Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 januari 2017, 20:04:42 »

BT25 ska inte störa under värmekörning så länge givaren har ok kontakt med framlednings röret men vid vv laddning blir det lite fel på gm beräkningen men troligtvis inte så det ska påverka märkbart.
Skrivet av: Daniel123456789
« skrivet: 05 januari 2017, 10:31:18 »

Hej

Hade ungefär samma problem med min f1155-16. Det visade sig att elektrikern kopplat in givaren för Extern framledning. Den skall ej vara iskruvad om du inte har någon tank eller dylikt. Andra här kan säkert förklara de bakomliggande orsakerna.

Jag skruvade bort den själv och nu går den som en dröm.

Testa.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 20 november 2016, 23:30:39 »

Jag har labbat vidare med inställningarna för tillskott och det är tydligt så att de måste påverka kompressorfrekvensens regulator. Fel inställningar av 'tillskottet' ger kraftiga självsvängningar i systemet med några timmars periodtid.

Synd att Nibe inte förklarar de här sambanden på något vis eller iaf ge parametrarna namn som förklarar att de styr mer saker än tillskottets inkoppling.

Återstår att labba vidare lite och se hur pass stabilt man kan få systemet med dessa inställningar. Nu blir det några överslängar efter varje gång det värmts varmvatten innan det blir stabilt.

// Magnus
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 november 2016, 07:24:09 »

Normalt sett skall ju aldrig elpatron behövas, och som jag tolkar det kan du bara påverka hur mycket gradminuterna sjunker genom att höja värdet för tillsats, då blir regleringen snabbare.
Du kan eventuellt minska droppet av gradminuter mer genom att ställa in en kortare maxtid som värmepumpen får producera tappvarmvatten, men i övrigt har jag inga ideer, har satt mig in i styrningen för dåligt.

Att gradminuterna varierar ned till -500 skall i normalfallet aldrig märkas på rumstempen, så egentligen är det inte så mycket att bry sig om.
När du hittat rätt kurva oberoende av utetemp bör du åter aktivera rumsgivaren, den hjälper till att hålla rumstempen stabil även vid stort tappvarmvattenuttag.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 14 november 2016, 17:09:30 »

Nu fungerar det ju mycket bättre, lite konstigt att det blev -550 gradminuter dock, tappade du ur HELA vvb när det hände?
Gick elpatron in när den passerade -500 GM?
Eller finns det någon annan tidsinställning som gör att den inte hoppar in direkt?

Det är möjligt att hela VVBn tömdes. Jag har vamvatteninställningen på ekonomi och det är två vxna som duschar.

Elpatron gick inte in, den har stått på 0.2h sen pumpen var ny. Men det kanske krävs 500+120=620gm för att den ska kicka in.
Skrivet av: jonasuu
« skrivet: 14 november 2016, 02:19:25 »

Testade ändra inställningarna ikväll och startade om pumpen emellan. Har kompressorstart på -60gm med eltillsats diff 500gm dvs tillsats går in vid -560gm, då går pumpen med 20Hz till -195gm då den gradvis börjar varva upp. Ändrar jag till eltillsats diff 1500gm, så går pumpen med 20Hz till -440gm då den gradvis börjar varva upp.
Nu har jag en stor arbetstank så systemet är trögt och för mig är det bäst att pumpen inte släpper iväg gm för mycket.

Men visst verkar det som att inställning av tillsats påverkar kompressorn.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 november 2016, 23:15:26 »

Nu fungerar det ju mycket bättre, lite konstigt att det blev -550 gradminuter dock, tappade du ur HELA vvb när det hände?
Gick elpatron in när den passerade -500 GM?
Eller finns det någon annan tidsinställning som gör att den inte hoppar in direkt?
Skrivet av: kilo
« skrivet: 13 november 2016, 08:02:45 »

Jag gjorde som jonasuu och Rickard tipsade om, dvs ändrade start tillsats till -500, stängde av rumsgivarens inverkan och öppnade alla termostater. Då började framledningen följa börvärdet mycket bättre.

Under hösten såg jag gradminuterna alltid betas av till 0 och nästan aldrig sjunka mycket under gränsvärdet för start kompressor så jag fick för mig att det är så det ska vara. Med det är klart att det är framledningstemperatur och innetemperatur som ska styras och gradminuterna får hänga med.

Jag är fortfarande osäker på om start tillsats egentligen borde spela någon roll så jag kommer nog att testa att ställa ner den igen för jag vill inte att tillsatsen ska användas.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 november 2016, 08:35:39 »

Går ju alltid att spärra eltillskott och öka gm för eltillskott till kanske -300 då kommer inte vp räkna gm under det och stämmer ovanstående så kommer den gasa tidigare om det nu är ett problem i dag.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 12 november 2016, 00:27:02 »

Förklara gärna mera kring diff tillsats. Jag har också problem med självsvängningar men har inte förstått att diff tillsats skulle kunna påverka det. Trodde bara det hade med tillsatsens inställningar att göra och den tror jag mig aldrig behöva i den här anläggningen.

