Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 mars 2005, 16:51:03 »

Citera
Om detta inte bara är tomt prat måste kanske synen på VP-dimensionering justeras upp vad gäller  årstäckningsgrad. Rent tekniskt får man jobba mot större ackumulatortankar för att undvika korta drifttider på sommaren.
Vidare bidrar det också till ett bättre klimat genom mindre fossil toppeldning vilket var forumets inledning.

Jag jobbar hårt med det där  ;) Pikarna i elnätet kan snart stå oss dyrt!!

Effekttariffer har snart nog ALLA större förbrukare. Men den möjligheten och även kanske taxor där förbrukningen i landet avgör priset för konsument, timme för timme kan införas om elleverantörerna vill det.
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 21 mars 2005, 16:46:51 »

Om jag förstod det rätt var resonemanget i artikeln att tillsatseffekten när värmepumpen inte klarar topparna sker med el som produceras av bl a fossila bränslen.
I så fall måste resonemanget ställas mot alternativen vilka energikällor som använts om INTE pumparna fanss o s v. Pellets? Javisst passar säkert en del men inte alla.

Vad som är riktigt intressant i sammanhanget är dimenstionering av värmepumpen! b00k
Jag menar att målet att ligga på kanske 80% årstäckningsgrad snart är ett förlegat sätt att se på dimensionering (synen på den exakta %-satsen varierar mellan olika förståsigpåare och beror på många kostnadsparametrar).

Varför?
Med marknadsekonomins styrkraft på elproducenter och distributörer kan man lätt dra slutsatsen att dom INTE är intresserade att täcka effekttoppar en kall februaridag.
Hela nätet måste dimensioneras därefter och dyr el produceras av fossila bränslen.

Branchfolk jag talat med menar att nya modeller för eltariffer kommer att bli resultatet. Något som möjliggörs av elektronisk avläsningsapparatur som kan på ett precist sätt peka ut NÄR jag konsumerar min el. Det ligger nära till hands att högt "straffdebitera" det som övertiger min normalförbrukning om uttaget sker när nätet är som mest belastat. Dom ekonomiska kalkylerna har helt plötsligt fått en ny obehaglig variabel.

Slutsats:
Om detta inte bara är tomt prat måste kanske synen på VP-dimensionering justeras upp vad gäller  årstäckningsgrad. Rent tekniskt får man jobba mot större ackumulatortankar för att undvika korta drifttider på sommaren.
Vidare bidrar det också till ett bättre klimat genom mindre fossil toppeldning vilket var forumets inledning.
Skrivet av: Sven
« skrivet: 18 januari 2005, 01:21:19 »

...Varje dag ser jag slöseriet i forsen i lilla Mölndalsån. Dess energi utnyttjades på 50-talet i en turbin . Men inte nu ..

Vi har en å i Lindome mé! Ett vattenhjul med en dynamo, vore det straffbart månne? Hur länge tror du det dröjer innan Vattenfall ingriper??? :o
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 18 januari 2005, 01:05:43 »

Jag är i princip för kärnkraft och mot kolkraft eller oljekraft.
Detta för att vi nu troligen gör rätt i att undvika kol rep olja av miljöskäl ( och för att oljan 'snart' tar slut)

Men ändå  var det verkligen ett bra beslut att inte röra de sista älvarna ?.. Renast är ju vattenkkraft. nästan 100 %  SÄKER ..men  tänk på olyckan i Frejus i Frankrike då en damm sprack  eller på 40-talet då engelsmännen ombade Eder-thalsperre i Tskland. Massor dödade , fast inte lika många som i Acheh 2004 resp under bombningen av Dresden  1945..

Nästan ren är nog kärnkraften .. om avfallet kan förvaras och Ben Laden inte gör ofog .. och det är den kraft vi borde satsa på när vi byggt ut de sista 4 ävarna

Fask vi kunde börja med småälvarna. Varje dag ser jag slöseriet i forsen i lilla Mölndalsån. Dess energi utnyttjades på 50-talet i en turbin . Men inte nu ..






Skrivet av: Sven
« skrivet: 18 januari 2005, 00:30:51 »

...man kan ju även påstå att om man gör spånskivor istället då bidrar man till att minska CO 2 utsläppen  ;)
Och här drog vi visst igång www.spanskiveforum.com  ;D ;D ;D

Det kan bara bli bättre när man "spånar" ;)!!!
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 18 januari 2005, 00:02:33 »

helt klart att man har liiite av samma problem som med elen. Man kan hävda att även träråvaran är för värdefull att elda upp... Men mycket som används är GROT.... grenar rötter och toppar men även rötat virke mm.

Men stor del av "Groten" likaså barken eldas i fjärrvärme och värmekraftverk, där kan man ta emot nästan vad som helst, avseenede kvalité på träråvaran.

En hel del pellets kommer från snickeriindustrin toppfint om man kan köpa därifrån.. ingen bark gjort av snickeritorr spån....

Barken är det nog det samma med avseende co2 utsläppen, den torde inte bidra... men det är liite knepigt resonemang, man kan ju även påstå att om man gör spånskivor istället då bidrar man till att minska CO 2 utsläppen  ;)
Skrivet av: Sven
« skrivet: 17 januari 2005, 23:45:17 »

Intressant artikel:
http://www.ttela.se/artikelmall.asp?version=45252 ;)
Jag övervägde pellets när jag stod inför valet som sedemera blev en bergvärmepump. Vid samtal med bl a experter hos SP och Chalmers framkom (kommer inte ihåg av vem) att det finns risker med pelletseldandet.

Den största risken är tillgången på spån. Det finns två stora intressentgrupper på detta område; dels spånskivetillverkarna, dels pelletseldarna och bägge grupperna slåss om den relativt begränsade spån-tillgång som finns. Om marknaden, och därigenom användandet, av pellets ökar kan det uppstå brist och priset på pellets stiger.
Enligt uppgift blandar en del tillverkare olika mycket bark, vilket bl a avger slagg och luktar illa för grannar. Vet inte hur sådana inblandningar påverkar växthuseffekten, men det vore intressant att veta även om det kanske går lite utanför temat för detta forum.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2005, 23:08:33 »

Hlet rätt frågan är så glödhet att ingen törs... eller kan pga av hänsyn till ev stödpartier...
Är vi minsta rädd för kärnkraft borde vi skicka några miljarder "österut", dom har ju bevisat idiotfarliga maskiner utan reaktorinneslutningar!!!!  
Dessutom har nog vissa operatörer där glykol i sig så att det räcker till våran brine  ;)
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 17 januari 2005, 20:07:14 »

Hej! en annan intressant sak är att opinionsmätningar visar att majoriteten av svenska folket idag är för kärnkraft.
Det finns nog en enkel förklaring till detta, vi har inget annat fungerande alternativ som är miljövänligt och det har folk insett. Jag tror även de flesta politikerna insett detta men de törs inte ta upp frågan om kärnkraftens vara eller inte vara.
Ett ja i en ny folkomröstning skulle ge politikerna möjlighet att fatta vettiga beslut.

mvh

milliwatt
Skrivet av: Tony Tiger
« skrivet: 17 januari 2005, 16:34:20 »

Bertil:
Om man ska riva upp en föråldrad folkomröstning måste man nog basera det beslutet på en ny mer aktuell omröstning.
I övrigt håller jag med dig helt och hållet.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2005, 16:25:15 »

Vet inte om omröstning är så bra metod.... vi har ju även röstat nej till högertrafik  :o :o
folket vet nog  inte sitt eget bästa alla gånger  :o
  jag tror att nån som är "klokare" borde besluta om detta  ;)  ta i en Finsk expert tex  ;)
Skrivet av: Tony Tiger
« skrivet: 17 januari 2005, 16:15:03 »

Finns det något parti som driver sakfrågan om att riva upp utslaget i folkomröstningen?
Det vore väl otroligt vettigt om dom kunde besluta om en ny folkomröstning istället för ett utslag i en omröstning som faktiskt börjar närma sig antik ålder nu.
Vore väl också mycket smartare att få ett utslag från människor som lever idag istället för en omröstning där många människor som röstat faktiskt är döda!!!!
Riktigt "manbo jambo" tycker jag!
Blir alltid lite ilsken när jag tänker på detta  >:(
Skrivet av: pellep
« skrivet: 17 januari 2005, 15:54:35 »

Om svenska folket vore vettiga nog att skaffa sig politiker som inte lägger ner rena kärnkraftverk, så hade vi ett problem mindre.
Tänk om vi byggde ut kärnkraften. Sparade energi bl.a. genom att öka användningen av värmepumpar. Då kunde vi exportera ren elenergi till Danmark, så att de kunde lägga ner sina skitiga kolkraftverk.
Därmed skulle vi också minska risken för senaste tidens oväder.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 januari 2005, 15:12:52 »

Känns lite som att bara för att man fått ett direktiv så är det 100 knyck åt det hållet som gäller...sedan så blir det väl en tvärvändning 180 grader och 100 knyck åt det hållet....

Som: Kärnkraft! Elvärme! ooops!!! Kärnkraftsnedläggning! Biobränslen! ooops!!! och sedan....  ??? ::)
Skrivet av: Norrlänningen 2.0
« skrivet: 17 januari 2005, 14:58:45 »

I dag har det gått så långt att energirådgivarna kan få för sig att rekomendera pelletseldning i alla lägen, även där VP vore det bästa valet.

Jag håller med föregående talare om att det är ytterst enögt agerat och tänkt och att man måste se till totalbilden, som ÄR komplex

Känns lite som att bara för att man fått ett direktiv så är det 100 knyck åt det hållet som gäller...sedan så blir det väl en tvärvändning 180 grader och 100 knyck åt det hållet....
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2005, 14:42:32 »

Läste det där tidigare i DN eller SVD

det där bygger på statens direktiv till energirådgivarna att INTE rekommendera VP som första alternativ.
Jag tycker hela resonemanget faller på sin egen orimlighet.
Säg att INGA VP skulle finnas i Sverige, då skulle inte våran produktionsapparat för el räcka långt!!!!!
Då skulle vi ständigt importera "skitig" el från utlandet.

Slutsatsen blir att utan VP ökar CO2 utsläppen mycket kraftigt.

Man kan inte resonera så enögt som i denna artikel, det är mera komplext än så.
Det fanns en annan utredning som i princip pekade på det motsatta????   vem minns, var fanns den.

Jag tror mera på stora anläggningar för biobränsleeldning för kraftvärmeproduktion där utsläpp rening mm kan optimeras.
Sen kan fastigheter värmas med fjärrvärmen som produceras och dom mera perifera fastigheterna värmas med värmepumpar drivna av el producerad i kraftvärmeverket....
Om vi nu har tillgång (mer än tillfälligt)till så  enormt mycket mera biobränsle!!???
Att alla fastigheter skulle va lämpligt att elda med biobränsle är inte sant, man måste även väga in tunga transporter i tätbebyggda områden av biobränsle. Infrastruktaren för distribution av el finns ju redan och ger ringa lokal påverkan på närmiljön....

Vad vet jag...   Oooopppsss osså är ja ju partisk också  :-[ :-[ :-[

Viss inblick har jag dock, bla 15 års vedhuggning/vedeldning, det talas lite om vedeldning som i glesbyggd är en billigare lösning än tex pellets.
Jag tycker också att tex pellets kan va en klockren lösning i vissa lägen...
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 januari 2005, 14:38:21 »

En annan intressant rapport!!!

http://www.svepinfo.se/pdf/effektbalans_vaxthusgaser.pdf

Så vem ska man tro? Jag lägger nog min röst hos KTH hellre än hos en kommunal energirådgivare.

Skrivet av: HG Hellström
« skrivet: 17 januari 2005, 14:21:21 »


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!