Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: larryd
« skrivet: 09 oktober 2005, 21:42:57 »

Eftersom du ändå funderar på att vänta till våren. Överväg:

-I år gick priserna ner omkring midsommar med cirka 30%. Det gör dom nog även 2006, när leverantörerna rear.

-Troligen blir det någon form av ROT/Energibidrag även 2006.

-Förmodligen kan du få ett mycket bra pris på två små högkvalitativa R410 pumpar i vår. Speciellt om du installerar dom samtidigt. Och skattebidrag är inte fel. Översatt till förhållandena under våren 2005 borde du kunna få 2st för under 22.000 sammanlagt. Sen avgick ROT avdraget på cirka 3000.
Skrivet av: Can-man
« skrivet: 09 oktober 2005, 20:28:27 »

Hej Allihopa !

Tänkte kasta in en fråga angående kommande bidrag.
Ni som är insatta i förslaget, vet ni om bidrag ges endast för Konvertering från ej vattenburen värme till vattenburen värme eller får man söka bidrag för en ren luftvärmepumpsinstallation i ett hus med direktverkande el.
Kostnaden för mig verkar landa på ca 30.000 monterat och klart för en panasonic duo (2 innerdelar) vad tror ni att jag skulle kunna tjäna på att vänta till årsskiftet med min installation om nu bidragsförslaget innefattar min situation.

Mvh Tommy
Skrivet av: hplp
« skrivet: 30 september 2005, 18:33:37 »

Det är ju faktiskt så att det kostar 1,16 w att värma ett kilo (liter) vatten en grad. Likaledes ett kilo luft en grad, sen spelar det ingen roll vad man värmer det med eller omvandlar det till andra ellement. Varför skulle då ett eluppvämt radiator system inte åtnjuta samma förmåner som direktverkande el? En anledning till att direktverkande el tycks dyrare är, tror jag, att temperaturen blir högre och då ökar energigenomgången genom ytterväggarna. Jag hade en skånelänga byggd ca 1740, direktverkande el, 2 vuxna 2 barn och en årsförbrukning 17000-21000kw,vilket är hyfsat för 165 kvm.
Är nu risken att vi får se prishöjningar på VP i nästintill motsvarande storlek som bidraget beräknas bli?
Kan inte pumpsäljarna annamma iden, köp nu betala till våren?
Hur går det för självbyggarna, får de något bidrag?
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 23 september 2005, 09:06:49 »

Ur regeringens proposition, avsnitt om att minska
oljeanvändningen för uppvärmning
:

"Målet för stödet skall vara att minska
oljeanvändningen för uppvärmning av små- och
flerbostadshus. Stödet skall gälla konverteringar
som genomförs från och med den 1 januari 2006
till och med den 31 december 2010. Stöd skall
ges med högst 30 procent av konverterings-kostnaderna
upp till ett visst takbelopp per
bostad. Sammantaget beräknas det totala
skattebortfallet till 500 miljoner kronor för
femårsperioden. Inom denna ram skall rymmas
ett stöd för solvärme om 10 miljoner kronor per år"

Således 450 mkr för att byta ut oljevärmingen i bostadshus
Enligt TT (GP den 22 Sept) är det 150 000 småhus som värms med olja .
(I radion P1 nämndes tidigare 250000, den siffran innefattar möjligen flerbostadshusen)

Anta att det blir endast 100 000 ansökningar. Då kan bidraget (skattereduktionen)  bli 4500 kr / omställning
Fast det finns även en ekonomisk dirivkraft:
Oljeförbrukning 2,5  m3/år
Oljepris 10000 kr/m3
Bergvärme Installation 150000 kr
Bergvärmen drar 6000 kwh/år
Elpris 1,1 kr/kWh

Återbetalningstid exkl ränta = 150 000 /(2.5 *10000 - 6000 * 1,1)  = nästan 9 år

Med  20 % högre energikostnad :
Återbetalningstid exkl ränta = 150 000 /(2.5 *12000 - 6000 * 1,33) = nästan 7 år

Efter omställning blir närmiljön  bättre, känsligheten för avbrott i elförsörjningen blir större. Hur det blir med underhållskostnaden är osäkert. 
Skrivet av: An2
« skrivet: 23 september 2005, 01:05:51 »

Har efter lusläsande fått fram att man när det gäller investeringsstöd ska försöka följa förordningen (1997:635)..där står om jag tolkat det rätt att eluppvärmda hus och det måste ju täcka även vattenburnasystem har rätt att göra en delkonvertering till bergvärme och få som i årets förslag 10000...vi som redan är på gång med bergsborrning..oktober/november ska det komma ordentliga direktiv från regeringen..men då är ju vi redan igång om vi inte stoppar det nu..man blir lite kluven 10000 är ändå pengar man kan ha roligt för..mer än att titta på sin nya värmepump ;)..eller??
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 22 september 2005, 19:41:29 »

