Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: V-S
« skrivet: 10 november 2014, 18:01:16 »

En liten uppdatering: Det har gått cirka en månad sen jag luftade svärmors system och motionerade växelventilen. Pumpen har bara larmat på hög pressostat en gång och det var i samband med en legionellakörning. Problemen verkar alltså vara lösta. Återstår att bygga om enl. Rolands förslag men det får vänta till efter vintern!
Skrivet av: V-S
« skrivet: 29 oktober 2014, 15:12:45 »

Om du kopplar bort den yttre pumpen sänks flödet och effekten från radiatorerna minskar, då måste kurvan istället höjas, och du förlorar lika mycket som du sparar, +/- 0.

Sen finns det även andra fördelar med bypass och yttre pump,
tex flöde på radiatorer under varmvatten laddning med korrekt temp på returgivaren gt1, så inte vp slår av efter vv-laddning för att sedan vilja starta igen efter 1 min. Lite mindre risk för knäppningar tack vare blandningen.

Om jag kopplar bort den yttre pumpen tänkte jag ju även skrota by-passen och installera en ny intern pump. Samma flöde över radiatorerna men ett högre flöde över värmepumpen. Detta skulle ge en lägre framledningstemperatur och därmed minskat kompressorarbete. Optimalt DeltaT VB cirka 6-8°C enl. diskussioner på detta forum

Flöde över radiatorer även vid varmvattentillverkning verkar ju vara den enda fördelen med inkopplingen..

Jag tänkte testa att ställa ner den externa pumpen som ett första steg. Hoppas att det ska bli ett lägre flöde genom shuntledningen då.
Skrivet av: virre
« skrivet: 28 oktober 2014, 18:18:48 »

Ja det låter förstås logiskt.
Har man ett värmesystem gjort för självcirkulation är den yttre pumpen helt klart onödig.
Men har du ett värmesystem som går lite trögt, tex 1-rörs system med tunna kopparrör eller golvvärme, då gör pumpen och by-passen nytta. Den interna tar hand om tryckfallet över kondensorn och den yttre tar hand om tryckfallet i värmesystemet.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 oktober 2014, 09:16:27 »

Jag köper inte resonemanget. Antag att uppvärmningssystemet består av en värmepump med bypass och en radiator och att man får önskad innetemperatur när radiatorns medeltemperatur är 40 grader. Den medeltemperaturen kan man uppnå antingen genom att mycket högt flöde genom radiatorsystemet och bypassen, så högt att framledningstemperatur och returtemperatur  i praktiken kan sägas vara 40 grader. Ingående värmebärare till pumpen är 40 grader och flödet sådant att deltaT är 10 grader vilket ger att utgående värmebärare är 50 grader. Efter pumpen kommer blandas 50-gradigt vatten med en stor mängd bypassflöde.

I alternativet inget flöde genom bypassen och fortfarande ett deltaT över pumpen på 10 grader får man 40 graders medeltempatur på radiatorn när framledningstemperaturen är 45 grader och returen 35 grader. Det blir också temperaturerna på utgående och ingående värmebärare till pumpen.

Jag tycker det säger sig självt att man får lägre tryck i kondensorn i det senare fallet vilket betyder att kompressorn förbrukar mindre el för samma värmeproduktion. Det finns inte heller något som talar för att det finnas ett optimum vid ett visst bypassflöde utan bäst effektivitet har man i någon av ändpunkterna, inget bypassflöde alls eller mycket högt flöde genom bypassen.  Blandning av vatten med olika temperatur, vilket man får när bypassvatten blandas med vatten från pumpen, innebär en ökning av entropin vilket i sin tur betyder en förlust av arbete som måste ersättas med el till kompressorn.

Jag har inte heller märkt att pumpen stannar efter en varmvattenladdning för att strax därefter starta igen men risken för det är ju beroende på hur systemet ser ut. Mitt system är till stor del grova isolerade järnrör, ursprungligen konstruerat för självcirkulation. Kopparrören närmast pumpen har jag isolerat.
Skrivet av: virre
« skrivet: 27 oktober 2014, 21:25:17 »

Detta är beprövat i många Ivt installationer.
Värmepumpen jobbar effektivast med ca 7-10 ° differens.
Men radiatorerna kan leverera mer värme med ett högre flöde, tex  5 ° diff.

