Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Isa
« skrivet: 06 mars 2013, 21:19:12 »

Ok. Om jag då tittar på senaste årets förbrukning minus hushållsel skulle jag ligga på cirka 14500 kwh för värmen. Tycker jag ändå låter rätt högt.

Vad kan man säga är normalt antal starter då? När jag tittar i dag så är gångtiden fördelat på 13,58 timmar och 28 starter senaste dygnet med en utetemperaturen på cirka -3
Skrivet av: hawkeye99
« skrivet: 06 mars 2013, 14:01:53 »

Hej
18000 kwh och bara 5000 kwh i hushållsel. Du får räkna 7500 kwh i hushållsel.
Det varlänge sedan vi hade 5000 kwh. Däremot räknar man inte av mer än 5 vid dimensionering för att vara på säkra sidan att inte underdimensionera.
 Du kan ställa balanstemperaturen i serviceläget i nedre tanken, om du har för många starter.
Skrivet av: Isa
« skrivet: 02 mars 2013, 20:18:37 »

Hej igen. Nu har kärringen tagit det lite lungt med värmepumpen några veckor men måste rapportera februari månads resultat till er. Har tittat tillbaka på förbrukningen för februari månad sen vi monterade pumpen och det har pendlat mellan 2400 kvh till 3100 kwh som varit toppnotering 2009. Döm om min förvåning när jag kikade på mätaren nu den 28e: och konstaterade att det dragit 1900 kwh i år. Kanske ändå låter mycket men då har jag element ute hos hundarna samt i stallet och motorvärmaren används varje dag. Tror heller inte att månaden varit extremt varm heller förrutom sista veckan. Hoppas att det håller i sig men det verkar definitivt som avslagningen av eltillskottet gör verkan. Skillnad på värme inomhus har det heller inte blivit utan snarare till det bättre, och varmvattnet räcker också :). Höjde kurvan och lutningen några grader och tempen har pendlat mellan 22 -23 grader inomhus hela månaden. Varit som mest - 25 några nätter men det har inte märkts någon skillnad inomhus så det verkar också positivt. Funderar också om jag ska sätta in givaren inomhus om det kan effektivisera ytterligare?

Tack för alla tips jag fått, synd att man inte förstått det här tidigare, under dessa år jag haft pumpen har man säkert förbrukat en rätt fin semesterresa till solen pga ett onödigt eltillskott >:(

Skulle varit intressant att investera i en sån där logger också men det får nog vara så länge men det skulle vara intressant och se skillnad på hushållsström och värme. / Isa
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 04 februari 2013, 23:46:58 »

jo när du går in i kodad meny och skrivare in koden, och sedan går in på historiskt driftinfo så ser du hur mycket el-patronen dragit. och du ser också drifttiden på kompressorn.
det som står i historiskt driftinfo utan att först trycka in koden är en beräknad förbrukning på hela pannan.

du kan inte logga med ett usb på V3. du får köpa en logger.
tex http://www.energibutiken.se/sv/hem/102-logger-2020-startpaket-datalogger.html
Skrivet av: Isa
« skrivet: 04 februari 2013, 22:06:28 »

Hej, Nu är värmepumpskärringen igång igen med en ny frågeställning :). Jag lyckades komma in under service och fick fram ett värde i historisk driftinfo som jag tidigare inte sett, ett förbrukningsvärde på 15771 kwh. Förstår inte riktigt, jag har ju ett värde på förbrukad el  när jag tittar normalt i historisk driftinfo på 48163 kwh. Det här höga värdet är det den ström som pumpen förbrukad sedan montering 2007 och är värdet 15771 den tillsatsel som används sedan start. Snälla försök förklara för mig, känns som lite mycket om det går in med drygt 3000 kwh / år i tillsatsel eller?. Sen funderar jag om hur ni gör för att få till sådana fina loggkurvor som vissa av er visar upp här på forumet med diagram mm. Kan jag också sätta in ett usb minne i min anläggning och se hur det ser ut?
Hälsningar Isa
Skrivet av: Isa
« skrivet: 31 januari 2013, 15:54:00 »

