Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 december 2012, 17:46:24 »

Jo det brukar köras varje eller varannan vecka men man kan stänga av legionella höjningen så den kan vara av.
Skrivet av: Streben
« skrivet: 02 december 2012, 17:40:14 »

Det är någon form av ventil på locket till Brine kärlet. Det brukar också vara undertryck i det kärlet när man får fylla. Har nu fått tips på att det kan vara svetsningen av slangen mellan hålet/locket och slangen in till pumpen som kan läcka. Vi får gräva där till sommaren. Annars går pumpen fint. Minus 11 grader ute och den står stilla 10 minuter per timme. Dock undrar jag om systemet för temphöjning av varmvatten funkar. Då TS-el fortfarande är 0 timmar. Ska inte det gå någon gång per månad?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 november 2012, 17:16:26 »

Har man övertryck i kärlet är det ingen risk att det sugs ihop om det inte blir en läcka på tex slangen och då har man större problem att oroa sig för.
Skrivet av: page
« skrivet: 29 november 2012, 17:00:19 »

Undertryck i nivåkärlet för brine beror säkert på läckage på trycksidan dvs, efter cirkulationspumpen det kan vara en liten "pyspunka" som ställer till det. Lukta känn. Gå över alla kopplingar.
PAG
Skrivet av: gunnarb
« skrivet: 28 november 2012, 23:13:55 »

När jag flyttade upp mitt nivåkärl till vinden (p.g.a. att jag installerade frikyla på övervåningen) så skrynklade kärlet ihop sig efter ett par år när vätskenivån sjönk så att jag fick fylla på ett par liter. Då satte jag dit en vacuumventil i locket till nivåkärlet och sedan har det inte hänt igen.  Säkerhetsventilen för övertryck lät jag sitta kvar på inkommande brinerör i källaren. Jag tror att man normalt alltid bör ha en vacuumventil på nivåkärlet på samma sätt som man alltid ska ha det ovanpå en koparmantlad varmvattenberedare för att inte den inre kopparmanteln ska skrynkla ihop sig när man tömmer beredaren.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2012, 06:20:19 »

Du känner lukten om det läcker vid kopplingarna.
Dra med fingret på de fuktiga KB-ledningarna, och lukta på fingret, när det luktar sprit närmar du dig läckan.
Skrivet av: Streben
« skrivet: 11 november 2012, 22:26:28 »

Ja, tyvärr så verkar förlusterna ligga ganska konstant på 5 dl per månad. Det har nu gått 4 månader så man tycker luften borde var borta. Jag inte riktigt vad jag ska göra. Ringa Nibe, installatören eller de som borrat hålet? De lär nog bolla saken till varandra har jag en känsla av. Hur kan man hitta läckan? Verkar inte enkelt då sprit dunstar.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 november 2012, 21:42:57 »

Om muttrarna nyss har byts kan det ju ha kommit in luft i systemet och då behövs det fyllas på när luften försvinner är brine trycksatt bör man se när trycket sjunker om det läcker. Inte bra om spriten kommer in i vatten brunn.
Skrivet av: Streben
« skrivet: 11 november 2012, 21:35:36 »

Om du får fylla på har du endera luft kvar sedan installationen vilket verkar osannolikt efter som det var så pass länge sedan annars har du en läcka. Det är inte helt ovanligt med spräckta muttrar på kb ledningarna pga kondens som fryser till is och spränger troligtvis på utgående kb lukta efter sprit lukt.
Han var här och byte muttrar i somras. De var en som var spräckt. Men det läcker fortfarande. Inget blött i maskinen. Jag tror att det läcker i hålet. Men frågan är hur man felsöker. Inget kul detta. Eller ska man inte bry sig? Vi har eget vatten också. Kan det vara farligt om det läcker?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 november 2012, 18:23:28 »

Om du får fylla på har du endera luft kvar sedan installationen vilket verkar osannolikt efter som det var så pass länge sedan annars har du en läcka. Det är inte helt ovanligt med spräckta muttrar på kb ledningarna pga kondens som fryser till is och spränger troligtvis på utgående kb lukta efter sprit lukt.
Skrivet av: Streben
« skrivet: 11 november 2012, 18:15:50 »

Jag har problem med att jag får fylla på vätska hela tiden i kärlet. Men har aldrig sett att det blir undertyck direkt. Fick fylla på 2 liter nu (på 4 månader). Jag vet inte om det är något stor problem detta. Det har varit så sedan installation hösten 2008. Ska man göra något åt det?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 19 oktober 2012, 22:21:58 »

Ah, tack! tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 oktober 2012, 02:26:17 »

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 18 oktober 2012, 22:54:01 »

Mitt sjövärmeprojekt går sakta framåt och jag har nu kommit till påfyllnadssats och detta nivåkärl.
Det förstnämnda har jag hittat några lev. till, men var kan man köpa lämpliga plastnivåkärl?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2012, 20:39:34 »

