Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 18 maj 2008, 12:21:11 »

då borde du ha 40 c i botten av tanken.. = värmepumpen kommer nästan ALDRIG vara nöjd me vv-produktion.
Jag har fått ställa ner starttemp av VV till 38  ºC av just denna anledning. Ligger starttempen över 39 blir värmepumpen aldrig nöjd med VV-temp och kan då göra 10-20 VV-laddningar i följd.

Och ja, det är 45  ºC i toppen av beredaren efter en VV-laddning, i botten är det 42  ºC (sett från servicemenyn). Mätt i närmaste kran (som ligger ca 3m från VP) blir VV 44-45 ºC efter en stunds tappning.

Jag har svårt att tro att det fortfarande finns mikrobubblor kvar i TWS-slingan efter att reparatören spolade den baklänges. Och även om det finns bubblor kvar så är dom nu omöjliga att få ut - det kommer ju ingen luft när man luftar i toppen av slingan...

Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 17 maj 2008, 12:55:04 »

du har luft i slingan.. bara lufta och lufta.. tror fortfarande det finns så kallade mikrobubblor kvar. Om värmepumpen ligger på en framledning på 60 C och retur på 54, bör du ha högre temp. Men är det 45 c i toppen av beredaren? Det du läser under temperaturer.. då borde du ha 40 c i botten av tanken.. = värmepumpen kommer nästan ALDRIG vara nöjd me vv-produktion.

Skrivet av: luckyman
« skrivet: 16 maj 2008, 20:52:54 »

Be dem byta, man kan vä'l aldrig vara nöjd med 45 grader vv.
det måste vara ngt fel på den och vem vet den kanske blir ännu sämre om ngra år och då får du bekosta en ny själv
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 16 maj 2008, 19:37:18 »

Kanske dags med en uppdatering av läget i den här tråden.

Reparatören från ÅF har varit här ca 4-5 gånger och grejat med både det ena och det andra, men tyvärr går VV-temp nästan aldrig över 45 ºC i toppen på beredaren.

Först misstänkte supporten på Thermia att kompressorn var överfylld med köldmedia varpå reparatören tömde "en del" (troligen en aning för mycket). Det resulterade i att VV-temp steg några grader till ca 46-47 i toppen av beredaren, men en bieffekt blev att kompressorn fick jobba mycket hårdare för att göra värme till huset. Detta märktes på den separata elmätaren till VP, där elförbrukningen mätt månadsvis steg med ca 30-35% jämfört med tidigare år. Jag ringde till reparatören som kom och fyllde i mer (denna gång rätt mängd) köldmedia och VV-temp landade åter på 45  ºC

Sedan misstänktes luft i TWS-slingan, s.k. mikrobubblor. Reparatören spolade då slingan baklänges med hjälp av en slang kopplad till en vattenpost och vattnet leddes ut genom en annan slang via luftningen överst på slingan. Men detta hjälpte inte heller.

Nu till min fråga: Ska man tvingas vara nöjd med en VV-temp på 44-45  ºC (jobbigt när man vill fylla badkaret) eller ska man be ÅF att byta hela beredaren (som jag misstänkt från början). Kompressorn klarar ju att värma radiatorvattnet till uppåt 57-58  ºC men något är fel med överföringen av denna värme till vattnet i beredaren.
Skrivet av: jontte
« skrivet: 15 april 2008, 20:37:48 »

ja, ca 15min tar det.
Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 15 april 2008, 19:43:37 »

Lufta slingan... Har du expansion och påfyllning på returen? Stäng då kranen på returen, sätt en luftare på expansionsuttaget, öppna påfyllningskranen, på det viset trycker du vatten bakvägen upp genom slingan. Enda sättet. --/

Jontte: Nej du kommer nog inte så mycket högre än 49 C med en såpass stor maskin mot den beredaren. Du har säkerligen ganska kort gångtid vid varmvattenproduktion.
Skrivet av: jontte
« skrivet: 17 mars 2008, 11:41:05 »

Kör en Eko 180M mot en 300 tws beredare. Fåt aldrig varmare än 48-49 ºC på den övre givaren i beredaren.
Ni vet säkert att detta inte går att justera då vp slår av på pressostaten.

