Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 03 mars 2005, 12:13:39 »


Klart att det blir effektivare!!! Så måste jag ju tänka efter alla nattliga besök i pannrummet. Jag ska nog så småning om kunna övertyga även dig ;) ;) ;)
Men du har ju en rejäl pump som jag ser det... sen kanske 6 graders tempdiff är liiite effektivare. men jag är inte övertygad!
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 03 mars 2005, 12:03:05 »

Ingen stor skillnad men det hävdas att 3 grader är för lite 6 skua nog va rätt optimalt.
Men jag tror det blir liten skillnad framledningen stiger och returern sjunker så det tar ut sig. Men som du själv märkt styren mäter bara på framledningen så den tror det levererats ut mera värme än i går.
Det måste då kompenseras med en liiite högre värmekurva osså vips är man på ruta ett!!!
Men du har ju en rejäl pump som jag ser det... sen kanske 6 graders tempdiff är liiite effektivare. men jag är inte övertygad!
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 03 mars 2005, 07:52:52 »

Nu har jag kollat lite. När jag ändrade från trean till ettan på cirkpumpen så fick jag en tempdiff på 6 grader. Hade 3 grader förr. Den positiva effekten blev att den maximala framledningstempen som vp klarar av ökade från 40 till 42 grader. Alltså klarade jag mig utan tillskott i natt trots -18 ;D Det negativa var att rumstempen sjönk med nästan en grad. >:( Om jag kompenserar med att öka rumsvärdet med en grad så ökar framledningstempen med 3 grader. Och då är jag tillbaka på ruta ett igen ???
Skrivet av: PerF
« skrivet: 02 mars 2005, 16:44:10 »

Vad han har för typ och storlek på radiatorer spelar nog större roll. Dessutom spelar utetemperaturen ingen roll så länge effekten räcker till att upprätthålla den önskade rumstemperaturen. Det är storleken på radiatorerna värmeavgivande yta i förhållande till VPns uteffekt som bestämmer hur varma dom kan bli i förhållande till rumstemperaturen, dvs framledningstemperaturen. Sen kan det vara -50 eller +10 ute. Utetemperaturen tillsammans med husets isolering bestämmer däremot hur hög effekt man behöver från pumpen för att inte frysa...
Skrivet av: hellerby
« skrivet: 02 mars 2005, 15:57:57 »

Angående din ursprungliga fråga, Tri-X.

Du skriver att du hade hoppats att din Diplomat-8:a borde kunna ge mer än 44 grader i framledningstemperatur vid -20 grader. Om man jämför med min Diplomat-10:a så lyckas den pressa upp framledningen till 49 grader vid -18 grader. Jag har ett hus på 130 kvadratmeter samt en lika varm uppvärmd källare på ca 100 kvadratmeter. Om man kompenserar för din något mindre VP samt din något kallare utetemp låter det väl ganska rimligt att det skiljer 5 grader i framledningstemp (49 resp 44), eller hur?

/AH
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 mars 2005, 15:28:28 »

Fotölj ska det va  8)
jag är nog störig bra om du har 6 grader också, absolut fel om du får till 9 grader i tempdiff.... Då avger radiatorerna så lite värme (kalla i botten) så då måste du höja värmekurvan det motverkar ev vinster med "optimalt" delta t (tempskillnad).
Dessutom vid lågt flöde har rad. "långt" bort en tendens att bli ändå kallare!!!

Vi vill ha rapport  ;)
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 02 mars 2005, 14:13:02 »

Vet inte. Åkte hem på lunchen och ställde om den. Återkommer. Spännande  att se vad som händer. Hoppas det blir kallt i natt också så jag kan jämföra. Snart får jag ta ner en stol i pannrummet. Synd det är så kallt där bara... Varm choklad i stället för en öl ;D
Skrivet av: hellerby
« skrivet: 02 mars 2005, 12:50:25 »

13-14 minus är väl rätt ok temp innan tillsats går in. Jag har en Diplomat-10:a och kan gå till -15, kanske -16, men inatt då det var -18 några timmar gick tillsatsen in en timma.