Det låter faktiskt lite konstigt. Jag fick hem min VP(v3) i Dec.2006 och den hade då prog.vers.061012. Sen fick jag en uppdatering v.070830 och den tycker jag borde ha varit i din VP vid leverans. Fler versioner finns, bla. v.090917 som kullabacken har/haft och jag kör nu med v.100816. Jag har inte sett något behov att undersökta om det finns några nyare...Ja, kontakta CTC direkt och tigg en ny version eftersom du är missnöjd med vv-komforten. Det är en PIC som sitter bak i displayen som du byter ut.
Du ska bara vara medveten om att du tappar historiska data (drifttid och kompressor tid) så det blir som en ny VP.
Det innebär samtidigt att du måste "köra in kompressorn" under 72 kompressortimmar (tror jag det var) när den inte går högre än 50°C så det kan bli några kalla duschar om du kör utan tillskott. Efter inkörningen går det så klart att köra kompressorn till 55°C.


Ok det ska jag prova, tack för tipset.
Isa
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 30 januari 2013, 23:59:41 »

oavsett konstruktion är det sällan varmvattnet får exakt samma temperatur som framledningen har vid slutet av körningen.

Jag har en annan konstruktion och lite för mycket effekt i förhållande till avgivandekapacitet i slingan och vattenvolym i VV tanken och vid 65 grader i framledning i slutet på körningen så får jag 55 på varmvattnet.

Skrivet av: NollKoll
« skrivet: 30 januari 2013, 22:49:57 »

Hej. Kollat lite och åren går ju fortare än man tror. Värmepumpen installerades oktober 2007. Däremot så är programdatum 060118 så frågan är om det är ett demoex jag fått.
Det låter faktiskt lite konstigt. Jag fick hem min VP(v3) i Dec.2006 och den hade då prog.vers.061012. Sen fick jag en uppdatering v.070830 och den tycker jag borde ha varit i din VP vid leverans. Fler versioner finns, bla. v.090917 som kullabacken har/haft och jag kör nu med v.100816. Jag har inte sett något behov att undersökta om det finns några nyare...
Går det att uppdatera programvaran?
Ja, kontakta CTC direkt och tigg en ny version eftersom du är missnöjd med vv-komforten. Det är en PIC som sitter bak i displayen som du byter ut.
Du ska bara vara medveten om att du tappar historiska data (drifttid och kompressor tid) så det blir som en ny VP.
Det innebär samtidigt att du måste "köra in kompressorn" under 72 kompressortimmar (tror jag det var) när den inte går högre än 50°C så det kan bli några kalla duschar om du kör utan tillskott. Efter inkörningen går det så klart att köra kompressorn till 55°C.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 januari 2013, 21:15:33 »

Nej på utgående vv ledning från vp troligtvis nära sitter det en blandningsventil som ser till att det inte kommer för varmt vatten i kranarna den sitter ansluten både till vv samt kv ledning och ser ut ungefär så har beroende på märke och modell http://www.rinkabyror.se/artikel/blandningsventil-med-slatanda/
Skrivet av: Isa
« skrivet: 30 januari 2013, 21:12:13 »

Kolla så vv är lika varmt före som efter blandventilen inte allt för ovanligt att dom späder lite i onödan fast tempen är tillräckligt låg det kan gå att höja tempen på den.

När du säger blandventilen, är det på duschblandaren du menar då?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 30 januari 2013, 21:05:30 »

Kolla så vv är lika varmt före som efter blandventilen inte allt för ovanligt att dom späder lite i onödan fast tempen är tillräckligt låg det kan gå att höja tempen på den.
Skrivet av: Isa
« skrivet: 30 januari 2013, 19:59:56 »

vp värmer ju bara nedre delen av tanken. sedan värms pannan indirekt utav den nedre tanken. så 48° är nog normalt vid en 55° körning med VP. räcker inte det för er så är det el-patron eller en el-VVB som gäller

Så kan det nog vara det låter logiskt. 48 grader borde vara vara tillräckligt hett kan man tycka men vid en dusch så ramlar det ner till 40 ganska omgående eller om man tappar upp till ett bad och då upplevs det inte speciellt varmt. Sen tar det rätt länge innan den åker upp till 48 grader igen. Ska serva upp duschblandaren, har hört att det är viktigt att ha fräscha backventiler så kanske vattnet kan bli varmare i duschen. Naturligtvis kan jag också fundera på att slå på eltillskottet igen men det var det jag ville komma ifrån när jag började tråden på forumet. Tack för alla tips jag får, har lärt mig en hel del om pumpen genom er :)

