Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Karl Linde skrivet 09 september 2012, 09:02:49

Titel: IVT Greenline C9 2007 Skenar!!
Skrivet av: Karl Linde skrivet 09 september 2012, 09:02:49
Hej
Är ny på detta forumet, men har fått mitt första riktiga problem med min IVT Greenline C9 för första gången, så nu är väl en bra tid att gå med.

Problemet är att pannan går helt plötsligt på högtryck från att de senaste 5 åren gått helt perfekt.
Trots att ingenting har rörts på pannan och alla inställningar är orörda och perfekt intrimmade till att ge huset, 215 kvm sutteräng, söderläge, i södra Stockholm, en mycket behaglig 22.5 grader, året runt (förutom vissa heta sommardagar så klart), så går kompressorn hela tiden och huset är uppe i 26 grader, innan den till slut stängdes av igår eftermiddag.

Ett oerhört problem i detta fall är att vi har just hyrt ut villan i ca 1 år för att jobba utomlands. Sitter för tillfället i Skåne där jag och familjen hoppar på ett plan på tisdag för att börja utlandsvistelsen.
Familjen som hyr vårt hus verkar inte direkt tekniska och jag fick min bror som bor i närheten av villan att vara mina ögon och händer på plats igår kväll.
Första intryck av brodern var att huset var som en bastu, och kompressorn arbetade för fullt och det tickade från den externa cirkulations pumpen.
Jag bad honom att titta på mina inställningar på Regon (637 eller 638 tror jag) för att se om något var konstigt. Jag har inte exakt skrivit ner alla min värden på finjustering, knäckning, ute givare-rums givare fördelning osv, men inställningarna verkade ok som jag kan minnas dom.

Här kommer värdena från GT temp sensorerna:
(Vet ej om dom är helt tillförlitliga pga att hyresgästen stängde av pannan helt och hållet på eftermiddagen igår för att bromsa uppvärmningen och slogs sen på av min bror vid 2030 tiden då han kom dit. Men ska be att få nuvarande värden idag på förmiddagen när pannan har stått på hela natten och förmedla dom hit så fort jag kan.)
Hursomhelst, här kommer dom:

GT 1  Till 12.3      Nuv  42.5
GT 2  12.5
GT 3  Börv 51      Nuv  31.5
GT 5  Börv 22.8   Nuv  25.9
GT 6  75.8
GT 8  49.9
GT 9  42.3
GT 10 25.1 !!
GT 11 64.4 !! (vet ej om jag uppfattade min bror rätt på telefon på detta värde?!?!)

Temperaturen ute vid tillfället från annan termometer var 12 grader.
Borrhålet är 180 meter djupt.

Jag och brodern gjorde sen en fabriksåterställning av pannan och sänkte sen dessutom värme kurvan till ett värde på 3.0 istället för fabriksvärdet 4.0 för att hjälpa nerkylningen av huset. Tog ner Finjusteringen också till -1.8.

Funderingar som jag har själv är:
Min fru dammsög i pannrummet och uppe på pannan innan vi överlämnade huset, kan det ha påverkat givare-sladd till GT 1? Min bror sade att allt där såg bra ut när han gjorde en visuell inspektion och kände på sladd och givarområde med isoleringen som såg intakt ut.

I mitten på maj bytte vi ut 2 radiatorer i huset, en i köket och en i ett sovrum. I köket för att få in ett mindre på längden men tjockare för att vi bytte ett fönster till en terassdörr på ett 2 lufts fönster. Och i sovrummet bytte vi till en tjockare radiator pga att det rummet, som ligger i husets övre nordöst hörn med bara ett fönster mot norr, blir alltid 3 grader kallare än resten av huset.
När jag sedan märkte att det sovrummet i mitten på maj blev någon grad varmare istället än resten av huset, ströp jag tillförseln med radiatorventilen ett par omgångar och landade till slut på ca 50% strypning. Allt har fungerat helt ok med pannan ända fram till igår, men kan det ha en allt för negativ påverkan att strypa en del i radiator kedjan så mycket så att nu når det har blivit kallare igen efter sommaren att hela pannans balans har skiftats??
Hyresgästen drog upp radiatoren på fullt vid 1800 tiden igår.
Den nya radiatoren i köket tror jag inte var inte strypt tror jag om jag uppfattar hyresgästen rätt.

