Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 13 november 2014, 15:18:32 »

Hur mycket effekt skall ditt uterum ha enligt din energikalkyl?
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 13 november 2014, 15:09:51 »

Rebeck! Skapa ett konto på forumet så är det lätt att bifoga bilder o filer. Skall du ha 21 °C i uterummet i vinter så måste du nog höja på effekten som avges i rummet, bäst vore en konvektor. Enklast är elelement/fläkt men det är dyrt att använda.
Blir det dyrt omöjligt att fixa till en vattenkonvektor finns det ju också luftvärmepumpar.
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 13 november 2014, 13:37:41 »

Roland: Jag tror att du har helt rätt. I min energikalkyl ska uterummet dra ungefär 60% av vad huset ska dra trots att dess golvyta är ungefär 12,5 % av husets. Det säger ju sig själv att det inte blir så bra. VI hade tänkt att det skulle fungera. Men den som räknade på golvvärmesystemet tänkte nog inte samma.

Men nu har nya spännande fakta uppenbarat sig... När jag tog min termometer med prob och tejpade fast den på golvet så hade jag nästan 20 grader där. Och plötsligt hade jag närmare 20 grader i luften också. Det verkar som om den termometer vi har i uterummet (och som vi tidigare haft som enda källa till tempmätningar där) inte var att lita på! Nu kan man tycka att vi borde ha känt skillnad mellan 13 grader och 19. Men när man kommer från husets 23 grader och TROR att det bara är 13 grader i uterummet så fryser man som f-n trots att den verkliga temperaturen ligger på 19-20 grader. Tydligen... :o
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 november 2014, 13:31:04 »

Jag har funderat lite mer över uterummet och dess uppvärmning.

Uterummet är ungefär 3x5 meter. Det är 11 meter yttervägg och 15 m2 golvyta = 0,7 m vägg/m2 golvyta. Huset är  ca 14x10 vilket ger 48 meter yttervägg på 135 m2 = 0,35 m yttervägg/m2 golvyta. Även med samma isoleringsstandard hos väggarna skulle uterummet behöva mer värme/m2 golvyta. Om tak, golv och väggar hade läckt  lika mycket värme överallt skulle den den tätare slangdragningen i uterummet förmodligen ha kompenserat för uterummets större värmeförluster. Men uterummets väggar har betydligt högre värmeläckage än huset i övrigt. Är det glas över hela ytan har väggen ett u-värde som knappast är under 1. Väggarna i resten av huset bör ha ett u-ärde som är 0,2-0,3. Uterummets väggar läcker per ytenhet, om man tar hänsyn till att en del av ytan är fönster,  minst 3 ggr mer värme än husets övriga väggar. 

Jag tror att det aldrig var tänkt att man skulle kunna hålla 20 grader i uterummet under solfattiga månader med samma framledningstemperatur som huset i övrigt behöver.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 november 2014, 12:20:46 »

Jag har då 27,3 grader in i den ena uterumsslingan och 24,7 grader ut. Liknande värde för den andra. Mindre än tre graders skillnad. Vet inte hur jag ska tolka det.
Jag tolkar det som att det inte är något problem med flödet i slingorna. Av ritningen att döma har man tänkt på att uterummet kräver mer värme, slingorna ligger tätare där jämfört med huset i övrigt, men det räcker uppenbarligen inte.

Nu känner jag inte förhållandena i detalj men jag skulle satsa på fläktkonvektor i uterummet. Att öka värmetillförseln genom högre framledningstemperatur när huset i övrigt inte behöver det känns dumt. Det ger högre driftkostnader. Fem grader högre framledningstemperatur, och det lär inte räcka med det även vid +5 ute, ökar värmepumpens elförbrukning för uppvärmning av huset med så där 15 %. Dessutom krävs troligen installation av shunt och extra cirkulationspump för huset i övrigt om det ska bli jämn värme över golvet.

Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 13 november 2014, 11:47:40 »

Haha, jag vet faktiskt inte var den jag pratat med sitter (eller satt). Själva ritningen ingick i VVS-entreprenaden, så det är inte jag personligen som har beställt den. Jag har bara haft kontakt med Thermotech för att ställa några frågor ang justeringarna som jag försöker göra. Och då har jag pratat med personen som står som ansvarig på ritningen.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 13 november 2014, 11:28:01 »

Jag har installerat två st anläggningar ifrån Thermotech. Ingen anläggning har dock haft så många slangmeter.

