Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: favian
« skrivet: 10 mars 2007, 22:06:22 »

hej
finns det nån här som kan/vill beräkna vad jag ska ha för plattvärme växlare till
en5,5 kw luft luft ytterdel ...med 410 gas
Du kan bruke en platevarmeveksler av type swep 15/10 med lodde stusser
Skrivet av: eureka
« skrivet: 27 februari 2007, 22:06:24 »

  :) fikk tak i en Alfa laval CB26 24 platters vaxlar i dag. Enten skal den på Yuetu 18000 BTU LL maskin. helt ny On/off (nesten litt for fin) eller så skal den på en Mitsubishi R407 med tett filter (2004 modell) tipper den er muligens 22000 BTU. Skal monteras hos min brorsa. Han har en oljefyr (80000 btu). så han er tveksam.  Sc:,h
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 25 februari 2007, 15:41:13 »

tackar ..det va nice
Skrivet av: Lars52
« skrivet: 25 februari 2007, 15:27:49 »

Gå in på AIAs hemsida och ladda ner deras beräknings program.

http://www.aia.se/swedish.htm

Lars
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 24 februari 2007, 22:01:19 »

hej..
varför glykol ..joo det är en gång på ca 10 år du fyller systemet sen är risken obefintlig att det fryser å jävlas sen ..
1 timmes blaskande mot 10-20 år utan problem... det e så jag räknar

dvs jooo jag är lat å gillar då det funkar och är idiotsäkert utan att kosta miljoner
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 24 februari 2007, 21:57:08 »

Varför böka med glykol m.m ? Om man har ett gammalt vatteburet system och kopplar på en acktank, kan man väl sätta en sensor som gör att cirk-pumpen går upp i hastighet under själva kylfasen., men jag förstår ditt tänk om man dessutom ska ha slinga för solvärme.
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 24 februari 2007, 21:37:47 »

hej ..
det går har för mig att man ska ha ca 30% överkapasitet på plattisen  mot vad  pumpen ger som mest...

det är inte ett svårt problem att lösa
koppla in plattisen mot en tank + fyll värme bärar sidan
i plattisen med glykol ,det går även att växla in vattnet  en solslinga i tanken + ha den kretsen fylld med glykol

men enklast e att använda en spriral i tanken som en sol slinga 
som ska va anpassad till pumpen
kyltekniker å dom som konstruerar system bör lätt kunna fixa en sån  beräkning
då dom gör det ofta tex vid värme återninning på kylsystem  mm mm

problemet är att det finns f-n ingen som vill hjälpa till med nått sånt...det verkar va omöjligt
att få hjälp jag har ringt runt hela sverge för att få hjälp.har pratat med danfoss som tillverkar kompressorer mfl
tanken va ju att hitta en kina pump med 410gas på ca 10-12kw å växla in det  en tank med en slinga  då har man köpt maskinen från kina billigt å köpt tanken i sverge komplett med anpassad slinga ...

jag va villig å betala för att få hjälp att sätta ihop en fullt fungerande apparat
det jag ville ha va med andra ord en prototyp + ritning på hur och vad maskinen bestod av för delar ,,jag gav upp

helt klart lättast e nog att tex köpa en bra svensk pump copa ...den rakt av i kina å sälja den i sverge under ett annat namn,visst man måste göra små ändringar  så man inte ser direkt vad det är
jag tror fullt å fast att det e bästa sättet å göra det på kostnaden för maskinen tar man
som utvecklings kostnad  det blir billigast

visst fult som fan men det funkar säkert ......


Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 24 februari 2007, 21:01:41 »

Det slog mig just och jag fick det också bekräftat av Humlan. Airwellen är just en on-off med plattis som precis som en on-off L/L som vänder kylgasen och värmer utomhusdelen en stund, där vattnet i radiatorsystemet och via acktanken förhindrar frysning, så jag skulle vilja veta exakt vad som hände för Martin-x. Även signaturen eureka i Norge har kopplat en plattis på sin on-off L/L utan haveri, så jag är nog också helt tillbaka med plattis-lösning igen. Vad det handlar om är att vattnet i plattisen MÅSTE cirkulera under själva defrosterfasen utomhus.


Finns det någon som har tips på passande plattisar för 410 där aggregatet ligger runt 6kw?
Skrivet av: tracker
« skrivet: 21 februari 2007, 22:59:50 »

Hej

som sagt har jeg kjørt min alfalaval CB52  plattvärme växlare sammen med 18000 btu LL pumpe i to år med avriminger uten problemer. diskuterte med en spesialist og han påsto at denne växlareren kan klare en pump på ca 8-9 kW uten problemer

den borde heta ngt mera CB52-xx där xx är antalet "plattor"
Skrivet av: eureka
« skrivet: 21 februari 2007, 22:06:57 »