Det är bara o va nöjd eller ...
Skrivet av: G Bergström
« skrivet: 09 mars 2008, 00:15:17 »

Jag har ca 60°C i toppen av VV-tanken och ca 58°C i botten efter en VV-körning
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 11 november 2007, 21:19:22 »

Tack pafr!

Har nu provat att köra med pressostaten som har högre bryttryck i några dagar men tempen vill fortfarande ligga runt 45-46  ºC i toppen av beredaren när den stabiliserat sig, i botten ligger den då på ca 42-43. Framledningen går uppåt 60 ganska snabbt och sedan bryter den på pressostaten i vanlig ordning. Man kan få tempen att gå uppåt 48-49 i toppen av beredaren, men då måste den göra flera vv-laddningar efter varandra.

Min enda förklaring är att det på något sätt fastnat luft i slingan som inte går att lufta ut med luftnippeln. Eller att slingan helt enkelt är feldimensionerad på något sätt. Jag återkommer när jag fått besked från ÅF.
Skrivet av: pafr
« skrivet: 11 november 2007, 19:45:32 »

Hej

Nu har jag tagit fram lite data så att du kan jämföra när du träffar ÅF och Thermia.

Idag när varmvattenproduktionen var klar så var framledningen 60 grader, returledningen 54 och varmvattengivaren visade 54. (jag glömde läsa av nedre givaren)

jag ahr alltså 6 graders skillnad på framledning och vv-temperaturen. Då jag har en större vvb än din inbyggda så borde min differens vara större än din, då givarna antagligen sitter på olika höjd ifrån toppen.
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 10 november 2007, 14:20:04 »

Jag är absolut ingen expert på Thermia.
Men jag kom och tänka p å en sak när jag läste tråde.
Det är alltså samma CP för VV och VB. Temperaturen går upp på VB men inte tillräckligt mycket på VV.
Kan det vara så att växelventilen inte slår över helt. Borde ju inte vara så på en "ny" VP. Har ingen erfarenhet av växelventiler själv. Du får ju onekligen upp temperaturen men inte tillräckligt mycket på VV.

Har också tänkt i dessa banor, men kom fram till att växelventilen sluter tätt vid VV-tillverkning. Dels provade jag med enkel "handpåläggning" dvs att jag höll handen på framledningsröret efter VP under vv-produktion för att känna om det blev varmt. Jag provade också att helt stänga av kranen på framledningen efter VP för att utesluta ev. cirkulation till elementen. Men varmvattnet vill inte bli varmare än tidigare.

Har nu haft återförsäljaren här som i sin tur varit i kontakt med Thermia. Ska få svar efter helgen på vad nästa steg blir.

Några av svaren i den här tråden visar ju att varmvattnet endast skall skilja ett par grader från kompressorns max framledning medans det hos mig skiljer nästan 10  ºC Därför måste min slutsats bli att något är fel med värmeöverföringen i min beredare - nästan så man vill ta fram vinkelslipen för att undersöka lite a:gl
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 10 november 2007, 06:59:29 »

Knepigt det här, TWS ska ju ha en bra värmeöverförande yta men något verkar hindra värmeöverföringen.
Är det kalk eller humus i vattnet?
Förresten påstår ju Adam att det bara blir bättre funktion med kalkavlagringar på slingan.....  ;)
Skrivet av: richard fransson
« skrivet: 10 november 2007, 02:59:54 »

Jag är absolut ingen expert på Thermia.
Men jag kom och tänka p å en sak när jag läste tråde.
Det är alltså samma CP för VV och VB. Temperaturen går upp på VB men inte tillräckligt mycket på VV.
Kan det vara så att växelventilen inte slår över helt. Borde ju inte vara så på en "ny" VP. Har ingen erfarenhet av växelventiler själv. Du får ju onekligen upp temperaturen men inte tillräckligt mycket på VV.
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 08 november 2007, 09:13:14 »

En del humus finns säkert i vattnet men det borde väl lägga sig i botten av beredaren och inte påverka värmeöverföringen från slingan? Har också funderat över vattnet, men pumpen är bara två år gammal, och problemet har funnits från början...