Eftersom vi båda bor i Örebro....så gissar jag att du har talat med personal på örebrokontoret, som nyss har flyttat till Radiatorvägen.

Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 13 november 2014, 10:39:07 »

Slingorna ligger CC20 så vitt jag förstår. Vet inte varför det är två slingor men tolkar inte ritningen som att de ligger i två nivåer. Den som gjorde ritningen visste att det var ett uterum (står med på ritningen också - borde väl därför ha tagit hänsyn till detta?).

Här är en länk till ritningen i min dropbox. Vet inte om man kan bifoga den på något annat sätt?
https://www.dropbox.com/s/qxddpinbjchbwch/282676-Axbergs_Pr%C3%A4stg%C3%A5rd_1_5.pdf?dl=0
Skrivet av: rocas
« skrivet: 13 november 2014, 10:21:47 »

Du har nog en ritning av golvvärmeslingorna.  Ser du där hur tätt slingorna ligger?

Beställde du denna ritning och berättade du i så fall att golvet var ett golv i ett uterum?

Varför är det två slingor till uterummet? Ligger de i två nivåer?

I så fall verkar allt vara korrekt planerat/utfört.
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 13 november 2014, 09:41:24 »

Jag ska försöka få tag på en IR-termometer. Startade med en prob på golvvärmeslingorna som sticker upp ur plattan. Jag har då 27,3 grader in i den ena uterumsslingan och 24,7 grader ut. Liknande värde för den andra. Mindre än tre graders skillnad. Vet inte hur jag ska tolka det.

Bergvärmepannan är en Nibe F1245-8. Borrhål 150 m (147 i berg). Vi har i snitt 18 starter per dygn. Drifttid hittills 2107 h ed 7100 starter. Tillsatsinfo har en tidsfaktor på 6,1. BT2 är 35,2 grader (men termometern på ställaget mäter bara 26 - förmodligen felvärde), BT3 är 26,2 (vilket stämmer hyggligt med termometern på ställaget). Köldbär ut är -0,5 och in 3,0 med dagens 6 grader utomhus.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 november 2014, 08:50:56 »

Jag skulle börja med att verifiera att det verkligen är ordentlig cirkulation i golvvärmeslingorna i uterummet. När önskad temperatur är 20 grader och framledningstemperaturen är 25 spelar termometrarnas felvisning stor roll. Jag är inte övertygad av resonemanget om att temperaturfallet över uteslingorna är litet.

Det bör gå att mäta temperaturen på slingorna med en IR-termometer. Mät gärna också på golvet. Finns det inte en IR-termometer att låna i bekantskapskretsen är inköpskostnaden för en sådan en bagatell i förhållande till vad en ombyggnad av uterummet skulle kosta.
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 13 november 2014, 08:12:57 »

Thelemorf: Det är märkligt. Se det som ett nöje/lyx/njutning/hobby. Precis som utomhuspool egentligen inte är vettigt i Sverige på grund av den korta säsongen. Vi har valt det här nöjet - även om det är märkligt.

Zyberdude: Jag läser av till/från temperaturer direkt på ställaget (golvvärmestocken) . Där ser det ut att vara i stort sett samma temp in i ställaget som ut igen (25 grader, skiljer bara någon grad mellan in och ut). Det tolkar jag som att jag inte kan ha förlorat särkilt många grader i uterummet även om det är den samlade ut-temperaturen jag läser av. Jag ska titta på vad pannan säger. Jag ska också se om jag kan lista ut något sätt att mäta direkt på de två slingorna det gäller.
Skrivet av: Thelemorf
« skrivet: 13 november 2014, 00:25:42 »

För mig som bor i de mer kalla delarna av landet känns hela grejen med inglasat "uterum" som ska hållas varmt året om väldigt märklig ;)
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 12 november 2014, 23:31:37 »

25 grader på cirkulationen är väl hela husets temperatur då all retur och framledning slås ihop. Det betyder ju inte att returen från uterummet är 25 om pumpen säger att returen totalt är 25. Uterummet kan ju vara 15 grader medan det övriga huset är 27? Alltså för lite slingor till uterummet så att värmen inte räcker till till hela slinglängden.

Vattenburen fläktkonvektor kan ju dras via taket och sen till golvvärmestocken eller egen förgrening.
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 12 november 2014, 22:03:53 »

Under uterummet har vi samma platta på mark som i resten av huset (den är gemensam med resten av huset och gjuten samtidigt). 30 cm isolering, isolerade L-balkar.