Det finns en möjlighet till men den är rätt osannolik. Det är sällan det blir läckor på slangen i borrhålet. Har det blivit en läcka på slangen någonstans i borrhålet och det är ett antal meter ner till grundvattnet blir det rätt bra undertryck i nivåkärlet, i princip blir undertrycket i bar höjdskillnaden nivåkärl-vattenyta dividerat med 10.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2012, 11:57:01 »

Det skulle vara intressant att veta om det var någon vätskenivå i kärlet när det byttes ut, eller om de fick fylla på flera liter vätska varje gång?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2012, 11:52:18 »

Oavsett vad det är för typ av burk är det något fel om den kläms ihop. Funderar på om det kan vara läckage vid någon av vinkelkopplingarna i borrhålet. Är det några meters höjdskillnad mellan nivåkärlet och vinkelkopplingen kanske det räcker för att skapa ett undertryck som klämmer ihop kärlet. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2012, 11:32:57 »

Nja, du ser ju inte om nivån sjunker i takt med att luften lämnar vätskefas, som det gör på de flesta anläggningarna.
Nivåkärl OCH tryckkärl kanske är bäst.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 05 oktober 2012, 10:58:23 »

mm jag har trycksatt mitt så mätaren på kärlet berättar ju vad som händer, i stället för genomskinligt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2012, 10:14:09 »

På brinesidan är det en fördel med genomskinligt nivåkärl, i övrigt håller jag med rinnan, det går ju dock som Roland säger trycksätta nivåkärlet om man vill.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:34:23 »

om funktionen i övrigt inte påverkas av det plötsliga vakumet skulle man kunna tänka sig att sätta ett vanligt tryckkärl som kanske bättre klarar av att hantera detta. Men om detta vet jag inget. Vet bara att jag har ett vanligt tryckkärl.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:20:29 »

Partikelfilter sitter som regel före nivåkärl, och om den blir igensatt så kan det bli vacuum,
och kärlskild om det händer plötsligt så hjälper rörelseenergin till att det blir kraftigt vacuum.

Det fungerar nog inte så. Då borde det bli en nivåändring eller tryckändring i kärlet när köldbärarpumpen startar eller stannar och det blir det inte, i alla fall inte i mitt och poolmannens kärl, se detta och följande inlägg:

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=48468.msg487338#msg487338
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:11:51 »

Lite märkligt att kärlet har tryckts ihop, har samma undran som Rickard. Det behövs dock inte så mycket undertryck till det. En behållare kan tåla högt övertryck men finns det inga förstyvningar på mantel behövs det inte så högt tryck utifrån för att kärlet skall tryckas ihop. Ta en vanlig PET-flaska, de håller för mer än 5 bar övertryck men det är inga problem att klämma ihop dem med handen.

Säkerhetsventilen skall hålla tätt så länge som fjädern i ventilen klarar av att motverka tryckskillnaden mellan kärlet och atmosfären. Det krävs en ventil till för att förhindra att det blir undertryck.

Det behövs inget riktigt expansionskärl, det går att trycksätta nivåkärlet. Det finns ett vred på säkerhetsventilen som gör att man kan öppna den och blåsa in luft.   
Skrivet av: Remo
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:10:46 »

Partikelfilter sitter som regel före nivåkärl, och om den blir igensatt så kan det bli vacuum,
och kärlskild om det händer plötsligt så hjälper rörelseenergin till att det blir kraftigt vacuum.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:07:59 »

Mmm, i och för sig.
Men då de flesta aldrig trycksätter sina kollektorer, och att fyllningen görs med "varm" vätska så borde ju många nivåkärl kunna suga ihop sig när brine kyls ned  Sc:,h
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 05 oktober 2012, 09:00:37 »

Säkerhetsventilen är ju en fjäderbelastad ventil som öppnar vid ett visst tryck från ett håll.  Om det blir undertryck så blir ju den fjädrande stängande mekanismen ännu starkare, så att få in luft den vägen är nog inte att räkna med.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 oktober 2012, 08:55:41 »

Har han haft problem med att brine tryckts ut under vintern?
Om kollektorn pressas samman av is i borran/foderröret så kan det nog bli sådär när isen släpper greppet.
Men jag trodde att säkerhetsventilen skulle släppa in luft bakvägen om det blir undertryck, men det kanske de inte gör, någon som vet?
Skrivet av: wptno1
« skrivet: 05 oktober 2012, 08:46:01 »

Har en kompis som har en bergvärmepump från ivt som installerades 2001.
Han säger att nivåkärlet har "dragit ihop sig" 2 gånger, alltså så bildas någon form av vaccum så nivåkärlet "skrynklar ihop sig". Ska det inte till enormt mycket vaccum för att det ska hända?
IVT har bytt ut nivåkärlet bägge gångerna mot ett likadant, men jag gissar på att dom bara ville att det skulle hålla garantitiden på 10 år.
Ska man installera ett riktigt expansionskärl och trycksätta detta?
Någon som vet hur man löser problemet?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!