Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 januari 2009, 16:05:03 »

Nej, ingen har det - man sätter alltid in det externt om man vill ha det, vilket innebär att man måste köpa en liten cirkulationspump, och dra ett klent rör från slutet av tappvarmvattenstammen och tillbaka till toppen av värmepumpen. (Utgående tappvarmvatten från beredare)
Skrivet av: Bullo
« skrivet: 16 januari 2009, 15:51:41 »

Har alla VP VVC funktion eller?

Eva
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 januari 2009, 15:33:16 »

Man låter ett litet flöde varmt vatten recirkulera mellan värmepumpens beredare och det tappställe dit du snabbt vill ha fram varmt vatten. (Eller till slutet av tappvarmvattenkretsen)
Eftersom detta flöde kyls kontinuerligt såå får värmepumpen oftare arbeta med produktion av tappvarmvatten, vilket är den mest ogynnsamma körning som man kan tänka sig för värmepumpen.
Det resulterar i högre energiförbrukning och sämre årsmedel-COP.

Men du har alltid nära till varmt tappvarmvatten.  Thumbsup
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 16 januari 2009, 14:47:54 »

varmvattencirkulation
Skrivet av: mrbeach
« skrivet: 16 januari 2009, 14:19:18 »

Idiotförklara mig gärna.
Men vad är VVC
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 16 januari 2009, 13:15:31 »

Du glömde VVC-pumpens energiförbrukning i din beräkning.  ;)

Har man VVC så är timer ett utmärkt sätt att minska driftskostnaden (borde nästan vara krav på det). Du sa själv att du minskade från 5 till 2st körningar/dygn med hjälp av timern. Och då är det nog möjligt att minska VVC:ns driftkostnader från över 1000:-/år till som i ditt fall några hundralappar.

Och det beror väl på hur smart huset är planerat, jag har drygt 10m rör mellan VP:n och det tappställe som ligger längst bort. Övriga tappställen ligger bara några meter från VP:n, så jag upplever inte att några enstaka sekunders spolande i mitt fall motiverar VVC.
Skrivet av: Haas.
« skrivet: 16 januari 2009, 11:29:57 »

Och jag tror de flesta tycker det är en mycket större uppoffring att sänka innetempen 3 grader än behöva spola några sekunder extra i kranen.

En överslagsräkning:
Anta att jag får en extra vv-körning/dygn, i en halv timme, pga VVC. Per år: 365 * 2.3 kW * 0.5 = 420 kWh, dvs c 480 kr/år.

Utan VVC:
Du har ju gratis vatten och avlopp, men för mig kostar det extra vattnet 2 liter * 5ggr/dygn * 365 * 20 kr/m3 = 73 kr/år. Inte mycket. Till kommer uppvärmingen av 3650 liter vatten. Tja, det motsvarar 24 ggr min varmvattenberedare. Tar det 1h att värma upp den? 24*1h*2.3kW*1.15kr/kW=63,50. Nu är vi uppe i 63,50+73=136 kr. Fortfarande under 30% av vad det kostar att köra med VVC. Vad är då priset på att jag slipper Hustrus gnäll om att vattnet är kallt? Priceless.

(det börjar lukta off-topic här...)
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 16 januari 2009, 10:19:46 »

Har man stort hus kanske det finns en viss vinst komfortmässigt att ha VVC. Men är huset bra planerat med korta sträckor mellan tappställe och varmvattenberedare så är det inte många sekunder man behöver spola innan varmvattnet kommer.

Och jag tror de flesta tycker det är en mycket större uppoffring att sänka innetempen 3 grader än behöva spola några sekunder extra i kranen.

Skrivet av: Haas.
« skrivet: 16 januari 2009, 09:56:18 »

Och så klart ingen VVC...som är rent vansinne om man vill spara pengar...
Nåja, _helt_ bortkastat är det inte om man som jag har varmvattenrören i mellantaket - då går den förlorade värmen från varmvattnet till husets uppvärmning (vilket ju behövs 3/4 av året). Men såklart, visst är det mer fördelaktigt för mig att värma golvvärmen till 28-30 grader i stället för att värma med varmvatten som är 40-55 grader.
Sedan är det ju en fråga om komfortprioriteringar. Mer sparar säkert den som sänker rumstemperaturen från - säg - 23 till 20 grader.
Mest varmvatten hos mig använder säkert ungarna då de badar - men det unnar jag dem gärna.
Om miljöspekten: hos mig tar det c 20 s att få vatten från de mest avlägsna kranarna, så visst går det åt mera vatten också utan VVC - vatten som dessutom skall värmas (och renas två gånger - först innan det kommer till mig, och sedan som avloppsvatten).
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 16 januari 2009, 07:34:59 »

Ja du om jag det visste.
Ingen av oss duschar på jobbet, vi duschar alltid hemma.
Jag har ju dessutom "bara" en 5kW-pump så jag borde ju ha längre VV-tid än de flesta andra.
Däremot så händer det att jag eldar i vedpannan och den förvärmer VV. Men det är max ett par gånger i månaden jag gör det.