Hur mycket blev deltatempen efter att du satt cirkulationspumpen på läge 1. Vad hade du förut?

/Andreas
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 02 mars 2005, 12:10:52 »

Nu ska ni få höra. Kollade med min installatör idag och han tyckte att jag kunde prova att ställa cirkulationspumpen på läge ett. Eftersom tempdiffen endast är tre-fyra grader på varma sidan så är det för lite. 7-8 grader ska tydligen vara optimalt för  D8.  Trots att jag gulllade lite med pumpen igår kväll så blev den inte tillräckligt het,  "bara"  40grader. Verkar som den fixar 13-14 minus. Sen är det stopp.
Återstår att se om jag måste höja kurvan nu när jag sänker pumphastigheten.
Annars är det väl bara att skaffa en rumsgivare och att täta fönstren så kanske vp klarar några minusgrader till? Bra ändå att pumpen verkar vara rejäl.

Skrivet av: PerF
« skrivet: 02 mars 2005, 10:24:07 »

Min förhoppning är att jag i slutändan kan minska kurvlutningen, men jag är osäker på sambandet mellan det totala tempdiffen och verkningsgrad. Någon kommentar?

Tempdiffen i sig bör vara den av tillverkaren rekommenderade för att få optimal funktion i kondensorn. Den är ju trots allt dimmensionerad för en viss diff.

När det gäller trimmningen av radiatorerna ska man se till att allt är så öppet som möjligt så man inte behöver köra ut högre temp för att slippa få kallt i ett rum med strypt radiator. Med fullt öppet och tillräckligt varmt i alla rum börjar man strypa ner de rum/slingor som är för varma.  Har man stor obalans får man kanske också ta en funderare om man ska byta radiator i nåt rum. Tempdiffen justerar man sedan med cirkulationspumpens hastighet. På så vis kan man kanske vinna ett par grader på framledningen och därmed få bättre verkningsgrad på pumpen.
Skrivet av: hellerby
« skrivet: 02 mars 2005, 10:13:56 »

Bra förklarat PerF!

Det låter ju väldigt rimligt och självklart så här i efterhand när poletten trillat ned. Kan man uttyda något om tempdiffen på 4 grader mellan framledning (49 grader) och retur (45 grader) som ju verkar ganska konstant. Kan tycka att den är något låg. Jag har fått tips i en annan tråd att trimma in tempfallet över varje radiator för sig, så att inte någon radiator längs ut på slinga ligger med ett tempfall på 10-15 grader samtidigt som en radiator nära pumpen endast har ett fall på någon enstaka grad. Min förhoppning är att jag i slutändan kan minska kurvlutningen, men jag är osäker på sambandet mellan det totala tempdiffen och verkningsgrad. Någon kommentar?

Mvh,
/Andreas


Skrivet av: PerF
« skrivet: 02 mars 2005, 09:44:32 »

Hur som helst lyckades pumpen inte pressa upp framledningstemp till mer än 49 grader med en hela tiden konstant retur på 45 grader.
Då börvärdet på framledningstemp var 50 grader ökade integralen sakta men säkert varpå tillskottet klev in innan natten så sakta led mot sitt slut.

Du är inte ensam om dessa funderingar men det är egentligen ganska enkelt när alla bitar faller på plats. Sluttemperaturen som vi kan kalla den bestämms bla av den sammanlagda storleken på ytan på radiatorerna. Radiatorerna fungerar som en stor kylare och deras förmåga att avge energi bestämmer hur varmt vattnet kan bli vid en viss effekt.

En radiator avger olika mycket effekt beroende på hur mycket varmare den är än sin omgivning. Exvis avger en typ och storlek 1kW när den är 30 grader varmare än omgivningen. Vid 20 grader varmare avger den kanske 700W.

