Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Elmer
« skrivet: 27 januari 2010, 15:10:49 »

om jag kopplar in fem radiatorer till så påverkar inte det vb-fram?
/ Jonas

Max framledningstemp kommer att sjunka.
I mitt värmesystem kommer jag upp i en max framledningstemp på 39°C. Då är 6 av mina 21 radiatorer hårt strypta.
Stänger jag (som jag provat) 8 radiatorer helt (halverar avgiven effekt från radiatorerna) får jag ut 43,5°C på framledningen.
Skrivet av: josj
« skrivet: 26 januari 2010, 22:15:08 »

Ok, tackar!
Så om jag förstått rätt då, direkt efter installation så har man beroende på borrdjup och effekt på pump mm ett max vb-fram för installationen. Mitt värde är då 38grader vid kb-in på 2grader och det kan jag inte öka (utan å köpa kraftigare pump).

Frågan är alltså mer om pumpen beroende på husets isolering som du skriver behöver komma upp i högre temp än installationens maxtemp?

Allt justerande på radiatorer och golvvärme påverkar alltå inte vb-fram utan är bara för att få bra arbetsvärden/diffar för pumpen.

Hur är det med lasten (golvvärmen, radiatorer), om jag kopplar in fem radiatorer till så påverkar inte det vb-fram?

/ Jonas
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 januari 2010, 21:33:32 »

Pumpen klarar ju runt 55-60 grader och elpatronerna klarar att koka vattnet i pannan vid rätt förutsättningar.

I en verklig installation förändras förutsättningarna för vad pump och panna klarar, eftersom huset hela tiden tappar av värme från systemet.
Det som bestämmer hur hög framledningstemperatur anläggningen klarar är anläggningens effekt, husets isolering (husets effektkrav) och skillnaden mellan ute- och inomhustemperatur.

Så länge huset läcker ut mindre värme än vad pump och panna kan ge, så klarar pumpen och pannan att ge den framledningstemperatur som krävs enligt värmekurvan.
När utetemperaturen faller till ett läge, där huset kräver mer effekt, än vad pump och panna ger, så har man nått ett gränsvärde, där huset läcker ut lika mycket energi som anläggningen orkar ge.
Sjunker utetemperaturen ytterligare börjar både inomhustemperaturen och framledningstemperaturen att sakta falla, eftersom huset börjar läcka ut mer energi än vad anläggningen tillför. All värme från pump och panna går nu ut ur huset och ingen värme finns kvar att öka vattentemperaturen.

Så det som påverkar hur hög framledningstemperatur pannan klarar är, effekten på pannan, temperaturskilnaden mellan innetemperatur och utetemperatur samt hur väl isolerat huset är.

När huset kräver högre effekt än vad pannan kan ge, går all energi åt till husets uppvärmning och inget blir över för att värma vattnet i pannan eller raddddiatorsystemet.
Det blir som att fylla en spann med vatten om det är ökande hål i botten på spannen, när rinner det ut mer genom hålet än vad som fylls på, så fylls inte spannen längre utan den börjar sakta att tömmas på sitt innehåll.

//Ronnie
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 26 januari 2010, 21:03:11 »


Radiator/golvvärmens effekt bestäms av temperaturen från värmepumpen. Temperaturen från värmepumpen bestäms av effekten från radiatorer/golvvärme.  Sc:,h

Skrivet av: josj
« skrivet: 26 januari 2010, 19:57:55 »

Hej,

Har haft pumpen (nibe 1215) i två år nu och den har fungerat bra. Men som vanligt när det blir riktigt kallt så börjar man ju fundera på om allt är kalibrerat rätt och om det inte går å komma upp i högre framledning..så efter att ha kollat alla diffar och temperaturer så började jag fundera på vad vilka faktorer som egentligen påverkar framledningstempen? Och finns det något program för att räkna ut den mest optimala inställningen enligt den konfigurationen man har!?
Just nu har jag. Ute: -7, vb-fram max: 38, vb-diff: 7, kb-in:2,kb-ut:-1, efter som vi har rätt mycket golvvärme så klarar vi oss med ganska låg framledningstemp. men elkasetten går ändå in om det blir kallare än -7 så det vore trevligt om det gick ock krama ur nån grad till utan eltillsats..

Så, vad påverkar hur hög framledningstemp pannan klarar?
Djupet på borrhål?
Temperaturen i hålet?
VB-retur?
Cirkulationshastighet?
Annat?

/ Jonas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!