Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ojacobsen
« skrivet: 20 oktober 2006, 11:57:02 »

Dygnssänkningen skulle jag ordna genom att lura värmepumpen att det blir varmare ute eller inne beroende på vad du låter styra kurvlutningen.
Ett litet relä som drar och paralellkopplar eller seriekopplar (Beroende på om du använder NTC eller PTC-motstånd i dina sensorer) in ett motstånd för att simulera en ändring av ute/inne-tempen.
Använder du ett styrsystem borde det gå att programera in dygnssänkningen.
En annan möjlighet är en effektmotstånd under givaren som värmer upp luften lite, har själv tänkt på detta, det skulle gå bra att passa in min RG20.
Skrivet av: Härjedalen
« skrivet: 20 oktober 2006, 10:46:01 »

Skulle jag göra styrningen så skulle jag använda en liten processor, tempgivare och relä för att styra pumpen. För gsm funktionen så kan man koppla in en gammal vanlig mobiltelefon, kostar inte många spänn på blocket.
Men, då måste man kunna lite elektronik...

Jag kommer ha en gammal Ericsson telefon i min styrning sör att kunna få status när jag är borta, ändra inställningar osv.

Tack för hjälp.Thumbsup Det låter ju imponerande att som du kunna klara sådana kopplingar på egen hand. Själv får jag nog köpa en färdig GSM switch för runt 1.000-2.000. Sen hoppas jag kunna använda den för att switcha mellan två termostater som du skriver, men med min begränsade kunskap är jag fortfarande osäker på hur det i praktiken ska gå till. Om jag sätter upp två rumstermostater (tex Elfa 36-640-75) inställda på två olika gradtal, och drar en tåt från vardera termostaten till GSM switchen och sen en tåt vidare till styrskåpet skulle det räcka? Bryter signalen från termostaten strömmen till pumpen eller hur fungerar det? Om jag inte hittar den kopplingen/termostaten som startar pumpen när värmebäraren sjunkit fem grader, skulle det gå att koppla in sig vid tidsreläet istället som är lätt att hitta? Sc:,h

Om man är kunnig skulle man som du skriver kunna använda två billiga innegivare att koppla mellan (typ Elfa 60-260-25 för några kronor som någon hade använt) men hur skulle då vidare kopplingar mot GSM-switchen (som jag nog för köpa färdig) och styrskåpet göras? Kanske är tillräckligt svårt att få ihop lösningen med termostater ovan för mig dock.  ::)



Skrivet av: jonas2307
« skrivet: 19 oktober 2006, 18:03:47 »

Två sätt ser jag direkt, finns säkert fler:

För att få pumpen att låta bli att starta så länge innetempen är över 20 grader så kan du koppla in en vanlig termostat, i serie med termostaten som startar pumpen när utgående värme sjunkit 5 grader.
Vid vilken högsta innetemp pumpen ska starta styrs nu av det nya relät.

Vill du kunna ändra temperaturen på termostaten via gsm så finns det gsm switchar på Elfa, man borde kunna få en sån att antingen ändra termostaten, eller om inte det går välja en av två termostater, med då olika temperaturer.
Egentligen kanske du bara behöver kunna byta den ena termostaten, kan tänka mig att du bara vill kunna höja tempen med gsm, sänka kan man ju göra när man åker från huset.

Ovanstående är lite klumpig, och dyr, lösning med färdiga prylar som är lätt att plocka ihop.

Skulle jag göra styrningen så skulle jag använda en liten processor, tempgivare och relä för att styra pumpen. För gsm funktionen så kan man koppla in en gammal vanlig mobiltelefon, kostar inte många spänn på blocket.
Men, då måste man kunna lite elektronik...

Jag kommer ha en gammal Ericsson telefon i min styrning sör att kunna få status när jag är borta, ändra inställningar osv.

