsågar denna typ av reglering utan att medge att det finns svagheter med alla typer av regleringar. Jag belyste en svaghet med styr på returen och frågade lite vackert om du höll med. Booom  taggarna ut Sc:,h

Men snälla du. Beskrev jag inte lugnt och vacker vad man man måste tänka på vid tillskott och reglering på returen, när jag svarade på din fråga om elpannesyndrom?

Här är svaret igen.
Citera

Då har du aktiverar för hög effekt på el-patron. Fabriksinställning är 6 kW d.v.s. lämpligt för en villapump som har 50% effekttäckning. Eftersom de allra flesta villapumpar har en betydligt högre effekttäckning så är det 3 kW effekt som gäller på el-patron. Naturligtvis så hade det varit att föredra som fabriksinställning.

Behöver man 6 kW så bör ramptid öppna ställas hög. Ramptid stänga bör behålla fabriksinställning.

Det finns även en bugg i Rego600, som gör att tillskott kliver på direkt efter kompressorstart. Det sker när tillskottstimern räknat fullt men ramptiden har står på 0%. Det sker när t.ex. det blir mindre kallt ute och börvärdet blir lägre. Orkar kompressorn då öka returtempen så att kompressorn stannar, så ligger fortfarande timern aktiv vid nästa start. Resultatet blir att ramptiden aktiveras då returen är under börvärdet, varför el-patron aktiveras typ 5-10 minuter ett par ggr/år.

Så mitt svar till dig är.....Nej, det finns INTE någon större risk för elpannesyndromet.

Det finns heller ingen risk att el-patron kliver in tre dagar efter att det fanns ett tillskottsbehov.

Uppfattade dig som att svaret inte gillades, varför det var lämpligt med lite häcklande.
Om du anser att jag totalsågar gradminuterreglering när jag beskriver dess funktion, så det en uppfattning jag är beredd att hålla med.

Så då tycker jag vi är överens, och behöver inte ha några taggar utåt.  :)

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:21:36 »

Det går inte att svara på, beror helt på huset och kundens önskemål.  Personligen tänker jag helt och hållet på min egen och min familjs komfort och ställer in min maskin för det. Jag vill inte ha kallt för att spara några kronor och tillåter spets från -500. VP startar vid -60 som vanligt. Har ingen koll på antal starter eftersom jag inte bryr mig om det direkt.

Spetsen kommer sedan om mitt ÄR sjunker 3K under BÖR.  Helt OK för mig, det ska inte bli kallt. 
Skrivet av: DKT
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:18:11 »

Är det manualen till extendern du avser?

Thermias systemlösning V147 0100 Kombi Basic. 1 värmekrets utan shunt.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:16:10 »

Men om man ställt in 990 och det bara blir 900 så behövs ju inget tillskott och om det skulle behövts vid 900 så har man ställt in fel. Är det styrets fel?

Kan ju vara så att villaägarna gärna låter kompressorn få försöka jobba bort underskottet innan el-patron får gå in.
Det kan vara så att integralen på kompressorstart skruvas upp för att minska start/stopp, och därför också ökat värdet för tillskott. Vad vet jag.

Vad anser du är ett lämpligt värde för kompressorstart och tillskott?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:14:01 »

Det har ju du med, fattar inte varför du totalsågar denna typ av reglering utan att medge att det finns svagheter med alla typer av regleringar. Jag belyste en svaghet med styr på returen och frågade lite vackert om du höll med. Booom  taggarna ut Sc:,h
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:09:10 »

Men du duckar frågan alltså?

Jag duckar aldrig.

Förstår bara inte varför jag ska svara på frågan, då du redan har din uppfattning klar.

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:08:57 »

Men om man ställt in 990 och det bara blir 900 så behövs ju inget tillskott och om det skulle behövts vid 900 så har man ställt in fel. Är det styrets fel?
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 20:02:27 »

Jag svarade att min anläggning är helt uppbyggd enligt Thermias manual. Då svarar du att du menar en annan manual. Jaha.

Är det manualen till extendern du avser?
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:57:22 »

Ja men vad menar du dribblar bort värmepumpens beräkning i tre dagar så att den helt plötsligt bestämmer sig dra igång spets 3 dagar senare än den borde ha gjort det.

Har du ställt tillskott på 990 gradminuter, och du fått 900 gradminuter underskott på måndag, så kan underskottet hänga kvar till torsdag utan att tillskott aktiveras.
Blir det lite kallare på torsdag så att underskottet ytterligare byggs på, så aktiveras tillskott d.v.s. 3 dagar för sent.