Hej

som sagt har jeg kjørt min alfalaval CB52  plattvärme växlare sammen med 18000 btu LL pumpe i to år med avriminger uten problemer. diskuterte med en spesialist og han påsto at denne växlareren kan klare en pump på ca 8-9 kW uten problemer
Skrivet av: hplp
« skrivet: 20 februari 2007, 22:47:18 »

Nej jag har ingen aning, vet bara att plvxl är mycket effektivare. Det handlar ju om växlingsytan och skulle man jämföra de två ser man att plvxl har många gånger större. Det gör som sagt att de är mycket effektiva så att även om du stoppar maskin när det börjar bli för kallt så kan det hinna frysa i alla fall. En brineblandning är nog den bästa lösningen om man inte kan tänka sig god marginal till fryspunkten och en flödesvakt är nog också att rekomendera.
Röret på bilden kommer från en defekt anl. men felet var att ytterröret hade rostat och gått läck. Kopparöret som innehöll brine var det inget fel på.
Plattväxlare finns i duo, har inte funderat på din idé men det kan kanske funka, om inte båda vill frosta av samtidigt förstås. Eller att man får en växelverkan, när en frostar av tar den så mycket enegi att den andra isar igen och då vill den frosta av osv. Men det går väl att lösa med lite styr, så varför inte.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 20 februari 2007, 22:10:38 »

Till hplp:
Vet du vad effektivitetsskillnaden är mellan en koaxial och plattis-växlare.
En sak slår mig när jag ser din bild på koaxialen, jag har jobbat med special koaxialkablar för radiobruk där liknande koppartvinning finns, dom har en nackdel att dom är väldigt sköra och att dom ibland spricker vid svetsfog etc, så då undrar jag om koaxial-värmeväxlare har egenheten att kunna läcka/eller gå sönder på annat sätt. Jag skulle föredra plattis rent praktiskt och jag förmodar att plattisen har bästa verkningsgrad.

Jag är inte säker, men jag tror att jag sett någon plattis på Alfalavals hemsida där det fanns 2 primäringångar och en sekundärutgång, så om man då kopplade 2 fulpumpar mot denna med en vattengenomströmmning, skulle då alltid någon av fulpumparna ge värme när den andra går i kylmode för isborttagning.

Eller kanske man skulle ta 2st elektromagnet-ventiler och koppla före plattisen med ett termostat som extra säkerhet, när kylan kommer slår då ventilerna till och så har man gjort en s.k "dummyload" där kylan skickas igenom så då upphör strömmningen genom plattisen.
Din idé är mycket bra, det gäller bara att hitta en acktank och plattis där man kan göra denna konstruktion och sen få tag i mycket bra isolermatrial. Enda nackdelen är ur servicesynpunkt, men om man svetsar allt borde det funka och ha alla gänganslutningar på utsidan.



Skrivet av: hplp
« skrivet: 20 februari 2007, 18:43:41 »

Art Deco, du tangerar en tanke jag haft, nämligen att lägga in en plattväxlare i tanken. Vätsketilloppet går igenom tankens vägg, frånlopp går direkt ut i tanken, frånlopp tages från tankens botten. Hetgasen tur och retur igenom tankens vägg. Likadant om man vill skapa sig ett trögare system på kalla sidan, då kan man sätta en termostat som bryter vid +1 ºC.
Koaxialväxlare fanns i olika utföranden, i IVT hade man på kalla sidan 8 st 1/4rör tvinnade som spolar tätt packade och instoppade i ett 100mm rör på ca 1,5m. Varma sidan bestod av kamflänsrör i beredaren.
I en koaxialförångare hittade jag rörtypen på bild. Inne i denna cirkulerade vätskan och runtomkring köldmedia. Ytterröret omslöt flänsröret ganska precis, på så vis kunde man ha stort vätskeflöde, stor växlingsyta samt minimalt med köldmedia. Trots detta kan konstruktionen ej mäta sig med plattväxlaren beträffande effektivitet.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 20 februari 2007, 17:25:35 »

Tar upp denna tråd igen.

Reflektion från en glad amatör, har inte en s.k koaxialvärmeväxlare mycket sämre verkningsgrad ? och blir då inte ledningslängden så lång att man måste tillsätta än mer kylmedel ?

Tråkigt att Matin X fick fryssprängning, därför undrar jag om man kan motverka detta fenomen i en plattis genom att ha själva plattisen i en låda med x-antal liter vatten i, som då värms upp av själva plattisen, sen när köldmediet vänder och då skickar ut kyla in i plattisen borde då "trögheten" i plattislådan räcka för att förhindra issprängning.
Är tänket rätt eller är jag ute och cyklar ??
Skrivet av: tracker
« skrivet: 02 januari 2007, 14:27:34 »

hej

et är väl volymen  i värme växlaren som e kritisk ? går det att mäta volymen i rören på   min inerdel å bygga en som har ungeför liknande volym ..säg att dom små rören rymmer
0,5 liter vatten då bör det ju gå göra en koaxial kyl med samma mängd ??

