Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 februari 2010, 23:55:25 »

Jag retade mig på detta också, det är så att om tempen ligger över börvärdet hela tiden inte ens då stannar pumpen om det är inom difftempen.
Det kan tillföras rejält med värme även när vår elpanna går så har man ju en neutralzon.
Men IVT´s rumsgivare är toppbra att ha då, den styr bättre än dom flesta andra rumsgivare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 februari 2010, 15:33:13 »

Är det verkligen bara "medeltempen" på framledningen som påverkar? Om pumpen får mer stillestånd, allt annat lika, pga den snabbare kommer upp i börvärde, borde inte även det medföra en lägre effektavgivning per timme/dag? Köldbärartempen, 1,7 gr delta, OK?

Det finns en faktor till som är specifik för IVT-pumpar som arbetar mellan en till- och en frånslagstemperatur. Kurvan som beskriver temperaturökningen över tiden är krökt, den planar ut vid högre temperaturer eftersom radiatorerna avger mer värme då och det blir mindre över till att höja vattnets temperatur. Det betyder att medeltemperaturen under en kompressorcykel är lite högre än börvärdet. Ju närmare man kommer pumpens max. temperatur, desto större blir skillanden eftersom kurvan planar ut alltmer där. Jag märkte, innan jag installerade innegivare, att när utetemperaturen började närma sig den temperatur pumpen klarade utan tillsats att blev det varmare inne. Pumpen orkade upp till börvärdet men inte upp till frånslagstemperaturen. En kraftigare pump gör att kurvan som visar temperaturökningen över tiden blir rakare och att medeltemperaturen under en körcykel sjunker ner mot börvärdet. Men det borde bara vara när utetemperaturen håller sig inom snäva gränser att den här effekten blir så stor att man märker den. Pumpar med gradminutreglering råkar inte ut för det här fenomenet.

Köldbärardelta på 1,7 grader låter för lite för att vara sant. Jag tror inte det går att få sådan fart på köldbäraren att det kan bli så lågt deltaT. Testa med att ställ köldbärarpumpen i läge kontinuerlig drift och se vad differesen blir när kompressorn står still.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 februari 2010, 01:20:24 »

Jag tror att det är så som Roland seger, VB retur är jo den lägsta punkten av dom två som bildar medel temperaturen.
Och pumpen reglerar på efter returen. Det var precis samma sak som hände i mitt fall på kallasidan tidigare i detta tråd
som Roland förklarade för mig.

Citat från Roland: "Att kompressortemperaturen sjunker är rimligt. Kompressorn får arbeta med lite högre tryck på köldmediet genom att den genomsnittligt högre köldbärartemperaturen höjer temperaturen i förångaren. Kompressionsförhållandet minskar och den lägre temperaturökning det ger väger tyngre än det faktum att suggasen är lite varmare".

Om givarna i KB visar rätt så tycker jag att delta är i lägsta laget, men det är nog beroende av själva temperaturen också.
Vi får avvakta vad Roland säger när han kommer åter.
PS. Har du rumsgivare eller ej? Den skulle nog hjälpa till i det här fallet, den skulle reglera upp kurvan.  ::)
Skrivet av: Grop
« skrivet: 01 februari 2010, 22:38:27 »

Är det verkligen bara "medeltempen" på framledningen som påverkar? Om pumpen får mer stillestånd, allt annat lika, pga den snabbare kommer upp i börvärde, borde inte även det medföra en lägre effektavgivning per timme/dag? Köldbärartempen, 1,7 gr delta, OK?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 februari 2010, 21:24:23 »

IVT reglerar med hjälp av returtemperaturen. Minskar värmebärarens deltaT blir det svalare inne i och med att radiatorernas medeltemperatur sjunker lite, returtemperaturen förblir ju densamma. Undrar om det inte var det som gjorde att temperaturen inne sjönk. Med läge 1 på cirkulationspumpen och nästan oförändrat deltaT över pumpen borde innetemperaturen återgå till det tidigare värdet.

Vad var det servicekillen gjorde som fick pumpen att orka en grad till?