Kom ihåg att vi snackar om politiker här. Logik har inget med detta att göra.  huvuddunk

Står det inte explicit att el/vatten är berättigat till stöd, så kan du nog fetglömma det.  :,v(

Jag kan iofs förstå anledningen till att införa stöd för konvertering från direktel till VP. Det är ju två stora jobb som skall till, nytt värmedistributionsystem och nytt värmesystem. I mitt fall slutade det på strax under 300', och jag kan inte räkna hem det på några 10 år eller så. Å andra sidan räknar jag med att distributionsystemet och kollektorn skall överleva mycket längre än så, och att värdet vid en ev framtida försäljning blir högre. Inomhusklimatet blir ju också bättre.
Skrivet av: An2
« skrivet: 22 september 2005, 18:50:10 »

Eller är vattenburenvärme inom samma ram som oljebaserad uppvärmnig..jag menar man har ju samma system..isåfall borde det ju även gälla att man kan söka en delkonvertering med upp till 10000 i bidrag..har jag fattat detta rätt.. Sc:,h
Skrivet av: An2
« skrivet: 22 september 2005, 18:27:21 »

Med andra ord gäller det ..direktverkande el och oljebaserad uppvärmning..så där gick man bet..
Skrivet av: Corona
« skrivet: 22 september 2005, 11:53:29 »

Inte lätt alltid med texter och så naturligtvis:

7.1.10 Investeringsstöd för konvertering från oljeuppvärmning i bostadshus Regeringens bedömning: Ett stöd bör införas till ägare av småhus, flerbostadshus samt bostadsanknutna lokaler i syfte att stimulera konvertering från oljeuppvärmning till fjärrvärme eller individuell u
ppvärmning från biobränslen, värmepump samt solvärme. Den stödberättigade åtgärden skall ha påbörjats och ha slutförts under perioden den 1 januari 2006 - den 31 december 2010. Skälen för regeringens bedömning: Användningen av fossila bränslen skall enligt de energipolitiska riktlinjerna hållas på en låg nivå. Energiförsörjningen skall i ökande utsträckning baseras på förnybar energi. Ett särskilt stöd för konvertering av uppvärmningssystem i sådana bostadshus som i dag endast använder olja för uppvärmningsändamål kan verksamt bidra till att minska fossilbränsleanvändningen och öka andelen förnybar energi. Flera remissinstanser, bl.a. Boverket och Villaägarnas Riksförbund, har angående förslaget till stöd för konvertering från direktverkande elvärme i bostadshus som redovisas i avsnitt 7.1.9 även föreslagit att ett sådant stöd införs. Målet för stödet skall vara att minska oljeanvändningen för uppvärmning av små- och flerbostadshus. Stödet skall gälla konverteringar som genomförs från och med den 1 januari 2006 till och med den 31 december 2010. Stöd skall ges med högst 30 procent av konverterings-kostnaderna upp till ett visst takbelopp per bostad. Sammantaget beräknas det totala skattebortfallet till 500 miljoner kronor för femårsperioden. Inom denna ram skall rymmas ett stöd för solvärme om 10 miljoner kronor per år. När det gäller konvertering från oljebaserad uppvärmning bör stöd ges för sådana uppvärmningsanordningar som krävs för en konvertering till fjärrvärme eller individuell uppvärmning med biobränsle, berg- sjö- eller jordvärmepump samt solvärme. I syfte att finansiera investeringsstödet föreslås en tidsbegränsad höjning av fastighetsskatten för vattenkraftverk från och med 2006 till och med 2010 med 0,1 procent (se avsnitt 5.3.1, Förslag till statsbudget, finansplan m.m., vol. 1). Regeringen avser att inom kort återkomma till riksdagen med förslag till utformning av ett sådant stöd. En anmälan av stödet behöver även ske till kommissionen enligt EG-fördragets regler om statligt stöd i den delen som omfattar flerbostadshus. En kompletterande anmälan skall därför ske till den anmälan som gjorts om stöd för konvertering från direktverkande elvärme i bostadshus.

Skrivet av: An2
« skrivet: 22 september 2005, 11:34:47 »

Jag har också fått den uppfattningen att det ENBART gäller direktverkande el..de skriver det så markant..annars skulle de väl formulera det med eluppvärmda bostäder eller nått liknande..svårt att tyda dessa beslut men det är väl för att de ska ha lite kryphål att ta sig igenom..nån som vet när det blir klubbat och klart??
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 22 september 2005, 11:19:41 »

Fast så uppfattar jag nog inte det hela, men jag har kanske fel. Investeringsbidraget gäller väl oavsett om man har direktel eller vattenburet, men inte om man konverterar till luftvattenpump. Så ha lite is i magen en tid till är nog inte fel, åtminstone tills förslaget är taget och man vet förutsättningarna helt.