fast det går att lösa problemet med att plattisarna fryser ,,,,glykol

rätta mig om jag har fel,det här kan jag noll om ...
lättast vore om man fick veta att jag skulle ha hafft 4m 12mm koppar rör i spiral i tanken
tror en koppar slinga e svär å få till å frysa speciellt då det är 500 l 50 ºC vatten i tanken


Även om volymen skulle vara densamma så tror jag att den får svårt att att överföra värmen, ytterarean på kamflänsrör är ca 5 ggr större än innerarean
är kondensorn av koppar så bygg in hela kondensorn i tanken som den är   :D :D :D
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 02 januari 2007, 07:34:01 »

Håller helt med dig Jockefors. En slinga i tanken vore säkert det säkraste. Och får du ingen att dimensionera den så får du väl köra med en standard slinga (som du rengjort).
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 01 januari 2007, 22:13:11 »

hej

et är väl volymen  i värme växlaren som e kritisk ? går det att mäta volymen i rören på   min inerdel å bygga en som har ungeför liknande volym ..säg att dom små rören rymmer
0,5 liter vatten då bör det ju gå göra en koaxial kyl med samma mängd ??

fast det går att lösa problemet med att plattisarna fryser ,,,,glykol

rätta mig om jag har fel,det här kan jag noll om ...
lättast vore om man fick veta att jag skulle ha hafft 4m 12mm koppar rör i spiral i tanken
tror en koppar slinga e svär å få till å frysa speciellt då det är 500 l 50 ºC vatten i tanken



Skrivet av: tracker
« skrivet: 01 januari 2007, 16:07:50 »

hej
finns det att köpa färdiga koaxialväxlare  eller kan jag svetsa i hop en egen
felet e ju att hmm 410 gas har ju inte lite arbets tryck.....

Själva gasröret kan du ju köra med ett standard kylrör. Specen säger viss minst 0,8mm väggtjocklek. Det yttre röret skall ju bara hålla vattntrycket så det går med ett helt vanligt VVS kopparrör.

innerröret är inte ett slätt kopparrör, det är ett ytförstorat rör typ samma som kamflänsrör
Skrivet av: Martin X
« skrivet: 01 januari 2007, 14:08:06 »

hej
finns det att köpa färdiga koaxialväxlare  eller kan jag svetsa i hop en egen
felet e ju att hmm 410 gas har ju inte lite arbets tryck.....

Själva gasröret kan du ju köra med ett standard kylrör. Specen säger viss minst 0,8mm väggtjocklek. Det yttre röret skall ju bara hålla vattntrycket så det går med ett helt vanligt VVS kopparrör.
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 31 december 2006, 15:30:24 »

hej
finns det att köpa färdiga koaxialväxlare  eller kan jag svetsa i hop en egen
felet e ju att hmm 410 gas har ju inte lite arbets tryck.....
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 31 december 2006, 11:16:11 »

hej ..
det låter som det har frusit sönder nån för dig a:gl

det finns dom som på står att det funkar bra men plattisen måste va lite speciell den får inte va så långsmal + att det ska va variabelt flöde genom den dvs en ställbar cirkpump
så man kan öka flödet om det verkar va risk för isbildning...

hällst av allt skulle jag vilja ha en fast slinga i tanken...men men
dels så  verakr det skit svårt att få hjälp med å beräkna koppar röret,alla verkar sky såna här projekt som pesten....

vet inte hur många företag jag ringt/ mailat till för att köpa tjänsten å i hvette häller...
nu skiter jag i sverge...det är 40x bättre å lägga krutet på  nått företag i kina ,tailand
eller nån annanstans
Jag kommer att söka tills jag hittar nån producent som till verkar det jag vill ha..
har hittat flera så det finns ...


Skrivet av: Martin X
« skrivet: 31 december 2006, 11:05:31 »

Av egen erfarenhet rekommnederar jag att du undviker plattisar. Lös det hellre med en koaxialväxlare (som du kan tillverka själv) och dimensionera så att den kan acceptera en viss påfrysning innan den spränger.

Min plattis "dimensionerade" jag för att klara minst hela den effekt som pumpen skulle kunna leverera. Som resultat blev "flödesarean" för stor -> vattnets hastighet för långsam -> vattnet frös -> Martin X deppade.

Det som stör mig mest är att jag råkade ut för detta trots alla goda råd jag fått av kunniga människor här på forumet. Men det är ju så, har man inte den rätta grundkunskapen så kan man inte heller ta åt sig av tekniska råd. Det som också "förstörde" mina tankebanor var att jag var van att tänka på hur energin beter sig i vatten. Ett gassystemet är något helt annat... bl.a. verkar energin vid begynnelsen av avfrostning tas från galen ända av värmeväxlaren.
Skrivet av: jockefors
« skrivet: 30 december 2006, 19:02:26 »

hej
finns det nån här som kan/vill beräkna vad jag ska ha för plattvärme växlare till
en5,5 kw luft luft ytterdel ...med 410 gas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!