Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 21 januari 2010, 11:27:30 »

Min tanke var om någon provat att lägga på isen med vikter och allt och låta slingan smälta genom isen på våren.

Motorsågen används till att såga upp isvak för bastubad  Thumbsup
Skrivet av: kluven
« skrivet: 20 januari 2010, 19:09:18 »

Visst kan man såga upp isen men sen skall ju någon form av vikter placeras på slangen så man får såga bredare spår.
Slipa ner ryttarna på kedjan om ni skall såga is Thumbsup
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 januari 2010, 17:15:17 »

Om isen inte är allt för tjock kanske du ska försöka lägga slangen på vintern. Man sågar rätt lätt upp ett spår i isen med en motorsåg, bara svärdet når igenom isen.
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 19 januari 2010, 22:09:11 »

Tack för svar!

Skall som sagt gå ut och mäta lite på sjön nån dag, tyvärr är det ju mörkt när man kommer hem från jobbet om dagarna så det får bli till helgen...

Skall även prata med grannarna som skall yttra sig i ansökan till miljöförvaltningen. Hoppas att det blir grönt ljus från alla håll så det bara är att sätta fart så snart isen har gett sig.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 17 januari 2010, 20:44:24 »

Nu vet inte jag i vilket vattendrag du tänker lägga slangen men temperaturen räcker med god marginal till även på 16 meters djup. Det vatten som jag har lite koll på är storsjön i Jämtland det är en relativt kall sjö där ytvattnet sällan når 20 grader men under sommaren håller vattnet på 16 meters djup ca. 15 - 16 grader. Fördelen med att lägga slangen djupare är att när du som mest behöver värme (vintertid) är det varmare där det är djupare ca 4 grader som minskar ju högre du kommer för att i ytan vara runt noll grader. Eftersom jag aktivt dyker sommar som vinter har jag rätt bra koll på vattentemperaturen  ;)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2010, 20:27:50 »

Ingen fara högre verkningsgrad med hög temp på kalla sidan.
Kruxet med djupt vatten är väl att där är det ganska konstant temp.
Men jag påstår att har man en lång sträcka in med lämpligt djup spelar det ingen roll att delar ligger djupt...
Värmeledningen är ju god i "fritt vatten"
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 17 januari 2010, 20:23:21 »

Är rätt grunt till att börja med. Vid bryggspetsen är det drygt 1m djupt, bryggan är 12m lång. Jag har en badbrygga ca 50m ut där är det 3m djupt och gissningsvis 70m ut börjar det slutta nedåt ganska kraftigt. Upplevde det så när jag dök kring badflotten för att kolla botten. Som djupast innan en ö som ligger ca 150m från land är det 16m djupt enligt sjökortet.
Där det är som djupast går en del motorbåtar som ligger vid båtklubbens brygga längre in i viken.

Fördelen att lägga slingan innanför badflotten är ju att båttrafiken är i stort sett obefintlig...

Skall gå ut och mäta lite nån dag för att se vad som är rätt meterantal till badflotte och vindholmarna (ön) samt vilken yta kollektorslangen tar med olika alternativ.

Varför bör kollektorn ligga på 3-5m djup?
Borde det inte vara en fördel om slangen ligger djupare för att få en jämnare temperatur året om. Har fått för mig att det blir många start/stopp på pumpen när det är högre temp in från kollektorslingan under sommartid. Måste ju gå på nolltid för pumpen att värma upp tappvarmvattnet sommartid med en hög temp i kollektorslingan...

Skrivet av: cougar
« skrivet: 17 januari 2010, 13:09:37 »

Ett tips...
Köp dubbellindad bergvärmeslang, det blir mycket enklare att ro ut med slangen om man inte behöver oroa sig för att den ska vika sig i returböjen.

Skrivet av: Bobo
« skrivet: 17 januari 2010, 12:38:49 »

Fick igår tipset att dra en slinga rakt ut i sjön och tillbaka igen (som ett U) istället för att dra fram och tillbaka efter strandlinjen. Om jag skall ha 400m slang så blir den 200m ut och 200m tillbaka... Vikterna kan då fästas i slangen på land och en båt som drar den ut. Låter helt klart som en väldigt enkel lösning och jag kan inte se att det skulle göra någon skillnad för funktionen.

