Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: kesv9087
« skrivet: 26 januari 2011, 20:25:14 »

Det jag har märkt nu när det har blivit kalare är att vp klarar sig utan el mycket längre nu är det -5 och vp klarar att värma huset själv. Innan vi isolerade klarade den bara till 0 grader utan el så nu får vi se hur många minus den klarar sig själv. :)
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 25 januari 2011, 20:10:13 »

Har du varit upp på kallvinden en varm och solig sommardag?

Ja det har jag. Du menar att det är varmt som fan så ev fukt skulle torka ur på sommaren? Med detta menar du då att det finns ingen anledning att byta pga ålder?
Skrivet av: kesv9087
« skrivet: 25 januari 2011, 20:07:51 »

Nä jag fick den nya isoleringen för en vecka sen
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 25 januari 2011, 19:50:22 »

Har du varit upp på kallvinden en varm och solig sommardag?
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 24 januari 2011, 13:31:02 »

Det kanske är hyfsat milt väder ute nu. Men du märker det kanske om det blir 20 minus ute.

En sak jag också tänkt på med fuktig isolering. Behöver aldrig isolering bytas ut på vinden pga ålder. Som tex vår isolering är ju snart 50 år gammal. Den borde ju dra åt sig fukt på kallvinden under alla dessa år den legat där?
Skrivet av: hulta
« skrivet: 24 januari 2011, 11:43:51 »

Nu har det gått en vecka sen vi fick den nya isoleringen men jag har samma framledning på ctc pannan och mer eller mindre sammma temp inne. Jag trodde man skulle kunna sänka den lite nu när man har 1000 mm isolering ?

Kanske se över väggar och golv också?? Kanske låna värmekamera och kolla om värmeförluster finns på golv och väggar?
Så mycket isolering borde göra nytta, märker själv när snö ligger på taket så blir det varmare inomhus. Har gammalt hus med obefintlig isolering.

Skräckscenario är om din isolering har blivit våt.....Betyder ingen isolerverkan....Ber en bön!
Skrivet av: kesv9087
« skrivet: 24 januari 2011, 10:23:07 »

Nu har det gått en vecka sen vi fick den nya isoleringen men jag har samma framledning på ctc pannan och mer eller mindre sammma temp inne. Jag trodde man skulle kunna sänka den lite nu när man har 1000 mm isolering ?
Skrivet av: pricken
« skrivet: 17 januari 2011, 19:49:38 »

Jag behöver inte läsa en gång till, och anser fortf att det är det budskap du förmedlar!

Du kanske själv skall läsa vad du skrivit, och fundera på innebörden av det.. Sc:,h
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 17 januari 2011, 19:35:48 »

Då får du nog läsa vad jag skrev en gång till..

"Många tvärsäkra råd har levererats och levereras utan att ta hänsyn till olika tiders kontruktioner på hus. På detta forum går varje resonemang överstyr ganska snart då ngn med huvudet under armen straxt ramlar in med det tvärsäkra rådet att vindsventilationen skall ökas och isoleringen skall ökas. Detta rådet leder ovillkoren till att vinden börjar att mögla på majoriteten av det husbestånd vi har i landet."

I de huskonstruktioner jag skriver om och som det faktiskt är flest av i landet måste man vara mycket klar över vad man tilläggsisolerar med och hur mycket.. och hur ventilationen med uteluft ser ut.

Kallvinden på denna majoritet av hus skall balanseras med försiktigt och välavvägt intag av uteluft, diffussionsspärr av ngt slag från bostadsutrymme samt ett visst värmeläckage från bostadsutrymmet.

Just nu har vi en raskt stigande och omfattande skadeökning på huskonstruktioner med mögel och röta då man ej tagit hänsyn till dessa fakta.

Anticimex talar om att över hälften av inspekterade vindar har omfattande skador.

För bara några år sedan fick husägaren tom bidrag till en del av kostnaden för isolering av vindar men upphörde raskt när man fick för sig vad det åstadkommit i ett stort antal hus.

Tilläggsisolera vindar? Javisst men var noga med materialval med hänsyntagande till befintlig isolering. Var noga med att vinden kräver ofta ngn form av spillvärme i majoriteten av våra egna hem.
Ventilering med uteluft? Javisst men måste vara övervägd i förhållande till huskonstruktion, läge av hus och takisolering i övrigt.

Ersätta uppvärmning med olja, ved, pellets osv med en värmepump? Javisst men man måste noga överväga hur det påverkar ventilation mm i det aktuella huset för att på relativt kort sikt orsaka skador på huset!