Skrivet av: Grop
« skrivet: 01 februari 2010, 19:23:53 »

Lånar tillbaka min gamla tråd, om det är OK?!
Jag hade servicekillen ute för att gå igenom pumpen, mest för att kolla att allt var OK då garantin snart går ut. Han gjorde rent filtren. Radiatorkretsens filter har jag gjort rent själv, men det var nog 2 år sedan sist. KB-kretsen har jag däremot inte gjort rent, eftersom delta-T legat konstant på 2,5 grC under de snart 6 år jag kört pumpen. Det positiva med servicen var att pumpen orkar upp mer i temp nu än förut (1,2-1,3 grC). Det negativa är att eftersom pumpen går upp snabbare i temp, så får den kortare gångtider vid samma utetemperatur, mot vad den hade innan. Dvs avgiven effekt ifrån pumpen under en timme, eller ett dygn blir mindre nu än innan service, vilket gör att huset blir lite kallare med samma inställningar. DeltaT på radiatorkretsen var tidigare ca 6,2 grC men den sjönk till 5,7 grC efter service. Jag har justerat ned yttre CP till läge 1 varpå jag nu har 6,5 grC delta. KB delta var tidigare 2,4 grC, men har nu sjunkti till 1,7 grC. Är detta för lågt? Vad blir effekten om jag sänker farten på KB-pump? Men  framförallt, hur hittar jag tillbaka till en OK inställning för att hålla samma innetemp som förut? Det kan inte bara vara vilken radiatortemp man styr ut, utan även hur stor del av tiden pumpen levererar ut effekt, som påverkar innetemp, eller...
Skrivet av: Remo
« skrivet: 14 januari 2010, 21:27:03 »

Tack Roland för detta utförliga svar. Man förstår det lättare när man går genom
punkt för punkt, annars blir det för rörigt.
Detta forum är riktigt guldgruva för alla värmepumps ägare, man får massår med idéer
och problemena belysta från flera håll och kanter.
Vad skulle livet vara utan värmepump???
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 januari 2010, 16:41:29 »

1. Du menar att genomssnittliga temperaturen är lika med Kb in KB ut tillsammans är högre
   än innan  hastighets höjningen ?
2. Och att högre temperatur leder till högre tryck i förångaren?
3. Och att där igenom  kompressorn får jobba mot högre tryck ?
4. Som leder till att kompressionsförhållandet minska (före och eter kompressorn) ?
5. Kompressionsförhållandet minskar och leder till lägre temperaturökning ?
6. Suggasen är det samma köldmedie som hetgas fast i annan position i processen?


1. Den genomsnittliga temperaturdifferensen mot berget borde efter ett tag vara oförändrad före och efter hastighetsändringen i och med att det är i stort sett samma värmeeffekt, på några procent när, som tas ut från borrhålet. Sen är frågan vad det innebär för KBut och KBin. Det är ju två slangar vars flöden möter varandra och temperaturen ändras in linjärt. Utgående köldbärare värms upp snabbare i början. Mot slutet av slingan är köldbäraren varmare plus att den tappar en del värme till nedåtgående flöde. Har inte riktigt klart för mig hur det skall översättas till köldbärartemperaturer. Har trott att medelvärdet före och efter hastighetsändringen skulle vara detsamma men det verkar inte så.

2. Ja, det blir alltså högre temperatur och högre förångningstryck i förångaren.

3-5. Kompressorn får arbeta med högre insugningstryck. Det gör att kompressionsförhållandet minskar och det blir lägre temperaturökning. I och med att effekten ökar något blir också kondenseringstrycket något högre men kompressionsförhållandet minskar i alla fall vilket avspeglas i lägre hetgastemperatur.

6. Det är riktigt.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 13 januari 2010, 14:40:15 »

Hej Roland

Först måste jag tacka dig Roland att du har orkat studera denna otydliga bilden så noga. Och att du har tagit dig tid att göra egna tester och förklara här på forumet den händelsen som ser så ologiskt ut.