// Magnus

Invertern vill undvika tillskott och varvar upp vid ca 1/3 av inställt värde. Ställ diff tillsats till -500 så varvar pumpen upp tidigare och är den rätt dimension går inte tillsatsen in.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 11 november 2016, 20:06:11 »

Jag har Radiator som inställning. Jag vet inte hur man justerar "trögheten". Jag ska testa att ändra diff tillsats till -500 och se vad som händer.
Skrivet av: jonasuu
« skrivet: 11 november 2016, 11:37:27 »

Invertern vill undvika tillskott och varvar upp vid ca 1/3 av inställt värde. Ställ diff tillsats till -500 så varvar pumpen upp tidigare och är den rätt dimension går inte tillsatsen in.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 november 2016, 08:17:35 »

Tror inte inställningen radiator eller golvvärme påverkar annat än önskat delta eftersom samma inställning finns på 1245. Det gör inget om gm sjunker rätt lågt eftersom en inverter inte ska sträva efter att hamna på gm 0 sen kan ju vissa grejer ha med smörjning av kompressorn att göra har den tex gått på lägsta effekten kan det vara så att den måste varva upp just för smörjning och inte för att värmen behövs.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 november 2016, 06:42:29 »

Nu vet jag inte hur Nibes styrning fungerar, men jag vet hur den borde fungera...
Om den skall stoppa på 0 gradminuter och elpatron skall gå in på -1500 gradminuter så borde den eftersträva att ligga med ett gradminutunderskott som låg på kanske -100 till -500 i normalfallet (när tappvarmvatten inte värms).
Framledningstempen skall "se ut" som i de gröna fält jag markerat, och gradminuterna skall tillåtas variera inom kanske -150 till -300 helt utan att kompressorvarvtalet ändras, först om det går utanför de gränserna så skall den sakta rampa upp eller ned hastigheten.
Framledningstempen skall inte variera med det sågformade mönster som du för det mesta har på din pump.
Det tyder på att regleringen hamnar i självsvängning, vilket inte är bra.

Min gissning är att värmepumpen är en av två (tre) saker:

1. Överdimensionerad och arbetar mot liten vattenvolym, små förändringar på varvtalet ger stor förändring på framedningstemp.

2. OM den inte är överdimensionerad, och om vattenvolymen är ok så kan det bero på att du har en för hög kurva i kombination med termostater som stryper på radiatorerna/golvvärmen, det ger liten "aktiv vattenvolym" som snabbt ändrar sin temperatur vilket bidrar till självsvängningen som vi ser i dina grafer.

3. Kanske har du för stor påverkan på rumsgivaren, så att den går in och stör regleringen, men det tror jag inte.

OM inget av detta är orsaken så är regulatorn helt enkelt för snabb, och du bör söka sätt att tröga ned regleringen.
Har sett att det finns en inställning "Golvvärme" eller "Radiatorer" skulle tro att "Radiatorer" slöar ned regulatorn en aning.
Vilken inställning har du där?
Vet du om det finns andra sätt att tröga ned regleringen?

För att säkerställa bra grundinställningar skall du:
1. Stänga av komenseringen från rumsgivaren
2. Öppna alla termostater fullt (max)
3. Justera in kurvan så att du får lagom temp i huset.

Om det blir för varmt i vissa rum, och för kallt i andra rum men "snittet" är bra kan du:
1. Öka grundflödet på de radiatorer/golvslingor där du har lite för kallt.
2. Minska grundflödet över de radiatorer/golvslingor där du har lite för varmt.

När du har fått lagom varmt överallt så kan då åter aktivera rumsgivarpåverkan, och vrida ned några termostater (jag brukar rekommendera max 30% av termostaterna som tillåts strypa bort flöde).

Kontrollera sedan om det blir bättre.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 11 november 2016, 06:11:19 »

Vid -1500 gradminuter går tillsats in. På vilket sätt kan det påverka?
Skrivet av: jonasuu
« skrivet: 11 november 2016, 01:21:10 »

 Hur är inställningen för tillsats, när ska den gå in. Det påverkar hur långt den släpper gm.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 10 november 2016, 21:35:41 »

Nehe, så enkelt var det inte. Den fortsätter gå ner till rejäla underskott innan den betar av. Bifogar diagram för bör- och framledningstemp.

