Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 december 2004, 00:16:05 »

Citera
Mamma mia ..förr så kolla man på  fruntimmer när man va ute och reste ..nu kollar man på radiatorer..var ska detta sluta

Tänk på mig då "yrkesskadad ända sen 70-talet... fy faaxx va med detaljer i fastigheter jag tittat på, en o annan donna har väl skymt siktan nån gång  ;) ;D

Luurigt som attan, ev kan den kärva lite ibland, dom är ju inte starka direkt. Men det brukar hända om dom stått i månader eller är på väg att paja...

testa du också stäng av VP tvångskör brinepumpen slå den av o på gång på gång. Du kan också lysnnan med tex en stång eller skruvmejsel mot cirkpumpen... om du nu inte är läkare så du har stetoskop  ;)  då hör man ju ev luft också... det stoppar cirk effektivt kan jag lova.
Jag fick loss en luftsäck efter 2 år genom att slå cirkpumpen av o på snabbt massor av gånger tillslut gurglade det tilli exp. kärlet sen var det frid o fröjd, innan diffade delta t upp o ned....  Första månaden barnn en brinepump också pga av luft!!! delta t ökade plötsligt till det dubbla efter en dag var den brunnen.

Är det grundfoss pump kan du även lossa centrummuttern där kan man lufta/hjälpa till att starta!!!
Men är den slut kanske du kan vrida lite ev kan du känna nåt...  Sid 36 i montering skötsel NIBE pumpar

Sen vill vi naturligtvis veta vad det egentligen var för fel  ;D ;D
Skrivet av: polaris
« skrivet: 01 december 2004, 20:33:19 »

Hej Igen, De som hnde för mej va ju att vid 2 tillfällen (som jag sett ) så när VP startade så steg VB fram snabbt upp mot 55 gr utan att VBretur ens ökade nåt och stanna efter 4-5 min..i vanliga fall så kommer vb retur lite efter så att diffen inte blev så stor . Och då när detta hände så stannade VP på VP diff antar jag (den va då 23 gr) och de va större diff mellan fram o retur då hade jag inställningar  stoptid 60 min och -230 grmin . nu har jag ställt ner vpstopptid till 40 min och nu har de inte hänt igen. Men de verkar som om nåt stört cirkulationen så att inte VB cirkulerat vid dom 2 tillfällena. De e konstigt för jag har bara VPs cirkpump och rakt ut i radiatorerna och dom har jag plockat bort termostarna från och har bra flöde med cirkoump på 3an.Ingen luft i systemet ..tyst och inget brus.
Jag har ju inte Bertils vattenvolym i elementen(han har ju ett badkar i varje)önskar jag hadde..men så dåliga kan dom inte va mina konvektorer..jag såg att dom sitter på luftfartsverkets flygplattser på Arlanda och i Kristianstads flygplats..har just vart ute en sväng.

Mamma mia ..förr så kolla man på  fruntimmer när man va ute och reste ..nu kollar man på radiatorer..var ska detta sluta

Polaris  
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 november 2004, 20:40:10 »

Rickard
Ni med era pytteelement som är helt olämpliga för VP drift  ;)

Så här ska det se ut, inget behov av stopptid..

Lite temperaturer (loggning) vid +-0 ute
Börvärde 32 grader, start vp -80 gradminuter

1700  vp stopp
1739 vp start  framledning 32 grader, retur 27.
1748 fr 33 grader retur 27 !!
1810 fr 35 retur 31
1812  VP stopp      fr 36 retur 31
1823  fortsatt stopp fr 30 retur 30
1838  fortsatt stopp fr 28 retur 28  minus 24 gradm.
osv  1910    start värme  


4 graders temphöjning på 53 minuter, med rejäla radiatorer byggd för vp drift  ;)  vp stopp 4 grader över börvärdet!!!  det blir bra COP  8)

 tänkte inte på att det kan bli så illa med små vattenvolymer jag lägger mig  :-[ då kan det behövas stopptid som det ser ut... men det är ju inge bra om den just ska till och starta efter en vv cykel osså blir det 60 min stopp på det!?
Köp acktank så bliré bra  ;) mera pryttlar  ;D

hälsar storelemets Bertil  ;)
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 29 november 2004, 18:48:24 »

Citera

Det bästa vore kanske om man kunde ställa olika långa min stopptider vid olika utetemperaturer.

/Rickard

om man låter gradminutrarna styra så får man ju olika lång stopptid vid olika tempraturer
stoppdiden tycker jag bara bör andvändas till att låta kompresorn vila en stund när den gjort varmvatten & efter en stunds paus sak värma radiatorerna. då kan man se till at den som i mitt fal alltid får minst 30min vila.
Skrivet av: admin
« skrivet: 29 november 2004, 16:42:47 »

Läs detta så inser du att 230 gradminuter inte är så mycket...