Citat:   Det förvånar mig är att Vbut ökar så mycket. Vbut ökar en halv grad innan den övergår till att öka i samma takt som radiatorreturen. I utgångsläget var deltaTvb 10,0 grader. Efter ökningen av farten på köldbärarpumpen är deltaT 10,5 grader. Det skulle innebära att pumpens effekt ökar med 5 %. Jag skulle tro att ökningen är mindre när köldbärartemperaturerna har stabiliserat sig.

Att  radiatorreturen stiger inte så brant i början kanske beror på  enrörssystem, inkommande och utgående
vatten blandas genom flera element innan den når pumpen igen. Och det kan mycket väll vara så som du
säger att efter längre tid stabiliseras skillnaden.

Citat:   Att kompressortemperaturen sjunker är rimligt. Kompressorn får arbeta med lite högre tryck på köldmediet genom att den genomsnittligt högre köldbärartemperaturen höjer temperaturen i förångaren.
 Kompressionsförhållandet minskar och den lägre temperaturökning det ger väger tyngre än det faktum att suggasen är lite varmare.

1. Du menar att genomssnittliga temperaturen är lika med Kb in KB ut tillsammans är högre
   än innan  hastighets höjningen ?
2. Och att högre temperatur leder till högre tryck i förångaren?
3. Och att där igenom  kompressorn får jobba mot högre tryck ?
4. Som leder till att kompressionsförhållandet minska (före och eter kompressorn) ?
5. Kompressionsförhållandet minskar och leder till lägre temperaturökning ?
6. Suggasen är det samma köldmedie som hetgas fast i annan position i processen?

Har jag förstått rätt så här långt ?
Om så är fallet så har jag kommit en bra bit på vägen.
Men sen blir det fortfarande svårt att förstå. För att värme mängden ut från pumpen måste
öka på något vis fast temperaturen efter kompressorn går ner.
Jag har också tidigare märkt små variation i kompressorn och värmebärare ut på samma sätt
men i mindre skala och mycket kortvarigare än det här. Och har inte tänkt mer på det mer.

Så att om din tålamod är inte slut än så skadar inte om du försöker förklara
utrerligare lite till. För resten tror jag inte att jag är ensam om att behöva mera
kunskaper om den här processen.

Det stämmer jo att effekt uttaget på CP n stiger efter hastighets ökningen
kan inte heller avgöra om värme ökningen motsvarar den eller inte.
Bifogar en bild som jag har stirrat ny et halv dygn.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 januari 2010, 00:00:54 »

Jocke montör

Bland det längre köldperiod jag upplevt. Från mitten på december och tills vidare...igår bara -3 mitt på dan, men hos mig slår kylan in då så pumpen stod inte många minuter då heller. jag höjde på rumsgivaren.
Nu är det -17 igen och det var det redan 16 00 här.
Dessutom lovar man kallare  huvuddunk
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 12 januari 2010, 20:22:29 »

Är det int ekylan som gör att det går mera tillskott?
Här har det varit helt bedrövligt kallt över tre veckor.
Idag första stoppet på VP på länge ett stopp på en halvtimme.
nu är det bara -12 ute men då slår kylan in efter idiotperioden.

Det tror jag, när det är smällkallt så här i ett par veckor i sträck så kryper kylan längre och längre in i väggarna.
Tillslut så har man kalla innerväggar som kyler och det kan ta tid man värmer upp allt igen.

Det har ju inte bara varit ovanligt kallt, det har varit ovanligt kallt länge.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 januari 2010, 19:22:53 »

Några kommentarer till Remos loggningsbild.

Jag känner delvis igen det som händer från mina försök. När farten på köldbärarpumpen ökas ökar KBut och det är ju naturligt eftersom Kbin till att börja med är oförändrat. Det som inte syns är att efter någon timme bör bägge temperaturerna sjunka lite grand. Efter några timmar har man stabila förhållanden. Har ägnat dagen åt egna tester och har fått lite konstiga resultat som inte stämmer med vad jag fick för några år sedan. Tyvärr är resultaten svåra att utvärdera då tillsatsen går in så ofta. 

