Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 17 januari 2009, 19:27:17 »

Lägesrapport:

Den gamla Thermian är nu begraven med värdighet efter nästan 28 års tjänst, fick kompressortransplantation för knappt tio år sen men gick annars som en schweizisk klocka fram till september i år då den packade ihop ordentligt.

Vår nya IVT Premium Line X15 har nu jobbat sedan i onsdags och det är äntligen behaglig värme i huset  8).

Det bubblar lite i köldbärarkretsen men i övrigt verkar allt funka perfekt.

Tack för alla goda råd så här långt, ska betala tillbaka genom aktivitet på forumet och delge vad jag lärt om IVT X15.

Lasse-G
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 05 november 2008, 18:26:50 »

Tack för alla synpunkter!

Heiho: IVT X15 har inverterstyrning på både kompressorn och cirkulationspumpen. Att välja IVT var för oss tämligen givet då grannen är återförsäljare, varför gå över ån efter vatten? Enbart 400 m kollektorslang ger inte tillräckligt med köldbärare för vald pump, slangen skall som sagt kopplas ihop med den nyborrade energibrunnen.

Larm_HP: Besparingsestimeringarna är inte våra egna och bygger på att Thermian inte varit heltäckande, huset har vi bott i en mild vinter men historiskt har kyrkan fått köra elkassetten kontinuerligt vintertid och legat konsekvent över 40 000 kWh per år.

Olle61: Du har rätt, vi har redan beställt anläggningen men varför vi fiskar efter kommentarer är för att bekräfta eller förkasta återförsäljarens olika besked och våra egna teorier.

Återigen tack för ert engagemang.




Skrivet av: Heiho
« skrivet: 30 oktober 2008, 12:10:02 »

Olle 61.

Jag håller inte med dig helt.
Kvalitet är ett mått på bland annat kompetens dvs, kunskaper, vilja och förmåga.
Att finnas kvar i branschen efter 27 år och fortfarande tillverka värmepumpar i toppklass är för mig kvalitet. För kunder innebär det att efter ytterliggare 27 år kan företaget finnas kvar och under tiden dit kan jag få service, reservdelar m.m. till min produkt.
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 29 oktober 2008, 21:52:45 »

Hej.
JBC 400 har en effekt på 10,4 kW.
Vad är det som då gör att man skall välja att byta till en värmepump som har 6.6 kw´s övereffekt?
Att man trots redan befintlig kollektor skall behöva borra en energibrunn för att tillfredsställa den större värmepumpens behov, som man inte behöver, verkar i mina ögon som ett minst sagt konstigt resonemang!?
Att byta till en 10 eller 12 kW värmepump torde ge dig en besparing på runt 80 000 i samma ögonblick som du skriver på beställningen.
Vad jag säger är att de 80 000 du betalar i "överpris" aldrig kommer att kunna räknas hem då det skulle innebära att en X15 skulle spara ytterliggare 3-4 000/år.


Jag håller med om detta.

Men jag tror inte att man kan bedömma kvaliteten på dagens VP genom att titta på en 27 år gammal.

Lasse-G; Det verkar som du redan bestämt dig, är det inte lite sent att fråga om synpunkter?
Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 29 oktober 2008, 21:43:05 »

Citera
Vi inser att vi valt en dyr lösning men å andra sidan går vi från 35 000 kWh till 15 000 kWh i ett slag,
Jag tyckera tt en besparing på 20 000 kwh / år är fantastiskt mycket för att byta ut en värmepump. Säg att du kanske hade ett COP på 2,5 på din JBC 400 så bör du ha ett sjuhelsikes COP för att gå från 35 000 ner till 15 000.. Ett COP som enligt mig inte låter rimligt överhuvudtaget.

Men det är MIN åsikt  :P
Skrivet av: Heiho
« skrivet: 29 oktober 2008, 12:43:14 »

Hej.
JBC 400 har en effekt på 10,4 kW.
Vad är det som då gör att man skall välja att byta till en värmepump som har 6.6 kw´s övereffekt?
Att man trots redan befintlig kollektor skall behöva borra en energibrunn för att tillfredsställa den större värmepumpens behov, som man inte behöver, verkar i mina ögon som ett minst sagt konstigt resonemang!?
Att byta till en 10 eller 12 kW värmepump torde ge dig en besparing på runt 80 000 i samma ögonblick som du skriver på beställningen.
Vad jag säger är att de 80 000 du betalar i "överpris" aldrig kommer att kunna räknas hem då det skulle innebära att en X15 skulle spara ytterliggare 3-4 000/år.
Du skriver att JBC pumpen har fungerat i 27 år. Jag ser det som en kvalitetsstämpel på Thermias produkter.
Välj en Thermia diplomat Optimum G2 och få marknadens bästa värmepump. Med bästa menar jag då:
- Tystast
- Mest och varmast varmvatten
- Snabbast uppladdning av beredare
- Kunniga installatörer.

