Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 september 2014, 08:53:54 »

Du verkar ha luft på trycksidan av cirkpumpen, och jag vet faktiskt inte hur man blir av med det.
Om du har en högpunkt på KB-sidan med en koppling du kan öppna (samtidigt som du har övertryck i nivåkärlet) så skulle du kanske kunna avlufta så.
Annars måste du nog cirkulera flödet bakvägen för att luften skall hamna i nivåkärlet...
Skrivet av: tobee
« skrivet: 26 september 2014, 08:48:35 »

Har nu lyckats rengöra smutsfiltret och ändrat lite inställningar, kör nu gradminuter 180 och TS-min 500. Förra dygnet hade jag 17 starter så en ganska rejäl skillnad!

Nu går jag vidare till nästa problem. Jag verkar ha luft i köldbärarkretsen då vätskan helt försvinner ur behållaren när värmepumpen startar. Det porlar också ganska rejält så det är ingen tvekan om att jag har ett problem där. Nivån i behållaren har dock varit nära lika när pumpen står hela sommaren så jag borde inte ha ett läckage? Är jag rätt ute?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 september 2014, 11:15:17 »

Det brukar sitta en avluftning högt upp på manteln till beredaren, det är som regel i manteln till beredaren som all luft samlas (det är varmast där, så vattnet avluftast effektivast där).

Ställ gradminuterna till 120 och TS-min till 500 så halverar du antalet starter.
Håll kolla på VB diff VP så att värmepumpen inte stannar på hög diff, i så fall, öka värdet.
Skrivet av: tobee
« skrivet: 24 september 2014, 11:08:16 »

Gradminuterna var inställt på 60 så kanske inte så konstigt då att den startar ofta!? 
Luftar systemet normalt sig självt eller måste man lufta någonstans om jag nu ger mig på det här med rengöring av smutsfiltret trots allt med ev påfyllning som följd?
Det porlade nämligen rätt rejält i kretsen när jag startade systemet för någon vecka sen men efter 1 dygn var det helt tyst.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 september 2014, 08:31:28 »

Om det kommer så mycket vatten har du nog inte kunnat stänga mot expansionskärlet, då kan du istället släppa ut allt tryck via säkerhetsventilen som (brukar sitta på) expansionskärlet innan du öppnar filtret.
Påfyllningen är ofta ett rör med liten ventil, som går mellan inkommande kallvattenledning och radiatorkrets - vanligt också att det går in på ledningen mellan radiatorkrets och expansionskärl.

För att få färre starter kan du även öka värdet för gradminuter (Default 90) till det dubbla (eller vad du själv väljer), det halverar antalet starter.
Du måste då även höja värdet för tillskott (TS-min) till 4-5 X värdet för gradminuter, alltså ca 360-500.
Du bör även öka värdet för VB diff VP (13) till 20 eller nåt sånt, annars stannar värmepumpen om framledningstempen blir mer än 13 grader varmare än börvärde.

Radiatorer som inte får cirkulation eller bara blir varma upptill är ofta inkopplade fel väg, inkommande ledning sitter troligen ansluten nedtill på radiatorn och utgående upptill, det ger dålig cirkulation och det varma vattnet stiger direkt upp till toppen av radiatorn, som bara blir varm upptill.

Skrivet av: tobee
« skrivet: 24 september 2014, 07:46:31 »

Varmvatten gör den 1-2 gånger per dygn och jag upplever inte att det smiter ut särskilt mycket till radiatorerna vid starten så här har jag nog inte något problem.
Justerade ner värdet när VV-produktion startar från 48 till 45 grader i somras då vi ändå inte är några storförbrukare av varmvatten.

Jag var noga med att motionera alla ventiler till termostaterna innan jag drog igång systemet och alla termostater står på fullt öppna redan. Jag har ca 21 grader på ovanvåningen så här bör inte radiatorerna strypa.
Jag har golvvärme uppe i köket som går på en shuntgrupp. I dagsläget är temperaturen på shunten satt på 20 grader så golvvärmen har nog inte slagits på i köket.
I källaren där jag också har en rumsgivare placerad som indikerar 22.5 grader.
Källaren är försedd med golvvärme under klinkers(oisolerad platta) i två rum som körs ostrypt.
Jag har utöver detta tre radiatorer i källaren där två av dem vägrar bli varma trots att jag har ventilerna fullt öppna. Jag har motionerat pinnen säkert 100 gånger på varje. Försökt att lufta men en förblir kall och en blir bara varm högst upp!?