Men det är väl kombinationen snålspolande duschmunstycke, kort duschtid och relativt låg temp på vattnet när man duschar som kanske gör det?
Och så klart ingen VVC...som är rent vansinne om man vill spara pengar...
Skrivet av: mrbeach
« skrivet: 15 januari 2009, 22:56:19 »

Det kan var jag som har extremt låg vv förbrukning.
Vi är 2st plus en 3,5 åring. Och inget badkar...

Tror nog det!
Vi som för det mesta bara är 2 i familjen samt duschar på jobbet,
har ett snitt över 4 år på 412 VV gångtimmar  Sc:,h
Undrar vad Du gör som kan ha 3X75h = 225 h/År  Sc:,h
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 15 januari 2009, 19:31:57 »

Det kan var jag som har extremt låg vv förbrukning.
Vi är 2st plus en 3,5 åring. Och inget badkar...
Skrivet av: Arn
« skrivet: 15 januari 2009, 19:26:20 »

Tack för alla svar. Nu vet jag att rätt lösning är att byta pumpen!!!

VV: Vi har varit 4,5 vuxna pers i familjen, Jag och frugan och 2 vuxna söner + flickvän. Tycker inte att vår VV förbrukningen borde vara extremt hög, är 350 h jättehögt? Vad ligger en "normalförbrukningen" på? Iofs har vi ett bubbelbadkar modell större som används par gånger i månaden.
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 15 januari 2009, 12:05:13 »

VVC är ju inget vidare smart varken för plånboken eller miljön.
Mig gör det inget att jag måste spola några sekunder för att få varmvatten.
Skrivet av: Haas.
« skrivet: 15 januari 2009, 11:44:53 »

Hög vv-förbrukning, eller cirkulationspump på varmvattnet. Gick ner från fem till två vv-körningar i dygnet då jag installerade timer på cirkulationspumpen (avstängd på natten och vardagar under arbetstid).
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 15 januari 2009, 07:45:59 »

När jag fick min Thermia Optimum levererad så var den bara någon vecka gammal och den levererades direkt hem på gården från Thermia.

Du verkar ha hög varmvatten förbrukning, antar att du är många i familjen eller så badar ni ofta. Du har 4ggr så hög varmvatten förbrukning som jag. 350h på 9 månader med en 10(9kW)-pump mot mina 75h på 4 månader med en 6(5kW)-pump.
Skrivet av: ace
« skrivet: 15 januari 2009, 06:49:13 »

Byt !
som sagts, de extra kw håller ner spetsen.....och har man köpt en värme-pump, så är det denna som ska gå och inte spetsen.

ACE
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 14 januari 2009, 23:00:12 »

235 timmar tillsats på ett halvår.. en halv eldningsäsong att år efter år ligga på 500 timmars elpatrondrift är inte meningen när man satsar på en värmepump! Jag tycker det alldeles för mycket elpatron! Nästan obscent mycket.

Låt dom göra rätt för sig!! Vad händer med elpatrontiden om det blir en vargavinter? 
Jag är väl iofs känd för att INTE tycka om elpatrondrift!
Skrivet av: rocas
« skrivet: 14 januari 2009, 22:36:12 »

Om Du kontaktar både Termias huvudkontor samt återförsäljaren och begär ett trepartsmöte, så kan ni säkert lösa situationen.

I din situation hade jag begärt ett byte till en 12:a av senaste modell. Det är ju vad du har betalt för.

Försäljaren vill komma ur detta så skadeslöst som möjligt, så gå inte på argumentet att pumpen skulle passa dej bättre................om du inte tror det själv förstås.

Om du inte får bytet till stånd snarast, så kommer du bara att gå och fundrera på om du har blivit förd bakom ljuset.

Ursäkta tugget......jag kom ju inte med några fakta överhuvudtaget..
Skrivet av: Arn
« skrivet: 14 januari 2009, 22:26:59 »

Jo pumpen är betald (12:a) och återförsäljaren har redan bekräftat att de felat.
Funderingen var mer om den installerade 10:an skulle vara mer optimal för mig och om man skulle kräva en mellanskillnad tillbaka som skulle ta hänsyn till merkostnad för pumpen och merkostnad för framtida högre energikostnader.

Installationen handlade bara om byte av värmepump, borrhålet fanns tidigare. Men funderingar har kommit angående pumpens tillverkningsdatum. Är det en gammal pump - 1 års framförhållning? När byte Thermia design på pumparna, Jag har den äldre med en en lucka som man fäller upp för att komma åt knappsatsen.