Det förvånar mig är att Vbut ökar så mycket. Vbut ökar en halv grad innan den övergår till att öka i samma takt som radiatorreturen. I utgångsläget var deltaTvb 10,0 grader. Efter ökningen av farten på köldbärarpumpen är deltaT 10,5 grader. Det skulle innebära att pumpens effekt ökar med 5 %. Jag skulle tro att ökningen är mindre när köldbärartemperaturerna har stabiliserat sig.

Att kompressortemperaturen sjunker är rimligt. Kompressorn får arbeta med lite högre tryck på köldmediet genom att den genomsnittligt högre köldbärartemperaturen höjer temperaturen i förångaren. Kompressionsförhållandet minskar och den lägre temperaturökning det ger väger tyngre än det faktum att suggasen är lite varmare.

Lägre temperatur efter kompressorn betyder högre COP.  Frågan är vad det blir när ökningen i köldbärarpumpens elförbrukning tas med i bilden.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 12 januari 2010, 00:17:32 »

Är det int ekylan som gör att det går mera tillskott?
Här har det varit helt bedrövligt kallt över tre veckor.
Idag första stoppet på VP på länge ett stopp på en halvtimme.
nu är det bara -12 ute men då slår kylan in efter idiotperioden.
Skrivet av: Fresh Prince
« skrivet: 11 januari 2010, 21:48:22 »

Grop,

Har likande fall som du. Min pump har gått ca 17.800 timmar sedan installationen i slutet av 2004 med totalt 178 timmar tillsats t.o.m november 2009 och sedan ytterligare 110 timmar i december 2009 och hittills i januari, dvs bara dessa två månader kommer i princip att dra lika mycket tillsats som under hela 2005-2009. Märker precis som du att den inte orkar leverera samma temperatur längre. Vet inte exakt men har en känsla av 1-2 grader lägre nu.

Var först lite orolig över tillsatsen, men har kollat på temperatur.nu och gör man en grov uppskattning av arean på temperaturen under noll för dec, jan så är den nog ungefär i samma storleksordning som den för 2005-2009.

men man skulle ju vilja få bekäftat att pumpen inte klarar att leverera samma temperatur vid långa köldknäppar, så att man slipper gå och fundera på om de är något fel på pumpen.

/Fresh 
Skrivet av: Remo
« skrivet: 11 januari 2010, 21:21:46 »

Hej Roland

Precis det är det som jag syftar på. Efter att skev förra inslaget gick jag en lång promenad
i friska vinter väder och kom att tänka på  detta musteri och kom fram att 10 liter 1 gradig
vatten innehåller mindre energi än 20 liter på samma temperatur. Att pumpen kanske inte fick
tillräckligt enenergi med läge 1 på CP n  från brunnen. Men samtidigt även om detta skulle vara
endel av förklaringen så kommer vi till detta som jag har inte förstått. Som du ser så går tempen
ner på kompressorn (hetgasen) och temperaturen börjar stiga VB ut och efter en stund senare
även returen och VB in. Det här med energi mängden har jag grundat mig på att KB in ändrasig
nästan ingenting i temperatur bara mängden.  OBS  enda ändringen  var hastighet CP köldbärare
från läge 1 till läge 2.
Tack på för hand  // Remo
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 januari 2010, 20:12:21 »

Remo,
Är det förändringen ca 18.25 du syftar på?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 januari 2010, 18:38:30 »

Jag märkte en lägre framledning som max nu vid vår idiotiska köldperiod!
Har man lägre innetemp tex 19 istället för 22 grader så blir det en lägre temp på raddarna!!
Skrivet av: Grop
« skrivet: 11 januari 2010, 12:35:28 »