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=5;action=display;threadid=54

Men har man ett system med stor vattenvolym så räcker det bra med 230 gradminuter...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 november 2004, 15:28:19 »

Citera
Under tiden som stopptiden är aktiv så räknar gradminutregleringen vidare (förbi hans i dagsläget 230 gradminuter) under hela stopptiden,

Det är det som är onödigt, har man så högt startkriterie för VP start (-230 gradminuter) då kan man ha stopptiden på 0 minuter. Då styr ju gradminuterna helt utan hjälp av andra funktioner i styren. Antalet starter blir hur bra (lågt) som helst.

Att styra VP med minsta stopptid och "hysteres" (på Thermia) och VB diff VP på NIBE..

Det är ju bara till för dom som inte ställt in sina styrdatorer, eller överlåtet det till installatörens (O)förmåga som injusterare. ( föllåt plumber gäller inte alla inst  :-[ )

eller hur, ja i princip alltså  ::)
Skrivet av: admin
« skrivet: 29 november 2004, 14:40:52 »

Citera
Jag tycker lång stopptid är av ondo!!!
Låt pumpen styra med gradminuterna, då får man mad automatik lite starter, och ingen risk för extrema stoppperioder för värmen.

Lång stopptid och höga värden på det gradminutvärde som krävs för kompressorstart fungerar i praktiken på samma sätt, om polaris inte får någon nämnvärd tempsvängning i huset har det ingen större betydelse om han har 60 minuter stopptid eller Ca 530 gradminuter för kompressorstart. Vill han ställa in gradminutregleringen så att han får ca 60 minuter stilleståndstider (=få starter/dygn) så måste han höja det värde han har nu.

Om man låter min stopptid styra blir det i princip samma sak p.g.a. följande...:
Under tiden som stopptiden är aktiv så räknar gradminutregleringen vidare (förbi hans i dagsläget 230 gradminuter) under hela stopptiden, i normalfallet kommer då gradminutunderskottet att ligga på ungefär 400-600 gradminuter när stopptiden går ut. Hur långt den hunnit räkna beror på hur högt reglerdatorns börvärde är i förhållande till den returtemp som systemet har, och detta kommer att variera något under "eldningssäsongen", ju kallare ute desto mer kommer gradminutregleringen att hinna räkna ned.

Värmepumpen kommer dock vid varje start att arbeta bort hela gradminutunderskottet, och när gradminutvärdet ligger på noll stoppar kompressorn och en ny min stopptid på 60 minuter aktiveras.

Jag kan dock hålla med om att det är bättre att gradminutregleringen tillåts styra kompressorns stopptid, detta p.g.a. att man får något tätare startintervaller vid sträng kyla - och detta är även när det som bäst behövs, huset kyls ju ned fortare när det är riktigt kallt ute, Vid varm väderlek kan docj ett högt gradminutvärde ge flera timmars värmetillverkningsuppehåll, vilket kan leda till lite tempsvängningar.

Det bästa vore kanske om man kunde ställa olika långa min stopptider vid olika utetemperaturer.

/Rickard
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 november 2004, 11:59:53 »

Jag tycker lång stopptid är av ondo!!!
Låt pumpen styra med gradminuterna, då får man mad automatik lite starter, och ingen risk för extrema stoppperioder för värmen.
Skrivet av: admin
« skrivet: 29 november 2004, 02:28:33 »

Citera
Är det så på Thermia prioriteras varmvattnet det går in direkt oavsett stopptid, lika är det efter vv produktion den slår direkt över till värmeproduktion.
Då blir det ju inget stopp att hantera!!!???

Det troliga scenariot är att den värmt varmvatten, och när den är färdig med det har det inte funnits värmebehov (gradminuterna mer än -230) och då ska kompressorn stanna.
Eftersom stopptiden är 60 minuter kommer kompressorn att stå i 60 minuter innan värmeproduktion kan komma igång igen, detta medför att gradminuterna alltid kommer att hinna räkna upp mer än 230 gradminuter som är ett för lågt värde om man kör med 60 minuter stopptid.

Nibe prioriterar dock varmvatten, så om VV-behov skulle uppstå startar kompressorn innan min stopptid uppnåtts - och som du beskriver kommer den att övergå till värmetillverkning om gradminuterna är större än 230.

Detta är rimligtvis även anledningen till att det inte uppstår varje gång att gradminuterna räknar ned till -500, den passar på att värma i anslutning till VV-produktion (trots att det är mindre än 60 minuter sedan senaste värmeproduktion).
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 28 november 2004, 22:57:08 »

Citera
Det kan väl inte vara så att du står där och kikar just när den värmer varmvatten, då skall det stå (VV) i displayen... När den gjort det så skall kompressorn stå i 60 minuter enligt de inställningar du gjort.
Är det så på Thermia prioriteras varmvattnet det går in direkt oavsett stopptid, lika är det efter vv produktion den slår direkt över till värmeproduktion.
Då blir det ju inget stopp att hantera!!!???

