Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 10 februari 2006, 18:55:13 »

...om det är så ska två faser skiftas och sedan ska du inte få fasföljdsfel

Jepp, vilket jag gjorde första gången = busenkelt! Andra gången det inträffade ringde jag servicegubben på IVT och undrade vad som pågick. Han förklarade att det felet kan åtgärdas(i bland) med att man slår av och sen på pumpen. Vilket också visade sig fungera = Busenklare men mysko...
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 februari 2006, 18:51:55 »

Jag har inte läst hela tråden, men står det fasföljdsfel inebär det väl att kompressorn inte arbetar alls utan att bara tillskottet fungerar om det är så ska två faser skiftas och sedan ska du inte få fasföljdsfel
Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 08 februari 2006, 17:35:14 »

Jag tror att Du har fel på någon (GT1 eller GT9) givare, det hade jag och pumpen bara gick och gick, felmeddelande på fel meddelande.


Vilket felmeddelande fick du då? Jag får felmeddelande i samband med att den  huvudsäkring som pumpen ligger på går (16 A). Fasföljdsfel, har hänt tre gånger sen i julas.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 februari 2006, 21:31:42 »

Känn med handen på returledningen och framledningen när pumpen värmer radiatorerna. Lägg sedan handen på bypassledningen. Är den lika varm som returen är det som det skall vara.

Är den lika varm som framledningen strömmar det åt fel håll. Det verkar kunna vara så i det här fallet i och med att GT9 är högre än GT1 men IVT:s temperaturgivare är ett kapitel för sig. Ställ i så fall ner interna cirkulationspumpen ett steg eller öka farten på den externa. Hjälper inte det är det ett steg till som gäller.

Bypassen brukar vara ett rör till vänster ovanför pumpen som går mellan framledningsröret och returröret. Det kan finnas varianter beroende på rörmokaren.
Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 02 februari 2006, 17:58:41 »


Är GT 8 och 9 med eller utan tillsats inkopplad? Siffrorna är i stort sett som de ska vara om det är utan tillsats. Det enda onormala är att andra värdet på GT1, 38,2 (ärvärdet) är lägre än GT9. Det innebär att det antingen är bakströmning genom bypassen vilket inte är bra eller felvisning på någon givare. Det senare är det troliga. Bypassen skall ha samma temperatur som returen från radiatorerna så det är enkelt att kontrollera. 

Jag kollade mitt uppföljningsdokument och noterade att värdet GT1 konstant är lägre än GT9, ibland upp till 6 graders skillnad. Hur kollar jag bypassen?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 01 februari 2006, 10:38:51 »

Är det någon som har haft problem med dålig isolering och därefter tilläggsisolerat? Att isolera taket ger effekt det är helt klart men mht mina bekymmer kommer det att göra underverk? Knappast, men det vore trevligt att höra någon som har erfarenhet av detta. Kastar jag pengarna i sjön eller ska jag gå på återförsäljaren hårdare direkt?

Jag har tilläggsisolerat taket efter att jag skaffade VP. Min VP klarade väl minus 12-13 grader utan tillskott innan tilläggsisoleringen, nu ligger det väl på minus 15-16. Det gör inga underverk men kan hjälpa upp en något underdimensionerad VP. I ditt fall räcker det nog inte, tror jag.  :'(


Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 februari 2006, 08:35:45 »

Insåg först nu att 2688 drifttimmar är nästan 4 månader.
Jag trodde först de avsåg perioden november tom januari men det var bara elförbrukningen. Pumpen måste ha installerats i september. Min jämförelsekalkyl skall därför tas med en nypa salt. Min motsvarande värmeproduktion är nog ca 14 000 kWh. 
Skrivet av: andreashj
« skrivet: 31 januari 2006, 22:37:32 »

Jag har ett liknande hus, 50-tal  lättbetong 130 + 40 m2 uppvärmd yta, Stockholm. Dock issolerad vind.

Min IVt C9 håller ställningen mycket bra. Tillskottet går in vid -10-15. Har haft 15 timmars tillskott sedan driftsstart i okt. Förbrukningen under dec var 1700 kwh.