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 november 2007, 07:07:53 »

Knepigt det här, TWS ska ju ha en bra värmeöverförande yta men något verkar hindra värmeöverföringen.
Är det kalk eller humus i vattnet?
Skrivet av: pafr
« skrivet: 08 november 2007, 00:08:46 »

Hej

Jag har i princip samma pump fast storleken större istället och en separat vvb på 300l, men tekniskt ska det vara samma lösning.

I slutet av vv-produktion så är vattnet i toppen på vv-beredaren 55-56 grader varmt. Jag har snarast undrat hur vattnet kan bli så varmt vatten. Vattentemperaturen i topp är i princip samma som framledningstemperaturen, vilket förvånar mig!
Har även kontrollmätt varmvattnet vid tappställen och det är där cirka 54 grader efter en körning. Så givarna visar korrekta värden.

Jag har i princip standard inställningar med undantag på starttemperaturen på varmvattenproduktion som jag har satt till 30 grader, vilket ger få men lite längre drifttider på varmvattenproduktionen. Det fungerar bra, vilket antagligen beror på stor vvb och hög effekt på pumpen.


Tiden för vv-tillverkning ligger kvar på fabriksinställda 20 min, men så länge går den aldrig.

Som jag har förstått allt så påverkar inställningen på 20 minuter bara om det är ett SAMTIDIGT behov av värme till huset, annars så producerar pumpen varmvatten tills pressostaten stoppar. Jag antar att det värmeproduktionen inte är så stor redan nu...
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 07 november 2007, 22:52:45 »

Jag tror inte att det är olika slingor/beredare beroende på kompressoreffekt utan det är nog samma vv-beredare.

Hade själv gissat på att slingan borde vara bättre tilltagen i beredaren hos den största, 16kw modellen, i TWS-familjen än i 6kw modellen. Fick därför för mig att jag fått "för liten" slinga i min 10kw:are eftersom kompressorn slår i taket och bryter på pressostaten innan vattnet i beredaren hunnit bli tillräckligt varmt. Men om det är samma slinga i alla modeller kan jag utesluta denna teori.

Tiden för vv-tillverkning ligger kvar på fabriksinställda 20 min, men så länge går den aldrig.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 07 november 2007, 22:40:28 »

Med gemensam pump är kockens svar nog det enda som egentligen kan variera din vv-temp.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 07 november 2007, 22:23:11 »

Jag tror inte att det är olika slingor/beredare beroende på kompressoreffekt utan det är nog samma vv-beredare. jag har ungefär 4 graders delta vid varmvattenladdning. Har du kontrollerat så att du inte har för kort TID på varmvattnet, den tid som pumpen ska göra varmvatten är ställbar mellan 5 min och upp till 40 min. Fabriksinställningen är 20 min. På min tar det ungefär 35 min att höja från 42° till 55° men den är ju lite mindre.
Och det är samma pump och samma hastighet både för värme och varmvatten
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 07 november 2007, 22:22:55 »

Ja det är samma cirkpump. Det sitter en trevägsventil som skiftar mellan radiatorvärme eller VV-tillverkning. Tror det är standard-lösning hos både Thermia och Nibe.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 07 november 2007, 22:14:49 »

??
Menar du att den använder samma cirk-pump för både cirkulation av radiatorvärme och varmvatten-tillverkning i tanken ?
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 07 november 2007, 22:03:53 »