/ Isa
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 30 januari 2013, 19:34:33 »

vp värmer ju bara nedre delen av tanken. sedan värms pannan indirekt utav den nedre tanken. så 48° är nog normalt vid en 55° körning med VP. räcker inte det för er så är det el-patron eller en el-VVB som gäller
Skrivet av: Isa
« skrivet: 30 januari 2013, 18:53:49 »

Om funktionen för extra VV finns, så bör den funka även utan elpatronen inkopplad.
När man kör extra VV går värmepumpen över i sommardrift och kör till 55º och startar igen vid 50º.

Jag har för mig att funktionen extra varmvatten inte finns i V2, så det borde vara en V3 du har.
Sätt igång pumpen att köra extra VV och kolla om inte börvärdet i undre pannan sätts till 55ºC.

Det finns beskrivet i slutet av pannans manual hur det funkar.

erp

Hej igen. Har kollat igen men varmvattnet går inte upp till mer än 48 grader. Vp  går dock upp till 55 grader. Kan det ha att göra med fördröjningen shunt eftersom den står på 240 min ? Tänkte kanske att det inte går fram till övre pannan utifrån det värdet? kan det va så
/ Isa
Skrivet av: erp
« skrivet: 30 januari 2013, 17:10:51 »

Om funktionen för extra VV finns, så bör den funka även utan elpatronen inkopplad.
När man kör extra VV går värmepumpen över i sommardrift och kör till 55º och startar igen vid 50º.

Jag har för mig att funktionen extra varmvatten inte finns i V2, så det borde vara en V3 du har.
Sätt igång pumpen att köra extra VV och kolla om inte börvärdet i undre pannan sätts till 55ºC.

Det finns beskrivet i slutet av pannans manual hur det funkar.

erp
Skrivet av: Isa
« skrivet: 30 januari 2013, 17:01:39 »

Hej,
Du kanske har en tidig version av programvaran
Saxat ur manual: "Funktionen för extra varmvatten finns med sedan programdatum 070529, se meny ”Aktuell driftinfo/Programdatum!”

Hej. Kollat lite och åren går ju fortare än man tror. Värmepumpen installerades oktober 2007. Däremot så är programdatum 060118 så frågan är om det är ett demoex jag fått. Funktionen för extra varmvatten finns den har jag använt ibland förr men den funkar inte utan eltillskottet på. Går det att uppdatera programvaran?
Skrivet av: NollKoll
« skrivet: 30 januari 2013, 09:11:03 »

Verkar då som jag inte har en V3, det enda jag ser som beteckning på min pump är CTC Ecoheat modell 7,5 Intercooler
/ Isa
Hej,
Du kanske har en tidig version av programvaran
Saxat ur manual: "Funktionen för extra varmvatten finns med sedan programdatum 070529, se meny ”Aktuell driftinfo/Programdatum!”
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 30 januari 2013, 05:17:03 »

Vid extra VV så sätter vp en 55graders körning.
Skrivet av: erp
« skrivet: 29 januari 2013, 22:46:40 »

Är den bara 4 år gammal, borde det väl vara en V3. Den kom väl redan 2006 eller däromkring.

erp
Skrivet av: Isa
« skrivet: 29 januari 2013, 21:06:15 »

om det är en V3 du har så kan den köra extra VV med hjälp av kompressorn.
Möjlighet att öka produktens varmvatten kapacitet på bestämda tider,
med eller utan elpatronhjälp. Du kan välja om du vill ha extra varmvatten omgående, eller du kan schemalägga veckovis. Då funktionen aktiveras börjar produkten att skapa extra varmvatten. Varmvattnet produceras genom att kompressorn arbetar med hög temperatur. I meny ”Inställningar” kan man också välja om elpatronen också ska hjälpa till att skapa extra varmvatten.