På bara några år ser råden helt annorlunda ut vid tilläggsisolering av vindar pga av de omfattande skador som iakttagits.
Förstör inte välbyggda äldre hus pga dåliga och felaktiga råd från de som har svårt att ta till sig ny kunskap och de är tyvärr rätt många.



Chalmers forskningsrapporter inom området är rätt skrämmande.
Skrivet av: pricken
« skrivet: 17 januari 2011, 18:18:55 »

Håller i stort med dig Zibro, men du får det nästan att låta som att det bästa en fastighetsägare kan göra, åtminstone för äldre konstruktioner är att ha så lite isolering som möjligt, 100mm på kallvindan, och rejält med ventilation för att slippa eventuella fukt och mögelproblem.

 ::)
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 17 januari 2011, 12:36:41 »

Jag är med på purjos resonemang fram till resonemanget runt plast. Plasten kom efter kriget, på femtiotalet och började så småningom användas inom byggnadsindustrin. Användandet av plast förbättrade på ett antal punkter men ställde också till det hela på andra punkter.
Att börja ett resonemang runt hus byggda fram till 60 talet om de är diffussionstäta eller ej beroende på om man hittar plast eller inte faller då på sin egen brist på historisk logik..

Kunde man bygga diffusionstätt före det att plasten uppfunnits? (före ca 1960)-
Svaret är: jajamensan och man var riktigt bra på det också!

Till kallvindar fick man diffussionstätt genom att tex sätta spännpapp i det storsta rummet, oftast vardagsrummet och som gav ett hyfsat diffussionstätt skydd upp till kallvinden tillsammans med ett tunt ofta vaxat eller tjäriblandat papper som man monterade i andra rum.. Varianter var många men tanken och medvetenheten var god hos den tidens husbyggare. Tillsammans med en skorsten som var varm genom tex oljeeldning eller ved tillsammans med en måttlig och välanpassad vindsventilation fick man en kallvind som var lagom kall och fuktig.

Vid ombyggnader och/eller byte av uppvärmningssystem kan man relativt snabbt åstadkomma relativt stora skador på förvånansvärt kort tid på hus som stått friska i decennier! Många tvärsäkra råd har levererats och levereras utan att ta hänsyn till olika tiders kontruktioner på hus. På detta forum går varje resonemang överstyr ganska snart då ngn med huvudet under armen straxt ramlar in med det tvärsäkra rådet att vindsventilationen skall ökas och isoleringen skall ökas. Detta rådet leder ovillkoren till att vinden börjar att mögla på majoriteten av det husbestånd vi har i landet. Samma sak gäller vid installation av olika sorters värmepumpar. Om man inte tar hänsyn till olika hus och dess grundkonstruktion vid råd om val av värmepump har man lagt grunden till att tex kallvinden förstörs på bara några års sikt. Här brister det kraftigt från branchen idag som gärna presenterar helt orealistiska "besparingskalkyler" som utgår från teoretiska idealförhållanden.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 januari 2011, 08:19:42 »

I så fall bör ni nog satsa på nåt organiskt material, typ ekofiber eller såg/kutterspån.

Det är två problem:

- Fukten som kommer nerifrån kondenserar i isoleringen. Organiska material kan hantera detta (inom rimliga gränser) genom att dom tar upp fukt när det är fuktigt och avger den när det blir torrare. Dessutom transporteras fukten åt det torrare hållet i materialet.

- Fukt kondenserar på kallvinden, som blir kallare än innan pga tilläggsisoleringen. Detta kan man avhjälpa genom att minska ventilationen på vinden så att man återigen ökar temperaturen lite där.



Jag är ingen expert inom området, men detta är vad jag har lärt mig genom åren som ägare till 3 stycken timmerhus i olika stadier av renovering/förnyelse.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 17 januari 2011, 07:59:41 »

Det blir nog ingen plast.....vad jag har hört

Jag är inte engagerad i projektet.

Dubbla plastskikt kommer det absolut inte att bli...
Skrivet av: rabalder
« skrivet: 17 januari 2011, 07:56:53 »

Fukten kommer innefrån...

Du måste ta reda på om du har plast eller inte innan du lägger dit plast
Skrivet av: rocas
« skrivet: 17 januari 2011, 07:43:00 »

Finns gissningsvis ingen plast, men jag vet ej.

Det är en chansning.............

Det känns viktigt att inte lösullen når yttertaket, så att ev fukt kan vandra direkt in i råsponten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2011, 23:41:43 »

Grabben har ett hus med 170 kvm takyta.