Kan något ha gått snett med BYPASS ventilen. Att pannan behövde producera varmvatten pga badande och duschande på fredagskvällen, men istället blev det överproducerad värme till radiatorerna istället?
Jag har inte satt mig in i Bypass funktionen än bara ytligt så jag är antagligen ute och cyklar i den analysen........men ska läsa på så mycket jag kan om Bypass idag.

Får Regon knäppar ibland som vilken annan dator som helst? Och jag har kanske bara varit skonad fram tills nu pga tur?? Och måste bootas om som man nu gör med ett antal olika apparater i hemmet nuförtiden........

Ber också om ursäkt om jag har postat denna undran på helt fel ställe!

Vore väldigt tacksam om någon har några råd i denna fråga.

Mvh

Kalle Linde
Farsta Strand
0733 370405
karllinde@telia.com
Titel: SV: IVT Greenline C9 2007 Skenar!!
Skrivet av: Roland skrivet 09 september 2012, 10:11:27
Förmodligen har växelventilen havererat och fastnat i läget för radiatordrift. Pumpen vill göra varmvatten (GT3 = 31,5 vilket är långt under en rimlig starttemperatur för varmvattenberedning) men vattnet går ut i radiatorkretsen i stället. Titta på indikeringslamporna. Säkert visar de att pumpen gör varmvatten.

Vad man kan göra är att manuellt försöka motionera växelventilen och smörja den. Det går att lossa vriddonet och manövrera den för hand. Exakt hur man gör beror på typ av växelventil. 

GT10 och GT 11 givarna är det fel på. Det är vanligt, de sitter i en fuktig miljö. Kommer det in fukt i givarna minskar resistansen och det resulterar i visning av för hög temperatur. 64 grader betyder snudd på kortslutning. Givarfelen har inget med värmeproblemet att göra.
Titel: SV: IVT Greenline C9 2007 Skenar!!
Skrivet av: karllinde skrivet 09 september 2012, 11:05:39
Hej Roland

Tack så hemskt mycket för ett snabbt svar.

Låter jättelogiskt med att det är något som kärvar i värmeväxlaren. Det var det jag försökte på något sätt verbalisera i min otydliga-konfunderande Bypass tanke. Hade glömt att det var en värmeväxlare inne i pannan och som är en mycket viktig del i systemet.

Kommer ju nu ihåg, att det har varit något minsta strul med pannan genom åren så var det växlaren som stod och slog fram och tillbaka någon morgon. Tror att jag minns att jag plockade av den och knackade lite på den försiktigt och satte sedan på den igen och allt har varit helt ok sedan dess.

Ska be min bror ta en titt på den.
Har du någon rekommendation hur och med vad man smörjer själva ventilen-tryckpinnen?

Annars när det gäller GT 10 och GT 11 givarna, hur viktigt är det att dom byts ut?
Bör det göras omgående för att undvika driftsproblem eller klarar dom pannan sig utan dom ett tag.
Och vet du var dom sitter placerade?

Tack än en gång

Kalle
Titel: SV: IVT Greenline C9 2007 Skenar!!
Skrivet av: Roland skrivet 09 september 2012, 16:07:19
Givarna för GT10 och 11 behöver man inte bry sig om, det är mer skönhetsfel. De fyller ingen teknisk funktion utan är till för information. Pumpen klarar sig utmärkt utan dem. Larm för låg temperatur i köldbärarslingan sköter lågtryckspressostaten om. De sitter under isoleringen på köldbärarrören och kan vara besvärliga att komma åt. Föreslår att de lämnas utan åtgärd.

Det du kallar värmeväxlare är egentligen en ventil som antingen leder vattenflödet till varmvattenberedaren eller radiatorkretsen. Att kalla det för värmeväxlare kan leda till missförstånd då det finns några riktiga sådana i pumpen ockå. Men man kan ju faktiskt säga att den växlare värmen mellan beredaren och radiatorkretsen så helt ologiskt är det inte.

Exakt hur man gör beror på vad det är för fabrikat av ventil. Ofta räcker det med att plocka bort motorn och smörja med någon lättflytande smörjolja och "motionera" den. För varaktigt lösa problemet behöver den bytas eller renoveras genom att byta tätningar.