sedan i(Avancerat/Inställningar)
kan du välja VV höjning ja


Hej igen. Har nu provat att köra extra varmvatten utan eltillskott och det fungerar inte. Kopplar jag in eltillskottet så ökar det på en gång. Verkar då som jag inte har en V3, det enda jag ser som beteckning på min pump är CTC Ecoheat modell 7,5 Intercooler
/ Isa
Skrivet av: Isa
« skrivet: 29 januari 2013, 21:04:15 »

om det är en V3 du har så kan den köra extra VV med hjälp av kompressorn.
Möjlighet att öka produktens varmvatten kapacitet på bestämda tider,
med eller utan elpatronhjälp. Du kan välja om du vill ha extra varmvatten omgående, eller du kan schemalägga veckovis. Då funktionen aktiveras börjar produkten att skapa extra varmvatten. Varmvattnet produceras genom att kompressorn arbetar med hög temperatur. I meny ”Inställningar” kan man också välja om elpatronen också ska hjälpa till att skapa extra varmvatten.

Hej igen. Har nu provat att köra extra varmvatten utan eltillskott och det fungerar inte. Kopplar jag in eltillskottet så ökar det på en gång. Verkar då som jag inte har en V3, det enda jag ser som beteckning på min pump är CTC Ecoheat modell 7,5 Intercooler
/ Isa

sedan i(Avancerat/Inställningar)
kan du välja VV höjning ja
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 29 januari 2013, 20:10:40 »

om det är en V3 du har så kan den köra extra VV med hjälp av kompressorn.
Möjlighet att öka produktens varmvatten kapacitet på bestämda tider,
med eller utan elpatronhjälp. Du kan välja om du vill ha extra varmvatten omgående, eller du kan schemalägga veckovis. Då funktionen aktiveras börjar produkten att skapa extra varmvatten. Varmvattnet produceras genom att kompressorn arbetar med hög temperatur. I meny ”Inställningar” kan man också välja om elpatronen också ska hjälpa till att skapa extra varmvatten.

sedan i(Avancerat/Inställningar)
kan du välja VV höjning ja
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 januari 2013, 20:06:56 »

Tror man kan köra med extra vv utan elpatron det som händer är då att den kör max temp med kompressorn varje start istället för var fjärde men som sagt jag tror.
Skrivet av: Isa
« skrivet: 29 januari 2013, 20:01:20 »

en el- varmvattenberedare i serie efter VP.
eller så kör ni extra VV.  om extra varmvattenkomfort önskas . Shemalagda tider alternativt omedelbar tidssatt varmvattenkomfort kan väljas i undermenyn. I meny ”Avancerat/Inställningar” kan tider och temperaturer för varmvattenkomforten ställas in.

Eftersom jag stängt av eltillskottet så funkar det väl inte att köra extra VV antar jag och då faller det väl med schemalagda tider också. Tanken var att jag skulle kunna slippa eltillskottet på topptanken men det kanske inte går att vara utan extra eltillskott? i alla fall inte när det blir plusgrader? Har sedan i söndags mekat lite med lutning o grader och nu tycker jag att värmen funkar bra i alla fall vid -3 grader som det varit senaste dagarna. Har lutning 46 grader och justering + 5 grader. Vet inte vad som ger bäst att höja lutning eller justering men just nu är det + 22 inne :) Varmvattnet borde egentligen räcka eftersom jag har pannan också på 46 grader så kanske det går att få det varmare i duschen med service på duschblandaren. Däremot verkar det bli ett 40-tal starter per dygn och cirka 12 timmars gångtid per dygn på pumpen på den här inställningen. Vet egentligen inte om det är bra eller dåligt. Kan jag ha för stor pump eller ???
/ Isa
Skrivet av: boax
« skrivet: 28 januari 2013, 21:10:46 »

Vilket är mest ekonomiskt Varmvattenhöjning var fjärde start eller schemalagda tider då man vet att man behöver varmvatten,jag har kört med VV -höjning var fjärde start men varmvatten behöver jag bara på kvällen,så jag kanske sparar lite kilowatt om jag använder schemalagda tider eller vad tror experterna. CTC Ecoheat 7.5 borra 140 meter.  Sc:,h
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 28 januari 2013, 19:49:20 »

en el- varmvattenberedare i serie efter VP.
eller så kör ni extra VV.  om extra varmvattenkomfort önskas . Shemalagda tider alternativt omedelbar tidssatt varmvattenkomfort kan väljas i undermenyn. I meny ”Avancerat/Inställningar” kan tider och temperaturer för varmvattenkomforten ställas in.
Skrivet av: Isa
« skrivet: 28 januari 2013, 19:23:08 »

Hej igen.