Om du kopplar bort den yttre pumpen sänks flödet och effekten från radiatorerna minskar, då måste kurvan istället höjas, och du förlorar lika mycket som du sparar, +/- 0.

Sen finns det även andra fördelar med bypass och yttre pump,
tex flöde på radiatorer under varmvatten laddning med korrekt temp på returgivaren gt1, så inte vp slår av efter vv-laddning för att sedan vilja starta igen efter 1 min. Lite mindre risk för knäppningar tack vare blandningen.

Men du kan kontrollera så att den interna pumpen är inställd på att starta/stopp med kompressorn, så den inte går i onödan. Meny 5.10.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 oktober 2014, 16:20:15 »

Om pumpen ersätts med en modern elsnål cirkulationspump bör man installera ett mellanrelä då styrkortets halvledarreläer inte mår så bra av startströmmen till en elsnål pump. Se den här tråden:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=54036.msg557701#msg557701

Det enklaste är att ställa ner hastigheten på den externa pumpen och köra vidare. Det lönar sig inte att byta cirkulationspump på en så gammal värmepump.
Skrivet av: V-S
« skrivet: 27 oktober 2014, 15:30:23 »

OK tack för snabbt svar. Kul att min känsla verkar stämma. Lösningen som jag skissat på är precis som du säger, ta bort den externa pumpen och stoppa in en ny intern pump. Proppa bypassen.

Svärmors externa pump är ställd på högsta läget.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 oktober 2014, 15:13:38 »

Röret är en egenhet för IVT-pumpar. Det är en bypass som gör att det finns ett radiatorvattenflöde även när pumpen gör varmvatten. Varför det är så har jag också grubblat över. Enda förklaringen jag kan komma på är att det annars skulle finnas risk att ledningen där givaren som styr pumpens start och stopp skulle svalna snabbt och starta pumpen i onödan.

För bästa verkningsgrad ska man balansera flödena så att när pumpen värmer huset ska det vara ett litet flöde av returvatten över till varma sidan, så litet som möjligt, helst noll. Man ska se till att det inte är flöde åt fel håll i bypassen, att vatten går från varma sidan över till inloppet till pumpen. Pumpen får arbeta vid onödigt hög temperatur då. I din svärmors fall låter det som om externa cirkulationspumpen är ställd på för högt flöde.

På min pump har jag kapat och pluggat bypassledningen och kör med enbart den interna cirkulationspumpen (har bytt den till en elsnålare variant). Det fungerar alldeles utmärkt men returröret där givaren som styr pumpen sitter är isolerat.
Skrivet av: V-S
« skrivet: 27 oktober 2014, 13:59:16 »

Jag hjälpte svärmor att felsöka värmepumpen då hon haft problem med larm på hög pressostat. Problemet verkar ha varit en kärvande växelventil och larmen har uteblivit efter luftning av systemet och motion av ventil.

När jag kikade igenom hennes installation så uppmärksammade jag en för mig märklig koppling. Det sitter en klen ledning (typ 15mm) mellan fram och retur på radiatorsystemet - Som en shuntledning fast utan ventil. I min värld innebär ledningen att flödet till radiatorerna kommer att anta en blandad temperatur beroende av tryckfallet över shuntledningen kontra den interna cirkulationspumpens tryckupstättning. När jag jämför temperatur på rören genom handpåläggning så skiljer det sig markant. dvs varmt från VP, kallt från Rad och ljummet till Rad. Min slutsats är att värmepumpen tvingas köra med en högre framledningstemperatur gentemot vad radiatorkretsen egentligen begär vilket leder till försämrat COP.

Den enda anledning jag ser till varför ledningen sitter där är att den externa cirkulationspumpen ska ha ett minflöde på sugsidan när värmepumpen producerar varmvatten och växelventilen är stängd. Men det borde ju kunna skötas med styrning av pumpen, t.ex. pumpstopp vid VV-produktion eller genom att utrusta ledningen med en magnetventil..

Eller finns det någon annan vettig förklaring till ledningen?

Värmepumpen är installerad för 10-15 år sedan och ersatta då en vedpanna. Huset är byggt cirka 1985 i ett plan, enbart radiatorer.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!