Är det så skall du minska stopptiden mycket!
Skrivet av: admin
« skrivet: 28 november 2004, 22:41:13 »

Nibe styr normalt inget på returen.

Det kan väl inte vara så att du står där och kikar just när den värmer varmvatten, då skall det stå (VV) i displayen... När den gjort det så skall kompressorn stå i 60 minuter enligt de inställningar du gjort.

För att värmepumpen skall reglera på de gradminuter du ställt in så bör du i så fall öka gradminuterna till ca 600 för att regleringen skall fungera som det är tänkt.

Det tycker jag du kan göra, har du inga problem med tempsvängningar i huset trots 60 min stopptid så är det bara att öka gradminuterna så tror jag att problemet försvinner.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 28 november 2004, 22:09:30 »

en växelvantil som helt stoppar flödet?
har du tänkt på om det händer isamband eller efter vv.produktion?

tycker det måsta vara helt stopp nånstans för att detta sak hända, eller nycket litan cirkulation
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 28 november 2004, 22:07:33 »

det kan ju inte vara strulande tempgivare på vb-in heller då vb-ut blir 55grader & den annars inte når mer än 50.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 28 november 2004, 21:17:36 »

Citera
Undrar om de e så bra att ha lång stopptid typ 60 min

Stopptiden skall aldrig sköta start o stopp om resten är rätt inställt, så dra ned den....
Gradminuterna sköter att du inte får för många starter..

Men det andra.... konstigt cirkpumpen på varma sidan går ju jämt (ständig drift) du har bara en pump?? den inbyggda??
Ingen ytterligare styr?? tidigare motorshunt eller nåt??
Luft kan stoppa cirkulationen men då brukar det va hela tiden!
Växelventilen mellan rad o vv drift?? visst ökar också returtempen vid varmvattendrift?? då är det nog inte växelventilen!?
Om framledningen snabbt stiger men bara ibland då måste cirkulationen vara mindre än normalt just då!
Men vad det beror på?? nån annan??
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 28 november 2004, 19:13:36 »

pumpen bryter altså för att vb-fram når 55 grader. kan det vara cirkpumpen som strular? om du inte har någon cirkulation så borde du få detta fenomen.
eller så läcker vattnet tillbaka till pumpen utan att pasera radiatorerna, nån som har kol på om vexelventillen kan göra en sån sak?
Fast då borde väll vatten tempen öka i samma takt?
Skrivet av: polaris
« skrivet: 28 november 2004, 17:39:45 »

Smutsfiltret rengjort för nån vecka sen
Skrivet av: Plumber
« skrivet: 28 november 2004, 17:32:55 »

Kollat smutsfiltret?
Skrivet av: polaris
« skrivet: 28 november 2004, 15:17:29 »

Jag har bra flöden i alla element (har plockat bort termostaterna..dom stryper lite)  men de eklart 10 mm inv koppar rör. Normalt stiger VBretur med ca 12 gr på 10 min (24 - 36)och 16 gr totalt på ca 20 min (24-40)
VB fram e då runt 50gr. Men när detta inträffar så har VBr knappt rört sej alls på 6-8 min.

Jag kan ju skicka en graf ..hur bär man sej åt då??

Polaris
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 28 november 2004, 15:05:11 »

hur snabt ökar vb-retur när det funkar som det ska?

har du termostater på några radiatorer nån stans så det kan vara varierande flöde vid olika tillfällen?

jag kör på stop tid 30, tycker det räcker för det är ju som du sa gradminutrarna som styr det ändå, det blir en himla många gradminutrar vid vissa tillfällen om man har för lång stopptid
Skrivet av: polaris
« skrivet: 28 november 2004, 14:53:53 »

Har ökat stopptid och gradminuter utan större tempsvängning till ca 230grmin och 60 min stopptid.
Men nåt lustigt händer då och då ..VP startar och VB fram går snabbt upp på 55 gr utan att VB retur hinner börja öka utan står kvar på ca 26 gr då slår ju VP av bryter på VP diff antar jag ..den va ställd på 23 gr ..öka nu till 25  vilket e max...kör ju cirkpumpen i läge 3 så konstigt att inte VB retur hinner med att öka.
Då detta sker så står ju VP en timme till och räknar gradmin för glatta livet ..ner mot -500 innan nästa start och då funkar det normalt igen.
Undrar om de e så bra att ha lång stopptid typ 60 min
kanske bättre att bara öka  gradmin underskottet.

Nån ide??

Polaris

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!