Nu har jag följande fundering :). Nu har ju temperaturen gått upp mot ett par tre gradet minus så det är ju positivt. Men det är klart att då uppdagas nya funderingar / problem. Nu blir pannan max 40 grader  och det blir kallt i duschen eftersom pumpen inte behöver gå upp så högt för att klara värmen. Innebär det att för att få högre värme på pannan måste eltillskottet sättas igång igen? Har det något att göra med shuntningen? har den fortfarande på 240 grader. Känske bättre att acceptera eltillskott på och dyrare elräkning än nya justeringar så fort utetempen ändras. Hur gör ni ändrar ni pumpvärdena allt utifrån vädret?
Skrivet av: Malte75
« skrivet: 28 januari 2013, 15:11:07 »

På äldre CTC:ar ja, men inte på 300-serien, så dra inte alla CTC:ar över en kam. På de nya kör den VP upp till 60 grader och behöver i stort sett aldrig elpatron

My bad!

Har ingen koll på 300-serien. Det jag skrev gäller precis som du säger generationen före.
Skrivet av: Tomas Forsman
« skrivet: 27 januari 2013, 20:00:38 »

Nu funkar ju CTC så att tillskottet inte jobbar mot den nedre tanken utan tillskottet tillförs genom att varmare vatten som elpatronen redan värmt upp i övre tanken används. Detta innebär ju att elpatronen går titt som tätt fastän tillskott inte egentligen behövs.
På äldre CTC:ar ja, men inte på 300-serien, så dra inte alla CTC:ar över en kam. På de nya kör den VP upp till 60 grader och behöver i stort sett aldrig elpatron, vår har väl dragit runt 100kWh elpatron på närmare ett år, och det är mina egna tester (t.ex blockera kompressorn ett halvt dygn för att se hur vi skulle haft det med nuvarande komfortnivå fast gamla elpannan) samt nån enstaka gång när vi sagt "ge oss massa varmvatten NU".
På runt 7000 timmar har den dragit runt 4000kWh, varav runt 100kWh elpatron. Vi håller +22 inne i 144kvm (och typ +15 i garage+förråd), har väl lite jobbigt att riktigt orka utan tillsats när det är -25 ute dock.. Svågerns förra-gen-CTC, med ett nyare (välisolerat) och större hus, ligger på runt 30k timmar / 30kkWh förbrukning.
Skrivet av: Malte75
« skrivet: 27 januari 2013, 12:38:36 »

Nu funkar ju CTC så att tillskottet inte jobbar mot den nedre tanken utan tillskottet tillförs genom att varmare vatten som elpatronen redan värmt upp i övre tanken används. Detta innebär ju att elpatronen går titt som tätt fastän tillskott inte egentligen behövs.

Känns otroligt korkat då det sitter en elpatron i den nedre tanken också. Den används dock enbart som backup ifall pumpen skulle krångla.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2013, 08:47:06 »

det där har jag dålig koll på.
Men det känns ju som att om fraledningen ändå är hög och därmed i linje med topptankens behov så borde det vara bättre att frikostigt använda hela volymen. I de fall tillskott krävs borde det vara bättre att jobba enbart mot nedre delen.

Men att man ställer den på 0 innebär inte så vitt jag förstår att den hela tiden är öppen utan bara att den utan väntetid har möjlighet att justear shunten. Det kanske blir en för "hattig" reglering.

Skrivet av: Malte75
« skrivet: 26 januari 2013, 00:00:13 »

minst starter och bäst gång för värmepumpen kommer man nog ha med shunten helt öppen då jobbar man mot hela tankens volym. Att du nu lät shunten gå igång gör, så vitt jag kan bedöma, att du får lite mer att jobba mot.

Om man nu som jag har stängt av elpatronen, är det då smartare att ställa ner shuntfördröjningen till 0 för att öka arbetsvolymen? Testade det och tycker det verkar som att shunten öppnar och stänger hela tiden. Ska det vara så? Borde den inte stå öppen hela tiden vid 0?
Skrivet av: Isa
« skrivet: 25 januari 2013, 19:00:48 »

Hej igen. Nä gubbar nu får ni skärpa er och försöka förklara för kärringen vad som verkar vettigast. Känns som jag tillbringar mer tid framför displayen på värmepumpen nu än framför spisen :). Har i alla fall lärt mig att det tydligen heter minuter o inte grader på shuntningen så det var ju bra 8). Det jag heller inte förstår är det jag läst nånstans att pumpen jobbar upp till 55 grader var fjärde start. Sen jag slog av eltillskottet så verkar det vara så att den inte orkar upp till de graderna utan går nästan hela tiden istället. Kan man sänka det värdet nånstans och är det någon vits?