Och jag tycker inte heller att golven borde vara svala även om det är svalt i själva uterummet. Men kanske räcker inte 25 grader på det cirkulerande vattnet till för att få golven ens ytvarma? Golvbeläggningen är klinker - så det talar också för att vi borde känna golvvärmen.

Jag ser inte hur vi ska kunna koppla in en vattenburen fläktkonvektor. Vi kommer ju inte åt värmeslingorna i golvet?

Som kallast -20 kanske. Fast det är sällan. Max några veckor om året med lägre än -10 och då kan vi stå ut med att inte kunna använda uterummet. Bor i Närke.
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 12 november 2014, 12:55:33 »

Alternativ 1, varför elelement? Skulle det inte gå med en vattenburen fläktkonvektor. Då skulle du ju bara få längre gångtider på VP då den skulle kyla returen. Frågan är om det ändå räcker till när det är kallt ute. Hur kallt brukar det bli som kallast hos er?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 november 2014, 11:58:20 »

Alternativ 2 innebär att värmepumpen måste producera värme vid den temperatur som behövs för att få det tillräckligt varmt i uterummet trots att resten av huset inte behöver så hög framledningstemperatur. Uppvärmingen av uterummet kommer att bli förhållandevis dyr. All värme till huset kommer att produceras med lägre COP trots att det bara är uterummet som behöver högre framledningstemperatur. 

Hur är det med isoleringen under uterummet? Jag tycker inte golven borde kännas svala även om temperaturen i rummet är för låg.
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 12 november 2014, 11:04:52 »

Tack för ditt svar!

Rummet används dagligen. Vi skulle helst vilja ha varmt där "alltid".

Jag har öppnat cirkulationen i slingorna till uterummet (2 st) max. Detta ger fortfarande inte mer än 14 grader i uterummet när det är 5 grader utomhus. Golven är svala.

Eftersom huset är väldigt välisolerat i övrigt så kräver det mycket lite energi. Temperaturen i golvvärmestället är ungefär 25 grader både in och ut vid den här tiden på året. Och jag antar att 25 grader inte räcker till i uterummet oavsett hur snabbt vattnet cirkulerar där.

Mina alternativ är som jag ser dem:
1. Sätta ett elelement (fläktkonvektor?) i uterummet (då jag väl inte kan koppla in det på golvvärmeslingan?).
2. Ta hit en rörmokare och installera en separat cirkulation till uterummet (som då skulle kunna få varmare vatten ut än resten av huset).

Vår panna/borrhål är tilltaget i storlek för att det ska kunna räcka till att värma uterummet också (med dess högra energibehov) utan tillskott. Så om vi väljer alternativ ett så riskerar vi istället onödigt många stopp/start på pannan samt "utnyttjar" inte det vi betalat för.

Tankar på ovanstående? Andra alternativ?
Skrivet av: Tumpi
« skrivet: 18 oktober 2014, 21:26:54 »

Pröva höja flödet i slingan till uterummet, kan hjälpa lite. Du blir troligen tvungen att komplettera med något mera värmeavgivande (tex fläktkonvektor) i uterummet för det är inte vettigt att tokhöja kurvan för bara ett rum. Rummet används väl inte 24/7?
Skrivet av: Rebeck
« skrivet: 18 oktober 2014, 20:26:32 »

ej!

Söker era synpunkter på vad jag ska göra med mitt värmesystem. 140 m2 nybygge inkl 15 m2 glasat uterum, alltihop med vattenburen golvvärme. Bergvärme med Nibe bergvärmepump, 150 meter borrhål. FTX.Har också ett garage på 60 m2 som värms med bergvärmen via kulvert och två konvektorelement.

Allt funkar bra förutom att det inte blir varmt nog i uterummet. Uterummet har ju ett klart högre energibehov än resten av huset då det har tre ytterväggar samt är helglasat (om än med treglas energi).

Tror eventuellt att problemet ligger i innegivaren till bergvärmepumpen men vet inte riktigt hur jag lättast ska justera anläggningen för att ge mer kräm bara till uterummet. Innegivaren säger ju till pannan att den önskade innetemperaturen är uppnådd. Detta gör att pannan bara skickar ut 25-30 gradigt vatten i systemet vilket inte räcker till att värma uterummet. Golvet i uterummet blir bara vagt ljummet, aldrig varmt. Och i luften har vi bara typ 12-15 grader.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!