Beträffande korta gångtider, så har pumpen gått 24h per dygn de senaste veckorna (så länge kylan har legat under -10 till - 12 grC, vilket har varit flera veckor nu). Givaren (GT1) varierar över tiden, definitivt. Jag kan påverka tempen genom att röra lite lätt på kabeln där den går in under aluminiumtejpen, som håller givaren på plats. Så den är inte stabil. ISolering kan säkert bidra till att diffen ser ut att minska GT1/GT9, men eftersom jag pratar om ett fel som varierar, så är inte isoleringen lösningen. Tillsatsen har sedan 1 Januari, då jag skrev förra gången, varit inkopplad 25 timmar, dvs totalt 83 timmar nu (men jag har dragit ned värmen lite och stödeldat i kaminerna istället- frugan klagar bara att det blir för varmt)
KAn det vara krånglande växelventil? Fast då borde varmvattenmantels vatten snarare hjälpa upp radiatortempen, och som konsekvens borde varmvattnet kylas av med täta värmeladdningar som följd. Eller?
Skrivet av: Remo
« skrivet: 11 januari 2010, 12:10:16 »

Håller med både Grop och Roland så långt att när värmen räcker till ska man
inte hålla på ändra för mycket. Jag menade inte heller att du ska börja kolla
givarna ny när det är som kallast, jag tänkte bara om du viste reda om dom visar
rätt eller fel. I mitt fall räckte jo också värmen precis och låg någon tiondel under
börvärde, men jag var så intresserat och se vad som hände. Jag viste jo att i sämsta
fall kunde inget mer hända än att det blir sämre, samtidig viste jag att hade tillgång
till tillsatts elen om det skulle strula till.
Ändå skulle vara roligt om Roland kunde vara så snäll och kommenderade lite det
som hände i mitt fall, för att uppriktigt sagt förstår jag själv inte vad som hände.
Jag hade bara uppfattat Roland i en titigare kommentar så att alt inte berodde bara
på Delta T utan det skulle också vara temperatur beroende.
Övrigt gällande GT1 och GT9 ör det samma hos mig GT9 ligger jo som Roland
säger inne i värmen kan till och med se skillnaden bli något högre nu när kompressorn
är röd hett längre tider. 
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 januari 2010, 10:51:19 »

Jag tror inte det är något problem. Det låga antalet tillsatstimmar i förhållande till drifttiden betyder att pumpen egentligen aldrig har gått långa tider i sträck. Den uttagna effekten från berget har varit lägre än den som pumpen skulle ta ut om den går dygnet runt. Jag skulle också tro att i och med att pumpen är kraftig i förhållande till värmebehovet har det varit rätt korta cykeltider.

Pumpen har därför tidigare arbetat mycket med den i borrhålet lagrade värmen. Borrhålet innehåller så mycket vatten att det räcker för en timmes värmeuttag. Det fungerar som en buffert så att temperaturen i borrhålet motsvarar mer uttagen medeleffekt än pumpen uttagna effekt när den går. Nu när pumpen har gått kontinuerligt har borrhålstemperaturen sjunkit och det märks genom att effekten minskar. Men frågan är om några tiondels grader lägre temperatur kan göra så mycket.

Att GT1 oxch GT9 skiljer kan bero på att GT9-givaren sitter varmt och gott inne i pumpen. Om  GT1 visar lägre värden prova med att isolera runt givaren.

Det är inte så stor mening med att ställa om köldbärarpumpen mellan olika lägen. För min pump skiljer det ca 2 % i avgiven värmeeffekt mellan läge 1 och 2 på köldbärarpumpen. De extra 2 % får jag med COP ungefär 2,5 vilket är bättre än tillsatselens 1 men sämre än de 3,5 som pumpen ger i läge 1.

Skrivet av: Grop
« skrivet: 11 januari 2010, 06:54:41 »