Vad tror ni?
Det beror litet på hur djup sjön är, om det förekommer motorbåtar och hur stor risken är för ankringsskador. Ett lagom djup för slangen är 3-5 meter. Är det mycket djupare blir temp på inkommande vatten onödigt låg under de isfria årstiderna och är det mycket grundare blir den väl låg på vintern. Det är också lämpligt att slangen ligger inom det egna vattenområdet.



Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 17 januari 2010, 09:17:04 »

Fick igår tipset att dra en slinga rakt ut i sjön och tillbaka igen (som ett U) istället för att dra fram och tillbaka efter strandlinjen. Om jag skall ha 400m slang så blir den 200m ut och 200m tillbaka... Vikterna kan då fästas i slangen på land och en båt som drar den ut. Låter helt klart som en väldigt enkel lösning och jag kan inte se att det skulle göra någon skillnad för funktionen.

Vad tror ni?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 januari 2010, 23:06:28 »

Usch blir det storm far väl slangen all värdens väg...
Nån vet jag rodde ut den tom fyllde sen så den sjönk... men då får ju inte vikterna va för tunga...
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 13 januari 2010, 21:49:43 »

Tack för mycket värdefulla tips!  Thumbsup

Skall leta på tråden "Sjövärme hjälp!" och läsa vad som står där...

En installatör jag pratade med rekommenderade att göra precis som Bobo beskriver, att gjuta sänken i polytenslang. Han pratade även om att göra dem 120cm långa och fästa en slang i varje ände för att enkelt få rätt CC-avstånd. I princip kan man säga att det blir som en järnvägsräls där sänkena är sleepers och slangen räl.
Det blir till att handla slang och sätta snurr på tombolan så snart det är varmt nog att hålla på.

Jag planerar som sagt att gräva ner slangen i botten när det är lågvatten och isen ligger på botten. Någon som vet om det är ett smart drag och om jag vågar göra som följer. När Fortum tappar ut vatten ur sjön lägger isen sig på botten de första 15 metrarna mot land och har under de 5 år vi bott här aldrig drivit iväg. Vågar jag lägga ut kollektorslagen med sänken på isen utanför som fortfarande har vatten under sig och låta den smälta genom och lägga sig på botten när isen försvinner?

Grannen taggade igång rejält när jag var över och pratade om att vi planerade att byta till sjövärme och att han som granne skulle godkänna. Det slutade med att han också vill anlägga sjövärme. Det borde väl ge oss en fördel vid förhandling i offerter med olika installatörer om de får två jobb med en gång...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 januari 2010, 00:44:46 »

Har man en bit till sjön kan man använda den till konventionell jordvärmesträcka... ev om man tror att stigen kyls av genom jorden kan den isoleras. Men flödet är så högt så det behövs inte påstår jag
Skrivet av: Bobo
« skrivet: 12 januari 2010, 22:44:54 »

En variant på vikter är att använda ett polyetenrör som gjutform och det fylla med betong. En fördel är att det inte blir någon direkt nötning på slangen. Minst 50 mm diameter bör det vara då blir det lättare att fylla i betongen. Man fäster fyra meterlånga rör runt en 45x45mm regel (för att få dem raka). Ena änden tejpas med silvertape. Sedan är det bara att fylla på betong. Färdiga vikter fästs med tre buntband. Några armeringsjärn tror jag inte behövs. Låt slangen sjäv bestämma vilken radie den vill ha i vändningarna. Det är inte samma problem som vid jordvärme, slangen behöver inte ligga med ett visst cc-avstånd, det gör inget om slingorna bitvis ligger tätt ihop eller t.o.m korsar varandra. Att gräva ner slangen vid lågvatten lär gå fort, 10-15 cm djupt räcker mer än väl. På land kan man välja på att gräva ner den ca 1m eller enklare bara isolera rören och gräva ner ett spadtag.

Under rubriken "Sjövärme hjälp!" från 2006-11-10 har jag skrivit en hel del om sjövärme.
Skrivet av: Tommyboy
« skrivet: 11 januari 2010, 21:16:11 »

Letade bland bilderna men hittade tyvärr inga bilder på stenarna eller från slangnedläggningen, vet bara att det var jäkligt kallt då vi gjorde det strax efter jul.....   ytan är ungefär 15x12 meter och vi grävde in slangarna samtidigt som vi fick vårat kommunala vatten som också kommer i sjön så slangarna går på botten och sen går in i marken under vattenytan. Jag litar på buntbanden då våran vattenförening har satt hela sjöslangen med dessa ihop med kedja.....