Det kanske iofs är varmvattenproduktion som orsakar det nu?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 10 november 2016, 07:38:44 »

Kan du bifoga en bild på framledningstempen. Både bör och är.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 10 november 2016, 06:30:36 »

Efter omstart av pumpen igår kväll började den bete sig som förväntat, se bifogat diagram över senaste dygnet och hur det ser ut före och efter ca kl 20. Det verkar som den hade fått hicka eller något som nu gått över.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 09 november 2016, 22:21:30 »

Eller är det jag som ännu inte fattat hur värmepumpstyrningen fungerar kanske.
Med en onoff pump är det lättare, den startar då GM uppnås för start och stannar då GM är 0. En inverter lever eget liv. Så har jag upplevt det.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 09 november 2016, 21:30:42 »

Ja, den går igång när den ska moch temperaturen hålls bra. Men borde den inte jobba ner underskottet till 0 innan den stannar och inte låta underskottet dyka så mycket? Eller är det jag som ännu inte fattat hur värmepumpstyrningen fungerar kanske.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 november 2016, 20:30:03 »

Tycker den ser ut att jobba fint de gångerna den stoppat har den gått på låga hz före men min effekten har varit för hög att det ibland blir rätt många gm minus gör inget den verkar jobba ner dom rätt snabbt igen och den strävar ju inte efter att hamna på 0 heller.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 09 november 2016, 17:00:47 »

Jag har inte uppdaterat till den absolut senaste mjukvaran som kom för någon vecka sedan.

Men nu har jag loggat några dagar, bifogar logg, hoppas någon kan få ut något av det. Jag har flera gånger sett att gradminutunderskottet har dykt ordentligt. Hela tiden har värmen i huset varit helt ok kring 22 grader så det har inte märkts på klimatet.

Just nu efter loggningen startade jag om pumpen och tänkte se om den är som en vanlig dator eller telefon som reder ut sig efter omstart.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 03 november 2016, 22:11:19 »

Min F1155-12 har betett sig väldigt mysko senaste dagarna när det blivit lite kallare. Den har kört på 20 Hz från -150 gradminuter tills gradminuterna nått typ -400 och då har den varvat upp till 50-60 Hz och kört på det tills den en stund senare stannat på 0 gradminuter och det hela upprepat sig. Det kom ny mjukvara som jag precis uppdaterat till, hoppas det får slut på märkligheterna. Kolla om det finns någon ny mjukvara till din.

// Magnus
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 02 november 2016, 19:55:36 »

Är du säker på att kompressorn inte gick? Tänk om den gick med låg fart för att sedan varva upp för att börja räkna hem?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 19:40:50 »

Om du har rumsgivare aktiverad så räknar vp ner gradminuterna saktare när du eldar och det blir varmt inne men så länge den räknar ner under startvärdet så ska den starta oavsett innetemp.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 02 november 2016, 19:30:22 »

Jag glömde nämna att jag eldade i kaminen igår kväll, därav rumstemperatur på 23,7 vid ca kl 23. Men det borde väl inte spela någon roll?
Skrivet av: kilo
« skrivet: 02 november 2016, 19:28:32 »

Jag kan prova USB-loggning. Det sker dock inte varje dag, det kan gå en tid mellan gångerna det sker så det tar eventuellt dagar innan jag får fram en logg.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 19:16:11 »

Kör usb loggning så syns det blir nyfiken vad som händer  Sc:,h
Skrivet av: kilo
« skrivet: 02 november 2016, 19:07:56 »

Nope, Smart price adaptation ej aktiverat.Utegivaren visat max +4 under hela dagen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 19:05:44 »

Då räknar den inte gradminuter.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 02 november 2016, 18:58:22 »

Solen kanske lyser på utegivaren så den kommer in i sommarläget?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 18:42:45 »

Kanske den är inställd på att hålla koll på elpriset kommer inte ihåg vad funktionen heter. Om du kör en usb loggning så ser man troligtvis vad som blockerar kompressorn.
Skrivet av: kilo
« skrivet: 02 november 2016, 18:32:57 »

Flera gånger har jag noterat att min Nibe 1255 inte startar kompressorn trots stort gradminutunderskott. Jag har "start kompressor" inställt på -120 gradminuter men idag startade inte kompressorn förren gradminuterna låg på -641 vilket var klockan 17:45 (se bifogat diagram). Det var iofs inte kallt i huset när jag kom hem, strax under de 22 grader som jag har rumsgivaren inställd på.

Jag tycker det är lite underligt att gradminuterna sjunker såpass mycket innan kompressorn startar. Borde inte gradminuterna stå stilla så länge som rumstemperaturen är ok? Om man tittar på det bifogade diagrammet så skedde en duschning ca klockan 20 igår och 6:30 imorse vilket kanske förklarar den första dippen och den lite avkapade toppen till höger, men den dipp på -641 gradminuter längst till höger har jag svårt att förstå eftersom ingen varit hemma och temperaturen har legat ganska när de inställda 22 graderna.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!