Cirkpumpen går på högsta hastighet (av 3 olika). Med denna hastighet ligger deltat vid VB-laddning på 7-8  ºC. Deltat vid VV-laddning ligger på ca 3-5  ºC. Har även provat läge 2 men märkte ingen större skillnad på VV-temp, så därför får den gå på 3:an som ger bäst delta vid VB-laddningen.
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 07 november 2007, 21:44:45 »

Kan cirk-pumpen gå för fort vid uppvärmningen av V.V ? (finns det reglermöjlighet ?)
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 07 november 2007, 21:17:49 »

Misstänkte också luft från början så jag har luftat, men ingen luft kommer ut. Jag provade t.o.m att ta loss och vända på cirkpumpen för att kunna köra vattnet baklänges (och därmed uppåt) i slingan för att ev. kvarvarande luft skulle ställa sig högst. Sen stängde jag av cirkpumpen en bra stund och provade att lufta, men det hjälpte inte. Så luft tror jag inte det är. Såvida det inte fastnat luft någonstans i slingan som är omöjlig att få ut utan att cirkulera med jetpump.
Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 07 november 2007, 20:08:22 »

Tjena,

för mig låter det onekligen som du har mycket luft i slingan. Någon stans bromsar det upp, helt enkelt. Du behöver nog lufta slingan. --/
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 07 november 2007, 19:34:01 »

Har nu provat med termometer - givaren i toppen på tanken stämmer väl med tempen man får på varmvattnet i kranen så därmed borde det inte vara givarfel. Provade även att skifta pressostat till den med högre bryttryck men fick endast 2-3 grader varmare VV, det gick då upp till ca 48-49, någon gång även 50. Det motsvarar ju inte ens vad svenske kocken får på sin normala pressostat... Sc:,h

Det som slår mig är att skillnaden mellan kompressorns max framledning under en VV-körning jämfört med tempen i toppen på beredaren efter avslutad dito skiljer ca 8-9  ºC hos mig. Hos Ville Vessla skiljer det bara 2 ºC 

Det verkar som slingan i beredaren har svårt att överföra värmen från kompressorn till vattnet i beredaren. Kan det vara så att slingan är feldimensionerad för min 10kw pump? Det kanske sitter en beredare med slinga anpassad för en 6kw pump.

Finns det någon annan som råkar ha en TWS 10 och som kan rapportera VV-temp. Vore intressant att se vad likadana maskiner presterar.

 
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 07 november 2007, 08:53:25 »

Jag skulle nog tippa på att någon tempgivare visar fel. Testa hur varmt varmvattnet är vid närmsta kran med en termometer.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 06 november 2007, 22:14:53 »

Min maskin laddar till 55-56C° i toppen när den gör varmvatten och då ligger temperaturen runt 50-52 i botten, blir inte vattnet nog varmt så kanske det är nått fel på pressostaten som bryter VV-prod. Du har en andra pressostat som bryter vid lite högre tryck (den ger då lite varmare vatten) som sitter lite närmare kompressorn det är bara att flytta dom grå kablarna och prova. Blir skillnaden stor med en vattentemperatur på runt 60° har du nog fel på den "normala" pressostaten, stiger temperaturen till 52-54° så kanske givaren är felande eller behöver kalibreras
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 06 november 2007, 19:35:04 »

Jag har 56 ºC i topp och 50 ºC i botten efter en laddning, 58 ºC på framledningen vid stopp.
Jag har 250 liters mantelvolym och 250 liters förrådsberedare.
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 06 november 2007, 19:26:50 »

Har en Thermia TWS 10 och jag tycker inte varmvattnet blir så varmt som det borde. Det vill gärna ligga runt 45-46 i toppen av beredaren, kanske 47 men då måste den ladda minst två gånger. Framledningen under VV-laddning går upp till 55-56 så kompressorn ger värme så det räcker, men det verkar som beredaren har problem att ta emot denna värme.

Är detta normal VV-temp för VP:ar i allmänhet, eller vad har ni för temp på ert varmvatten?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!