Dessutom har du 2 av dessa i Karlskronaregionen

Om jag får citera KTH fritt ur minnet så är en lösning med varvtalsstyrda cirkulationspumpar (Thermias lösning) både bättre och hållbarare än en lösning med varvtalsstyrd kompressor (IVT´s lösning). Kostnaden för att byta ut en kompressor med tillhörande frekvensomformare är betydligt högre än att byta ut en varvtalsstyrd cirkpump.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 29 oktober 2008, 09:43:01 »

Njae, ska du ha en X15 så verkar det vara priset man får betala, jag har sett värre offerter på denna VP.
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 28 oktober 2008, 17:38:47 »

Inga fler synpunkter?
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 05 oktober 2008, 18:27:04 »

Jajamen, två ytterligare IVT-återförsäljare har offererat på installationen, båda gav ungefär samma anbud.

Den ene gav pris 166 100 kr ink moms för grejorna (dock 200 l VVB) och energibrunnen, dock tillkom kostnader för demontering/bortforsling av den gamla pumpen, kostnader för utbyte av köldbäraren i jordslangen och lite grävjobb. Dessutom ville han inte ta det på fast pris.

Den andre gav ett ungefärligt pris på 180 tusen med reservation för demontering/bortforsling, var inte heller intresserad av ett åtagande på fast pris.

Båda dessa ligger mellan tre och fem mil hemifrån emedan den valda firman ligger 200 m bort, synlig från där jag sitter nu. Vi har goda erfarenheter av deras arbeten (el och VVS) sedan tidigare och de har gott rykte på bygden. Fast pris känner vi är viktigt för att skydda oss mot ev komplikationer som driver upp kostnaderna.

Vi inser att vi valt en dyr lösning men å andra sidan går vi från 35 000 kWh till 15 000 kWh i ett slag, höjer värmen i källaren som används mycket numera, möjliggör frikyla/naturkyla på sommaren och har kapacitet för att värma upp ett brygghus som vi vill bygga om till ett orangeri vad det lider. Pumpens högteknologi tilltalade oss också på ett mera känslomässigt plan.

Normalt är åtminstone jag inne på att göra så mycket som möjligt själv men med VVS känner jag ett svagare självförtroende, stannar vid att att rensa golvbrunnar och avloppsstammar eller lufta radiatorer, resten får fackmän sköta...
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 30 september 2008, 10:34:52 »

Du har ju inte valt någon billig lösning direkt, har du fått något pris av de andra installatörerna?
Skrivet av: Lasse-G
« skrivet: 29 september 2008, 17:59:06 »

Hejsan!

Värmepumpen har packat ihop, vår Thermiapump har stått och gått sedan 1981 men nu gjort sitt. :'(

Vi har varit runt hos tre olika återförsäljare/installatörer av IVT värmepumpar och fått likartade rekommandationer men jag skulle även vilja ha era synpunkter på föreslagen lösning. Att det blev IVT är för att vi har en IVT-säljare på andra sidan gatan som vi känner och har förtroende för, vi vill gärna köpa av honom men samtidigt vill vi inte betala alltför mycket i "bystöd".

Vi har idag 400 m glykolfylld kollektorslang i jorden som matar en Thermia JBC400M med en elkasett på 13 kW för värmevatten om det skulle behövas. Systemet pumpar värme till 26 radiatorer av äldre snitt kompletterat med två elradiatorer, det har hållit värmen bra, elkasetten har vi inte använt men då har det också varit ett par milda vintrar nu. Vi har en öppen spis på bottenvåningen för mysbrasor och planerar att installera en gammaldags kamin i sovrummet.

Huset är en prästgård på 280 kvm boarea och 60 kvm biarea med källare, vinden är tilläggsisolerad, dörrarna är utbytta till moderna men väggarna är i timmer och de 27 fönstren är vanliga tvåglasfönster. Vi har tänkt oss att hålla ca 16-18 grader i källaren och 20 grader i resten och vill helst vara heltäckande med värmepumpen. Huset ligger i Blekinge utanför Karlskrona.

Offerten är på en IVT Premium line X15 (4,5 - 17 kW varvtalsstyrd) med en 300 l VVB i koppar och en energibrunn på 150 effektiva meter. Borran kopplas ihop med befintlig jordkollektor på 400 m. Vi har erbjudits ett fast pris på 184 000 kr inkl moms på detta inklusive allt; pump och VVB, borran, demontering/bortforsling av gamla pumpen, grävarbeten, installation med el- och VVS-arbeten, isolering av rören, byte av köldbärare i jordslangen, driftsättning, injustering etc.

Det enda vi ska behöva stå för är städning efteråt.  :,v(

Vad tycker ni?  Thumbsup eller  huvuddunk ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!