Min brine in har inte gått under 1.4 grader.

/A

Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 31 januari 2006, 21:45:41 »

Är det någon som har haft problem med dålig isolering och därefter tilläggsisolerat? Att isolera taket ger effekt det är helt klart men mht mina bekymmer kommer det att göra underverk? Knappast, men det vore trevligt att höra någon som har erfarenhet av detta. Kastar jag pengarna i sjön eller ska jag gå på återförsäljaren hårdare direkt?
Skrivet av: pen15en
« skrivet: 31 januari 2006, 21:33:36 »

Hur varmt har du inne?
Har du timern för tillskott ställd för lågt?
Varmvattnet? Duschar ni varmt/ofta?

/pen15en
Skrivet av: Roland
« skrivet: 31 januari 2006, 21:05:36 »

Oljepannor är svåra att dimensionera värmepumpar från men 3 m3/år är högst 25000 kWh netto till huset även med en mycket bra panna. Sen är frågan hur hög inomhustemperatur den gamla damen hade, det gick nog inte åt så mycket varmvatten i alla fall.

Räknar man på timmarna skall pumpen ha producerat ca 25 000 kWh och förbrukat ca 13000 kWh. Med tanke på att det borde ha varit över 1000 kWh hushållsel går siffrorna inte riktigt ihop men de stämmer hyfsat ändå.

1/11 tom 31/1 har min pump producerat ungefär 10 000 kWh. Det är 44 % av ett normalt årsbehov. Klimatet på småländska höglandet är bistrare än i Stockholmstrakten men eftersom oljeförbrukningen stämmer någorlunda med min, som borde ha varit 3 m3 utan tilläggsisolerad panna, ger siffrorna i alla fall en indikation om hur det borde ha varit även om det numer är en större familj i huset.

Vad är det för temperatur i källaren och hurdan är isoleringen i väggarna? Var uppvärmning av källaren med i 3 m3 olja? Undrar om det inte är källaren som till stor del är boven i dramat.

Borrhålet verkar vara dimensionerat för –2 grader in enligt IVT-standard. Det gör att pumpen inte ger riktigt 7 kW men det är en bagatell i det här sammanhanget.

Är GT 8 och 9 med eller utan tillsats inkopplad? Siffrorna är i stort sett som de ska vara om det är utan tillsats. Det enda onormala är att andra värdet på GT1, 38,2 (ärvärdet) är lägre än GT9. Det innebär att det antingen är bakströmning genom bypassen vilket inte är bra eller felvisning på någon givare. Det senare är det troliga. Bypassen skall ha samma temperatur som returen från radiatorerna så det är enkelt att kontrollera. 

Det märks att huset är dåligt isolerat, kurva 5,5 och +2,5 grader finjustering för att få 19,5 grader inne. Men ändå 25 000 kWh värme på tre månader?? Skulle vilja rekommendera att minska  värmen i källaren till bara några plusgrader som prov.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 31 januari 2006, 19:51:01 »

Husets förra ägarinna värmde antingen inte biutrymmena eller så friserade hon siffran på oljeförbrukningen i hopp om att en lite lägre förbrukning skulle ge bättre pris på huset.  >:(

Nåväl prova att reklamera värmepumpen, du har väl förhoppningsvis papprerna kvar med driftkalkylen från leverantören. Vänd dig till kommunens konsumentrådgivare eller till ARN.
Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 31 januari 2006, 19:20:46 »

Det är sorgligt att läsa om alla dessa underdimensioneringar av uppenbarligen inkompetenta installatörer.  _/-

Det är dags att någon sätter ner foten och kräver installatören på en större pump.  knUp
Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 31 januari 2006, 18:29:48 »

Drifttider VP: 2688h, Tillskott: 1250h(och tickar på...)
Småländska höglandet
31/1 kl 17:30
Pålitlig utetemp: 0ºC vindstilla
Pålitlig innetemp 19.5ºC
GT1: 41.6/38,2
GT2: 1.4
GT3: 51.0/50.9
GT6: 82.3
GT8: 46.7
GT9: 39.4
GT10: -1.9
GT11: -3.6
Kurva 5.5
Finjustering 2.5