Endera är det du eller jag som inte är läskunnig:
---
"Ett stöd införs till ägare av småhus, flerbostadshus samt bostadsanknutna lokaler i syfte att stimulera konvertering från direktverkande elvärme, helt eller delvis, till fjärrvärme eller individuell uppvärmning från biobränslen, värmepump samt solvärme."

Dvs, det krävs att man konverterar från direktel.

I ett senare stycke står att "Stödet skall vad gäller konvertering från direktverkande elvärme huvudsakligen inriktas på värmedistributionssystem som medger övergång till fjärrvärme eller individuell uppvärmning med biobränsle, berg- sjö- eller jordvärmepump samt solvärme."

Inget absolut krav på vattenburet, som jag tolkar det. Men de hinner väl ändra sig.

Skulle ha passat perfekt för mig...
Skrivet av: Corona
« skrivet: 22 september 2005, 10:57:05 »

Fast så uppfattar jag nog inte det hela, men jag har kanske fel. Investeringsbidraget gäller väl oavsett om man har direktel eller vattenburet, men inte om man konverterar till luftvattenpump. Så ha lite is i magen en tid till är nog inte fel, åtminstone tills förslaget är taget och man vet förutsättningarna helt.
Skrivet av: An2
« skrivet: 22 september 2005, 00:52:51 »

Då hade jag uppfattat det hela rätt..så nu är det bara att sätta igång med vårat projekt att borra bergvärme..bor man i Luleå så vill man komma igång innan snö och kyla kommer..hade funderingar att vänta men nu när man inta får bidrag så..Tuta och kör..
Skrivet av: Corona
« skrivet: 22 september 2005, 00:12:04 »

Ja hur som helst tycks det föreslagna investeringsbidraget inte avse oss (skåningar) som tänkt satsa på luftvattenpump... fiR:
Skrivet av: aaa
« skrivet: 21 september 2005, 23:17:14 »

Hej,


Budgetförslaget Utgiftsområde 21 Energi finns här:
http://regeringen.se/download/1b3c2f76.pdf?major=1&minor=49813&cn=attachmentPublDuplicator_22_attachment

Där kan man se att det är ett bidgrag (kap 7.1.9) som gäller konvertering av direkverkande el och ett annat (7.1.10) för konvertering från olja.

Jag hittar inget om konvertering från vattenburen el.
Skrivet av: An2
« skrivet: 21 september 2005, 19:10:08 »

       Hej på er igen!!
Har försökt läsa lite fakta om investeringsstödet och om jag fattat det hela rätt så gäller väl förslaget bara för direktverkande el ..dvs att vi med vattenburna system inte innefattar..detta ett försök från regeringen att få folk att byta radiatorer och få möjlighet att byta till ett miljövänligare alternbativ..
Skrivet av: An2
« skrivet: 21 september 2005, 12:30:41 »

              Hej!
Oinsatt som man är i detta område undrar jag om de är bättre att vänta till efter årskiftet att borra bergvärme..är på gång att få börja i oktober-november..
Sen vad innebär hel eller del konventering.. vad kan vi räkna med att få göra för avdrag om vi byter från ett vattenbaserat elsystem med elpanna till bergvärme med en total kostnad på ca 135000..är det en delkonvertering alltså max 10000..chans att få göra 30% av hela kostnaden men max 26000 som också var föreslaget...man tar ju tacksamt emot varenda krona Sc:,h Sc:,h
Ser att ni har klurat lit på vad det kan röra sig om..men tar tacksamt emot mer svar från er som orkar sätta er in i förslaget b00k
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 21 september 2005, 11:09:52 »

Nja, det rör sig om 300 miljoner per år i fem år för att konvertera från direktverkande el.
Och 100 miljoner per år i fem år för att konvertera från olja.
Alltså 400 miljoner per år i fem år, totalt 2000 miljoner.
Skulle så många som 200.000 konvertera blir det just det 10.000 kr per hus.
Det stämmer väl ganska bra med 30% av arbetskostnaden. Min gissning.

Förövrigt tycker jag att det är värt att vänta med investeringen fram till nyår för att få 10.000 kronor  :-[
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 21 september 2005, 10:55:11 »

En fundering om hur mycket bidrag det kan bli.
Bidragen en liten men oäker uppmuntran?