--- Jonas
Skrivet av: Härjedalen
« skrivet: 19 oktober 2006, 16:46:03 »

Ni elektronikens giganter kanske kan ge en glad amatör några tips. Jag har en äldre pump vars styrning måste uppdateras. Pumpen styrs via ett separat kopplingsskåp och styrs av tempen på utgående värmebärare. Vid ett visst gradtal (ca 46) slås pumpen av. Den går sen igång när utgående värmebärare sjunkit ca fem grader. Det finns möjlighet att ställa in en valfri spärrtid på ett tidsrelä i styrskåpet så att pumpen inte går igång för ofta. I den kretsen vill jag komplettera styrningen genom att koppla in innegivare som spärrar pumpen från att gå igång om innegivaren ger en temperatur på 20 grader eller mer. Jag skulle också vilja kunna alternera mellan 10 och 20 grader eftersom huset till stor del står oanvänt och jag vill då kunna slå mellan temperaturerna med en GSM switch. Går detta att lösa med komponenter från tex Elfa etc och hur gör jag. Var i kretsen ska det kopplas in (jag är ingen elektriker). Tacksam för tips.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 oktober 2006, 07:38:22 »

COP 3.03 vid +4/45°C är INTE bra, du kan få 25% bättre resutlat med en moderna värmepump som kostar runt 40 000 kr, men om det är själva bygget som är det intressanta så kanske det inte har så stor betydelse, kanske tjänar du inte ens in kostnaden för en "ny" värmepump på under en tioårsperiod, och då finns det ju ingen anledning att köpa nåt nytt.
Skrivet av: jonas2307
« skrivet: 17 oktober 2006, 07:06:58 »

Styrningen av pumpen gör jag som sagt själv, mikroprocessor baserat, på en PIC.
Som sensorer använder jag ett 1-wire system, sensor DS1810, så att jag vet temp i alla rum, ute, före och efter radiatorer/tank, in-ut kalla och varma sidan, vilka ställen jag vill egentligen.
Så temp på utgående varma sidan, lutningen på kurvan, kan jag styra som jag vill.
Systemet har en klocka så jag vet vad det är för dag och tid på dygnet.

Jag har lyckats glömma märket på pumpen, får kolla när jag kommer hem, men den har ett specat COP på ca 3. Levererar 8.8 KW med 2.9 in, vid brine 4 gr och varma sidan 45.

Någon som har ett bra ställe att köpa mjuka kopparrör samt en växlingsventil på?

-- Jonas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 oktober 2006, 05:51:16 »

Dygnssänkningen skulle jag ordna genom att lura värmepumpen att det blir varmare ute eller inne beroende på vad du låter styra kurvlutningen.
Ett litet relä som drar och paralellkopplar eller seriekopplar (Beroende på om du använder NTC eller PTC-motstånd i dina sensorer) in ett motstånd för att simulera en ändring av ute/inne-tempen.
Använder du ett styrsystem borde det gå att programera in dygnssänkningen.

När det gäller ditt val av värmepump så beror det en del på vilken typ av värmepump det är, har du tänkt bygga på en maskin med i grunden "låg" COP så skulle det kunna vara en god affär att redan nu istället investera i en maskin med erkänt hög COP, t.ex. kan du ju köpa Nibes värmepumpar billigt via Rinkabyrör, men om du har en VP av känt märke redan nu, IVT, Nibe eller Thermia, så är det nog ingen större skillnad.
Får man vara nyfiken och fråga vilken värmepump du tänkt bygga på?
Skrivet av: jonas2307
« skrivet: 16 oktober 2006, 23:07:40 »

Jo, visst skulle det kanske fungera att bara använda den som det är, men har man en gång sjukan att vilja pilla på allt själv så är man ju fast.

Elektronikdelen är roligast, eftersom jag delvis jobbar med sånt, och lite svets och rörpuleri förgyller ju alltid livet.

Däremot är det intressant och lärorikt att lyssna på folk på såna här ställen, VP i detalj har jag inte så mycket kunskap om.
Är det  någon som tror att det är en bra ide att genomföra planerna, eller ska man köra som det är, köpa en ny pump för 50 000 (?) när denna pajar? Pumpen är tre år gammal.

Hur ska man uppnå dygnssänkning utan acktank? Det kanske fungerar lika bra i och för sig att reglera vattentempen direkt, ur den synpunkten är det kanske bättre att inte ha en acktank, systemet kommer ju svara på förändringar snabbare. Dock så kommer ju antalet starter att öka med mindre volym.

-- Jonas
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 16 oktober 2006, 21:37:50 »

är vp gjord för fast kond är väl det lika bra att köra på det.  enkelt, billig inst och simpelt  kör tills det rasar  *vinkar* sen är det bätre och köpa en ny anlägning när den gamla pajat.  Känns onödigt och lägga ner massa tid och pengar om du skulle ha oturen att den inte håller så länge.   Vet inte vad du har för anläggning innan men känar pengar gör man ändå kontrat olja eller elvärme
Skrivet av: jonas2307
« skrivet: 16 oktober 2006, 20:29:20 »

Styrning av kompressor: Både med en utegivare och en kurva som grund, och med givare på olika ställen inne. Jag vill kunna variera temperaturen över dygnet. Så antingen får jag styra en del ventiler på elementen i de rum som jag vill nattsänka i, eller så får jag variera temperaturen på framledningsvattnet. Det är därför som jag tänkte shunta vattnet, inte så mycket men för att kunna sänka.

Är det kanske bättre att stänga en del elementen, eller att inte ha en tank och styra temperaturen direkt?
Eftersom det inte går att reglera effekten från pumpen så tänkte jag ha en tank som utjämnare.
Man kan ju styra tempen i den både med avseende på temperaturer inne och ute, samt anpassa kurvan efter vad klockan är, kanske är det smartare att reglera så.
Hm, mycket att fundera på.

Slingorna har jag tänkt att göra själv, därav att jag inte är säker på hur långa de måste vara. Jag tänkte använda kopparrör, kanske två parallella 15mm rör, hopkopplat till 15 eller 22 ut.
Jag vet som sagt inte riktigt hur det brukar se ut.
Såg slingor hos Rinkaby av kamflänsmodell, men det var inte så billigt.

--- Jonas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 oktober 2006, 18:07:50 »

Hur skall du styra kompressorn, rumsgivare eller utegivare och kurva?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 oktober 2006, 18:07:19 »

Slingorna i vvb:n, har du tänkt göra dem själv? I så fall i vilket material?

Normalt har man en 15 meters vv-slinga i toppen och en 10-meters i botten för förvärmning. Dessa slingor är då av kamflänsmodell med större värmeupptagande yta än ett vanligt kopparör, skall du göra egan så måste du ha längre, jag vet dock inte hur stor skillnad det är mellan kamflänsslingor och vanliga släta rör på värmeöverföringen.
www.boroe.se kan du se hur de brukar bestycka sina acktankar.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 16 oktober 2006, 17:55:43 »

Du behöver väl bara slinga i VVB:n, VP:n kan värma radiatorvattnet. Någon shunt till tanken till radiatorerna behöver du inte om du låter temperaturen i den variera med utetemperaturen. Det är bara att koppla ihop med radiatorerna och antingen köra returen från radiatorerna tillbaka till VP:n eller till botten av tanken.
Skrivet av: jonas2307
« skrivet: 16 oktober 2006, 15:10:06 »

Hej!

Jag är ny här och har precis upptäckt detta eminenta forum.

Jag håller på och ska installera en äldre bergvärmepump, tillverkad i Sverige.
Pumpen levererar 9 KW.

Jag utvecklar egen elektronik till den och bygger en vvb, 500 liter, samt en acktank, 320 liter, utav materialet från den gamla oljetanken.
Meningen är att det mot acktanken ska vara flytande kondensering, beroende på ute temp, och fast mot vvb.

Tankarna blir ju slutna med kopparslingor uppe och nere, för uttag och laddning, med en växelventil för att välja tank som ska laddas.

Jag har lite svårt att bestämma mig för utformningen av slingorna i tankarna, längd och placering.
Grundtanken är att jag ska ladda tanken i botten och ta ut värme, med shunt, i toppen, varmvatten utan shunt i toppen på stora tanken.

Har någon idéer som talar mot, längd på slingor i botten och topp osv?

Tacksam för input!

-- Jonas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!