Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 juni 2007, 18:42:28 »

Ska ratta lite på KB pumpen för att få ner DeltaT en aning, ca 4 grader  är väl optimalt?


Det beror lite på storleken på pumpen. För större pumpar ligger optimum vid lite större temperaturskillnad. Det är ju samma diameter på slangen. Jämfört med min värmepump, som har ungefär halva effekten, behöver din 2 ggr så högt flöde på köldbäraren för samma temperaturdifferens. Det kräver teoretiskt ca 4 ggr så hög effekt till köldbärarpumpen om slanglängden är densamma men det är den ju inte. Slanglängden är rätt proportionell mot värmepumpens effekt. Allt detta gör att  optimumum för stora och små pumpar skiljer sig åt.  4-5 grader är nog rätt bra.

Skrivet av: meskola
« skrivet: 19 juni 2007, 18:09:33 »

Det borrarn sa var att om du pumpar ut vatten ur brunnen så kommer tillrinningen att vara ung 20 kbm/h tills brunnen är fylld igen, det är alltså inte ett genomströmmande flöde.

En förutsättning för att vatten skall flöda genom borran är att det är lägre nivå på vattnet på ena sidan om borran och högre på den andra sidan.

Klockren info.. Det där har jag nämligen gått och funderat på :)

Fantastiskt, alltid ska man lära sig något nytt...  Thumbsup

/markus
Skrivet av: messer
« skrivet: 19 juni 2007, 18:01:50 »

Hej

Citera
Flödet låg på ca 20 kbm/h enligt borraren.
Det borrarn sa var att om du pumpar ut vatten ur brunnen så kommer tillrinningen att vara ung 20 kbm/h tills brunnen är fylld igen, det är alltså inte ett genomströmmande flöde.

En förutsättning för att vatten skall flöda genom borran är att det är lägre nivå på vattnet på ena sidan om borran och högre på den andra sidan.

mvh
Messer
Skrivet av: meskola
« skrivet: 19 juni 2007, 16:22:14 »

Tanken med denna lilla fråga var mest för att få en siffra mellan tummen och armbågen på vad tempen på brinet kan hamna på efter första vinterns körningar så man kan se om man ska bli glatt överraskad eller knyta näven i fickan och tycka att installatören räknade snålt...  knUp

Sen om mina givare visar fel vet jag inte, men samtidigt så fanns det ruskigt mycket vatten redan vid 40 meter så hur detta flöde kan påverka temperaturen i hålet blir också intressant att se. Flödet låg på ca 20 kbm/h enligt borraren.
Om nu givarna visar fel så får man hoppas på att dom visar lika mycket fel...  :)

Jag loggar pumpen just nu löpande och skall sätta mig och skriva lite sköna script för att hålla kolla på de siffror som kan vara av intresse, t.ex. DeltaT på brine och VBin och VBut.  :D


Synd att man inte är geolog så man skulle kunna förstå hur en spricka "mitt" i hålet kommer att påverka det generella flödet och temperaturen i hålet över tid.

EDIT:
Efter nu ha kört KB pumpen i styvt en halvtimme så ser jag att KBut visar 0,6 ºC högre än KBin. Detta borde alltså betyda att mitt DeltaT på KB är egentligen (som tidigare exempel) 5,1  ºC. Ska ratta lite på KB pumpen för att få ner DeltaT en aning, ca 4 grader  är väl optimalt?

/markus
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 19 juni 2007, 11:12:21 »

Med 4,5°C deltaT vid varmvattenladdning har du förmodligen ännu högre delta vid värmedrift.

Kontrollera givarna genom att köra pumpen kontinuerligt. (Meny 5.11) Visar givarna samma värde, är det läge att öka hastigheten ett steg.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 juni 2007, 10:01:49 »

Vad det blir för temperatur beror rätt mycket på hur pass kontinuerligt pumpen kommer att gå. Behöver huset så mycket värme att pumpen går veckor i sträck kommande vinter skulle jag tro att det kan bli någon minusgrad på ingående köldbärare. Det beror lite på vilken framledningstemperatur radiatorerna behöver, pumpens effekt minskar ju vid högre framledningstmeperatur.

9 grader på ingående köldbärare låter lite väl mycket. Berget i Stockholmstrakten är runt 7 grader på 100 meters djup. Det är rätt vanligt att temperaturgivarna visar fel med någon grad eller två. På IVT visar displayen tiondels grader. Därför är det lätt att tro att värdena man ser är korrekta men det behöver de inte alls vara. Har själv en utomhusgivare som visar 2 grader för hög temperatur. Ingående köldbärare visar 0,3 grader för högt och utgående 1,3 grader för högt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 juni 2007, 07:12:49 »

Denna tid på året har du så litet energiuttag att det knappt påverkar temperaturen i borran.
Till hösten kommer du att se en dramatisk sänkning av temperaturen i borran när värmepumpen börjar arbeta större delen av dygnet, har du ett bra borrhål, väldimensionerat, kommer du antagligen att ligga på ca 0- +3°C i slutet av första vintern och efter ett antal år kanske du ligger på ca 0- -2°C.
Har du ett snålt dimensionerat borrhål kan du räknamed ytterligare någon grad kallare (som kallast), men det är väldigt ovanligt.

Utan att ha räknat på din anläggning kan jag tycka att din borra borde räcka till rätt bra för att kunna ligga runt 0 grader in i slutet av uppvärmningssäsongen.
Skrivet av: jompaa
« skrivet: 18 juni 2007, 22:48:32 »

Det värsta är väl inom 10 år så är det permafrost i borrhålet.
Kolla tempen då  ^-^
/Bosse
Skrivet av: meskola
« skrivet: 18 juni 2007, 22:41:09 »

Nu har jag levt med pumpen i ca 2 veckor och gumman har äntligen lyckats släpa mig upp ur (numera) pumprummet (fd pannrummet).    :D

I och med att man nu varit på plats vid ett antal tillfällen när pumpen kört och dessutom påbörjat projekt loggning så kan man snabbt konstatera vad brine tempen ligger på just nu.

Min fråga är vda kan man räkna med att brine tempen i hålet sjunker med under/efter första året och energiuttaget stabiliserar sig över året?

Man funderar ju lite på vart man hamnar från nuvarande 9 ºC in och 4,5 ºC ut under en VV körning.
Självklart så förstår jag att frågna är lite "Hur långt är ett snöre?" över sig men det vore kul att veta vad man kan räkna med för sänkning

Mvh
/markus

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!