Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: anhstm skrivet 14 december 2014, 13:31:37

Titel: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: anhstm skrivet 14 december 2014, 13:31:37
Hej.
Flyttade för ca 1.5 år sedan in i en 1-plansvilla med källare och inredd vind. Källare ca 60 kvm ingen bo-del, entreplan 100 kvm, vind ca 60 kvm. Uppvärmning med ytjordvärme via en thermia d12s från 1994. Då denna innehåller R22 och låter som en jumbojet så funderar jag på utbyte. Problemet är att det finns ingen som helst dokumentation på hur lång kollektorslangen i gräsmattan är. Finns det någon som har några tips på hur jag skall gå tillväga för att få reda på hur lång slangen är? Eller ska jag bara köpa en värmepump och spetsa med el?
Borra för bergvärme är uteslutet då det är alldeles för långt till berg.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: svenske kocken skrivet 14 december 2014, 13:40:16
Hur mycket elspets behöver du i dag? Skulle du inte klara dig med en lika stor pump?
Ps
Att han förslog en 12 kW pump kanske har nått samband med att Thermias villa pumpar inte är större än just 12 kW. Sedan blir det fastighetspumpar.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: anhstm skrivet 14 december 2014, 13:51:57
Jag är osäker hur mycket el som tillförs. Har en lös VVB som laddas med vp men tror att det skjuts till en del el.
På märkskylten står det 5,9 kW effekt, och vp heter d12 det torde väl betyda 12 kW uteffekt? Det känns som ganska mycket.

Vad jag hört så är det inte bra med för stor vp på en för liten kollektor. Men med en vp med varvtalsstyrd kompressor kanske detta inte spelar någon roll?
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Roland skrivet 14 december 2014, 14:01:22
Det viktiga är egentligen inte slangens längd utan hur mycket värme man kan ta ut från marken vid rimlig ingående köldbärartemperatur. Vad är det för temperatur på ingående köldbärare?

Förr brukade man dimensionera för lägre ingående köldbärartemperatur och lägre effekttäckning än vad som är ekonomiskt optimalt idag. Det är därför risk för att det är för lite slang i förhållande till den pump som passar huset med dagens sätt att dimensionera. 
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Olle61 skrivet 14 december 2014, 14:03:26
Det finns nog inget enkelt sätt att kolla längden. Berätta mera om huset, var det ligger och hur gammalt det är. Total elförbrukning? Ingen braskamin eller annan värmekälla? Vet du vad du har för temperaturer, in och ut, till jordvärmeslingan? Om inte, skaffa termometrar och kolla, det ger en bra uppfattning om hur hårt värmepumpen belastar slingan. Vad har du för ventilation?
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: anhstm skrivet 14 december 2014, 15:01:46
Ska kolla upp köldbärartemperaturerna under veckan, måste fixa termometrar.
Huset är byggt 1950 i tegel. 2 mil norr om karlstad. Ca 20000 kWh förbr. med 2 personer. Braskamin i källare och entreplan. Den i källaren används ej. Mekanisk frånluft (självdrag i källaren).
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Olle61 skrivet 14 december 2014, 17:40:35
20000 kWh för ett ganska stort äldre hus är ju ganska rimligt ändå. Hur mycket eldar du i braskaminen och hur varmt har du i de olika delarna av huset? Det finns ju aggregat som värmer köldbäraren med frånluften, därav min fråga om ventilation. Det kanske kan vara ett alternativ för dig.
Kolla köldbärartempen i vinter, speciellt om det blir någon period med rejäl kyla och se vad resultatet blir.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: snuppesno skrivet 14 december 2014, 19:15:36
Att han förslog en 12 kW pump kanske har nått samband med att Thermias villa pumpar inte är större än just 12 kW. Sedan blir det fastighetspumpar.

Thermia har även 16kW som alternativ dock verkar de bara finnas i Duo variant, http://www.thermia.se/produkter/thermia-duo-optimum.asp (http://www.thermia.se/produkter/thermia-duo-optimum.asp)

//snuppesno
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: svenske kocken skrivet 14 december 2014, 19:18:34
Jag ser nu att jag, ve och fasa, har skrivit i fel tråd. Nu får man stå med  Skämspådig .
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Smurfen. skrivet 14 december 2014, 20:40:43
Diplomaten 16 kw har i alla fall funnits med inbyggd beredare.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: halvars skrivet 15 december 2014, 22:16:42
Problemet är att det finns ingen som helst dokumentation på hur lång kollektorslangen i gräsmattan är. Finns det någon som har några tips på hur jag skall gå tillväga för att få reda på hur lång slangen är?

Har du kollat med kommunens miljö- eller byggkontor? Brukar vara krav att anmäla längden mm dit.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Sanntos skrivet 16 december 2014, 07:54:44
Jag funderar på om det går att tömma slangen och mäta antalet liter, den har cirka 1 liter per meter.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Churchill skrivet 16 december 2014, 09:41:26
Gräv upp en meter i början och sluter det brukar vara metermarkering på slangarna kan var svårt att se. då kan du räkna ut mellan vilka märken du har nergrävt.
Vissa märken har det stansat i godset på slangen.
Titel: SV: Hur lång är min jordvärmeslang?
Skrivet av: Roland skrivet 16 december 2014, 13:43:31
Det finns en variant som fungerar någorlunda för bergvärme, vet inte hur det är med jordvärme. Utifrån pumpen kapacitet och COP kan man beräkna hur mycket värme som tas från marken. Från den effekten och deltaT för köldbäraren går det att beräkna flödet. Ett problem där är att man måste veta deltaT med hyfsad noggrannhet.

Vet man flödet går strömningshastigheten att beräkna. Har man en bergvärmeslinga som man låter vila ett antal timmar och sedan kör igång pumpen ser man rätt bra när köldbäraren har snurrat ett varv i slingan. Temperaturen på ingående köldbärare börjar sjunka då. Det inträffar efter 10-15 minuter. Vill man ha ett distinkt temperaturomslag bör man sticka in en givare i själva vätskeflödet. Någon här på forumet hade tagit en gummipropp och pluggat en av påfyllningsanslutningarna vid filtret. Givaren hade stuckits genom proppen. Så länge det handlar om plusgrader bör en elektronisk ugnstermometer kunna användas. Vet inte hur den här metoden fungerar på en markvärmeslinga. På en bergvärmeslinga ser man bra när köldbäraren har gått ett varv. 

Men som jag har skrivit tidigare, det viktiga är inte hur många meter det är utan vilken temperatur på ingående köldbärare det är i slutet av vintern. Det är den som avgör hur kraftig pump man kan koppla till slingan.