Har tidigare beskrivit driftfall med två identiska hus, där ett av husen har rumsgivare ansluten till värmepumpen.
Samma värmebalans/temp råder i bägge husen, vid tidpunkt för kompressorstopp i huset utan rumsgivare.
Rumsgivarhuset har trots samma värmebalans ett underskott på 400 gradminuter, varför kompressorn snurrar så att det blir övertemp.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:49:55 »

Det låter dyrt, bastec?
Lite dyrare, mycket bättre  :)
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:46:03 »

Det där var ett skamgrepp.  knUp

Vill du tar ner diskussionerna på sandlådenivå, så får du leka med de andra.  studs
Jag har annat vettigare att göra under tiden.
Ja om du inte uppskattar ett litet skämt så kan jag såklart strunta i att dra sådana.
Men du duckar frågan alltså?

Som jag ser det så är det större risk för elpannesyndrom med styr på returen än på framledningen.
Och som vanligt finns det för och nackdelar med alla saker.
Skrivet av: DKT
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:43:33 »

Jag svarade dig att jag avsåg en installation som saknar arbetstank. Extender är en arbetstank.

Avser Thermias installationsmanual 9680-53814001 Thermia Diplomat Optimum & Diplomat TWS.
Kan inte se att det finns anvisning om att det behövs en arbetstank, för att få värmedriften att fungera under varmvattenladdningarna.

Det var inte meningen att dra igång något munhuggeri utan min första fråga var just bara en fråga. Men om du vill så.

Du skrev i en tråd som handlar om och startats av en ägare till en Thermiapump med arbetstank att "den inte räknar integral vid vv-laddning". Jag ifrågasatte det då min visst gör det. Då svarar du att du avser installation utan arbetstank. Jaha.
Du skrev sen att du avsåg en installation enligt Thermias manual. Jag svarade att min anläggning är helt uppbyggd enligt Thermias manual. Då svarar du att du menar en annan manual. Jaha.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:17:49 »

Jag håller med om att det är bättre med framledningsstyrning om man har ett stort elsteg, men har man flera delade elsteg som stegar i med fördröjning så är det fortfarande lugnare med styrning på returen...
På sista tiden har jag byggt kombisystem med solfångare och frikyla och då måste man styra på framledningen pga shunten.
Allt det styrs med bastec, där kan vi snacka styrning, effektmätning, loggning, tända och släcka utebelysning, man kan lägga upp ett helt gäng kurvor, dessutom kan man sitta hemma framför datorn och göra ändringar hos kunden... Suuuper  Thumbsup
jag kommer på nya funktioner varje dag så den blir nog ännu bättre när jag behärskar den  ;)

Det låter dyrt, bastec?

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:16:17 »

Ha ha...nja, nu var det värmedrift vi diskuterade.

Ja men vad menar du dribblar bort värmepumpens beräkning i tre dagar så att den helt plötsligt bestämmer sig dra igång spets 3 dagar senare än den borde ha gjort det.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 13 oktober 2011, 19:04:23 »

Mmm  jag vet att du gillar Rego lika mycket som mina ungar gillar Lego ;D

Kanske kan du sträcka dig till att hålla med om att ur spetssynpunkt är det att föredra att reglera på framledningen :)
Jag håller med om att det är bättre med framledningsstyrning om man har ett stort elsteg, men har man flera delade elsteg som stegar i med fördröjning så är det fortfarande lugnare med styrning på returen...
På sista tiden har jag byggt kombisystem med solfångare och frikyla och då måste man styra på framledningen pga shunten.
Allt det styrs med bastec, där kan vi snacka styrning, effektmätning, loggning, tända och släcka utebelysning, man kan lägga upp ett helt gäng kurvor, dessutom kan man sitta hemma framför datorn och göra ändringar hos kunden... Suuuper  Thumbsup
jag kommer på nya funktioner varje dag så den blir nog ännu bättre när jag behärskar den  ;)
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 13 oktober 2011, 18:53:26 »

Mmm  jag vet att du gillar Rego lika mycket som mina ungar gillar Lego ;D

Det där var ett skamgrepp.  knUp

Vill du tar ner diskussionerna på sandlådenivå, så får du leka med de andra.  studs
Jag har annat vettigare att göra under tiden.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!