Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: andreasc skrivet 22 december 2004, 10:05:41

Titel: Hur fungerar det...?
Skrivet av: andreasc skrivet 22 december 2004, 10:05:41

Hej!

Sedan jag började logga data automatiskt från min VP så har jag de värden jag fått fram fått mig att fnder lite på hur sker och ting hänger ihop...

Under en körcykel (när vp:n går) vad är egentligen förhållandet mellan diffen på varma och kalla sidan? Hur hänger detta ihop med COP (om alls?).

Givetvis en extremt bred och ospecad fråga, men, ett par påståenden för att ilustrera detta lite (de kan vara fel):

- Diffen på kalla sidan är mycket lägre än diffen på varma sidan så är det ett tecken på att VP:n är effektiv (och har ett bra COP)

- Om lutningen på ökningen av temperaturen på varma sidan är (mycket) hög (snabb) så är VP:n antingen överdimmensionerad eller, så finns det för stor volym vatten på varma sidan (alternativt för låg cirkulation)

Är dessa påståenden rätt? Eller?

Kunskapstörstande,
Andreas

Titel: Re:Hur fungerar det...?
Skrivet av: PerF skrivet 22 december 2004, 16:36:01
Diffen på den kalla sidan avgörs av hur hög effekt pumpen tar ut från köldbäraren och flödeshastigheten på den. Samma sak med diffen på varma sidan. Radiatorernas effektavgivning vid aktuell framledning och flödeshastigheten.

I princip kan man säga att diffen på köldbäraren ökar vid högre COP, pumpen tar ut mer energi från kollektorn. Men i takt med att kondensationstemperaturen ökar så minskar pumpens uteffekt och strömförbrukningen ökar. Det i sin tur innebär att diffen på kalla sidan minskar eftersom mer effekt tillförs via kompressorenergin i form av högre tryck.

Skillnaden i diff mellan varma och kalla sidan säger egentligen inget om COP utan snarar om skillnad i flödeshastighet mellan kalla och varma sidan.

Hur snabbt kurvan på varma sidan ökar är en funktion av pumpens effekt och radiatorernas effektavgivning vid en viss temperatur. Som exempel så stiger kurvan på vårt system snabbt vid 30 graders framledning. Radiatorerna avger då ca 5kW så de resterande 5kW som pumpen avger höjer vattnets temperatur. Vid 40 grader framledning stiger temperaturen betydligt långsammare. Vid denna framledning avger radiatorerna kanske 8-9kW och endast 2kW är kvar som höjer temperaturen. Vid ca 45 grader avger radiatorerna 10kW och det finns ingenting kvar att höja vattnets temperatur med och kurvan planar ut.

Så en ändring i cirkulationshastigheten kommer inte att påverka hastigheten på temperaturhöjningen. Däremot kommer en ökning av vattenvolymen att påverka då den överblivna effekten måste värma mer vatten. Temperaturhöjningen går långsammare.  Ökad vattenvolym påverkar inte sluttemperaturen utan den avgörs helt av radiatorernas effekt.
Titel: Re:Hur fungerar det...?
Skrivet av: admin skrivet 22 december 2004, 21:25:57
Strålande Per!!!
Titel: Re:Hur fungerar det...?
Skrivet av: PerF skrivet 22 december 2004, 22:31:02
Tack!  ;D Man gör så gott man kan!  ;)
Titel: Re:Hur fungerar det...?
Skrivet av: andreasc skrivet 24 december 2004, 09:29:15


Tack Per!

Så, egentligen (efter att ha funderat ett tag) så har det hela egentligen med att göra:

- energimängden på varma sidan mot energimängden på kalla sidan. Där energimängden i detta fall har att göra med vätskornas värmekapacivitet  * flödet / s.

...och sedan inte att förglömma den energi som kompressor, pumpar och styrdator drar.
 
Det betyder att jag borde resonera i termer av energimängd/minute eller liknande på varma respektive kalla sidan. Hmmm.....

God Jul,
Andreas