400 000 000 kr/år  i 5 år har tagits upp i budgeten. Pengarna ska räcka till konvertering av såväl el- som oljevärmda hus.
Med tanke på miljön o handelsbalansen borde konvertering av oljevärmning prioriteras, även om partipolitiska skäl talar för annat
Administrationskostnaden antar jag blir 10 %
Kvar 360 000 000 kr / år


Antalet oljeuppvärmda hus är 250 000 enligt radion ( detta sades i samband md inslag om  med regeringsförhandlingarna)

Andelen oljevärmda hus som konverterar under 5 års perioden antas vara 80 %
Således 200000 eller 40 000 per år

Anta nu att lika många direktvärmda hus ska konverteras

360 000 000/ 80 000 = ca 4500 kr / installation

De 400 miljonerna räcker således inte till mer än en liten bråkdel av arbetskostnaden ... De småhusägare som konverterade 2005 kunde räna med ett bidrag på knappt 10000 kr

Således: Räkna hem konverteringen på dess meriter. Se  bidraget som en liten men osäker bonus
Skrivet av: balcando
« skrivet: 21 september 2005, 10:37:07 »

När skall detta vara bestämmt?? klart??
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 21 september 2005, 09:15:43 »

Ingen vet hur reglerna kommer att bli då de inte är beslutade i sina detaljer. Från regeringens budgetsproposition:
"Regeringens förslag: Ett stöd införs till ägare av småhus, flerbostadshus samt bostadsanknutna lokaler i syfte att stimulera konvertering från direktverkande elvärme, helt eller delvis, till fjärrvärme eller individuell uppvärmning från biobränslen, värmepump samt solvärme. Den stödberättigade åtgärden skall ha påbörjats och ha slutförts under perioden den 1 januari 2006 - den 31 december 2010."
"Stöd skall ges med högst 30 procent av konverterings-kostnaderna upp till ett visst takbelopp per bostad. Den övergripande målsättningen med stödet är att minska elanvändningen för uppvärmnings-ändamål i bostadshus. Regeringen bedömer därför att detta stöd bör begränsas till att omfatta konvertering från direktverkande eluppvärmning. "
"Regeringen avser att besluta om en förordning med närmare föreskrifter om stödet. I förordningen kommer regeringen att närmare ange för vilka åtgärder stöd skall lämnas och villkoren för stödet."
Vidare:
"Ett stöd bör införas till ägare av småhus, flerbostadshus samt bostadsanknutna lokaler i syfte att stimulera konvertering från oljeuppvärmning till fjärrvärme eller individuell uppvärmning från biobränslen, värmepump samt solvärme. Den stödberättigade åtgärden skall ha påbörjats och ha slutförts under perioden den 1 januari 2006 - den 31 december 2010."

Ingen vet ännu hur reglerna kommer att bli. Men min gissning är att eftersom det är valår 2006 och arbetslösheten är stor kommer stödet ges som bidrag för arbetskostnaden för konvertering. Men vi får se.
Men alla ekonomiskt sinnade kommer nog att avvakta med sina investeringar tills man vet hur reglerna blir.
Skrivet av: balcando
« skrivet: 21 september 2005, 08:15:56 »

jag vet inte....
men eftersom det gäller för olje uppvärmt också borde väl vattenburen el också räknas
Skrivet av: An2
« skrivet: 21 september 2005, 03:27:54 »

Detta låter ju bra ...min fråga är ..gäller detta bara vid  byte från direktverkande el eller får du göra avdrag även när du har ett vattenburetsystem???
Skrivet av: balcando
« skrivet: 20 september 2005, 23:55:17 »

om man konverterar från direktverkande el till bergvärme koster det ca 200000 30% av det är 60000kr.
Så tjäna borde man göra även om man kör el 1 vinter.....
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 20 september 2005, 23:38:40 »

Om Ni väntar kan Ni förlora i elnotan tills bidrag ges på vad ni kan vinna i att vänta.

Slå till så vinner ni lägre elförbr så snabbt som möjligt..

En vinter utan Vp förlorar ni upp till 15000:- i elförbrukning eller olja.


Spådom:

Vid årsskiftet får vi höjning av elpris pga att vi har brist på el i Sverige och måste importera dyrare el utifrån.




Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 20 september 2005, 23:23:01 »

Regeringen presenterade idag sin budget där man lanserar nya investeringsstöd för omställning från eluppvärmning och för omställning från oljeuppvärmning. Totalt 400 miljoner per år i fem år. VP av olika slag kommer att bli bidragsberättigade.
Max ersättning upp till 30% av faktiskt investering. Det lönar sig att vänta med att köpa VP fram till nyår! Bidragets utformning är ännu ej är spikat men skall gälla från 2006-01-01

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!