Har också fått höja värmekurvan 2 grader för att hålla samma temp inne sen jag slog av elpatronen, kan det innebära att det ändå går lika mycket ström som om jag skulle ha eltillskottet på och klara mig på lägre kurva?

Sen funderar jag på detta också. Läst nånstans om att man uppdaterat pumpen med ny data man laddat ner. Är det något som går att göra på min pump också och är det någon mening? Hittade också ett värde som jag inte visat er tidigare, Total drifttid 57163 samt förbrukning 47847, är det positivt eller negativt. Trevlig Helg ( Isa).
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 25 januari 2013, 08:25:14 »

241 minuter...
 ;)
Skrivet av: Isa
« skrivet: 25 januari 2013, 07:12:03 »

Hej David.Tror nog att du vet mer än en kärring för det är jag :) som har noll koll på det här så jag är tacksam för hjälp med inställningarna.  Är det i så fall bättre att ställa på 241 grader och spärra när jag ändå inte har eltillskottet på nu.

Bättre för pumpen med få starter säger ni men det bör väl dra mindre strömm med fler stopp. vad är normalt på ett dygn kring starter o drifttid
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 24 januari 2013, 23:40:34 »

när min värmepump gör 65 grader så maxar min hetgas på 110 grader.

i början av en körning samt vid lägre framledning så brukar hetgasen ligga kring 20-30 grader över framledning.

Vid högre framledningstemperatur så sticker hetgasen iväg en del. 40 eller som i ovan fall 45 är inte helt onormalt.

minst starter och bäst gång för värmepumpen kommer man nog ha med shunten helt öppen då jobbar man mot hela tankens volym. Att du nu lät shunten gå igång gör, så vitt jag kan bedöma, att du får lite mer att jobba mot.

När det är så här kallt ute, och därmed framledningen är hög, och du har stängt av tillskottet så borde det egentligen inte göra något att shunten öppnar.

Den justeringen (240) förefaller mest vara relevant i fall man har tillskott och vill undvika att ta för mycket värme från topptanken som då tvingar igång tillskottet.

Vill dock understryka att jag inte är en CTC person men hjälper en granne med en sådan just nu så jag har själv funderingar.
Skrivet av: Isa
« skrivet: 24 januari 2013, 18:31:34 »

Hej igen. Nu blir jag lite fundersam, kan ni hjälpa mig och förklara. Testade att ändra lite på shuntvärdet från 240 grader till 200 och det som hänt under det dygnet är att nu var det bara 11 starter och 21 timmars gångtid. Jag trodde att det skulle bli fler starter istället. Sen det som oroar lite var att hetgasen var upp i 118 grader nu och så högt har det aldrig varit. Vad är normala inställningsvärden på shuntfördröjningen och vad är bra för pumpen kring starter och timmar på ett dygn. Fortfarande -20 ute och hur hög kan hetgasen vara?
Skrivet av: Isa
« skrivet: 22 januari 2013, 17:44:49 »

Låter bra det, kommer säkert att fortsätta fråga framöver. Slog av eltillskottet i fredags samt ändrade shuntfördröjningen till 240  grader. är fortfarande under minus 20 ute och drifttiden har nu blivit 20:14 och antalet starter har minskat till 20 så nu verkar pumpen gå mest hela tiden istället. Hur bör man tänka kring det? Förbrukningen enligt pannan är under ett dygn mellan 45 -50 kwh. Antar att det betyder att den fortfarande går en del på eltillskott. Hur ser man när eltillskottet går in på nedre panna?

