Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: erp
« skrivet: 28 december 2010, 20:42:29 »

Ja det går att sänka huskurvan och få ner framledningen den vägen också. Sänker man farten på cirkpumpen till radiatorerna, så gör det lite också.
Man kan kombinera lite av det man kommer på.

Det bästa är dock att skaffa sig ett lågtempsystem, klarar man värmen vid -15º på 40º framledningstemp, så kan man glömma "hög värmepump".

erp
Skrivet av: GofMol
« skrivet: 28 december 2010, 20:33:06 »

Ja, det var den ursprungliga frågan, vid vilken utetemperatur bör man spärra pumpen. Jag utgår från att man vill ha så låg temp som möjligt utan att VP in stoppar pumpen för att spara pengar som du säger. Vi tycks vara överens om att det är framledningstemperaturen som styr och du säger att det gäller att få ner den till strax under börvärdet genom att minska effekten i övre pannan. Men då kan man väl lika gärna sänka framledningstemperaturens börvärde genom en liten minskning av justering och/eller lutning? Jag har ännu inte kopplat in rumsgivaren utan håller på att optimera min huskurva. Med rumsgivare inkopplad kanske det inte finns någon annan möjlighet att minska framledningen än genom att begränsa elpatronens effekt? Kanske att sänka Rumstemp?

Vilken metod man än väljer, så får man lite lägre temperatur inne.
Skrivet av: erp
« skrivet: 28 december 2010, 18:44:48 »

Så länge framledningen inte ger retur som stoppar pumpen är allt frid och fröjd. Det är när framledningen kräver temperaturer som stoppar pumpen via returen som problemet uppstår.
Vill man då att pumpen ska gå, så gäller det att få ner framledningstemperaturen något, och det gör man genom att minska effekten i övre pannan tills pump och patron inte lyckas hålla framledningens börvärde, utan hamnar strax under. Detta påverkar inte rumstemperaturen nämnvärt om det bara rör sig om några grader, men man brukar kunna få pumpen att gå hela tiden.

Går det inte så är det bara att spärra pumpen och låta undre patronen komma in, för övre patronen klarar inte värmen, om det är så kallt att man fått pumpen att stanna pga hög temp på returen, men så lämge pumpen går, sparar den pengar.

erp
Skrivet av: GofMol
« skrivet: 28 december 2010, 17:25:11 »

Tack för synpunkterna erp!

Ja, jag har förutsatt att övre elpatronen får jobba för att hålla övre pannans börvärde. Jag förstår att man bör hålla ner övre pannans ärvärde så att man precis klarar framledningens börvärde för att spara elenergi till övre patronen. Men menar du också att övre pannans ärvärde har inverkan på returvattentempen från radiatorerna och därmed på VP in? Om shunten fungerar korrekt så borde väl framledningstempen hålla sig på sitt börvärde oberoende av övre pannans ärvärde (så länge det inte är för lågt, men det fixar ju övre elpatronen med rätt balansering på effekten). Det är väl bara framledningstempen som kan påverka returvattentempen och därmed VP in för ett givet radiatorsystem och given inställning på radiatorpumpen? Eller tänker jag fel?

Jag vill också passa på att tacka för din utmärkta beskrivning av hur EcoEl-EcoAir fungerar. Den har gjort det möjligt för mig som helt ny på värmepumpar att förstå sammanhangen. CTC:s manual är ju inte mycket till hjälp. Tackar och bockar. 
Skrivet av: erp
« skrivet: 28 december 2010, 15:35:53 »

Det är inte riktigt som du tänkt dig vid exemplet med -10º och framledning 47º. Om pumpen får jobba helt på egen hand, så orkar den förmodligen inte höja temperaturen alls, eftersom huset gör av med mer värme än vad pumpen orkar producera vid rådande temperatur. Kan man nu ställa in övre elpatronen på en effekt som täcker det som pumpen saknar för att hålla värmen i huset, kommer pumpen att gå hela tiden utan att nå upp till 50º eller mer. Pumpen värmer alltså returvattnet någon grad och sedan spetsar elpatronen med resten som behövs för framledningen och med rätt inställning på radiatorpumpen undviker man för hög retur på VPin.

För övrigt är det du skrivit helt korrekt uppfattat vad jag kan se. Men ska man få pumpen att gå så mycket som möjligt, gäller det att balansera effekten på elpatronen, så att inte temperaturen stiger till börvärdet i övre pannan, utan pumpen + patronen ska ge precis vad huset drar eller något under.

erp
Skrivet av: GofMol
« skrivet: 28 december 2010, 13:56:39 »

Det beror på vilken temperatur det är ute, det finns ett diagram i manualen för pumpen som visar detta.
erp

Har inte lyckats hitta detta diagram i manualen (Installations- och skötselanvisning 162 101 04/1 från 2010-10-25, som finns på CTC:s hemsida). På vilken sida skall jag leta, eller tittar jag i fel manual?