KB-pump läge 2. Jag vet inte om man ska behöva variera den beroende på hål och yttertemp? Jag har inte kollat upp hur mycket fel det finns mellan GT10/11, tänkte inte göra det så länge kylan håller i sig (lika bra att inte röra saker som fungerar någotsånär, utan låta pumpen tuffa på, vi har ju varmt inne trots allt...). Det är möjligt att snäppa upp KB-pumpen till 3:an skulle bättra på situationen, men ska man verkligen behöva ändra pumpvarvtal efter hål och yttertemp?
Min grundfråga kvarstår: Med 0,3 grC lägre KBin så orkar pumpen nu tydligen strax över 35 grC returtemp, medan den orkade styvt 37 grC för några dagar sedan med då 0,3 grC varmare håltemp relativt idag. Är effektskillnaden så stor beroende på dessa 0,3 grC eller vad finns annars för orsak? Även GT9 indikerade ungefär samma sak, 0,4-0,5 grC varmare än GT1. Tyvärr såg jag nu på morgonen att GT1 åter hade börjat drifta iväg ifrån GT9, ligger nu ett par grader fel. Det får servicekillen fixa.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 11 januari 2010, 02:15:22 »

Hej Grop

Men vad har du för hastighet KB-pumpen och har du kollad givarna där
hur dom stämmer sin i mellan, differensen är jo inte hög om givarna visar
rätt  men om dom inte gör det kan felet vara där också.
Min pump hade gått och stampat ett dygn häromdagen i samma ställen,
och då kom jag på att tänka Rolands beskrivning av effekt uttaget av brunn
och värme effekt ut från pumpen och tänkte prova vad som händer om ja
höjer hastigheten på KB-pumpen.
Hade lägsta hastighet och delta 3,2 grader höjde till 2ans hastighet fick
Delta 2,3 och titta på bilden vad som hände övrigt.
Skrivet av: Grop
« skrivet: 10 januari 2010, 20:03:41 »

Tar upp min tråd igen då problemet kvartstår, då givaren inte verkar vara hela bekymret
När vi kom hem ikväll stod pumpen och jobbade med 35,2 grC returtemp. Jaha tänkte jag, då har den producerat varmvatten nyss. Men inte, varmvattnet var så pass kallt att det snart var dags att köra en värmning på varmvattnet. Häromdagen, när jag skrev om problemet förra gången kom pumpen upp i 37 grader styvt, men nu orkar den alltså inte mer än 35,2 grC. Köldbärartempen har sjunkit från 0,7 grC till 0,4 grC. Varför tappar pumpen i temperatur??? Difftempen på radiatorkretsen ligger konstant på 6-6,5 grC, så av den tempen att döma, så levererar pumpen samma effekt (?)
Skrivet av: Remo
« skrivet: 03 januari 2010, 01:01:33 »

Jag har aldrig sagt att ha kalibrerat dom, utan att ville bara se om dom
visar något så när lika, och den noggrannhet som instrumentet i fråga
hade räcker mer än väll rör mig i ändamålet. Och märk att jag skrev
också  ”ovetenskaplig”.   
Skrivet av: Grop
« skrivet: 02 januari 2010, 20:33:01 »

Jag har inte upplevt tidigare att givarna driftar i felet, förutom förra gången då GT1 var felaktig(då jag fick den utbytt). PRoblemet som uppstod nu var att givaren gav ett för lågt värde, varpå elpatronen fick gå in och stötta.
Om du ska kalibrera givare, så är väl inte ett kvicksilverinstrument någon garanti för att igvarna mäter "rätt"? Använd issörja = 0,0 grC och kokande vatten=100,0 grC vid 101,3 kPa
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 januari 2010, 00:57:37 »

IVT:s berömda givare spökar igen, det finns inte bara konstant felvisning.
Det finns även fel som variera i värde eller ändrasig ganska mycket
till  ena eller andra hållet och stannar där. Dom är jo inte konstigare än
di som Elfa säljer, annat än dom är glaskapslade och sedan någon underleverantör
eller IVT skälv försett dom med rund metall hylsa. Kan hända att en del av dom
har blivit delvis skadade redan i den processen. Anslutningar sitter i varsin ände av
den 4mm långa och 2mm runda glaskroppen sen är dom kapade till 2mm korta och kablarna
är anslutna  genom klämning som kabelskorna ofta är anslutna på bilkablar.
Sedan över huvudtaget en rund hylsa mot ett rund rör är inte den bästa
lösningen att mäta temperatur.
Sist men inte minst alla givare som jag har bytt till Elfas givare har visat noggrannare
mot  DS18S20 givare som i sin tur är kollade mot en kvicksilver laborator instrument
med tiondels skala, alla 9st samtidigt och ingen visade mer än 0,5 grader fel ena eller andra hållet.
Visserligen  ovetenskapligt bara i rumstemperatur. Så vist behöver man inte rädd att använda dom.