Så här ser det ut just nu pådisplayen 
Panna 51 (55), framledning 45 (46), värmepump 52 (53), Brine in / ut 2 /-1, hetgas 109, fördröjning shunt 170
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 januari 2013, 19:54:08 »

Övre pannan ska säkra varmvattentillgången. Vid -40 är det nog inga problem med varmvatten, men vid +10 blir det annat.
Hur övre pannan ska värmas, beror mycket på hur värmesystemet funkar, därför finns också möjligheten att ändra inställningen på elpatronen.
Det gäller att lära sig hur pump och panna funkar och hur den ska skötas. Har inte installatören gått igenom det, får man försöka lära sig själv.
Det är bara att ställa frågogor här, det är alltid någon som svarar. Det är inte farligt att testa att ändra lite, blir det inte bra är det bara att ändra tillbaka.

erp
Skrivet av: Isa
« skrivet: 17 januari 2013, 19:11:24 »

Tack för tipsen ska läsa på lite senare ikväll, Om jag förstår rätt så ändras börvädet på framledningen utifrån temperaturen ute. Tittade på displayen nu och där står det 52 grader på framledningen,  antar att det är börvärdet inom parantesen, ( det är nu -22 ute). Pannan går upp till 59 grader men betyder det att för värmen skulle det ändå räcka med 52 grader. Förstår inte vitsen med att pannans övre del måste vara 7 grader högre. Blir det minus 40 så blir det riktigt högt värde däruppe. Går det att ställa övre gräns?
Vad säger ni om inställningen av värdet på shuntfördröjningen?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 januari 2013, 18:48:01 »

Vad menar du med aktiv ?

Precis det erp skriver, elpatron värmer pannans övre del om temperaturen där sjunker under börvärdet på framledningen +7 °C tror jag det är. En lite irriterande funktion som absolut inte behövs alls.
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 januari 2013, 18:23:57 »

Gå in i inställningsmenyn och sätt elpatronen til 0 kW. Då kommer den inte att gå in alls.
Märker du att pumpen inte orkar värma eller att det blir dåligt med varmvatten, får du slå på patronen igen.
Börja med 1,5 kW och öka med 1,5 kW i sänder om det behövs.

Du kan gå in värmepumpar under luft/vatten och läsa om hur EcoAir funkar, det mesta där gäller även EcoHet:

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=45862.0

erp
Skrivet av: Isa
« skrivet: 17 januari 2013, 17:16:01 »

Menar att elpatronen slår igång när värme pumpen går igång  :)
Skrivet av: Isa
« skrivet: 17 januari 2013, 17:13:12 »

Vad menar du med aktiv ? Innebär det att man ska ändra andra värden också eller räcker det med att slå av elpatronen. Tittade lite mer igår och såg att värdet på fördröjning shunt var 180 verkar det vettigt eller ska man öka det? O andra sidan verkar det ibland som elpatronen slår igång direkt som elpatronen startar och det förstår jag inte riktigt. Försäljaren sa att jag skulle välja Nibe pump när jag köpte, kanske var dumt att inte lyssna mer på honom då  :(
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 januari 2013, 09:59:36 »

Irriterande att elpatron pytsar på effekt trots att värmepumpen inte går kontinuerligt.
Tyvärr kräver nog en CTC att man är lite aktiv själv för att man ska få ut bästa besparingen.
Jag skulle blockera elptron och se om inte kompressorn fixar värmen helt själv?
Skrivet av: Isa
« skrivet: 16 januari 2013, 19:59:49 »

Hej. Haft en CTC Ecoheat 7,5 kwh under 4 år som jag egentligen inte rört inställningar på sedan installationen. Har nu börjat intressera mig för den sedan förbrukningen upplevts öka senaste tiden. Första åren låg förbrukningen kring 18000 kwh med hushållströmmen ( 5000kwh) inräknad med 4 familjemedlemmar. Ligger nu på cirka 22000 trots att barn och sambo ej bor hemma på veckorna. Inställningar Elpanna 48, huskurva lutning 45,  Aktuella värden just nu är -10, panna 51 (50), framledning 43 (43) värmepump 53 (55) Brine in / ut 2 / -2 hetgas 110, högsta framledning senaste dygnet 45 grader.  Det jag upplever enligt displayen är att eltillskottet ofta går in i samband med uppstarten med 3 med  kwh och ibland även vid slutet när pumpen går.  Drifttid senaste dygnet är 14 timmar fördelat på 32 starter. Verkar dessa värden normala ? Har endast utegivare kan det påverka negativt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!