Lösullssprutning med 40 cm och montering av  30 lm luftspalter är beställt. Summa: 30.000 SEK inkl moms.

Fn finns 10 cm sågspån.

Sågspån låter som ett lite äldre hus... Är undertaket diffusionstätt? På den tiden man använde sågspån så brukade man inte använda diffusionsspärr.
Mineralull och fuktig luft är ingen bra kombination
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 januari 2011, 22:39:29 »

Om det finns intresse så kommer ett par siffror på tillägsisolering med olika tjocklek

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 100mm (totalt 200mm) så sparar du någonstans runt 1900kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 200mm (totalt 300mm) så sparar du någonstans runt 2400kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 300mm (totalt 400mm) så sparar du någonstans runt 2800kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 400mm (totalt 500mm) så sparar du någonstans runt 2900kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 500mm (totalt 600mm) så sparar du någonstans runt 3100kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 600mm (totalt 700mm) så sparar du någonstans runt 3150kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 700mm (totalt 800mm) så sparar du någonstans runt 3180kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 800mm (totalt 900mm) så sparar du någonstans runt 3250kWh/år

Om du har 80m² med 100mm isolering och tilläggs isolerar med 900mm (totalt 1000mm) så sparar du någonstans runt 3270kWh/år

Observera att detta är ganska grova siffror och inget exakt eftersom det utgår från mitt gammla excellark med siffror för lösull
samtidigt ser man att man sparar inte så mycket när man är över 500mm (skillnaden är bara drygt 400kWh/år)
så innan man bestämmer sig så får man räkna på besparingen kontra investeringen men har man som TS fått isoleringen gratis är det bara att lägga på så mycket det går.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 16 januari 2011, 22:25:02 »

Grabben har ett hus med 170 kvm takyta.

Lösullssprutning med 40 cm och montering av  30 lm luftspalter är beställt. Summa: 30.000 SEK inkl moms.

Fn finns 10 cm sågspån.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 16 januari 2011, 22:15:21 »

Då måste jag bara få lov och bryta tråden lite. Hur mycket värme läcker ur ett tak med på 80 m2 med ca 8-10 cm isolering? Hurmmycket skullemman då spara om man fick in 30 cm istället. Ursäkta att jag bröt tråden men detta tyckte jag var intressant. Kanske andra som läser tråden gör också.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 januari 2011, 20:02:24 »

Förlåt det fatts ett komma
3,7W skall det vara vilket ger ungefär 4000kWh per år i besparing

skall tilläggas att de 4000kWh/år gäller för 100m²
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 16 januari 2011, 19:47:58 »

Grattis

Allt över ca 50cm brukar inte löna sig då man köper isolering eftersom återbetalningstiden blir så lång
men är det gratis är det bara att trycka in.

När du nu kommer att ha en meter isolering totalt så blir ditt värmeläckage ca 37W/m² och timma eftersom lambda värdet beräknas på hur mycket värme i Wh som slipper igenom just 1meter tjock isolering på 1m² vid 1 grad skillnad mellan inne och utetemperaturen på en timma.

Där hängde jag nog inte riktigt med. Om man har exempel 100 m2 platt tak på huset med en meter tjock isolering. Skulle då huset läcka 37 x 100 = 3700 watt i timmen? Något koppladenog inte i min gärna för det låter grymt mycket:)
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 16 januari 2011, 18:18:10 »

Grattis

Allt över ca 50cm brukar inte löna sig då man köper isolering eftersom återbetalningstiden blir så lång
men är det gratis är det bara att trycka in.

När du nu kommer att ha en meter isolering totalt så blir ditt värmeläckage ca 37W/m² och timma eftersom lambda värdet beräknas på hur mycket värme i Wh som slipper igenom just 1meter tjock isolering på 1m² vid 1 grad skillnad mellan inne och utetemperaturen på en timma.
Skrivet av: kesv9087
« skrivet: 16 januari 2011, 17:58:38 »

Ja 90 cm jag har sammlat på arbetsplatser nu under 2 år och jag har fått tag på så att det blev så mycket lösull på vinden
Skrivet av: rocas
« skrivet: 16 januari 2011, 17:51:45 »

90 cm extra???
Skrivet av: kesv9087
« skrivet: 16 januari 2011, 17:42:43 »

Hellgens projekt var att tillägsisolera vinden med 900mm på det befintliga 100mm som låg där. Så nu ska det bli intressant och se om min ctc ecoel och ecoair 107 behöver jobba mindre för att hålla värmen i huset. Någon annan som har erfarenhet av detta ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!