Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: AAKEE
« skrivet: 05 mars 2011, 16:04:25 »

jlindroos ---> Verkar ganska solklart att du är inne på rätt väg när det gäller att se om värmesystemet. Om du skaffar en VP så blir det obra om den orkar ge mer effekt än radiatorerna kan avge vid 55graders framledning: då måste man köra tillskott innan ens värmepumpen ger allt den kan. Blir inte billigt i drift om den går på det viset. Som 2000 skrev; ju lägre temp på framledning desto mer energisnålt går VP under året. Mao: radiatorsystemet ska kunne avge betydligt mer effekt än VP producerar...
Jag satt med direktverkande el: då är det ganska enkelt eftersom man endå måste skaffa alla grejjer nya. Sitter med ett system som kan avge cirka 14kW vid 55 graders framledning, och värmepumpen är en 'åtta'. Det ger ett lågt behov på framledning så VP går nog effektivt. Min VP verkar orka att få upp framledningen i omkring 45grader, sen går tillskottet in. Klarar mig till nånstans -25--- -30 innan tillskottet behövs.
Skrivet av: 2000
« skrivet: 05 mars 2011, 14:28:38 »

Ju större radiatorer desto bättre Thumbsup(inom rimliga gränser...)
Det är även viktigt att "balansera" systemet. Att varje radiator har en skillnad på ca 5 ºC mellan in och ut. Det ska kännas att de är svalare nedtill. Är någon radiator jämnvarm över hela ytan skall den strypas in. Finns troligen en strypning på returen eller under termostaten. Om någon radiator släpper tillbaka för varmt vatten (brukar kallas för kortslutning) så kommer pumpen att få en onödigt hög returtemp. Värmen ska ju avges till rummet och inte komma tillbaka till pumpen.
Hela systemet bör ha en diff mellan framledning och retur på mellan 5 och 10 ºC, vanligt att man siktar på ca 7 ºC.

Med större radiatorer kan mer energi avges till rummet. Och då kan framledningen vara lägre med samma värmekomfort.
Men du måste också tänka på att VP har en maxeffekt. dvs när huset tar mer energi än vad pumpen kan ge så måste tillskottet gå in. Oavsett hur många stora dubbelradiatorer du satt in. Men med rejäla radiatorer och ett balanserat system ger du åtminstone pumpen möjlighet att göra sitt bästa.

//2000
Skrivet av: jlindroos
« skrivet: 05 mars 2011, 13:57:02 »

Tack båda två för informationen.

Jag har själv varit inne på att byta radiatorer till dubbelradiga då jag fått för mig att de arbetar med lägre temperaturer. Jag behöver mer än 48 gradera framledning vid temperaturer under -7 grader ute. Vid -20 krävs ca 60 grader för att hålla värmen.
Skrivet av: 2000
« skrivet: 05 mars 2011, 13:34:39 »

Behöver man 60 ºC  för att hålla värmen är det kanske klokt att fundera på att utöka sin radiatoryta med fler eller större radiatorer. På så sätt kan man uppnå samma innetemp men med lägre radiatortemperatur. Och därmed mindre tillskottstid.

Precis som Per Lu skriver så gillar inte värmepumpar höga returtemperaturer och det är vanligt att kompressorn bryter vid ca 48 ºC (returtemp) och pumpen övergår till att vara en ren elpanna. fiR:
Därför är det viktigt att försöka dimensionera sina radiatorer så att man kan ha så låg vattentemp som möjligt.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 05 mars 2011, 13:07:19 »

Min IVT fungerar så att kompressorn sitter före elpatronerna. I min panna uppnår jag max 46 grader från kompressorn utan elpatroner. Kallar VP:n på mer värme så går elpatronerna igång och värmer upp vattnet efter kompressorn till börvärdet (tex 60 grader) som sedan går ut till elementen. Hela tiden som elpatronerna är inkopplade går också kompressorn.

I min VP får returvattnet från elementen (eller från VV-beredaren när VV produceras) max uppgå till 48 grader. Blir temperaturen högre in i värmexäxlaren så stannar kompressorn. Bla för att inte riskera att returvattnet blir för högt stegas elpatronerna in i intervaller om 3kW. Dvs först stegas 3kW in och så väntar pumpen en tid och ser om börvärdet på framledningstemperaturen nås. Nås inte börvärdet stegas ytterligare 3kW in och så väntar pumpen och ser vad som händer osv tills 9kW är inkopplat som mest.

Skulle returtemperaturen närma sig 48 grader så stegas effekten på elpatronerna ner i god tid så att inte kompressorn stannar. Den vill man ju ska gå hela tiden som elpatronsvärme behövs.

Per L
Skrivet av: jlindroos
« skrivet: 05 mars 2011, 11:41:55 »

Jag har en fråga som jag hoppas få svar på här, ni får ha överseende med att den verkar "korkad" men jag behöver reda ut denna fråga en gång för alla.. Jag undrar hur det praktiskt fungerar med "tillskott" via elpatron då man har en värmepump?

Alltså, säg att en VP klarar att leverera max 50-52-gradigt vatten, och att man behöver säg 60 grader.. Då behöver man ett "tillskott".. Men hur funkar det praktiskt? Det känns som båda systemen då "motverkar" varandra? Dvs VP'ns 50 grader "kyler" elpatronens 60 grader? Som sagt, kan verka korkat att fråga så här men jag håller som bäst på att fundera ut hur man ska lösa deta för egen del. Min gamla jordvärmepump slår av då 52 grader är uppnått, punkt slut. Och då funkar ju detta med "tillskott" dåligt, för om elpatronerna ska hålla uppe 60 grader så går de ju hela tiden och pumpen är avslagen.. Förstår ni hur jag tänker?

Hoppas på svar! :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!