Om vi då har 10 sådana radiatorer i ett hus så kommer en värmepump på 10kW att orka värma upp vattnet till 50 grader om rumstemperaturen är 20 grader. Är rumstemperaturen 18 grader stannar det på 48 grader osv. Stoppar vi nu in flera radiatorer, säg 4 st, så ökar vi den effektavgivande ytan och då kommer 10kW att avges redan vid 40 grader. Jfr 10*1kW=10kW och 14*700W=~10kW.

Så, så länge det finns effekt över från pumpen, dvs radiatorvattnet är inte tillräckligt varmt för att radiatorerna ska avge all effekt, så kommer temperaturen att stiga. Ta vår radiator på 1kW vid +30. Vid +20 avgav den 700W och därför finns det 300W kvar att värma vattnet med. Men ju varmare vattnet blir desto mer effekt avger radiatorn och till slut finns inget kvar att öka temperaturen med. Gäller alltså i systemet med 10 radiatorer.


Så, 55 grader eller högre kommer man inte upp till om inte radiatorsystemet är vad vi i VP-sammanhang kallar "underdimensionerat". "Underdimensionerat" innebär att den sammanlagda radiatorytan inte klarar att avge hela pumpens effekt innan de är mer är 35 grader varamare än en rumstemperatur på 20 grader eller totalt 55 grader.
 
Skrivet av: hellerby
« skrivet: 02 mars 2005, 07:57:45 »

Efter en fin stund tillsammans med min Diplomat-10 igår kväll gick jag och la mig med precis samma huvudbry som Tri-X.
Det är förvisso kallt ute, -18 grader, men jag får ändå inte detta att gå ihop. Titta på mina siffror här:

Jag kör rumsbör 21, oknäckt kurva 37 med en beräknad framledningstemp på 50 grader (bör).
Brine ut 0 grader, in +2 grader.

Pumpen had precis stannat efter att snyggt och prydligt ha arbetat av alla gradminuter på integralen, det var då (endast) -15 grader ute.
När pumpen startade (defaultintegralstartvärde -60 gradminuter) så hade framledningstemp hunnit sjunka till 41 grader så underskottet på integralen hann byggas på rejält innan den började bromsas upp (-200), detta samtidigt som temperaturen sjönk till -18 grader.
Hur som helst lyckades pumpen inte pressa upp framledningstemp till mer än 49 grader med en hela tiden konstant retur på 45 grader.
Då börvärdet på framledningstemp var 50 grader ökade integralen sakta men säkert varpå tillskottet klev in innan natten så sakta led mot sitt slut.

Jag har inga problem med att tillskottet går in vid -18 grader, men jag förstår inte varför pumpen inte kan värma upp vattnet till radiatorerna mer än till 49 grader?
När det har varit varmare ute har jag åtminstone sett 50 i framledningstemp, men jag ser inte varför den inte skulle kunna använda dess hela spektrum upp till 55 grader? Jag har nog fastnat i något konstigt resonemang, men det känns som att Tri-X är inne på samma spår. Snälla, hjälp oss sprida lite mer ljus över detta!

Mvh,
/Andreas
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 01 mars 2005, 22:48:10 »

Förr c:a 35 000 kwh.   

Jag hade 28-30´ i årsförbrukning... min klarar ca -20 den ger ca 7,5 kw.

Så den jobbar nog som den ska.... men som vi brukar säga här helt ok för sundsvall men inte hade det gjort ont med ett snäpp större VP särskilt med dina fina radiatiatorer...  min orkar upp till 41 grader fram det är som PerF säger det ska man va jätteglad för det ger enorm verkningsgrad!!!!

Enligt gängse normer har du en rejäl värmepump!!!
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 01 mars 2005, 22:34:51 »

Prova att sänka hasigheten på cirk pumpen. Delta T på varma sidan ska ligga på mellan 7-10 grader på
Diplomaten (enl Thermia).

Jag har testad det, Diffen ökade med ett par grader men jag kunde inte se någon effekt på förbrukningen.
Har blivit lite klokare på hur pumpen fungerar i varje fall Sc:,h
Skrivet av: PerF
« skrivet: 01 mars 2005, 22:20:29 »

Det verkar ju som om min vp inte orkar upp i mer än c.a 40-41 grader till elementen. Nu funkar det ju ändå hyfsat eftersom jag råkar ha stora element och kan köra på en låg kurva.

Dina radiatorer avger hela pumpens effekt vid 40-41 grader, dvs när skillnaden mellan rumstemperatur och radiatortemperatur är ungefär 20 grader. Det finns ingen effekt kvar att höja temperaturen mer. Det ska du vara glad för och beror just på att du har stora radiatorer! Det ger bra verkningsgrad (COP) på pumpen.  ;D Hade du haft mindre radiatorer hade pumpen orkat upp längre innan all effekt avges men det skulle ge sämmre verkningsgrad.
Skrivet av: fila
« skrivet: 01 mars 2005, 22:13:47 »

Prova att sänka hasigheten på cirk pumpen. Delta T på varma sidan ska ligga på mellan 7-10 grader på
Diplomaten (enl Thermia).
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 01 mars 2005, 21:42:06 »

Visst är brinetempen lite låg. Men elementen är ordentligt stora!  Men det känns inte som jag kan göra så mycket åt temperaturen i borrhålet. Tyvärr installerades allting innan jag egentligen visste vad det handlade om? Det är på senaste månaderna som jag har lärt mig allt om värmepumpar här på forumet!!! Men en sak fattar jag fortfarande inte. Det verkar ju som om min vp inte orkar upp i mer än c.a 40-41 grader till elementen. Nu funkar det ju ändå hyfsat eftersom jag råkar ha stora element och kan köra på en låg kurva. Men,hade jag kört på kurva 40 så hade ju tillskottet gått in redan vid ett par minusgrader. Kan det verkligen stämma? Borde man inte kunna skrämma upp den till, typ 50 grader, utan att tillskottet går in. Jag vet, det är ett jäkla tjat om tillskott. Men det är ni som har satt ribban. ;)
Skrivet av: Snorkeljohn
« skrivet: 01 mars 2005, 20:08:02 »

Det är som PerF säger. Ditt hus behöver mer effekt än vad värmepumpen kan leverera. Ett stort gammalt hus kan dra ansenliga mängder energi :o

Jag tycker du skall känna dig nöjd ändå. det är väl inte så många dagar per år som är kallare än -17 i Sundsvall. Framledningstemperaturen är som vi säger här i "Götet" "Gött mos" och dina element är väl av dinosarietyp.

Det enda att fundera över är brinetempen. Är inte den ganska låg?
Skrivet av: PerF
« skrivet: 01 mars 2005, 19:13:04 »

Vid minus 20 behövs nog lite mer än de kW pumpen klarar. Hyffsat stort och dåligt isolera hus. Sen tappar du en liten aning pga taskig brine-temp men det är nog bara några % totalt.  Jag skulle känna mej rätt nöjd.
Skrivet av: Tri-X
« skrivet: 01 mars 2005, 18:24:30 »

I morse var det -20 och tillskottet (3kw) hade gått i fyra timmar under natten. Integralen låg på 750. Eftersom jag kör på kurva 34 så räcker det med c:a 44 graders framledningstemp vid -20. Tycker att Vp borde klara det. Men det verkar som om tillskottet går in redan vid -17. Vad beror det på?
Installerade vp i juli och hittils har det funkat bra. men vi har ju inte haft någon kyla att tala om. Totalt antal timmar 2500, tillskott 3kw 40 timmar, 6kw 6 timmar.
D8, Brine in -1, ut -3. 3-4graders diff på varma sidan.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!