Har idag varit i kontakt med CTC och fått följande besked:
Värmepumpen stoppar på både för hög VP in och VP ut, det som inträffar först. Stoppvärdena för VP in är 48 gr vid Ute VP -7 gr och 43 gr vid Ute VP -15 gr. Proportionalitet gäller mellan dessa värden.  Stoppvärdena för VP ut är 55 gr vid Ute Vp -7 gr och 48 gr vid Ute VP -15 gr. Proportionalitet även här.
I EcoAir-manualen finns ett diagram på sid.17, som CTC kallar "arbetsområde". Tyvärr finns inga benämningar på axlarna, men de skall vara VP ut på y-axeln och Ute VP på x-axeln. Så långt enligt CTC.

Nu några egna funderingar. Antag ett hus med justering 0 och lutning 50. Vid utetemp -10 gr är framledningens börvärde då ca. 47 gr enligt diagram på sid. 6 i EcoEl-manualen. Då jobbar undre pannan mellan 47 och börvärdet 52 gr. Om temperaturfallet från nedre pannan till värmepumpen är någon grad, så skulle alltså VP in variera mellan 46 och 51 gr. Enligt ovanstående uppgifter från CTC stoppar värmepumpen vid 46 gr om Ute VP är -10 gr. Vi skulle alltså i detta fall vara precis på gränsen att värmepumpen stoppas.
Emellertid är nedre pannans temperatur, så som den mäts i EcoEl, inte helt representativ för temperaturen på vattnet från pannan till värmepumpen. Givaren lär sitta någonstans i mitten på pannan och mäter någon form av blandningstemperatur. Utloppet från pannan till värmepumpen sitter mycket nära inloppet för returvattnet från radiatorerna. Det gäller alltså, som många påpekat på detta forum, att hålla nere tempen på returvattnet, så att VP in blir så låg som möjligt.
Resonemanget kanske ändå kan tjäna som en vägledning till vid vilken utetemp man bör spärra pumpen? Det förefaller dock som om man måste ha ett "lågtemperatursystem" för att överhuvudtaget kunna köra värmepumpen vid -15 gr.

Vad har ni för synpunkter på min betraktelse ovan? Finns det några svagheter eller direkta fel i funderingarna?

Det finns inget så praktiskt som en god teori!
Skrivet av: mbooh
« skrivet: 27 december 2010, 11:04:15 »

Tack erp!
Trots nästan jag är helt med nu, eller förresten helt med blir jag nog aldrig! :-)

/k
Skrivet av: erp
« skrivet: 24 december 2010, 08:44:30 »

När pumpen spärras, går den undre patronen in med 6kW och jobbar tillsammans med den övre, så att du har tillgång till 6+6 kW.
Om pumpen stoppas tidigare än -15º av någon anledning, exempelvis pga för hög retur vid -12º ute, bör man välja att spärra pumpen vid denna temp, annars jobbar övre patronen ensam, nedre patronen går inte in bara för att pumpen stoppas, den måste spärras föe att nedre patronen ska gå in.

erp
Skrivet av: mbooh
« skrivet: 24 december 2010, 07:25:05 »

Aha, tror jag hajar. Det är inte utetemperaturen den går på utan temperaturen vid värmepumpen och den är ofta 3-4 grader högre än vad utegivaren visar.
Det måste väl vara rätt bra, eller?

En annan fråga. Just nu har jag 6kw i spets vilket är max. Borde man inte spärra pumpen vid det gradtal när elpatronen kickar in fullt? Eller behöver elen hjälp av pumpen för att orka? Om elen ändå kör fullt tänkte att det kanske räcker och att man kan "spara" pumpen då.
Tack för hjälpen!

Kristoffer
Skrivet av: mbooh
« skrivet: 23 december 2010, 19:19:40 »

Detta var intressant!
Min är inställd på minsta temp -15. Senaste dygnet har det varit under -15 hela tiden men ändå har jag 24h drift på pumpen. Borde inte den vara lägre? Pumpen borde väl stanna när det blir för kallt? Min går dock konstant men det kanske är ok? Att den då pallar det och att den kör vidare även fast den borde stanna. Satte lägsta till -10 men pump och komp kör vidare.
Jag är helt enkelt lite förvirrad!?