Radiatorsystemet är i huvudsak orginal med enstaka nyare radiatorer(80-tal). I samband med installationen av pumpen så bytte vi ett antal termostater som var i mkt dåligt skick.  I övrigt är det på källarvåning med garage 5 st ordinarie radiatorer samt en fläktkonvektor som jag lät installera samtidigt med pumpen. (Den fick vi rådet att stänga av helt när vi konfronterade återförsäljaren med elförbrukningen.) På bottenvåningen har vi 7 st radiatorer och på övervåningen 5 st. Termostarer är kontrollerade tidigt och det ger effekt i alla element, men knappast tillräckligt.

Isoleringen på taket består av ca 10 cm sågspån och skall tilläggsisoleras med 20 cm lösull och 19.5 cm isovermatta till veckan.

Vi köpte huset precis innan vi beställde bergvärmen, förra uppvärmningssystemet bestod av olja/el, med en årsförbrukning på ca 3 m3 olja, knappt någon elförbrukning alls. Men det var en ensam äldre kvinna och det är svårt att dra slutsatser om hur hon levde i huset. Vi är två vuxna och ett mindre barn. Hursomhelst är det främst kWh-prognosen vi fick från IVT jämfört med verkligheten, samt mängden tillskottstimmar som fått oss att reagera. Det är nästan billigare att bo på hotell  :-[.

Tillskottet på 6kW snurrar på ca 22/24h en dag då det är under -10. En varm dag som i dag har den gått ca 8h.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 31 januari 2006, 00:24:09 »

Stenhus kan ta mycket energi.
hur ser kalkylen ut har ni säkra siffror tidigare el olja? ny ägare nya vanor varmare än förrut? vad utlovades där?

Vilken värmekurva kör ni på?? ev finjustering och knäckning
Vad har ni för temp  på givarna i meny 3... från 1án till den sista!   när pumpen gått ett bra tag?  Men inte vid vv körning!

Har ni termostater på radiatorerna som stryper då kan det gå justera en del!

En vindsisolering är normalt den enda lönsamma åtgärden, men ev fuktriker vid tilläggsisolering bör beaktas.. för du bor väl inte i norrlands inland!?  Här har vi ganska torr luft på vintern...

Här kan ni läsa lite..

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,2727.0.html

Kan va bra när ni ska pressa inst.

Usch det verkar inge kul alls det där..  Sc:,h :'(

Skrivet av: piece
« skrivet: 30 januari 2006, 22:42:43 »

Hur mycket isolering ligger på viden?
Värmer du upp en oisolerad källare?
Hur är det med tätningslister i fönster?

För övrigt som fixare skriver återkom med alla värden du kan läsa av.
Och gärna en beskrivning av radiatorsystemet, vad värmde du med tidigare?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 30 januari 2006, 22:06:44 »

Börja att kolla upp drifttiden på både VP och eltillskott. Dessutom alla temperaturerna som du kan läsa av. Vilken kurva och finjustering. Dessutom om du har temostatventiler börja med att öppna upp dem fullt blir det för varmt sänk finjustering alternativt kurvan.

Skrivet av: -:HeNkE:-
« skrivet: 30 januari 2006, 21:31:10 »

Vet knappt vart jag ska börja... nåja. Fick en 7kW bergvärmepump från IVT installerad i vår betongvilla från 50-talet nu i höstas. Elförbrukningen är ENORM, har satt sprätt på totalt 13000 kWh nov dec och jan. Eltillskottet passerar snart 2000 timmar och det är under 18 grader inne vid utetemp runt -20ºC.

Vi bor i ett 1 1/2 plans lättbetonghus på 108 m2, med ca 70 m2 uppvärmd biarea, tvåglasfönster och halvkass isolering på  vinden. Borrdjupet är på 110 + 20 m. Jag har förtvivlat tätat fönster och dörrar utan att märka några radikala förbättringar, taket tilläggsisoleras till veckan, men jag är tveksam till att det blir så mycket bättre.

Installatören hittar inga fel på pumpen och jag kan hålla mig för skratt.

Tips, någon?

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal