Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: lubbis
« skrivet: 05 januari 2010, 11:17:49 »

Ändra istället under 8.1 till lägre värde (Fördöjning mellan start el). Jag brukar ställa på 10 min vid kallt ute och 2 timmar på vår/sommar/höst.  Jag har sedan 8.3.4 på 20 minuter och 8.3.4 på 4 minuter.

Citera
Nu har jag testat att ställa in stegringen på 15 minuter. Får se om det funkar och hur resultatet blir. Temperaturen ute är perfekt nu för att testa detta, eftersom den ligger på runt -15.

Det verkar fungera som det ska nu.

Idag är det dock ca -22. Då tycks Ramptid öppna på 15 minuter vara på tok för många minuter. Pumpen har svårt att hinna med. Har nu ställt ner den på 0 minuter.

Detta får mig att fundera på om det egentligen är någon vits överhuvudtaget att ha denna stegring aktiverad (nu när jag inte bekymras av "värmebärare ut hög" längre). Om pumpen väl behöver elpatron, är det väl lika bra att ge den fullt på en gång? Teoretiskt sett borde det ju inte bli dyrarare, eftersom elen då behöver ligga i mindre tid då den är aktiverad. Kanske inte halva tiden, men ändå. Och hos mig får pumpen kämpa i 180 minuter innan elen får kopplas på. Så när den väl behöver el, behöver den det, så att säga. Tänker jag fel? Vad säger ni?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 januari 2010, 11:09:09 »

Inställningarna beror på vilket system man har. Har man ett trögt system, mycket vatten i radiatorerna eller golvvärmeslingor i betong kan man behöva långa ramptider. I annat fall kan det hända att full tillsatseffekt går in. Sen efter ett tag kommer det varmt returvatten, så varmt att kompressorn stängs av fast det behövs tillsatsel. Så vill man inte ha det.

En nackdel med kort ramptid är att full tillsatseffekt hinner gå in fast det skulle räcka med 3 kW. Det leder till tillfälligt onödigt hög returtemperatur med dåligt COP för värmepumpen. Det blir bättre COP om man kan plocka in tillsatselen med så små steg som möjligt. Helst skulle den reglerars steglöst så att det inte tillfördes mer tillsatseffekt än vad som för ögonblicket behövdes för att hålla returen på börvärdet. Lite finlir kanske men det finns anledningar till att ramptiden finns.
Skrivet av: fobbe
« skrivet: 05 januari 2010, 10:52:10 »

Citera
Nu har jag testat att ställa in stegringen på 15 minuter. Får se om det funkar och hur resultatet blir. Temperaturen ute är perfekt nu för att testa detta, eftersom den ligger på runt -15.

Det verkar fungera som det ska nu.

Idag är det dock ca -22. Då tycks Ramptid öppna på 15 minuter vara på tok för många minuter. Pumpen har svårt att hinna med. Har nu ställt ner den på 0 minuter.

Detta får mig att fundera på om det egentligen är någon vits överhuvudtaget att ha denna stegring aktiverad (nu när jag inte bekymras av "värmebärare ut hög" längre). Om pumpen väl behöver elpatron, är det väl lika bra att ge den fullt på en gång? Teoretiskt sett borde det ju inte bli dyrarare, eftersom elen då behöver ligga i mindre tid då den är aktiverad. Kanske inte halva tiden, men ändå. Och hos mig får pumpen kämpa i 180 minuter innan elen får kopplas på. Så när den väl behöver el, behöver den det, så att säga. Tänker jag fel? Vad säger ni?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 29 december 2009, 13:02:28 »

Jag vet inte om jag inbillar mig, men det verkar nu även som om pumpen klarar att gå upp på högre temperaturer innan den behöver elpatron. Men det kanske är en naturlig effekt av hastighetshöjningen, förresten.

Eftersom du mäter på returtemp så kan det mycket väl stämma.
Skrivet av: fobbe
« skrivet: 29 december 2009, 11:09:54 »

Tack för era svar!

En ökning av cirkulationshastigheten verkar ha gjort susen. (Filtret brukar jag rengöra regelbundet ett par gånger om året. För t o m en datumlogg på detta.)

Har bara en cirkulationspump inne i VP:n. Tror att mitt problem har varit att värmen, så att säga, stockar sig i början av systemet vilket tycks ha berott på en för långsamtgående cirkpump.

Jag vet inte om jag inbillar mig, men det verkar nu även som om pumpen klarar att gå upp på högre temperaturer innan den behöver elpatron. Men det kanske är en naturlig effekt av hastighetshöjningen, förresten.

Jag har nu även kunnat ställa in en brantare stegring på elpatronens inkoppling från minimum till maximum utan att få larm (verkar det som, i alla fall. Håller på och testar just nu). Detta gick inte förut. Default är 20 minuter men jag har varit tvungen att ha på runt 40 minuter för att slippa larm på värmevattnets uttemp. Vid 15 minusgrader ute hinner det då bli kyligt i huset tills elpatronen har kommit upp på fullt igen. Nu har jag testat att ställa in stegringen på 15 minuter. Får se om det funkar och hur resultatet blir. Temperaturen ute är perfekt nu för att testa detta, eftersom den ligger på runt -15.

Återkommer med resultaten om någon vecka.

Gott Nytt År på er så länge, förresten!  tomte::
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 december 2009, 07:43:42 »

Om du har 2 cirkpumpar på varma sidan så ärdet viktigt att flödet på den yttre är något högre än på den inre, om GT9 visar högre än GT1 så måste yttre cirkpumpen höjas, alternativt smutsfiltret rensas.

Har du bara en VB-cirkpump (inne i VP:n) så kolla tempdiff GT8/GT9, om tempdiffen är hög <8 ºC så kan det vara smutsfiltret som sitter igen eller för lågt inställd cirkpump.
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 22 december 2009, 07:20:38 »

Utan att veta mer om fin nläggning så är det svårt att vara säker.Det du gjort bör kunna fungera dessutom så får dina radiatorer kanske en större yta med varmt vatten om det nu ä radiatorer som du har.
Kolla temp diff mellan utgående och inkommande värmevatten, det bär ligga på ca 6 ºC.

////AndersA
Skrivet av: fobbe
« skrivet: 22 december 2009, 07:07:57 »

Hejsan värmepumpskunniga!

Har haft problem nu vid -19 grader och kallare. Det blir larm "värmebärare ut hög" efter ett tag, varpå pumpen slår av och "börjar om från början" så att säga. Med resultat att det blir kyligt inne, förstås.

Vad tror ni om min teori kring detta:
För 1,5 år sedan hade jag problem med pumpen. Under felsökning från installatör vet jag att cirkulationspumpen vreds ner till läge 1 av 3, eftersom installatören tyckte att det skulle räcka. Jag tror nu att det kan vara vad som orsakar utvattnets höga termp, och har därför vridit upp pumpen till läge 2 av 3 nu i morse. Får se vad resultatet blir. Jag tänker att det, så att säga, samlas för mycket hett vatten i början av radiatorsystemet och att följden därmed blir vad jag beskrivit ovan.

Tänker jag rätt i min teori? Vad har ni för hastighet på cirkulationspumpen? Någon som har haft liknande problem? Tips?
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal