Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: matrix
« skrivet: 07 maj 2009, 20:45:48 »

Tack för all hjälp, nu tror jag att jag fattar hur det ligger till. Jag får min installatör på efterkoll nästa vecka eftersom pumpen bara kommer upp till 40 grader utan elpannan inkopplad, han trodde att det kunde vara luft i systemet. Jag skall passa på att fråga lite om kurvlutningarna för huset också.

/Oskar
Skrivet av: erp
« skrivet: 06 maj 2009, 13:28:44 »

Det gäller att förstå hur pannan och pumpen arbetar ihop. Den inställda värmekurvan för huset bestämmer tillsammans med inne- och utegivare vilken framledningstemperatur som behövs, och sätter detta som börvärde för framledningen. Sedan sätter systemet undre pannans börvärde 5 grader över framledningens börvärde, och övre pannans börvärde sätts till 7 grader över framledningens börvärde.

Nu värmer pumpen undre pannan tills temperaturen ligger 5º över framledningens börvärde och där stannar pumpen. När temperaturen sedan sjunkit 5º alltså ner till framledningens börvärde, startar pumpen igen och värmer tills temperaturen stigit till 5º över framledningens börvärde. Var fjärde start sätts dock undre pannans börvärde till 55º och genom att undre pannan värms till 55º var fjärde start, värms övre pannan av det varma vattnet i nedre pannan, så att temperaturen hålls runt 50º i övre pannan. Pumpen jobbar alltså mot nedre pannan och värmer upp vattnet 5º bortsett från var fjärde start som värmer vattnet till 55º. I fabriksinställningarna kan man ändra värdet för "Diff start/stopp" som är förinställt till 5º. Ändrar man här till exempelvis 7º, kommer börvärdet för undre pannan att sättas 7º över framledningens börvärde och pumpen kommer att värma vattnet 7º innan den stannar.

Övre pannan värms indirekt av det varma vattnet i nedre pannan. Men om inte börvärdet i öre pannan hålls, kommer elpatronen att gå in. Övre pannan har två börvärde, dels ett rörligt 7º över framledningens börvärde och dels ett fast, som är det som är valt i "Elpanna ºC" i inställningsmenyn. Så snart något av dessa två börvärden inte hålls av vattnet i undre pannan, går elpatronen in och ser till de hålls. Det gör att om Elpanna ºC är satt till 50º, kommer elpatronen ofta att gå in så fort man tappar varmvatten. Därför bör man prova sig fram till en så låg temperatur som möjligt, eller att stänga av elpatronen.

Om inte nedre pannan klarar att hålla framledningens börvärde, börjar systemet att räkna ner shuntfördröjningen, och efter det inställda värdet (180min förinställt) öppnar shunten mot övre pannan och tar vatten härifrån. När undre pannan åter klarar framledningens börvärde stängs shunten mot övre pannan och framledningen tar bara vatten från nedre pannan.

Vid sommardrift kommer pumpen att köra till 55º varje start, eftersom ingen värme behövs och pumpen jobbar bara med att hålla med varmvatten.

Alla ändringar man gör helt ofarliga, fungerar det inte, är det bara att ändra tillbaka eller återställa fabriksinställningarna och börja om från början. Har man kopplat bort elpatron, så märker man om den behövs. Ser man att framledningstemperaturen inte klaras av pumpen eller om det känns kallt i huset, får man koppla in patronen. Likadant om det blir varmvattenproblem, koppla in patronen igen eller prova att köra extra varmvatten, se sid 31 i pannans manual.

//Ronnie
Skrivet av: erp
« skrivet: 06 maj 2009, 12:17:43 »

Hej

Använd aldrig elpatronen om det inte är nödvändigt.
Övre pannans börvärde bestäms av framledningens börvärde och av vilket värde du satt in under "Elpanna ºC" i inställningarna.

Pumpen klarar normalt att hålla övre pannan runt 50º i och med 55º-körningarna var fjärde start.Om temperaturen i övre pannan sjunker så att temperaturen blir lägre än 7º mer än framledningens börvärde, eller under det inställda värdet, kommer elpatronen att gå in. Det betyder att så länge framledningens börvärde ligger under 43º klarar pumpen att hålla temperaturen, men om man tappar varmvatten, kommer temperaturen att börja sjunka och kommer man under det inställda värdet, går elpatronen in.

Därför, sätt elpatronen så lågt som möjligt utan att det blir varmvattenproblem. Börja med att sätta den till 45º och koppla dessutom bort den genom att sätta effekten till noll i inställningarna. Får du nu problem med varmvatten, kan du antingen koppla in patronen igen, eller avända extra varmvatten, läs sid 31 i manualen för EcoEl.

Det gäller att prova sig fram, anledningen till att det går att ändra i inställningarna, är ju att man ska kunna ställa in pannan efter just sina egna förhållande. Det som är perfekt för mig, kanske inte alls passar dig.

Shuntfördröjningen tycker jag ska stå någonstans mellan 60 och 120 minuter. Den öppnar bara om det verkligen behövs, och vill man inte att elpatronen ska gå in och hjälpa till är det enklare att koppla bort patronen än att spärra shuntfördröjningen.

//Ronnie
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 06 maj 2009, 09:18:29 »

Hej och tack för dom snabba svaren.

Så till hösten får jag helt enkelt sätta tillbaka eleffekten till originial inställningen 6 kw och sedan sänka elpannans temperatur till något lägre än de 50 grader som står där idag om jag förstår det rätt. Vilken temperatur kan vara lämplig och påverkar elpannans temperatur även vattnet som shuntas till elementen?

Hur fungerar egentligen funktionen "extra vv" ? är det mer ekonomiskt att låta kompressorn köra hårdare under en tid än att tillföra "vanlig elvärme" när man behöver mer varmvatten till tex hela familjens duschningar på morgonen?

Och till sist behöver jag ändra något på shuntfördröjningen för att få en mer ekonomisk gång.

/Oskar

ja allt beror på vad du har för framledningstemp till radiatorer/golvvärme. och erat varmvatten behov.
om du har ett lågtempssystem så kan du behöva använda elpatronen om du alltid vill ha varmvatten.  annars kan du schemalägga extra VV vid två oliga tillfellen per dygn. eller aktivera direkt.
temperaturen på elpannan får ni prova er fram till,

jag har gjort ett par tester och sett att om jag har elpatronen på i allafall 55g och uppåt så värms även under delen utav elpatronen. vilket gör att om värmeuttaget inte är så stort så fördröjer elpatronen kompressorn att starta.


att köra kompressorn hårdare under en period sliter kanske lite mer på den, men jag tror att  det är bättre ,  och mer varvatten blir det. och mindre ström drar det.

hur har du med antal starter?
Skrivet av: matrix
« skrivet: 06 maj 2009, 08:25:13 »

Hej och tack för dom snabba svaren.

Så till hösten får jag helt enkelt sätta tillbaka eleffekten till originial inställningen 6 kw och sedan sänka elpannans temperatur till något lägre än de 50 grader som står där idag om jag förstår det rätt. Vilken temperatur kan vara lämplig och påverkar elpannans temperatur även vattnet som shuntas till elementen?

Hur fungerar egentligen funktionen "extra vv" ? är det mer ekonomiskt att låta kompressorn köra hårdare under en tid än att tillföra "vanlig elvärme" när man behöver mer varmvatten till tex hela familjens duschningar på morgonen?

Och till sist behöver jag ändra något på shuntfördröjningen för att få en mer ekonomisk gång.

/Oskar

Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 05 maj 2009, 21:44:20 »

Hej

Jag undrar hur man gör för att stänga av eltillskottet helt under sommarmånaderna nu när huset inte behöver värmas så mycket. Vi använder i stort sett bara mycket varmvatten när vi duschar på morgonen och om man tar ett bad på kvällen, vi har då ingen brådska att få mer varmvatten och tycker att det verkar vara onödigt att använda eltillskott för att snabbt få mer vatten... Sedan kanske man kan justera eltillskottet under vinterhalvåret om det inte skulle räcka till?

Jag har kollat inställningarna och förstår inte riktigt vad som är vad. Testade att ändra antal tillåtna kw från 6 till 0 och då verkar det som att eltillskottet inte går in. Det finns även något som heter "elpanna C" och "fördröjd shuntning" är det något som jag kanske skulle använda istället?

Är det någon som orkar förklara för en nybörjare som inte riktigt förstår fastän man har en manual...



hej

helt riktigt. när du setter kw0 inaktiverar  du elpatronen.  elpanna  ºC är den lägsta temperaturen i elpannan.( den övre delen utav  tanken, den som elpatronen sitter i)
när du har ett värmebehov så sätts detta värde 7grader över framlednings börvärde.

shuntfördröjningen. om kompressorn inte klara av att få upp värmen till börvärdet inom den inställda tiden, så öppnar shunten till elpannan och el spetts används om elpatronen är akteverad.(kan spärras om ej el spetts behövs )

när pumpen går över i sommar drift jobbar  pumpen med en temperatur på 50-55 ºC.
då behövs normalt inte elpatrons spets.

när pumpen går på normaldrift  ,höst vinter och vår. så  ska du för besta ekonomi ställa in elpanna ºC på en så låg temperatur som ni kan stå ut med. eller helst stänga av elpatronen även då. och använda funktionen EXTRA VV.
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 maj 2009, 21:39:34 »

Hej

Läs lite här om elpannan, det mesta gäller även EcoHeat.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=22794.0

//Ronnie
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 maj 2009, 21:37:03 »

Sätt elpanna till 0kW i inställningarna, då är övre patronen bortkopplad

//Ronnie
Skrivet av: matrix
« skrivet: 05 maj 2009, 21:14:44 »

Hej

Jag undrar hur man gör för att stänga av eltillskottet helt under sommarmånaderna nu när huset inte behöver värmas så mycket. Vi använder i stort sett bara mycket varmvatten när vi duschar på morgonen och om man tar ett bad på kvällen, vi har då ingen brådska att få mer varmvatten och tycker att det verkar vara onödigt att använda eltillskott för att snabbt få mer vatten... Sedan kanske man kan justera eltillskottet under vinterhalvåret om det inte skulle räcka till?

Jag har kollat inställningarna och förstår inte riktigt vad som är vad. Testade att ändra antal tillåtna kw från 6 till 0 och då verkar det som att eltillskottet inte går in. Det finns även något som heter "elpanna C" och "fördröjd shuntning" är det något som jag kanske skulle använda istället?

Är det någon som orkar förklara för en nybörjare som inte riktigt förstår fastän man har en manual...


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!