Tips inför ansökan:skriv att du inte kommer göra detta mellan 28/2-30/8 eller vad kommunen tycker är lämpligt med tanke på djurlivet tex fiskyngel/grumlande arbete, du kommer meddela kustbevakningen när du lägger slangen etc, tyngderna kommer att utformas så att inte fiskeredskap eller dyl fastnar, du kommer sätta upp en "ankring förbjuden"skylt. Slangen kommer att innehålla en blandning på 29%etanolsprit och 71%vatten, slangen har en diameter på 40 och syftet är att säkra värme till huset...:) Dessa tips/idéer kommer nog hjälpa dig i din ansökan
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 11 januari 2010, 19:31:11 »

Tommy, har du några bilder på dina sänken och från när ni lade ner slangen? Skulle vara intressant att se.
Ungefär hur stort område täcker din slang in?
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 10 januari 2010, 22:17:53 »

Tack för svar!

Armeringsjärn till vändningarna låter som en smart lösning! Marksten låter heller inte dumt men vågar du verkligen lita på buntbanden? De tenderar ju att bli hårda i plasten när de blir gamla och kan gå av.
Hur länge sedan är det du lade ner din slang?

Satt och sökte på google på eftermiddagen och hittade en artikel där dykare hjälpt till med installation i en kyrka. I bildspelet fanns bilder på sänkena som inte såg allt får svåra ut att gjuta. http://blt.se/nyheter/karlshamn/installation-av-sjovarme-far-dykare-att-hoppa-i-an(812587).gm

Jag har pratat med miljöförvaltningen på kommunen som är de som ger tillstånd. Han jag pratade med då var inte den som handlade ärenden men trodde det skulle gå bra. Kunde vara problem om det var vattenskyddsområde eller känslig miljö i sjön... Tänkte ringa rätt person i morgon.

Har du grävt ner din slang den första biten ner i sjön eller ligger den på botten ända in till land? Ligger den så det blir bottenfruset kring slangen eller är den på frostfri nivå hela vägen?
Skrivet av: Tommyboy
« skrivet: 10 januari 2010, 18:56:39 »

Hej!
Jag har lagt ned sjövärmeslang själv, köpte 2 rullar med slang som jag gjorde en enkel rullställning som stod på bryggan när vi var 3 st i båten och en på land, hade bockat armeringsjärn med en radie på ca 1 m som jag använde vid vändningarna. Till tyngder använde jag billig marksten som jag borrade ett hål i och buntband med liggunderlag emellan. Det går åt mer tyngder än man tror så lasta hellre på för mycket än för lite, såg att det fanns vikter på  http://www.json-prod.se/default.asp?HeadPage=214 men jag fixade egna för jag tyckte att de var för dyra.

Idag hade jag +1,8 grader in på brinedelen trots att det är rörelse i vattnet där jag bor...

Jag var tvungen att söka lov hos Länsstyrelsen samt kommunen för att lägga slangen i sjön så det kan vara värt att tänka på.
Skrivet av: Thomas_I
« skrivet: 10 januari 2010, 13:09:52 »

Vi tittar på att byta uppvärmning och är inne på sjövärme då huset endast står ca 20m från stranden och vi äger marken ända ner samt vattenområde i sjön.
Varje vår tappas vatten ur sjön (Runn) och vattennivån blir ca 1-1,5 m under nomal nivå. Vi får då ca 15m botten som är torrlagd och ger ett yppeligt tillfälle att gräva ett dike i botten och lägga ner kollektorslangen till den kommer ut på lite djupare vatten. Lågvattnet varar ca 2 veckor vilket ger ett ganska litet tidsfönster om jag skall anlita någon att göra jobbet och funderar på att göra det på egen hand. Motivet att spara pengar väger naturligtvis tungt det med.

Jag har sökt på forumet utan att hitta någon tråd i ämnet att lägga kollektorslang för sjövärme på egen hand. Hittade heller inget när jag sökte på google. Sökte även efter vikter för kollektorslangen men ingen tur där heller. Hittade dock ett inlägg där någon brottats med samma problem och att inte ens rikaby rör hade en aning om var man fick tag på det.

Frågor:

1. Någon som lagt sjövärmeslang själv och kan beskriva hur det går till eller som vet var jag kan hitta en instruktion som beskriver det?

2. Var får jag tag på vikter till slangen alternativt hur skall de se ut och kan jag gjuta dem själv?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!