/Kristoffer
Skrivet av: vandgu
« skrivet: 23 december 2010, 13:52:41 »

Har idag pratat med Enertech (Ctc -Sverige) ,de säger att den vanliga Ecoair ej får köras vid lägre temp en -15 .Om man ställer in lägre temp på den ex. -17 så frestar det på kompressorn och övriga delar enl deras labbtester samt att verkninggraden sjunkit till i princip 1/1.Vill man komma ner lägre skall man köpa en Ecoair polar version,då den är annorlunda konstruerad o har annan gas.Men den har sämre verkningsgrad vid varmare temp än den vanliga Ecoairen.
Skrivet av: GofMol
« skrivet: 23 december 2010, 12:59:05 »

Det beror på vilken temperatur det är ute, det finns ett diagram i manualen för pumpen som visar detta.
erp

Har inte lyckats hitta detta diagram i manualen (Installations- och skötselanvisning 162 101 04/1 från 2010-10-25, som finns på CTC:s hemsida). På vilken sida skall jag leta, eller tittar jag i fel manual?

Precis som Vandgu undrar jag varför "VP in" begränsar värmepumpsdriften. Är det för att pumpen kan ta skada eller "bara" för att det annars blir dålig verkningsgrad eller något annat?
Skrivet av: vandgu
« skrivet: 22 december 2010, 18:57:52 »

Undrar som många andra när man skall spärrra pumpen för låg temp ute.
Har min ställd på -15 nu,kan jag sänka den mer om vp in är 42/46 just nu när det
är -14 ute.Eller ger pumpen 1 till 1 vid lägre temp ute typ - 18?
Hur mår pumpen av att gå vid ex -18?
Skrivet av: erp
« skrivet: 21 december 2010, 19:53:23 »

Det beror på vilken temperatur det är ute, det finns ett diagram i manualen för pumpen som visar detta. Det beror ocksä på vilken version på mjukvaran som finns i EcoEl.
De senaste versionerna tillåter runt 48º på VPin vid utetemp strax under 0 och sedan sjunker det ner mot 40º efterhand som temperaturen sjunker ner mot -15º ute.

erp
Skrivet av: rabalder
« skrivet: 21 december 2010, 19:26:30 »

Märker man att pumpen stoppas av hög temp på VPin, kan man ju alltid spärra pumpen själv i inställningsmenyn.

Vid vilken temp på VPIn stoppar pumpen?
Skrivet av: rdm
« skrivet: 20 december 2010, 21:48:52 »

Undre elpatronen går inte in bara för att pumpen stannar pga för hög returtemp, utan den går in först när pumpen spärras för att det blir för kallt ute.

Det var nåt jag insåg rätt snabbt när min EcoAir var i inkörningsläge och stannade oväntat tidigt, med pannan ställd på att spärra den vid -20.  Då fanns bara elspetsen på övre pannan tillgänglig för att köra hela huset... och om du har pannan ställd på typ 3kW övre och 6kW nedre, så blir det lite kallt.
Skrivet av: Johan.F.O
« skrivet: 20 december 2010, 19:55:47 »

Har för mig att -10 grader gäller när man inte har EcoEl eller EcoLogic. Men du har en EcoEl så ändra till -15 grader.
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 20 december 2010, 17:04:35 »

Ok tack för svaret får testa det, såg i instruktionen att den ska vara ställd på -10 grader...

Nja, -10 är defaultinställningen. Du ska ställa tempen så "kallt" det går utan att ecoair  istället stannar pga högt VP-IN.
Skrivet av: SvenP
« skrivet: 20 december 2010, 15:34:36 »

Ok tack för svaret får testa det, såg i instruktionen att den ska vara ställd på -10 grader...
Skrivet av: erp
« skrivet: 19 december 2010, 15:15:12 »

Ställ temperaturen till -15º. Håll sedan koll på om pumpen stoppas innan denna temperatur pga för hög temp på VPin. Om pumpen stoppas före -15º för hög VPin, kan det vara en bra ide att sätta den utetempen till stopptemperatur. Undre elpatronen går inte in bara för att pumpen stannar pga för hög returtemp, utan den går in först när pumpen spärras för att det blir för kallt ute.
Detta beror på vilken framledningstemperatur man behöver, när det blir kallt ute.

Märker man att pumpen stoppas av hög temp på VPin, kan man ju alltid spärra pumpen själv i inställningsmenyn.
Skrivet av: SvenP
« skrivet: 19 december 2010, 14:24:53 »

Har Ecoair 107 och Ecoel 155 och pumpen spärras vid -10 grader.
Lönar det sig inte att köra pumpen när det är kallare än -10 grader? Den är ställd på -10 grader och då går den antagligen bara på elpatronerna.

Mvh SvenP..

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!