Beträffande GT9 och GT1 ska vara något så när  lika konstant som Roland också konstarerar.

58 timmar av 17000 är inte mer än 0,34  procent och du har stor hus till det.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 januari 2010, 15:12:20 »

Finns det en backventil är det inget problem. Jag trodde det kunde handla om flöde åt fel håll i bypassen men det kan det inte vara frågan om.

58 timmar tillsatsel på 5 år är mycket lågt, 500 - 1000 kWh/år tillsatsel är helt normalt.

En halv grad lägre köldbärare betyder ett par procent lägre effekt. I mitt fall klarar pumpen -4 ute i början av vintern utan tillsats, på senvintern när borrhålet är kallare -3.

Givarna är av dålig kvalitet. Fast det normala är att de visar konstant fel.

Värmepumpänka är ett välkänt begrepp.
Skrivet av: Grop
« skrivet: 01 januari 2010, 15:05:36 »

Nu var jag nere och kikade igen på v-pumpen. Frugan säger att vi har en uppblåsbar madrass, hon har erbjudit att jag kan bosätta mig nere i pannrummet, vet inte vad hon menar Sc:,h.
Förra gången jag var nere så var returtempen 35,4 grC. Nu hade den sjunkit till 34,4. Aha, tänkte jag, pumpen har kört varmvatten i mellanperioden. Men nehej, varmvattnet var 48 grC lite drygt, så den skulle inte ha hunnit sjunka så mycket, om pumpen nyss värmt på varmvattnet. Så då började jag misstänka givaren, GT1. Och mycket riktigt, när jag rörde lite på den och framförallt sladden, så stack GT1-tempen i displayen 2 grC direkt (och pumpen slog av). Alltså, givarfel! Men detta kommer bli den 2:a givaren (GT1) som jag fått bytt. Förra gången betedde sig givaren ungefär likadant, tempen fladdrade och höll sig inte konstant. Är givarna av denna dåliga kvalitet?
Skrivet av: Grop
« skrivet: 01 januari 2010, 14:25:20 »

Roland, ursäkta min dumma fråga; Hur avgör jag det? Känner jag med handen, så känns returledning och den sidan av by-passen som ansluter mot returröret att vara samma temp. Andra sidan av "klumpen" (backventil?) som sitter på by-passröret är betydligt varmare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 januari 2010, 14:20:49 »

Skillnaden GT1/GT9 skall vara konstant, lite konstigt att den har ändrat sig. Har bypassledningen samma temperatur som returen?

Skrivet av: Grop
« skrivet: 01 januari 2010, 13:59:17 »

Min HT7:a från 04 har tuffat på i ca 17000 timmar. Senaste köldknäppen så fick jag 6-7 timmar tillsatsel, så totalt har pumpen just nu 58 timmar sedan dag 1. Är det OK?
Min fråga rör att jag upplever pumpen som orkeslös efter köldknäppen. För ett par veckor sedan orkade den skapa ca 37 grC returtemp med ca 6,2 grC tempdiff, vikket räckte ned till ca -10-11 grC utetemp. Nu verkar den orka strax under 36 grC, med ungefär samma difftemp (6,2-6,4).Köldbärare in är nu 0,7 och ut -1,6 och köldbärare in har sjunkit ca 0,5 grC. Jag upplever det även som att diffen GT1 mot GT8(eller är det kanske GT9?) har stigit från ca 1 gr till nu 2-2,5 grC. Borde pumpen påverkas så mycket av en något kallare köldbärare? Eller är det golv och väggar i huset som pga tröghet påverkar? Jag har vanliga radiatorer där rören går i plattan i källaren samt i bjälklaget till bostadsplanet. Det är inga problem med värmen inne, men jag vill ju ha minimalt med tillsatsel!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!