Försökte rengöra filtret igår, stängde av pump och stängde ventilerna men det sprutade ut vatten direkt när jag släppte på skruven det minsta, jag hade väntat mig att det på sin höjd skulle rinna ut ett par deciliter under den lilla tiden jag rengjorde filtret men på ett par sekunder med skruven lite släppt hade den mängden sprutat ut så jag avbröt operationen...  Jag har ju ingen aning hur man tillsätter vatten i systemet och luftar så känns som jag måste ha hit någon röris som är expert på värmepumpar som lär mig underhålla mitt system  :-\  Vore ju bra att sätta in en avstängningsventil precis ovanför smutsfiltret också för att förenkla operationen i framtiden...

Tips på firmor i Hedemora med omnejd? De duktiga som läser och är sugna på att hjälpa till på plats så är ni välkomna att PMa, gärna yrkesfolk då ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 september 2014, 07:34:44 »

När värmepumpen gör varmvatten går det alltid ut lite värme till radiatorerna innan växelventilen hunnit växla över färdigt, det är normalt.
Om värmepumpen står i varmvattenläge väldigt ofta (VV inom parantes när kompressorn går) så kan du ha en läckande växelventil som gör att lite värme hela tiden läcker ut i radiatorkretsen, men om värmepumpen står still när det är varmare ute så är nog detta inte problemet.

För att få så få starter som möjligt skall du öppna alla termostater så att värmepumpen får arbeta mot hela radiatorkretsen när den går.
Om många av termostaterna stryper för att det är tillräckligt varmt i huset bör du justera ned "ratten" eller kurvan så att börvärdet blir lite lägre.

Om du har börvärde 35 grader "VB-fram 30(35)" och får 2 grader för varmt inne med alla termostater öppna skall du vrida på ratten tills börvärdet blir 2-3 grader lägre (32-33°C).
Vänta ca 1 dygn mellan justeringarna.

När det är plusgrader ute, justera på ratten.
När det är kallare än -5 ute (gärna -10 eller kallare), justera på kurvan istället.
När du har lagom varmt i alla rum oavsett utetemp kan du eventuellt justera in (max 30%) några termostater så de får reglera värmen.
Bäst är att ha en centralt placerad rumsgivare som får hjälpa till att kompensera för över eller undertemp i huset.

För att rengöra filtret, stäng a hela värmepumpen och alla ventiler som kan påverka hur mycket som rinner ut.
Mer kan du inte göra för att minimera läckaget.
Skrivet av: tobee
« skrivet: 22 september 2014, 22:23:32 »

Nu stannade pumpen vid VB-fram 45 grader och VB-r 36 grader :S Den går max 5 minuter per start vilket borde göra att den går 6h per dag och startar 72 gånger per dag :S

Nu är det inte riktigt så illa då den står i princip still på dagarna vid utetemp 10-15. Men på natten när utetempen är 2-8 grader går den bananas... Ligger runt 30-40 starter per dygn
Skrivet av: tobee
« skrivet: 22 september 2014, 22:21:46 »

Blev ägare till ett hus med jordvärme som drivs av en Nibe 1110 i våras. Nu har jag dragit igång värmen i huset och jag tycker hela systemet beter sig skumt. Efter en körning av varmvatten till radiatorerna går VB-fram upp till ca 41 grader och kompressorn stannar vid VB-r ca 38 grader. På ca 20 min hinner både VB-r och VB-fram sjunka till ca 30 grader sen startar pumpen igen.

Jag har listat ut att jag har flytande kondensering.
Jag har en givare i källaren som jag kan ställa temp på

Dessa värden har jag på värmepumpen idag. Spammar fritt och förstår knappt hälften :)
VB-fram 30(35)
Varmvatten 49
Utetemp 4
Rum 22.5 (23)
VB-r 30(53)
VVstart 49(45)
KB-f 14
KB-r 8(-12)
Kurvlutning 9
Rum komp 4
Grundinst. 0  10
Sverige

Grad-min - 44
VB diff VP 13
Diff VP-TS 3
VP intervall 20m
VVB stopp 50
XVV-stopp 65
XVVintervall 14d
KB-pump 0
EP drift 0
Kal.Ute 0 Rum 0
KB -f 0KB -r 0
Man:0

Jag har läst att första saken man bör göra är att rensa smutsfiltret som sitter på returen till värmepumpen. Problemet är att alla skriver som det vore en självklarhet. Hur gör jag? Jag hittar smutsfiltret men kan jag bara skruva loss filtret och rengöra eller måste man stänga pump, cirk pumpar och ventiler innan? Finns en ventil direkt under smutsfiltret och direkt innan värmepumpen men den andra sitter efter ack tank ca 3 rörmeter bort på returröret och den 3e ca 5 meter på returen som kommer från radiatorsystemet(VV och radiatorsystem delar retur). Så blir ju en del vatten som kan rinna ut även fast jag stänger alla cirkulationspumpar!?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!