ÅF säger bara att man gjort fel........   

  
Skrivet av: lars
« skrivet: 14 januari 2009, 22:13:58 »

Detta var en märklig historia. Man kan bara funder om det stått någon 10:a på lagret som blivit över. Elpetron steg 1 och 2. Själv är jag alergisk mot elpatron.
Jag tycker att Du skall kräva att den vp som köpts skall installeras. Det är så enastående dåligt gjort.
Hur har Du med borrningen? Är även den gjord för 10:an  i själva verket?  Och Du betalat för 12:an. Eftersom allt är så märkligt skulle jag kolla borrdjupet själv.
Vi kan säkert räkna med effekttaxa i framtiden när alla nya elmätare är installerade. Då kommer det att bli dyrt att köra elpatron. Omöjligt räkan ut vad extra tillskottskostnader kommer att kosta. Jag tror på stora extrakostnader för toppeffekt.
Hur har entreprenören förklarat misstaget?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 14 januari 2009, 22:00:59 »

Har Du betalat installation inkl material ännu?

Kan du dokumentera beställningen och visa att åf har gjort fel?

Gjordes ngn ankomstkontroll av pumpen eller när upptäcktes att du hade fått fel pump?
Skrivet av: Arn
« skrivet: 14 januari 2009, 21:42:00 »

Jo klart, jag har betalt för en 12:a och mellanskillnaden mot 10:an skulle vara 5.000 SEK som ska återbetalas om man nu inte byter ut pumpen.
Såg att tillverkningsdatumet var 0714 (år 07 och vecka 14) dvs pumpen är tillverkad ca ett år innan den hamnade hos mig är det vanligt?   
Skrivet av: ace
« skrivet: 14 januari 2009, 12:48:52 »

<ace>Thermia Diplomat Optimum är INTE inverterstyrd. Den har "bara" varvtalsstyrda CP:s.

Av princip skulle jag kräva att installatören rättade till problemet. Har han gjort bort sig får han stå sitt kast.
Har han tagit betalt för en 12:a?

OK   Thumbsup
ACE
Skrivet av: Heddan
« skrivet: 14 januari 2009, 07:47:45 »

<ace>Thermia Diplomat Optimum är INTE inverterstyrd. Den har "bara" varvtalsstyrda CP:s.

Av princip skulle jag kräva att installatören rättade till problemet. Har han gjort bort sig får han stå sitt kast.
Har han tagit betalt för en 12:a?
Skrivet av: Arn
« skrivet: 13 januari 2009, 21:24:57 »

Tack för svaret!
Jag tycker också att extrakostnaden på 270 kr verkar låg. Men vad jag vet så är tillskott 1 på min pump 3 kw vilket ger 204h x 4kr= 612 kr. Som sagt, året är inte slut men kan man anta att min merkostnad under 20 år skulle bli 800kr x 20år= 16000 kr om man vill göra en uppgörelse? Eller är ett byte kanske det givna alternativet med tanke på framtida elpriser?
Skrivet av: ace
« skrivet: 13 januari 2009, 21:08:56 »

Hur nästan 2 kw extra i en inverterstyrd pump bara skulle spara 270 SEK/år vore intressant att höra !

om en elpatron på 6 kw kostar 8 SEK/h ,så motsvarar besparingen med en 2 kw större pump enbart 33,75h mindre tillskott enligt din ÅF.

Jag hade nog med tanke på att du redan använt 204 h tillskott försökt få den större pumpen.
(204 X 8 SEK = 1632 SEK )

ACE
Skrivet av: Arn
« skrivet: 13 januari 2009, 20:38:14 »


Skulle vilja ha lite råd hur man ska agera, och vad som är bästa lösningen.
Jag har beställt en Diplomat Optimum Duo 12 men fått en Diplomat Optimum 10 installerad istället.
Upptäckte detta i julhelgen när jag tyckte pumpen gick mycket på el-patronen.
Pumpen installerades den 22/4-08
Driftvärdena idag (13/1-09) är:
Värmepump 2245 H
Tillsats         204 H
Tillsats 2        31 H
Varmvatten   350 H

Det är inte Thermia som gjort felleveransen utan beställning är felaktigt gjord från lokala återförsäljaren.
Enligt återförsäljaren så skulle en 12:a endast reducera min driftkostnad med 270 SEK per år.
Och prisskillnad mellan 10:a och 12:a är 5.000:-

Så frågan är, ska man kräva att pumpen blir utbytt - eller kräva kompensation och vilken slant är då rimlig?

Ps. Bor i stockholms-området.
Boyta ca 250 kvm.
borrhål 180 m.
 


 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!